W odpowiedzi na Państwa wniosek o udostępnienie informacji publicznej, Centrum Leczenia Oparzeń im. dr. Stanisława Sakiela w Siemianowicach Śląskich (CLO) udziela informacji we wnioskowanym zakresie:

1. CLO zatrudnia 2-ch dietetyków. Zakres obowiązków w załączeniu.

2. Na jednego dietetyka przypada średnio 30-tu pacjentów.

3. Dietetyk pracuje na oddziałach bezpośrednio przy pacjentach i zawsze istnieje możliwość porady żywieniowej. Pacjent przy wypisie otrzymuje kartę dietetyczną ze zaleconą przez lekarza dietą, opracowaną przez dietetyka.

4. Stawka dzienna - 18,70 zł dla każdego rodzaju diety.

5. Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W umowie przetargowej jest określona wartość umowy bez rozgraniczenia wartości na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.

6. Dla każdego zestawu posiłków obliczona jest wartość odżywcza i gramatura. Zestawy posiłków są opracowane przez dietetyka szpitala i dołączone do SIWZ. Ilości konserwantów, barwników i innych dodatków nie są ujęte w jadłospisach. Oznaczone są alergeny pokarmowe (przykładowe jadłospisy w załączeniu).

7. Tak. Za kontrolę jakości posiłków odpowiedzialna jest dietetyczka. Kontrola odbywa się podczas każdego posiłku.

8. Tak. Za kontrolę odpowiedzialna jest dietetyczna. Kontrola odbywa się podczas każdego posiłku.

9. W umowie z firmą zewnętrzną nie określono wymogu zatrudnienia dietetyka.

10. W szpitalu istnieje procedura postępowania w razie wystąpienia zatrucia pokarmowego. Dietetyczka jest odpowiedzialna za zgłaszanie i rejestr zdarzeń niepożądanych w przebiegu żywienia pacjentów.

11. W latach 2017- 2018 stwierdzono 8 uwag dotyczących niewłaściwego żywienia. Zatruć pokarmowych nie stwierdzono.

12. W roku 2018 lekarze nie przechodzili szkoleń z zakresu zasad prawidłowego Żywienia pacjentów w szpitalu.

13. W 2018 roku w CLO stosowano następujące rodzaje diet: dieta łatwo strawna – 56, dieta o zmiennej konsystencji – papkowata – 412, dieta o zmiennej konsystencji – płynna – 61, dieta bogato białkowa – 14744, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – 1909

Diety zostały opracowane zgodnie z systemem dietetycznym proponowanym przez Instytut Żywności i Żywienia.

14. Szpital jest w stanie zapewnić wszystkie posiłki wskazane przez lekarza.

15. Tak

16. Tak

Joanna Przewoźniak

Kierownik Działu Organizacyjno-Prawnego

kom.: +48 605 628 325

tel.: +48 32 735 76 04

fax: +48 32 735 76 03

<http://www.clo.com.pl/> www.clo.com.pl

logo_png szerokość 4cm

Stopka Śląskie właściwa

Załączniki

Pobierz list