Szpital
Szpital Specjalistyczny
im. J. Sniadeckiego
w Nowym Sączu
KLASYFIKACJA
DIET DOUSTNYCH
Załącznik nr 3
do P-PO/7
DIETY PODSTAWOWE
Nazwa diety
Charakterystyka diety
Zastosowanie
Zalecane normy energii
i składników
pokarmowych
Dieta podstawowa
(normalna)
Określa racjonalny sposób żywienia, tzn. ma spełniać
zapotrzebowanie pacjenta na energię oraz na wszystkie
niezbędne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego
funkcjonowania organizmu, utrzymania należnej masy ciała i
zachowania zdrowia.
Odnosi się do żywienia człowieka dorosłego, u
którego zakończył się wzrost i rozwój oraz który
prowadzi w miarę ustabilizowany tryb życia. Stosuje
się u chorych nie wymagających żywienia
dietetycznego.
Energia (kcal): 2000-2300
Białko (g): 80-85
Tłuszcz (g): 65-77
Węglowodany(g): 275-310
Żywienie dzieci
w wieku 1-3 lata
(13-36 miesięcy)
Dieta ma na celu przedstawienie prawidłowego żywienia dzieci w
wieku 1-3 lata tak, by razem z innymi ważnymi elementami
kształtowania zdrowia fizycznego i optymalnego rozwoju
intelektualnego zapewniały prawidłowe wzrastanie oraz
zmniejszały ryzyko otyłości i niedożywienia
Dzieci w wieku 1-3 lata (13-36 miesięcy)
Chłopiec 2 lata/dzień 950 kcal,
3 lata/dzień 1125 kcal.
Dziewczęta 2 lata/dzień 850
kcal, 3 lata/dzień 1050 kcal
Białko około 15%
Tłuszcz około 40%
Węglowodany około 45-50%
Dieta łatwostrawna
(lekka)
Dieta łatwostrawna
z ograniczeniem
tłuszczy
(wątrobowa, trzustkowa)
Dieta łatwostrawna jest modyfikacją żywienia racjonalnego ludzi
zdrowych. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych.
Powinna pokryć zapotrzebowanie energetyczne i dostarczyć
takiej samej ilości składników pokarmowych jak dieta
podstawowa. Różnica między żywieniem osób zdrowych, a
wymagających diety polega tylko na doborze produktów
łatwostrawnych oraz technik sporządzania posiłków, które czynią
potrawę łatwo przyswajalną. Podstawą tej diety jest
ograniczenie, a nawet wykluczenie produktów i potraw tłustych,
smażonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku,
wzdymających, ostro przyprawionych. W diecie łatwostrawnej
należy zmniejszyć podaż błonnika pokarmowego chociaż pewna
ilość tego składnika jest potrzebna, gdyż wchłania on wodę,
rozluźnia masy kałowe i wpływa na ich wydalanie.
W stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, w
nadmiernej pobudliwości jelita grubego,
W nowotworach przewodu pokarmowego,
w wyrównanych chorobach nerek i dróg
moczowych, w chorobach infekcyjnych,
przebiegających z gorączką, w zapalnych chorobach
płuc, w okresie rekonwalescencji po zabiegach
chirurgicznych, dla chorych długo leżących, dla osób
w wieku starszym, dieta wstępna przy przyjęciu
pacjenta do szpitala do czasu ustalenia diety przez
lekarza.
Energia (kcal):2000-2300
Białko (g): 80-85
Tłuszcz(g): 65- 77
Węglowodany (g): 275 - 310
Dieta ta ma na celu ochronę wątroby i trzustki. Wszystkie
zalecenia mające na celu zmniejszenie aktywności wydzielniczej
tych narządów, a przez to odciążenie ich w trakcie choroby.
wszystkich składników pokarmowych w ilościach i proporcjach
zgodnych z potrzebami organizmu.
Dietę tę stosuje się w przewlekłym zapaleniu
pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, w kamicy
żółciowej, w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki,
w stanie ostrym zaleca się konsystencję płynną lub
papkowatą, w okresie zaostrzenia wrzodziejącego
jelita grubego.
Energia (kcal):2000-2300
Białko(g) ogółem 70 w
stanach niewydolności
białko 20 - 30 g
Tłuszcz(g): 40-50
Węglowodany (g): 430-500
Sporządził: Zespół ds. leczenia żywieniowego
Szpital
Szpital Specjalistyczny
im. J. Sniadeckiego
w Nowym Sączu
KLASYFIKACJA
DIET DOUSTNYCH
Załącznik nr 3
do P-PO/7
Nazwa diety
Charakterystyka diety
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających
wydzielanie soku żołądkowego.
