W odpowiedzi na wniosek o informacji publicznej przesyłamy poniżej
odpowiedzi:

1.

Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu
jego/ich obowiązków.   - *Nie*
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? - *nie
dotyczy*
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
pacjentów? - *nie*
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala? *ok. 12 zł.*
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną
kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków? -*nie*
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. *tak ,
żywienie według norm RDA*
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych
pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
one się odbywają? *- codziennie system HACAP - osoby odpowiedzialne
za żywienie zbiorowe.*
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak
często one się odbywają?*- nie*
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?*- nie dotyczy*
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? *- skargi
mogą być zgłoszone indywidualnie do Dyrekcji /Kuchni powyższe nie są
objęte procedurą ewentualne zatrucia zgłaszają pielęgniarki do
Zespołu Zakażeń Szpitalnych*
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018
roku. *- nie wpłynęło*
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? *tak*
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez
szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza
lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). *-dieta podstawowa,dieta
z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów,dieta
bezmleczna,dieta bezglutenowa,diety przemysłowe zamawiane przez
Aptekę Szpitalną, dieta niskotłuszczowa, dieta z ograniczeniem
białka,dieta podstawowa - około 40,dieta z ograniczeniem
łatwoprzyswajalnych węglowodanów - około 25, diety opracowuje się na
podstawie dostępnych publikacji - Podstawy naukowe żywienia w
szpitalach - Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalu oraz w
oparciu o odbyte kursy z zakresu dietetyki. Szpital oferuje
pozostałe rodzaje diet według klasyfikacji PAN. W chwili
sporządzania wniosku zleceń lekarskich na pozostałe diety nie
odnotowano*
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w
jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?*- nie dotyczy*
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską
lub wegańską? *-tak*
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?*-tak*

Pozdrawiam

Stanisława Kosiara