Witam,

przesyłam odpowiedzi do ankiety:

Ad 1. Tak, na umowę-zlecenie

Ad 2. 380

Ad 3. Nie

Ad 4. 15,81 zł brutto

Ad 5. Tak, Tak

Ad 6. Tak, dietetyk co najmniej raz w tygodniu

Ad 7.Tak, dietetyk co najmniej raz w tygodniu

Ad 8. Tak, personel pielęgniarski po każdym posiłku

Ad 9. Tak

Ad10. Tak

Ad11. Nie posiadamy

Ad12. Nie

Ad13. Rodzaje stosowanych diet: podstawowa, łatwo strawna, łatwo strawna
z ograniczeniem tłuszczu/wątrobowa/, łatwo strawna z ograniczeniem
substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego/wrzodowa/,
łatwostrawna o zmiennej konsystencji, ubogoenergetyczna, łatwo strawna
bogatobiałkowa,                z ograniczeniem łatwo przyswajanych
węglowodanów/cukrzycowa/, pozostałe diety np. /dieta małego dziecka,
trzustkowa, bezglutenowa, hypoalergiczna, wegetariańska, bezmleczna,
niskobiałkowa, niskoholesterolowa, bogatoresztkowa, itp/

Ad14. Szpital jest w stanie zapewnić pacjentowi odpowiednią dietę

Ad15. Tak

Ad16.Tak

Pozdrawiam,

--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: Fwd: Wniosek o informację publiczną
Data: Fri, 25 Oct 2019 10:19:02 +0200
Nadawca: nzoz.kss <nzoz.kss@szpital.kutno.pl>
Adresat: w.kacprzak@szpital.kutno.pl

--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: Wniosek o informację publiczną
Data: Tue, 15 Oct 2019 20:15:47 -0000
Nadawca: sprawa-16443@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Odpowiedź-Do: sprawa-16443@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Adresat: nzoz.kss@szpital.kutno.pl

Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na
adres: sprawa-16443@fedrowanie.siecobywatelska.pl

Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
zasadami reprezentacji

--

Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

Pobierz list