Zastosowanie
Dietę stosuje się u chorych cierpiących na wrzody
żołądka i dwunastnicy, może być stosowana (po
Zalecane normy energii
i składników
pokarmowych
Energia (kcal): 2000-2300
Białko (g): 80-90
cukrzycą ciążową
funkcjonowania organizmu, normalizacji wskaźników
metabolicznych (glikemia, HbA1c, lipidy i inne).
Zapobieganie wczesnym powikłaniom cukrzycowym.
Dieta oszczędzająca niewielkiej modyfikacji) w innych jednostkach | Tłuszcz (g): 70-80
(wrzodowa) chorobowych, jeżeli lekarz uzna tą dietę za | Węglowodany (g): 280-310
wskazaną.
Celem diety jest zmniejszenie stężenia glukozy we krwi i | Cukrzyca. Energia (kcal):1800-
poprawa metabolizmu. Dieta polega na ograniczeniu lub 2200,Średnio 20-25kci/na
Dieta z wykluczeniu z żywienia glukozy, fruktozy i sacharozy, a 1kg masy ciała
ograniczeniem łatwo zwiększeniu podawania węglowodanów złożonych (skrobia i Białko(g): 56-75 1-1,5 g
. błonnika pokarmowego). białka na 1 kg masy ciała
przyswajalnych Tłuszcz(g): 50-60 czyli 20-25
węglowodanów %c.m.p.
(cukrzycowa) Węglowodany(g): 240-290
czyli
50-60%c.m.p. max 300g
Dieta cukrzycowa ma charakter indywidualny, zależny od | Dietę stosuje się aby dostarczyć pacjentce | Energia (kcal): 1500-2300
rodzaju cukrzycy, współistnienia innych chorób i celów leczenia odpowiednią ilość energii oraz składników | Białko (g): 1-1,3 g /kg masy
Dieta dla pacjentki z pokarmowych potrzebnych dla prawidłowego | ciała
Tłuszcz 20-30%
Węglowodany 40-50%
Dieta łatwostrawna
bogatobiałkowa
8 DS-01
Sporządził: Zespół ds. leczenia żywieniowego
DIETY SPECJALNE
Dieta ma na celu dostarczenie odpowiedniej ilości białka do
budowy i odbudowy tkanek ustrojowych, ciał odporność.,
enzymów, hormonów, białek osocza. Aby białko mogło spełniać
swoje zadania, dieta musi mieć należytą wartość energetyczną w
przeciwnym razie białko będzie wykorzystywane do celów
energetycznych.
Stosowana dla osób wyniszczonych, z niedowagą w
chorobach ' nowotworowych, ' w rozległych
oparzeniach, zranieniach, Ww chorobach
przebiegających z gorączką dla rekonwalescentów
po przebytych chorobach, marskość wątroby,
przewlekłe alkoholowe zapalenie wątroby, zespół
poresekcyjny żołądka, zespół złego trawienia i
wchłaniania, ' nadczynność tarczycy, zespół
nerczycowy, choroby z niedoboru.
Energia (kcal):2200- 2300
W przypadku wychudzenia
ilość energii należy
zwiększyć tj. 3000
Białko(g): 110, w tym
zwierzęce 70 g
Tłuszcz(g): 70
Węglowodany(g):280- 310
Błonnik pokarmowy <30g
Szpital
/ gow» Y Szp ita zpocjalstyczny KLASYFIKAC J. A Załącznik nr 3
V A y im. J. sniadeckKiego do P-PO/7
Mż w Nowym Sączu DIET DOUSTNYCH o P-PO/
w
Zalecane normy energii
Lp. | Symbol Nazwa diety Charakterystyka diety Zastosowanie i składników
Dieta łatwostrawna
Celem diety jest zachowanie równowagi metabolicznej i wodnej.
