SZPITALNE CENTRUM MEDYCZNE
CF
CERTYFIKAT 2015/42
Siedziba i adres:
72-100 Goleniów
ul. Nowogardzka 2
Telefon/fax
91 4664 301
91 4664 315
sekretariat©szpitalgoleniow.pl
www.szpitalgoleniow.pl
1P:856-18-46-307
Regon: 321188937
Oznaczenie sądu rejestrowego:
Sąd Rejonowy Szczecin Centrum w
Szczecinie, XIII Wydział Gospodarczy
Krajowego Rejestru Sądowego
KRS:
0000409636
Wspólnicy spółki:
Powiat Goleniowski-100%
Kapitał Zakładowy:
10 000 000,00 zł
Prezes Zarządu
Katarzyna Kęcka
Nr konta bankowego:
Bank PEKAO SA I o/Goleniów
72 1240 3839 1111 0000 4424 4291
Szpitalne Centrum Medyczne w Goleniowie sp. z o.o.
Goleniów, dnia 18 października 2019 roku
SCM.PJ. 8172.2019.BŁ
Stowarzyszenie
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej
z dnia 15 października 2019 roku, w odpowiedzi na pytania informuję:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Jest zatrudniony jeden dietetyk. Zakres czynności w załączeniu.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Szpital posiada 84 łóżka.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Tak. Informacja na tablicach i ustna od lekarzy i pielęgniarek.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej
na 1 pacjenta szpitala?
Dzienna stawka żywieniowa 5,28 zł.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to
czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone
na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Nie korzysta.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych
do przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną
posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków?
Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Nie posiada.
Szpitalne Centrum Medyczne w Goleniowie sp. z o.o.
SZPITALNE CENTRUM MEDYCZNE
058
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za
te kontrole i jak często one się odbywają?
Codzienna kontrola przez Kierownika kuchni, pielęgniarkę dyżurną na oddziale oraz dietetyka.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Obserwacja codzienna przez pielęgniarki dyżurne oraz tzw. kuchenkowe - osoby które wydają posiłki.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Nie dotyczy
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia?
Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgloszenia ww. skarg?
Obowiązuje Regulamin przyjmowania skarg i wniosków.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych
do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Nie było.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia
chorych w szpitalu?
Nie, zatrudniony jest dietetyk i lekarz internista - diabetolog.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich
opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła _internetowe/wewnętrzne
regulacje szpitala).
1. Dieta podstawowa
2. Dieta łatwostrawna
3.Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
4. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
5. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów i nasyconych kwasów tłuszczowych
6. Dieta płynna wzmocniona
źródła opracowań i wiedza : dietetyk i lekarz diabetolog, literatura:
1. Pod red. M. Jarosz IŻIŻ „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach”, 2011
2. H. Ciborowska, A. Rudnicka „Dietetyka Żywienie Zdrowego I Chorego Człowieka”, 2010
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy
bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Jest w stanie zapewnić.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Tak
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np.
wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Tak, w przypadkach szczególnych.
Szpitalne C m Medyczne
vie *
„rcóztalnością
72-100 Goleniów,
NIP: 856-16-46-:
mar
Goleniów, r.
SCM.KP.MS
dietetyk
ZAKRES CZYNNOŚCI
Udzielanie świadczeń zdrowotnych w zakresie żywienia i edukacji żywieniowej pacjentów
l. Dietetyk podlega służbowo Koordynatorowi ds. pielęgniarstwa i organizacji opieki.
Do obowiązków DIETETYKA należy:
1. Planowanie, nadzorowanie i stosowanie opartego na podstawach naukowych żywienia
indywidualnego i zbiorowego grup ludności
ND
Współpraca, kontrolowanie prac wykonanych w kuchni szpitalnej, oddziałowej w
zakresie zbiorowego żywienia
3. Współpraca z Szefem Kuchni w działaniach w zakresie układania jadłospisów na
potrzeby pacjentów szpitala oraz kontrolowanie pod względem dostosowania do norm
żywieniowych, zleceń lekarskich i obowiązujących przepisów w tym zakresie
4. Ocena stanu zdrowia, sposobu odżywiania i zapotrzebowania na składniki odżywcze
pacjentów oraz wydawanie stosownych opinii, planowanie jadłospisów dla pacjentów w
zależności od stanu zdrowia, zasad dietetycznych i nawyków żywieniowych
5. Prowadzenie dokumentacji będącej elementem składowym historii choroby pacjenta oraz
współpraca z Zarządzającymi poszczególnymi oddziałami Szpitala i POZ
6. Prowadzenie kontroli jakości produktów żywnościowych oraz nadzór nad ich
przechowywaniem i przydatnością do spożycia
7. Prowadzenie kontroli posiłków pod względem ilościowym i jakościowym,
8. Nadzór nad sporządzaniem diet specjalnych |
9. Dbanie o estetykę podawanych posiłków
10. Propagowanie zasad racjonalnego żywienia wśród pacjentów — edukacja pacjentów i ich
rodzin
Il. Opracowywanie wskazówek dietetycznych dla pacjentów wypisywanych do domu
12. Prowadzenie porad komercyjnych na rzecz pacjentów Szpitalnego centrum Medycznego
w Goleniowie spółka z 0.0. zgodnie z obowiązującym cennikiem.