Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej
ul. Radomska 70, 27-200 Starachowice
Regon 291141752, NIP 6641873185, KRS 0000001257
Tel. (41) 273 91 13 Fax. (41) 273 9229
www.szpital.starachowice.pl email: into(Qszpital.starachowice.pl
Starachowice, 21 października 2019 roku
(e
L.dz. PZOZ/WI.. DZA... /KW/DEA/2019
Pani Katarzyna Batko-Tołuć
Pan Szymon Osowski
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
sprawa-16839Qfedrowanie. siecobywatelska.pl
W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej, odpowiadam
co następuje.
W zakresie pyt. 1:
Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie
przez szpital, a nie przez firmę caiteringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie
zakresu jego/ich obowiązków.
Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej zatrudnia jedną osobę na stanowisku dietetyka.
Karta stanowiskowa dla stanowiska dietetyka stanowi załącznik do niniejszego pisma.
Zakres obowiązków przewidziany dla tego stanowiska określa pkt. 5 karty.
W zakresie pyt. 2:
Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Na jednego dietetyka przypada ok. 200 pacjentów, w zależności od obłożenia
oddziałów szpitalnych.
W zakresie pyt. 3:
Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli
tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
W Powiatowym Zakładzie Opieki Zdrowotnej istnieje możliwość indywidualnej
porady dietetyka. W trakcie wizyty lekarskiej pacjenci informowani są o takiej
możliwości. W przypadku zainteresowania, pielęgniarka informuje dietetyka,
który przychodzi na oddział do danego pacjenta.
W zakresie pyt. 4:
Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej
na l pacjenta szpitala?
Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz.
UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Powiatowy Zakład
Opieki Zdrowoinej z siedzibą w Starachowicach przy ul. Radomskiej 70. Szczegóły obowiązku informacyjnego
są dostępne na stronie www. szpital, starachowice.pl.
Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej WIZZ
ul. Radomska 70, 27-200 Starachowice Szpital 8
Regon 291141752, NIP 6641873185, KRS 0000001257 bez bólu.
Tel. (41) 273 91 13 Fax. (41) 273 92 29
www.szpital.starachowice.pl emanl: mto(dszpital.starachowice.pl
Wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala
wynosi 15,66 zł + VAT.
W zakresie pyt. 5:
Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy
w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków?
Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej korzysta z usług zewnętrznej firmy
cateringowej. W podpisanej umowie nie określono minimalnej kwoty/procentu
przeznaczonych na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.
W zakresie pyt. 6:
Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych
do przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
udostępnienie.
Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej posiada dokumentację regulującą jakość
produktów używanych do przygotowania posiłków. W załączeniu Informacja
dla pacjenta dotycząca: substancji obecnych w żywności powodujących alergie
oraz Normy żywieniowe.
W zakresie pyt. 7:
Czy w szpitalu koniroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
W Powiatowym Zakładzie Opieki Zdrowotnej kontroluje się jakość posiłków
podawanych pacjentom. Zakres kontroli określa Zarządzenie Dyrektora nr 14/2016
zdnia 10.03.2016 roku w sprawie sposobu sprawowania nadzoru nad
bezpieczeństwem i higieną żywienia pacjentów PZOZ w Starachowicach. Szczegóły
zawierające zakres kontroli, częstotliwość i osoby odpowiedzialne określa załącznik
nr 5 do Zarządzenia - w załączeniu.
W zakresie pyt. 8:
Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
22
Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz.
UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Powiatowy Zakład
Opieki Zdrowotnej z siedzibą w Starachowicach przy ul. Radomskiej 70. Szczegóły obowiązku informacyjnego
na dnetaninn am ałnnnia ainini eznital atrannnlananinna nl
U
Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej
ul. Radomska 70, 27-200 Starachowice
Regon 291141752, NIP 6641873185, KRS 0000001257
Tel. (41) 273 91 13 Fax. (41) 273 9229
www.szpital.stąrachowice.pl email: imto(wszpitał.starachowice.pl
Szpital „| I
bez bólu
Każdy pacjent przyjmowany do szpitala ma oznaczany wskaźnik BMI oraz Ocenę
ryzyka związanego ze stanem odżywienia i na tej podstawie jest kwalifikowany (lub
nie) do leczenia żywieniowego. Kontrola, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu, odbywa się na bieżąco podczas codziennego podawania posiłków/karmienia
pacjentów przez pielęgniarki i opiekunki medyczne. Zauważone nieprawidłowości
zgłaszane są lekarzowi.