Dieta jest leczeniem wspomagającym. Charakteryzuje się
zmniejszoną ilością białka w porównaniu z zapotrzebowaniem
fizjologicznym. Jest zalecana przez lekarza indywidualnie,
Dietę stosuje się w następujących schorzeniach:
przewlekła niewydolność nerek, niewydolność
wątroby, alergie pokarmowe.
pokarmowych
Energia (kcal):2000
Białko(g): ogółem 40
Tłuszcz (g): 65-70,
zwierzęce 30g
Dieta
bogatoresztkowa
diety podstawowej. Polega na zwiększeniu ilości błonnika
pokarmowego frakcji nierozpuszczalnych i płynów. Celem diety
jest pobudzenie motoryki jelit i uregulowanie ich czynności.
atonicznej oraz zaburzeniach czynnościowych jelit.
niskobiałkowa zależnie od tolerancji białka przez chorego. W przypadku Węglowodany (g):
zastosowania tej diety konieczna jest stała kontrola ilości i przyswajalne 310
jakości spożywanego białka oraz oznaczenie elektrolitów (sodu Błonnik pokarmowy 25g
potasu, wapnia „fosforu i bilansu wodnego).
Dieta jest modyfikacją żywienia racjonalnego ludzi zdrowych czyli | Stosowana jest w zaparciach nawykowych w postaci | Energia (kcal):2000-2300
Białko(g): 70-75
Tłuszcz(g): 65
Węglowodany przyswajalne
(g): 280
Włókno błonnik pokarmowy
> 40g
Dieta niskoresztkowa
Dieta niskoresztkowa jest modyfikacją diety łatwostrawnej,
polega na wykluczeniu pokarmów, które wzmagają perystaltykę
jelit, przede wszystkim zawierających błonnik pokarmowy.
Stosowane jest we wrzodziejącym zapaleniu jelita
grubego, biegunkach, stanach pooperacyjnych na
jelicie cienkim i grubym, stanach zapalnych jelit,
chorobach zakaźnych przebiegających z biegunką,
przewlekłym niedokwaśnym nieżycie żołądka.
Energia (kcal): 2000-2300
Białko(g): 85
Tłuszcz(g): 70
Węglowodany (g): 310
Błonnik pokarmowy <30g
Dieta podczas
chemioterapii
Celem diety podczas chemioterapii jest dostarczenie
organizmowi odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka,
energii i składników mineralnych.
Dieta stosowana jest u pacjentów z rozpoznaną
chorobą nowotworową.
Energia (kcal):2000-2300
Białko(g): 80-85
Tłuszcz(g): 65-77
Węglowodany (g): 275-310
Dieta w radioterapii
Celem diety w radioterapii jest dostarczenie organizmowi
odpowiedniej ilości białka, energii i składników mineralnych oraz
uniknięcie wielu niepożądanych objawów.
Dieta stosowana jest u pacjentów z rozpoznaną
chorobą nowotworową w trakcie radioterapii.
Energia (kcal):2000-2300
Białko(g): 80-85
Tłuszcz(g): 65-77
Węglowodany (g): 275-310
Dieta bezglutenowa ma na celu całkowitą eliminację pokarmów
zawierających przetwory z czterech podstawowych zbóż —
pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Produkty te zastępuje się
Dietę stosuje się w alergii na gluten, nadwrażliwości
na gluten, celiaki czyli chorobie trzewnej, chorobie
Duhringa.
Energia (kcal):2000-2300
Białko(g): 85
Tłuszcz(g): 65-77
14 DS-07 | Dieta beglutenowa przetworami ze zbóż naturalnie bezglutenowych, ryżu, Węglowodany (g): 275-310
kukurydzy, gryki, prosa oraz pokarmami na mączce
ziemniaczanej.
Sporządził: Zespół ds. leczenia żywieniowego
Szpital
Szpital Specjalistyczny
im. J. Sniadeckiego
w Nowym Sączu
KLASYFIKACJA
DIET DOUSTNYCH
Załącznik nr 3
do P-PO/7
Lp.
Nazwa diety
Dieta o
kontrolowanej
zawartości kwasów
tłuszczowych
(niskotłuszczowa)
Charakterystyka diety
Zadaniem diety jest obniżenie poziomu lipidów w surowicy krwi.
Najistotniejszą cechą jest ograniczenie ilości nasyconych
kwasów tłuszczowych (NKT) i częściowe zastąpienie ich
jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (JNKT) i
wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (WNKT) głównie
kwasem linolowym.
Zastosowanie
Hiperlipidemia, miażdżyca, podwyższone stężenie
cholesterolu we krwi, w profilaktyce niedokrwiennej
choroby serca.
