Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
W szpitalu jest zatrudniony jest jeden dietetyk.
Zakres obowiązków:
-planowanie jadłospisów dla pacjentów w zależności od stanu zdrowia, zasad dietetycznych i nawyków żywieniowych,
-prowadzenie kontroli jakości produktów żywnościowych oraz nadzór nad ich przechowywaniem i przydatnością do spożycia,
-nadzór nad stanem sanitarno-epidemiologicznym pomieszczeń i urządzeń działu żywienia,
-prowadzenie kontroli posiłków pod względem jakościowym i ilościowym,
-nadzór nad sporządzaniem diet,
- dbanie o estetykę podawania posiłków,
-propagowanie zasad racjonalnego żywienia wśród pacjentów – edukacja pacjentów i ich rodzin,
-opracowywanie wskazówek dietetycznych dla pacjentów wypisywanych do domu.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada około 100 chorych.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka, informację przekazuje pielęgniarka oddziałowa.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Wysokość całkowitej dziennej stawki żywieniowej przypadająca na jednego pacjenta wynosi 16,58 zł.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Szpital korzysta z zewnętrznej firmy cateringowej, nie określono minimalnej kwoty przeznaczonej na zakup składników.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Taką dokumentację posiada firma cateringowa – zgodnie z umową.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
W szpitalu kontroluje się temperaturę posiłków, czystość urządzeń potrzebnych do transportu posiłków. Kontrolę odbywają się raz w miesiącu, przeprowadza je dietetyk.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Kontrolują oddziałowe.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
W umowie z firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Procedura zgodna z umową.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
W roku 2017 i 2018 nie było skarg dotyczących niewłaściwego żywienia/ zatrucia.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Nie.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
W szpitalu stosowane są diety : podstawowa, lekkostrawna, cukrzycowa, niskotłuszczowa, niskobiałkowa, wysokobiałkowa, wrzodowa, o ograniczonej ilości kalorii, rozdrobniona, przetarta, kleikowa, bezmleczna, bezglutenowa.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Szpital jest w stanie zapewnić pacjentowi każdą dietę wskazaną przez lekarza.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Na życzenie pacjenta jest zapewniana dieta wegetariańska i wegańska.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Szpital na wskazanie lekarza zapewnia doustne suplementy pokarmowe.