W zakresie pyt. 9:
Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka?
Tak, w umowie określono ten wymóg.
W zakresie pyt. 10:
Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie
zgłoszenia ww. skarg?
W szpitalu funkcjonuje Procedura PS-01 „Przyjmowanie, rozpatrywanie i załatwianie
skarg i wniosków w PZOÓZ Starachowice”, która określa sposób zgłaszania skarg
iwniosków (w tym również dotyczących żywienia) przez pacjentów, rodziców,
opiekunów prawnych lub faktycznych pacjenta oraz zasady postępowania w celu
identyfikacji przyczyn błędów faktycznych lub potencjalnych i zapobieganiu
powtórnego ich wystąpienia. Ponadto skargi i uwagi dotyczące żywienia pacjent może
zawrzeć w ankiecie badania satysfakcji pacjenta oraz zamieścić w Zeszycie skarg
iwniosków dostępnym w każdym oddziale. Osobą odpowiedzialną za kontakt
w sprawie zgłaszania skarg jest Pełnomocnik ds. Praw Pacjenta.
W zakresie pyt. 11:
Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia
w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
W Rejestrze skarg i wniosków Powiatowego Zakładu Opieki Zdrowotnej nie
odnotowano skarg dotyczących niewłaściwego żywienia/zatrucia w latach 2017
i 2018. Incydentalne uwagi w ankiecie badania satysfakcji pacjenta.
W zakresie pyt. 12:
Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
2
Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz.
UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Powiatowy Zakład
Opieki Zdrowotnej z siedzibą w Starachowicach przy ul. Radomskiej 70. Szczegóły obowiązku informacyjnego
aa dnntanian am ośammia unaini nznitnl ntauwnalarinn m1
Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej
ul. Radomska 70, 27-200 Starachowice
Regon 291141752, NIP 6641873185, KRS 0000001257
Tel. (41) 273 91 13 Fax. (41) 273 9229
www.szpital.starachowice.pl email: mto(aszpital.starachowice.pl
Tak, w październiku 2018 roku odbyło się szkolenie dla lekarzy j pielęgniarek „Terapia
żywieniowa w praktyce szpitalnej” prowadzone przez prof. Andrzeja Wieczorka.
W zakresie pyt. 13:
Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz
ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
W Powiatowym Zakładzie Opieki Zdrowotnej stosowanych jest 15 rodzajów diet.
Klasyfikacja diet stanowi załącznik do niniejszego pisma. Źródłem ich opracowania
były publikacje: Dietetyka — żywienie zdrowego i chorego człowieka, Helena
Ciborowska, Anna Rudnicka oraz Praktyczny Podręcznik Dietetyki, Mirosław Jarosz.
W zakresie pyt. 14:
Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza
(np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki
pacjentowi?
Diety te zostały uwzględnione w klasyfikacji diet obowiązujących w Powiatowym
Zakładzie Opieki Zdrowotnej.
W zakresie pyt. 15:
Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Tak, dieta wegetariańska została uwzględniona w klasyfikacji diet. Dietę tę można
również modyfikować.
W zakresie pyt. 16:
Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót
do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Tak, szpital zapewnia preparaty i produkty do żywienia, zgodnie z obowiązującym
Receptariuszem szpitalnym.
: p.o. DYREKT
Sprawę prowadzi: Powiatowego Zakładu Opieki Zdrowo j
Katarzyna Woźniak wS owicach z
tel.: 41 273 93 61
Adres e-mail: k.wozniakQszpital.starachowice.pl Usz Kopania
Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz.
UE L 119z 04.05.2016) informuję, iż administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Powiatowy Zakład
Opieki Zdrowotnej z siedzibą w Starachowicach przy ul. Radomskiej 70. Szczegóły obowiązku informacyjnego
są dostępne na sironie www.szpital.starachowice.pl.
