Szpital Bielański kancelaria (22) 569 04 13
| ae 4 2 4: im. ks. Jerzego Popiełuszki sekr.dyT. (22) 569 03 53
| Bielański Samodzielny Publiczny fax. (22) 834 18 20
Zakład Opieki Zdrowotnej centrala (22) 569 05 00
ul. Cegłowska 80 e-mail: dyrektorQ©bielanski.med.pl
01-809 Warszawa www.bielanski.med.pl
TRADYCYJNIE PROFESJONALNI - LECZYMY ZPASJĄ = OPIEKUJEMY SIĘ Z TROSKĄ
Warszawa, dnia 24.10.2019 roku.
Sz.B./0P/0122/56 ///2019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej przesłany pocztą
elektroniczną do Szpitala Bielańskiego w dniu 15 października 2019 roku informuję:
Ad 1. Szpital Bielański im ks. Jerzego Popiełuszki SPZOZ zatrudnia trzech dietetyków. Jedna
osoba posiada doktorat z dziedziny dietetyki, a dwie posiadają wykształcenie magisterskie.
Zakres obowiązków stanowi załącznik nr 1 do niniejszego pisma.
Ad 2. Średnio od początku roku 2019 r. żywiliśmy 470 pacjentów dziennie. Diety dla tych
pacjentów wskazują lekarze prowadzący zgodnie z jednostką chorobową. Dietetycy wykonali od
początku roku 264 konsultacje dietetyczne.
Ad 3. W Szpitalu Bielańskim odbywają się indywidualne porady dietetyczne. Pacjenci są
informowani o tym przez lekarzy prowadzących oraz informacja taka wywieszona jest na
tablicach ogłoszeń. Każdorazowo takie konsultacje zgłaszane są przez lekarza prowadzącego 1
ich przebieg stanowi integralny element w karcie pacjenta. Dodatkowo nasi dietetycy prowadzą
prelekcje dla pacjentów i ich rodzin na I Oddziale chorób wewnętrznych dotyczące żywienia w
cukrzycy oraz podstawowych zasad zdrowego odżywiania.
Ad 4. Stawka żywieniowa (wsad do kotła) na dzień 16 października 2019 r. wynosi 4,93 zł (jest
to średnia obejmująca wszystkich pacjentów /wszystkie diety szpitalne włącznie z dietami
zerowymi oraz dietami kleikowymi). Stawka jest uśredniona ze względu na częste zmiany diet
w trakcie dnia rozliczeniowego. Dla przykładu: pacjent otrzymujący Śniadanie wg diety
podstawowej od obiadu jest na diecie kleikowej, ponieważ przygotowywany jest do zabiegu.
Ad 5 NIE.
Ad 6. Wszystkie produkty używane do produkcji pochodzą od referencjonowanych dostawców
wyłonionych zgodnie z prawem o zamówieniach publicznych. Wg umów dostawcy są
zobowiązani do dostarczania produktów zgodnych z polskimi normami.
Ad. 7. W Szpitalu Bielańskim kontroluje się zgodność wydawanych posiłków z dedykowaną dla
danego pacjenta dietą oraz zgodność porcji z porcją wzorcową. Kontrole odbywają się losowo na
wybranych oddziałach i jest ich średnio ok 10 w miesiącu. Kontroli dokonują dietetycy,
kierownik Działu Żywienia lub kucharz koordynujący.
Dodatkowo kontroli jadłospisów oraz wartości odżywczej posiłków dokonuje Państwowa
Inspekcja Sanitarna w ramach okresowych kontroli sprawdzających.
Ad 8. J.w.
