Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Tak, w szpitalu jest dwóch techników dietetyków zatrudnionych na podstawie umowy o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy
St. dietetyk jest zobowiązany do pracy w następujący sposób:
· Planowanie jadłospisów okresowych zgodnie z normami żywieniowymi dla poszczególnych diet z uwzględnieniem aktualnej stawki żywieniowej.
· Sporządzanie zestawienia poszczególnych diet na podstawie raportów otrzymanych z oddziałów.
· Przygotowanie jadłospisu bieżącego wraz z gramaturą zgodnie z aktualnym zestawieniem chorych.
· Obliczenie wartości odżywczych diet.
· Przygotowanie jadłospisów okresowych na poszczególne oddziały.
· Czuwanie nad sporządzaniem diet specjalnych (indywidualnych).
· Nadzór nad pracą „pań kuchenkowych” z zewnętrznej firmy.
· Prowadzenie ewidencji wydanych posiłków oraz co miesięczne zestawienie ilości wydawanych posiłków z podziałem na oddziały szpitalne.
· Prowadzenie kontroli nad czystością lodówek dla pacjentów oraz sprawdzanie dat ważności przechowywanych produktów w lodówkach.
· Udzielanie porad dietetycznych dla pacjentów.
· Nadzór nad praktykami studenckimi oraz nauczanie studentów Wydziału Dietetyki.
· Kontrola rozdziału posiłków na oddziałach z uwzględnieniem podziału na diety.
· Nadzór stanu higieniczno–sanitarnego pomieszczeń kuchni oraz kuchenek oddziałowych.
· Nadzór nad wydawaniem produktów spożywczych z magazynu na kuchnię zgodnie z zapotrzebowaniem.
· Karmienie pacjentów niezdolnych do samodzielnego przyjmowania posiłków w oddziałach szpitala.
· Ścisła współpraca z firmami zewnętrznymi dostarczającymi posiłki.
· Wykonywanie innych zaleceń wchodzących w zakres czynności fachowych a nie objętych niniejszym zakresem.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
1 dietetyk na 100 pacjentów.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Jest możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetycznej przez pacjenta . Sekcja Żywienia zostaje poinformowany przez personel danego oddziału o takiej potrzebie.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Całkowita dzienna stawka żywieniowa
dla pacjentów Szpitala Nr 1 – 13,51
dla pacjentów ZOL – 14,67
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Tak, szpital korzysta z usług firmy zewnętrznej – firmy cateringowej.
Minimalna kwota przeznaczona na zakup produktów spożywczych wynosi
dla pacjentów Szpitala Nr 1 – 5,00
dla pacjentów ZOL – 6,20
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków posiada firma zewnętrzna , która jest zobowiązana do udostępnienia wyżej wymienionych dokumentów.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Tak , w szpitalu kontrolowana jest codziennie jakość posiłków przez dietetyka szpitalnego – sprawdzana jest temperatura posiłków, ilość, walory smakowe oraz estetyka.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Dietetyk szpitalny codziennie kontroluje ilość wydanych posiłków
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Tak, w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Istnieje ogólna procedura dotycząca skarg i zażaleń. Jest powołana komisja która rozpatruje wszelkie skargi i zażalenia. Skargi i zażalenia przyjmuje Dyrektor Naczelny w Sekretariacie.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Brak
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
nie mam takich danych
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
NOMENKLATURA DIET:
- dieta podstawowa,
- dieta lekkostrawna,
- dieta wysokobiałkowa,
- dieta lekkostrawna z ograniczeniem substancji stymulujących wydzielenie kwasu żołądkowego,
- dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu,
- dieta z ograniczeniem węglowodanów prostych,
- dieta bezsolna,
- dieta bezglutenowa,
- dieta płynna
- dieta papkowata,
- dieta mleczna,
- dieta kleikowa,
- dieta ziemniaczana
- dieta wegetariańska
- dieta bezmleczna
- diety specjalistyczne z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb pacjenta
- dieta ścisła ( nie wlicza do ewidencji ilości pacjentów)
Wszystkie diety są trzy – posiłkowe.
2. Razem diet jest 17.
Opracowane na podstawie „systemu dietetycznego dla Zakładów Służby Zdrowia” według Instytutu Żywności i Żywienia.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Ze względu na szeroki asortyment diet stosowanych w tutejszym szpitalu raczej nie zdarza się , aby szpital nie był w stanie zapewnić pacjentom zaleconej diety ( w razie indywidualnych wymagań pacjenta podejmowana jest współpraca z rodziną).
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Tak , przygotowana jest na życzenie pacjenta dieta wegetariańska lub wegańska
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia
np. ACTOMEL, NUTRISON, PORTAGEN.
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-16605@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872