Zalecane normy energii
i składników
pokarmowych
Energia (kcal):2000
Białko g): 80-100
Tłuszcz(g): 30-40
Węglowodany (g): 240-310
Dieta
ubogoenergetyczna
Celem diety ubogoenergetycznej jest zmniejszenie wartości
energetycznej w stosunku do dobowego zapotrzebowania
energetycznego danego pacjenta, dająca ujemny bilans
energetyczny.
Dietę stosuję się w otyłości.
Wartość odżywcza diety
jest ustalana indywidualnie
w zależności od PPM i CPM.
Dieta z
ograniczeniem
związków
purynowych
Dieta ma na celu trwałe obniżenie stężenia kwasu moczowego.
Główną zasadą leczenia dietetycznego dny moczanowej jest
ograniczenie podaży związków purynowych z zewnątrz z
pokarmem.
Dietę stosuje się w dnie- czyli skazie moczanowej.
Energia(kcal): 2000-2300
Białko(g): 85
Tłuszcz(g): 65
Węglowodany(g): 315
Dieta u osób ze
stomią
Celem diety jest dostarczenie składników pokarmowych, witamin,
minerałów i właściwe nawodnienie organizmu. Zminimalizowanie
działania drażniącego treści pokarmowej na jelito. Normalizacja
ilości konsystencji stolców poprzez modyfikację sposobu
odżywiania.
Dietę stosuje się u osób z:
- kolostomią,
- ileostomią,
- urostomią.
Energia(kcal): 2000-2300
Białko(g): 80-85
Tłuszcz(g): 65-77
Węglowodany(g): 275-310
20
DS-13
Dieta w alergii
Dieta łatwostrawna o
zmienionej
konsystencji
Celem diety jest wykluczenie produktów, na które pacjent jest
uczulony.
Dietę w alergii stosuje się u pacjentów uczulonych na
określone produkty pochodzenia roślinnego i
zwierzęcego przy nietolerancji.
Energia(kcal): 2200-2300
Białko(g): 80-85
Tłuszcz(g): 65-77
Węglowodany(g): 275-310
Celem diety jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej
wartości energetycznej i doborze produktów, które powinny być
zbliżone do diety łatwostrawnej. Zasadnicza różnica polega na
tym, że wszystkie produkty muszą być zmiksowane i
rozcieńczone w celu uzyskania konsystencji papkowatej lub
płynnej.
Dieta może być stosowana u pacjentów ze
schorzeniami jamy ustnej, przełyku,
rekonwalescentów po zabiegach operacyjnych, po
urazach twarzoczaszki, po oparzeniach przełyku i
żołądka, u chorych z nowotworami przewodu
pokarmowego.
Energia(kcal): 2300
Białko(g): 80-85
Tłuszcz(g): 65-77
Węglowodany(g): 257-310
Sporządził: Zespół ds. leczenia żywieniowego
Szpital
ZZA zpital jalistyczn
V V im. J. Śniadeckiego do P-PO/7
NZ w Nowym Sączu DIET DOUSTNYCH
AE
Zalecane normy energii
Symbol Nazwa diety Charakterystyka diety Zastosowanie i składników
pokarmowych
Dieta kleikowa jest dietą niefizjologiczną, w związku z tym nie | Dietę tę stosuje się w ostrych schorzeniach przewodu | Energia(kcal): 1000
powinno się jej stosować dłużej niż 2-3 dni. Dłuższe stosowanie | pokarmowego, wątroby, trzustki, pęcherzyka Białko roślinne(g): 25
prowadzi do wyniszczenia organizmu. Podstawowym | żółciowego, nerek, w chorobach zakaźnych i stanach | Tłuszcz(g): 5
Dieta kleikowa składnikiem diety kleikowej są kleiki z ryżu, kaszy jęczmiennej, | pooperacyjnych. Węglowodany(g): 220
płatków owsianych, kaszy manny. Oprócz kleików podaje się
gorzką herbatę i namoczone sucharki, czerstwą bułkę i
biszkopty.
Dieta kobiet Dieta ma na celu zapewnić dostarczenie matce karmiącej | Kobiety karmiące.
22 DS-15 karmiących odpowiednią ilość składników odżywczych i mineralnych.
UWAGA
Lekarz w Karcie Informacyjnej z Leczenia Szpitalnego ma obowiązek jeżeli jest to uzasadnione, określić zalecenia żywieniowe dla pacjenta w okresie poszpitalnym.
Sporządził: Zespół ds. leczenia żywieniowego