Ad 9. Nie dotyczy
Ad 10. W Szpitalu nie istnieje osobna procedura dotycząca zgłaszania skarg w zakresie
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia, nie ma także osoby, która zajmowałaby się tylko tego
typu skargami. Pacjenci mają możliwość i korzystają z możliwości wypowiedzenia się w/s
wyżywienia przy wypełnianiu ankiety badającej satysfakcję pacjenta, w dwóch miejscach:
1. Uprzejmość 1 kultura osobista personelu wydającego posiłki
2. Dodatkowe spostrzeżenia dotyczące oddziału/szpitala.
Ad 11. W 2017 i 2018r. nie było żadnych skarg dotyczących zatrucia w szpitalu. Pacjenci bardzo
rzadko skarżą się na niewłaściwe wyżywienie. Najczęściej wymieniają zbyt monotonne — ich
zdaniem — posiłki, czy zbyt małą ilość warzyw do śniadań czy kolacji. Skargi w 90% dotyczącą
Oddziału Patologii Ciąży i w 10% Diagnostyki Endokrynologicznej. Na pozostałych oddziałach
brak skarg dotyczących monotonnego wyżywienia. Skargi dotyczące monotonnego wyżywienia
to ok. 2% wszystkich uwag jakie pacjenci piszą w punkcie „Dodatkowe spostrzeżenia dotyczące
oddziału/szpitala”.
Ad 12. W 2018 r. zostało zorganizowane szkolenie w zakresie walki z niedożywieniem
w szpitalach. Na stronie intranetowej Szpitala dostępne są prezentacje dla lekarzy i pielęgniarek
z zakresie walki z niedożywieniem.
Ad 13 Wykaz diet szpitalnych stanowi załącznik nr 2 do niniejszego pisma.
Źródła opracowania:
H. Ciborowska, A. Rudnicka „ Dietetyka — żywienie zdrowego i chorego człowieka”,
Wydawnictwo Lekarskie PZWL;
M. Jarosz „Praktyczny Podręcznik Dietetyki”, IŻŻ, Warszawa, 2012:
M. Jarosz „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach”, IŻŻ, Warszawa, 2011:
Redakcja: prof. dr hab. med. Jan Dzieniszewski, dr. med. Lucjan Szponar, prof. dr hab. med.
Bruno Szczygieł, prof. dr hab. med. Jerzy Socha „Podstawy naukowe żywienia w szpitalach”,
Wydawnictwo Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Ad 14. Szpital zapewnia pacjentowi diety wskazane przez lekarza.
Ad 15. TAK.
Ad 16. Suplementy pokarmowe są dostępne w Szpitalu na zamówienie oddziałów.
Szpital Bielański kancelaria (22) 569 04 13
A e | WOJE , im. ks. Jerzego Popiełuszki sekr.dyT. (22) 569 03 53
Szpital > ielański Samodzielny Publiczny fax. (22) 834 18 20
i | Zakład Opieki Zdrowotnej centrala (22) 569 05 00
ul. Cegłowska 80 e-mail: dyrektorQbielanski.med.pl
01-809 Warszawa www.bielanski.med.pl
IRADYCYJNIE PROFESJONALNI - LECZYMY ZPASJĄ - OPIEKUJEMY SIĘ Z TROSKĄ
Załącznik nr 2
Wykaz diet szpitalnych:
e Dieta podstawowa
e Dieta łatwostrawna
e Dieta łatwostrawna mielona
« Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie
soku żołądkowego
e Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
e Dieta kleikowa
e Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów
e Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów bezmleczna
e Dieta niskobiałkowa
« Dieta papkowata
e Dieta papkowata wzmocniona
e Dieta płynna
e Dieta płynna wzmocniona
e Dieta bogatoresztkowa
e Dieta zerowa
e Dieta ubogoenergetyczna
e Dieta bezmleczna
e Dieta bogatobiałkowa
e Dieta bezglutenowa
e Dieta żywienie w biegunce
« Dieta wegetariańska
e Dieta bezglutenowa, bezmleczna
e Dieta indywidualna
KARTA OPISU PRACY NA STANOWISKU
1. Komórka organizacyjna Dział Żywienia
2. Podległość służbowa Stanowisko podlega : Kierownikowi Działu Żywienia
Aktywne: zastępuje Starszego Dietetyka/Dietetyka
3. Zastępstwa Pasywne: jest zastępowany/a przez Starszego Dietetyka/Dietetyka
4. Cel stanowiska s Planowanie dekadowych i indywidualnych jadłospisów dla
pacjentów Szpitala.
e Udzielanie informacji żywieniowych pacjentom w formie pisemnej
lub ustnej.
e Sporządzanie dokumentacji obejmującej jadłospisy dekadowe wraz z
recepturami potraw dla potrzeb produkcyjnych Działu Żywienia oraz
jadłospisy indywidualne dla potrzeb pacjentów przebywających w
oddziałach.