1)
2)
3)
4)
DUREW
90
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
KARTA STANOWISKOWA
Nazwa stanowiska: dietetyczka
komórka organizacyjna: Oddziały/Oddział Medycyny Paliatywnej/Poradnia Diabetologiczna
Pan(i):
Cel stanowiska:
Opracowywanie i przygotowywanie różnego typu diet dla pacjentów PZOZ oraz prowadzenie
kompleksowego poradnictwa dietetycznego.
Podległość służbowa:
stanowisko podlega: Z-cy Dyrektora _ ds. Pielęgniarstwa/Kierownikowi Poradni w
godzinach pracy w Poradni Diabetologicznej
stanowisku podlegają: nie dotyczy
Zastępstwa:
pełni zastępstwo za: nie dotyczy
jest zastępowany(a) przez: nie dotyczy
Zakres powierzonych obowiązków :
Planowanie jadłospisów dla pacjentów w zależności od stanu zdrowia, zasad dietetycznych
i nawyków żywieniowych
Nadzór nad sporządzaniem diet specjalnych
Analiza sposobu odżywiania pacjentów pod kątem załecanych norm składników pokarmowych
Kontroła posiłków pod względem ilościowym i jakościowym
Dbałość o estetykę podawanych posiłków
Kontrola jakości produktów żywieniowych, nadzór nad przechowywaniem i przydatnością do
spożycia
Propagowanie zasad zdrowego żywienia poprzez edukację pacjentów i ich rodzin
Opracowywanie 1 przekazywanie wskazówek dietetycznych dła pacjentów
Współpraca z lekarzami 1 pielęgniarkami oddziałów szpitalnych, poradni specjalistycznych
i POZ w zakresie rozpoznawania problemów żywieniowych pacjentów i udziełania wskazówek
dietetycznych
Nadzorowanie stanu sanitarno — epidemiologicznego pomieszczeń i urządzeń związanych
z przygotowywaniem, transportem i dystrybucją posiłków
Nadzorowanie pracy personelu realizującego dystrybucje posiłków w zakresie przestrzegania
obowiązujących zasad i procedur oraz sfery estetycznej świadczonych usług
Nadzór nad realizacją warunków umowy, zawartej z firmą zewnętrzną, na świadczenie usług
żywieniowych dla PZOZ
Sporządzanie comiesięcznych raportów z przeprowadzanych kontroli z zakresu bezpieczeństwa
i higieny przygotowywania i dystrybucji posiłków
Ścisła, bieżąca współpraca z przedstawicielami firmy świadczącej usługi żywieniowej
Współpraca z pielęgniarkami oddziałowymi w zakresie codziennego planowania i zamawiania
posiłków, nadzór nad prawidłowym zapotrzebowaniem pod względem ilościowym
i jakościowym
Pośredniczenie między kierownictwem kuchni, a Działem ds. Techniczno — Gospodarczym
w zakresie współpracy i rozwiązywania bieżących problemów
Udział w pracach zespołów 1 komitetów działających przy szpitalu, zgodnie ze stosownymi
zarządzeniami Dyrektora Zakładu
. Czynne uczestniczenie w programie profilaktyki i zwalczania zakażeń szpitalnych
19.
20.
21.
22.
23].
24.
6)
1)
pieczęć i podpis pracodawcy
Dbałość o prestiż i dobre imię pracowni i szpitala
Doskonalenie swojej wiedzy i umiejętności
Wykonywanie poleceń służbowych bezpośredniego przełożonego/pracodawcy
oraz realizacja innych zadań wyznaczonych przez bezpośredniego przełożonego/pracodawcę
zgodnych z posiadanymi kwalifikacjami i kompetencjami, a nie ujętych w niniejszym zakresie
obowiązków i
Zgłaszanie wszelkich zauważonych nieprawidłowości i uwag bezpośredniemu przełożonemu.
Znajomość i aktywne uczestnictwo w realizacji misji i celów Polityki Jakości, dbałość
o sprawne funkcjonowanie Systemu jakości oraz utrzymanie standardów akredytacyjnych
Obowiązki pracownicze wynikające z ustawy Kodeks Pracy, z Regulaminu Pracy, innych
przepisów prawa powszechnie obowiązującego oraz wewnętrznych aktów normatywnych
i innych uregulowań wewnętrznych.
