Odpowiedzi dla Stowarzyszenia Sieć Obywatelska Watchdog Polska
Ad 1. Kadry
Ad 2. Średnia dzienna ilość Pacjentów szpitala 356
Ad 3. Tak istnieje taka możliwość. Porada dietetyczna dla Pacjenta jest
zlecana przez lekarza i odnotowywana w Systemie informatycznym Clinninet.
Ad 4. Księgowość – koszty
Ad 5. Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej
Ad 6. W kuchni szpitalnej jest opracowana procedura „ Monitoring
adekwatności żywienia do stanu zdrowia pacjenta”
• sporządzanie SIWZ na artykuły spożywcze z uwzględnieniem wymogów co do
specyfiki diet
• sposób przyjmowania i kontrolowania artykułów spożywczych
• prawidłowy sposób przechowywania artykułów spożywczych w magazynach
• sporządzanie jadłospisów dekadowych i ich bilansowanie w zakresie
zgodności z wymaganiami założeń dla poszczególnych diet uwzględniając
prawidłowy rozkład wartości energetycznej na poszczególne posiłki
• sposób przygotowania potraw ( proces od momentu przyjęcia produktu z
magazynu po produkt finalny z uwzględnieniem technik sporządzania
posiłków adekwatnych do diet )
Ad 7. Tak Załącznik do procedury„ Monitoring adekwatności żywienia do
stanu zdrowia pacjenta” określa częstotliwość i rodzaj kontroli. W
kontrolach uczestniczy Kierownik Kuchni i dietetyczka.
Ad 8. Jak wyżej. Aby ilość produktów i potraw zapisana w gramach w
jadłospisie była zgodna do ilości jaką ma otrzymać pacjent na talerzu - w
kuchenkach oddziałowych jest informacja o miarach gospodarczych dla
personelu dystrybucji. Dokument brzmi „Sposób prawidłowego, ujednoliconego
serwowania potraw pacjentom”
Ad 9. Nie dotyczy
Ad 10. Na stronie szpitala w zakładce „ Dla pacjenta” w Ankiecie
zadowolenia Pacjenta jest możliwość wyrażenia swojej opinii.
Ad 11. Brak informacji
Ad 12. Kadry
Ad 13.
|Dieta podstawowa |
|Dieta łatwo strawna |
|Dieta bezsolna |
|Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów z ograniczeniem tłuszczu 5p – 2000kcal |
|Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 4p – 2000kcal |
|Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 5p – 2000kcal |
|Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6p – 2200kcal |
|Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 4p – 1500kcal |
|Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6p – 1500kcal |
|Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 5p – 2000kcal |
|Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – bezmleczna 6p – 2000kcal |
|Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – niskobiałkowa 4p – 2000kcal |
|Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego |
|Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu |
|Dieta bezglutenowa |
|Dieta z wyłączeniem produktów mlecznych |
|Dieta mleczna |
|Dieta z wyłączeniem mięsa |
|Dieta ubogoenergetyczna |
|Dieta niskobiałkowa |
|Dieta ubogoresztkowa |
|Dieta bogatoresztkowa |
|Dieta łatwo strawna wysokobiałkowa ( wysokokaloryczna) |
|Dieta ryżowa |
|Kleik ryżowy |
|Dieta o zmienionej konsystencji ( papka, sonda) |
|Dieta niskopurynowa |
| |
Opracowane zalecenia diet zamieszczone są na stronie internetowej Szpitala
Opracowano na podstawie:
„Dietetyka – Żywienie zdrowego i chorego człowieka” Helena Ciborowska, Anna
Rudnicka,
Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2017.
„
Cukrzyca. Porady lekarzy i dietetyków”
Mirosław Jarosz
Longina Kłosiewicz-Latoszek,
Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007.
Normy żywienia człowieka, pod redakcją profesora Mirosława Jarosza, IŻŻ,
2017
Ad 14. Szpital jest w stanie zapewnić pacjentowi dietę wskazaną przez
lekarza
Ad 15. Dietę wegetariańską jest w stanie szpital zapewnić pacjentowi
Ad 16. Szpital zapewnia chorym ze specjalnym wskazaniem lekarza diety
specjalistyczne – są one zamawiane przez oddział i wybierane z apteki
szpitalnej.