Sporządzanie Zestawienia diet na podstawie danych otrzymywanych
z poszczególnych oddziałów.
Obliczanie wartości kalorycznej i odżywczej posiłków.
Sporządzanie ilościowych zestawień artykułów żywnościowych
wynikających z planowanego jadłospisu oraz przekazywanie ich
magazynierowi.
e Sprawdzanie i podpisywanie Zlecenia wydania z magazynu
artykułów żywnościowych.
e Pobieranie próbek z posiłków przygotowywanych na kuchni Działu
Żywienia, odpowiednie ich oznakowanie i przechowywanie.
e Sporządzanie Rozdzielnika do wydawania potraw na oddziały.
e Bieżąca kontrola wydawania posiłków pacjentom na oddziałach
5. Obowiązki zakończona sporządzeniem raportu 1 przekazaniem go
Kierownikowi Działu Żywienia.
e Zbieranie uwag o jakości żywienia od pacjentów oraz Pielęgniarek
Oddziałowych.
e Nadzór nad sporządzaniem potraw na kuchni zgodnie z zasadami
dietetyki.
e Przestrzeganie wdrożonych w Szpitalu procedur i instrukcji z zakresu
Systemu Produkcji Bezpiecznej Żywności HACCP dotyczących
stanowiska pracy.
e Przestrzeganie aktów wewnętrznych oraz regulacji wynikających z
wdrożonego ZSZ.
e Obsługa wewnętrznego systemu informatycznego w zakresie
rozliczania diet zgłaszanych z poszczególnych oddziałów.
e Przestrzeganie obowiązujących na terenie Szpitala regulaminów,
instrukcji, procedur, przepisów bhp, p/poż.
e Wykonywanie innych prac zleconych przez przełożonego,
związanych z zajmowanym stanowiskiem, nie objętych podanym
zakresem obowiązków.
Aktywne podnoszenie kwalifikacji zawodowych.
e Zanależyte i terminowe wykonywanie powierzonych do realizacji
zadań.
e Przestrzeganie zasad ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych
6. Odpowiedzialność oraz przepisów ustawy o ochronie danych osobowych, a także
wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych, w szczególności
za zachowanie w tajemnicy danych osobowych oraz sposobów ich
zabezpieczenia.
Rzetelność i uczciwość w wykonywaniu powierzonych zadań
Terminowość i prawidłowość wykonywanych zadań
8. Kryteria oceny Przygotowanie merytoryczne
Stosunek do interesantów, współpracowników i przełożonych
Dyscyplina
Policealne z uzyskaniem tytułu
zawodowego dietetyk lub
dyplomu potwierdzającego
kwalifikacje zawodowe w
zawodzie dietetyk;
Średnie z uzyskaniem tytułu
zawodowego technika
technologii żywienia w
specjalności dietetyka;
Wyższe z tytułem zawodowym
magistra lub licencjata na
kierunku dietetyka
Wyższe/podyplomowe -
właściwe dla powierzonych
zadań na stanowisku pracy
Wykształcenie
Kursy 1 szkolenia w zakresie
Kwalifikacje funkcjonowania Systemu
dodatkowe Produkcji Bezpiecznej Żywności
HACCP
Doświadczenie
zawodowe
9, Wymagania kwalifikacyjne
Umiejętność pracy w zespole i
Umiejętności organizacja pracy własnej
Obsługa komputera
Sumienność
Rzetelność
Cechy osobowości Uczciwość
Komunikatywność
Systematyczność
e Dyskrecja
e Lojalność
Przyjmuję do wiadomości opis mojego stanowiska i zobowiązuję się wykonywać powierzone mi zadania
zgodnie z przyznanymi uprawnieniami, przepisami prawa, moją najlepszą wiedzą i umiejętnościami.
Miejscowość, data Czytelny podpis pracownika