Uprawnienia:
1) Ustalanie sposobu realizacji powierzonych zadań, przy zachowaniu obowiązujących
w dziale standardów i procedur
2) Dostęp do środków działania niezbędnych do wywiązywania się z powierzonych
obowiązków
3) Zgłaszanie i inicjowanie zmian w zakresie doskonalenia metod i organizacji pracy
4) Prawo otrzymywania od przełożonego wyjaśnień w sprawie sposobu wykonywania pracy
5) Uprawnienia określone w przepisach Kodeksu pracy, innych obowiązujących przepisach
prawa oraz wewnętrznych aktach normatywnych
6) Prawo uczestniczenia w szkoleniach i kursach podnoszących kwalifikacje zawodowe
7) Prawo do okresowej i sprawiedliwiej oceny jakości pracy
8) Prawo przedstawiania zmian w Systemie Jakości
Odpowiedzialność:
Pracownik odpowiada za:
1. prawidłowe, terminowe, zgodne z przepisami prawnymi wykonywanie obowiązków
powierzonych niniejszą karta stanowiskową
2. przestrzeganie dyscypliny finansów publicznych m.in. zgodnie z ustawa o finansach
publicznych, w zakresie wszystkich powierzonych mu obowiązków, w tym określonych
niniejsza kartą stanowiskową
całokształt spraw zaliczanych do powierzonych mu obowiązków, w tym m.in. za:
dokładne i sumienne wykonywanie poleceń bezpośredniego przełożonego
użytkowany sprzęt i materiały,
przestrzeganie drogi służbowej;
przestrzeganie przepisów i zasad BHP i p. poż.
przestrzeganie dyscypliny pracy,
przestrzeganie tajemnicy państwowej i służbowej.
przestrzeganie przepisów prawa powszechnie obowiązującego, wewnętrznych aktów
normatywnych, procedur, standardów, regulaminów, instrukcji, itp. (w tym: Kodeksu
pracy, ustawy prawo zamówień publicznych oraz Regulaminu Udzielania Zamówień)
UJ
JDUAWNH
INFORMACJA DLA PACJENTA
dotyczy: substancji obecnych w żywności powodujących reakcje ałergiczne
zgodnie z art. 44 ust 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady( UE) NR 1169/2011
z dnia
25 października 2011r. W sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności, informowania o wszelkich składnikach lub substancjach pomocniczych w
przetwórstwie wymienionych w załączniku II w/wym. rozporządzenia lub uzyskanych z
substancji lub produktów wymienionych w załączniku II, powodujących ałergie lub reakcje
nietolerancji, używanych do produkcji żywności i nadał obecnych w produkcie gotowym,
informuję:
W żywności oferowanej do spożycia pacjentom naszego szpitala mogą znaleźć się substancje
lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
1.
13.
14.
zboża zawierające głuten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies; orkisz, kamut lub
ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
skorupiaki i produkty pochodne
jaja i produkty pochodne
ryby i produkty pochodne
orzeszki arachidowe i produkty pochedne
soja i produkty pochodne
mleko i produkty pochodne
orzechy i produkty pochodne
seler i produkty pochodne
. gorczyca i produkty pochodne
. sezam i produkty pochodne
„dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 1Omg/kg lub 10mg/l w
przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dła produktów w postaci gotowej
bezpośrednie do spożycia
łubin i produkty pochodne
mięczaki i produkty pochodne
w celu uniknięcia skutków wystąpienia objawów zdiagnozowanej wcześniej alergii lub
nietolerancji, pacjenci proszeni są o tym fakcie poinformować personel medyczny oddziału.
DYREKTOR
p.a. DYBEKRTORA |
pgkiądy Opieki Adrowotnej
6. WRZ. 2617 ja
NORMY ŻYWIENIOWE
NAZWA DIETY ENERGIA | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY
Ikcal/ igi | igl Igi |
0
ZEROWA |
I DIETA 2000 75-80 65 275
PODSTAWOWA |
I DIETA
ŁATWO STRAWNA 2000 | 75-80 |65 275
II A - DIETA
KLEIKOWA [520 10 1 |120
IH B - DIETA
POOPERACYJNA 1000 [25 |10 220 |
IV DIETA
BEZMLECZNA 2000 75 65 280
V DIETA
BOGATOBIAŁKOWA |2200-2300 | 110 70 [280-310 |
VI DIETA
NISKOBIAŁKOWA 2000 40 65 310
VII /1- DIETA | |
CUKRZYCOWA 1200 60 35 165
3 POSIŁKI/
VII /2 — DIETA
CUKRZYCOWA 1500 65 40 220
/5 POSIŁKÓW/ |
VII/3- DIETA
CUKRZYCOWA 1800-2000 |70- 55 240
16 POSIŁKÓW/ | | |
VIII - DIETA 1000-3000 |45-100 [35-100 210-450
BEZGLUTENOWA |
IX - DIETA
PŁYNNA 2000 80 |75 250
X - DIETA |
RYŻOWA 520 10 1 120
XI - DIETA
ZIEMNIACZANA 1700 |20 [110 |280
XII - DIETA
WEGETARIAŃSKA Ok.2500 85 75 390 |
XIII - DIETA
UBOGOPURYNOWA _|2000 80 150 300 ma
XIV DIETA ŁATWO
STRAWNA 2000 80-85 30-40 330
Z OGRANICZENIEM
TŁUSZCZU | | |
XV - DIETA
BOGATORESZTKOWA | 2000 70 -75 65 280
Błonnik
| pokarmowy > 40___
Opracowała:
st. Dietetyk. na podstawie: Helena Ciborowska. Anna Rudnicka :Dietetyka — żywienie
zdrowego i chorego człowieka
Mirosław Jarosz Praktyczny Podręcznik Dietetyki
Zalącznik Nr 5 do Zurządzenia w sprawie sposobu sprawowania nadzoru
nad bezpieczeństwem i higieną żywienia pacjentów
Powiatowego zakładu Opicki Zdrowotnej
HARMONOGRAM SPRAWOWANIA NADZORU NAD BEZPIECZEŃSTWEM I
HIGIENĄ ŻYWIENIA PACJENTÓW
POWIATOWEGO ZAKŁADU OPIEKI ZDROWOTNEJ
ZAKRES KONTROLI
Monitorowanie temperatury
posiłków
CZĘSTOTLIWOŚĆ WYKONUJĄCY KONTROLĘ
Dwa razy w Dietetyczka
tygodniu
Dietetyczka
/wyrywkowo
Jeden raz w
Pielęgniarka epidemiologiczna
(na podstawie dok.
miesiącu
/wyrywkowo
dostarczonych przez
wykonawcę)
Jeden raz na trzy
Kontrola dystrybucji i podawania Pielęgniarka epidemiologiczna
posiłków
miesiące (min. pięć
Kontrola wewnętrzna sanitarno- Pielęgniarka epidemiologiczna
epidemiologiczna / Dwa razy w roku
przechowywanie żywności własnej
pacjenta /
próbek)
Badanie kaloryczności oraz Dwa razy w roku
zawartości soli/sodu w posiłkach
Audyt w pomieszczeniach kuchni
Kontrola dokumentacji
potwierdzającej szkolenia
pracowników wykonawcy
Ankieta badania satysfakcji
pacjentów
Ocena bezpieczeństwa i higieny
przygotowywanych posiłków oraz
ich dystrybucji
Kontrola wyników prób
czystościowych
(mikrobiologicznych)
Dietetyczka (na podstawie dok.
dostarczonych przez
wykonawcę)
Zespół audytorów
Jeden raz w roku Dietetyczka
Dział ds.
Administracyjnych/Pełnomocnik
Dyrektora ds. Zarządzania
Jakością
Jeden raz w roku
y
WERSJA 4
Ilość stron:5
KLASYFIKACJA DIET DOUSTNYCH STOSOWANYCH W POWIATOWYM
ZAKŁADZIE OPIEKI ZDROWOTNEJ W STARACHOWICACH 30.11.2017r
Nr__| Nazwa diety Charakterystyka [Zastosowanie
0 ZEROWA Czasowe odstąpienie od
żywienia. |
W diecie podstawowej Dieta podstawowa
dozwolone są wszystkie stosowana jest u osób nie
produkty i potrawy oraz wymagających żywienia
wszystkie techniki dietetycznego
I DIETA sporządzania posiłków. przebywających
PODSTAWOWA Jednak ze względu na w szpitalach, sanatoriach
małą aktywność fizyczną |1 innych zakładach
pacjentów, ogranicza się leczniczych.
potrawy ciężko strawne,
wzdymające. |
Dieta powinna dostarczyć | Dieta łatwo strawna
DIETA ŁATWO wszystkich niezbędnych | wskazana jest: dla osób
STRAWNA składników pokarmowych. | w wieku podeszłym,
Ograniczone, a nawet w chorobach infekcyjnych
wykluczone są: produkty przebiegających
i potrawy tłuste, smażone |z gorączką, w
w tradycyjny sposób, zaburzeniach krążenia,
nu długo zalegające w schorzeniach układu
w żołądku, wzdymające, | pokarmowego, w okresie
ostro przyprawione. rekonwalescencji po
Zmniejszona jest podaż zabiegach operacyjnych.
błonnika pokarmowego Może być stosowana jako
(przez gotowanie i dieta wstępna przy
rozdrobnienie warzyw przyjęciu pacjenta do
i owoców). szpitala.
| Podstawowym Dieta ma zastosowanie
składnikiem diety są kleiki | w ostrych schorzeniach
z ryżu, kaszy jęczmiennej, przewodu pokarmowego,
DIETA płatków owsianych, kaszy wątroby, trzustki,
III A | KLEIKOWA manny. Jest dietą pęcherzyka żółciowego,
niefizjołogiczną do nerek, w chorobach
krótkiego stosowania(1-3 | zakaźnych i stanach
| dni). pooperacyjnych.
IU B W skład diety wchodzą Dietę stosuje się w ostrych
kleiki, suchary, drobne schorzeniach przewodu
DIETA kasze z masłem. pokarmowego, po
POOPERACYJNA zabiegach operacyjnych,
w zależności od okresu
choroby.
IV |DIETA ŁATWO Jest to dieta eliminacyjna, | Dietę stosuje się przy
STRAWNA polegająca na wykluczeniu nietolerancji laktozy(cukru
l
BEZMLECZNA z diety mleka i produktów | mlekowego) i przy alergii
| mlecznych. na białko mleka.
Zwiększeniu ulega podaż | Dieta jest stosowana dla
białka do 2g/kg me, to jest | osób: wyniszczonych.
100-120g/dobę, w chorobach
w skrajnych przypadkach | nowotworowych,
(w oparzeniach) do 3g/kg | w rozległych oparzeniach.
DIETA ŁATWO mc. Białko pokrywa dla rekonwalescentów po
STRAWNA zapotrzebowanie przebytych chorobach.
BOGATOBIAŁKOWA |energetyczne w 15-20%. |wnerczycy, dla matek
Aby białko mogło pełnić | karmiących.
V swoją funkcję (budowa
i odbudowa tkanek
ustrojowych, ciał
odpornościowych, białek
osocza), należy zwiększyć
zapotrzebowanie
energetyczne diety.
W diecie tej ogranicza się | Dieta stosowana jest w 5
białko do 40 g/dobę stopniu PCHN(przewlekłej
i poniżej, nie mniej niż do | choroby nerek)
20g/dobę. i w przewlekłych
Wartość energetyczna chorobach wątroby
diety wynosi 35 kcal/kg (encefalopatia
nmc, białko0,6-0,7g/kg wątrobowa).
VI |DIETAŁATWO nme.
STRAWNA Tłuszęz około 65 g.
NISKOBIAŁKOWA Węglowodany około
310g(ulegają zwiększeniu
w chorobach wątroby,
przy nietolerancji
tłuszczu).
DIETA Dieta cukrzycowa- Stosowana w cukrzycy
z ograniczeniem łatwe | zredukowana ilość i stanach
przyswajalnych węglowodanów prostych | przedcukrzycowych.
węglowodanów (glukoza, sacharoza,
VII/1 | (CUKRZYCOWA) fruktoza) na korzyść
1200 kcal/dobę węglowodanów złożonych
3 POSIŁKI/ o niskim indeksie
REDUKUJĄCA glikemicznym;
jednocześnie ograniczenie
zawartości tłuszczów
nasyconych w celu
kontroli wyrównania
metabolicznego cukrzycy.
VIL2 DIETA Cukrzyca i stany
z ograniczeniem łatwo przedcukrzycowe
przyswajalnych
węglowodanów
(CUKRZYCOWA)
1500 kcal/dobę
5 POSIŁKÓW,
REDUKUJĄCA
VII/3 | DIETA Cukrzyca- dieta
z ograniczeniem łatwo o zwiększonej
przyswajalnych kaloryczności(w tym
węglowodanów cukrzyca ciężarnych
(CUKRZYCOWA) i przedciążowa)
1800-2000 kcal/dobę *% Ilość posiłków
6 POSIŁKÓW uzależniona od
rodzaju leczenia.
Jest to dieta eliminacyjna, | Stosowana przy
polegająca na wykluczeniu | nietolerancji białka
z pożywienia produktów | roślinnego-glutenu.
zawierających
DIETA gluten(pszenica, żyto,
VIH | BEZGLUTENOWA owies, jęczmień),
a zastąpienie ich
produktami pochodzącymi
z ryżu, kukurydzy, prosa
oraz skrobią
bezglutenową. |
Dieta rha na celu Dieta stosowana jest:
dostarczenie pacjentowi w chorobach jamy ustnej
odpowiedniej ilości energii | i przełyku, u chorych
i składników nieprzytomnych, w innych
pokarmowych. stanach chorobowych
Charakterystyczną cechą | według wskazań lekarza.
DIETA PŁYNNA diety jest jej konsystencja.
WZMOCNIONA Pożywienie musi być
Ix łatwo strawne, ubogie w
błonnik pokarmowy, bez
ostrych przypraw, nie
powodujące wzdęć,
biegunek, zaparć. Posiłki
podawane są w sposób
naturalny lub przez sondę . |
Podstawowym Stosowana przy
składnikiem diety jest ryż. | biegunkach.
Może być podawany w
X DIETA RYŻOWA formie zupy z dodatkiem
drobno startej marchwi lub
z jabłkiem. Dieta
niefizjologiczna, do
krótkiego stosowania.
Dieta składa się z I kg
ziemniaków, 12 dag
Stosowana jest
w chorobach nerek
DIETA tłuszczu, 30 dag warzyw |z dużym katabolizmem
XI | ZIEMNIACZANA i owoców i 5 dag cukru. (krótko w ostrej
niewydolności nerek
i w przewlekłych
chorobach nerek stopnia5).
[Ww diecie wykluczone są: | To styl życia połączony ze
mięso, drób, ryby I specjalną dietą(odżywianie
DIETA produkty z nich się produktami roślinnymi
XII | WEGETARIAŃSKA pochodzące. Źródłem i nabiałowymi.
białka będą tu: chude Stosują ją pacjenci
mleko, nabiał, jaja, suche | z różnych względów
nasiona strączkowe (ekologiczny, religijny,
| filozoficzny).
Z diety wyklucza się Stosowana w dnie
pokarmy bogate w związki | moczanowej, powodującej
purynowe(mięso, podroby, | zapalenia stawów
DIETA ŁATWO dziczyzna, wywary w wyniku nadmiernego
XIII |STRAWNA z kości, mięsa). Źródłem stężenia kwasu
UBOGOPURYNOWA —_ |białka jest mleko i jego moczowego we krwi.
przetwory. W diecie
ważny jest nie tylko dobór
produktów, lecz także
sposób jej przygotowania.
W diecie ogranicza się Dieta ma zastosowanie
ilość tłuszczu, a także w przewlekłym zapaleniu
DIETA ŁATWO produktów obfitujących i kamicy pęcherzyka
STRAWNA Z w cholesterol. Zalecana | żółciowego, w chorobach
XIV |OGRANICZENIEM ilość tłuszczu wynosi 30- | miąższu wątroby
TŁUSZCZU 50g/dobę, a ponad połowa | iw przewlekłym
tej ilości znajduje się w zapaleniu trzustki. Celem
produktach białkowych. diety jest ochrona
wymienionych narządów.
Dieta bogatoresztkowa jest | Dieta ma zastosowanie
modyfikacją diety w zaparciach oraz
podstawowej, różnicą jest zaburzeniach
DIETA zwiększenie podaży czynnościowych jelit.
XV |BOGATORESZTKOWA | błonnika pokarmowego. Celem diety jest
pobudzenie pracy jelit i
uregulowanie ich
czynności bez stosowania
środków
farmakologicznych.