WosEWÓDZKI SZPITA
dła Kerwowo i Psychicznie Ghory
DZIEKANKA
im. Aleksanefa tj OE: ""
niezna, ul. Poznnnce r
tie) 423-85-00, fax 475-11-18
62.2
tel © AP 784-1-84-428
ZALECENIA ŻYWIENIOWE
NORMY ŻYWIENIOWE DLA PACJENTÓW
Udział energii w odniesieniu do całodziennego zapotrzebowania energetycznego:
- zbiałka 10 —
15%
- ztłuszczów 20 — 33%
- z węglowodanów 54 — 65%
Zalecana norma na energię:
1900 kcal do 2500 kcal
białko: 47,5g — 93,7g
tłuszcze: 42,2g — 91,6g
węglowodany: 256,5g — 406,2g
SPORZĄDZIŁ:
Specjajist Dietetyk
A
Hanna rzbicka
P'TA
WOJEWÓDZKI SZP'TA
dla Nerwowo i Psychicznie Glo: ą
DZIEKANEA
im. Aleksancra Raj
-200 Gniezno, ul. Pa
SI (061) tazystęć CA
NIP 7
iP /54-
RODZAJE DIET W SZPITALU
Dieta podstawowa-normalna
Dieta lekkostrawna
Dieta wątrobowa
Dieta cukrzycowa
Dieta ubogoenergetyczna
Dieta wysokoenergetyczna
Dieta żołądkowa
Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki
„. Dieta niskotłuszczowa
10.Dieta bezglutenowa
11.Dieta bogatoresztkowa
12.Dieta niskoresztkowa
13.Dieta wegetariańska
14.Dieta wegańska
15.Dieta niskobiałkowa
16.Dieta wysokobiałkowa
17.Dieta niskopurynowa
18.Dieta bezlaktozowa
19.Diety o zmienionej konsystencji (papkowata, płynna)
PNROMARCK
o
Zródło:
„Dietetyka” H. Ciborowska, A Rudnicka — wydawnictwo lekarskie PZWL,
„Podstawy Naukowe Żywienia w Szpitalach” prof. dr hab. med. Jan Dzieniszewski,
„Normy Żywienia Człowieka” prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz,
„Żywienie człowieka zdrowego i chorego” pod redakcją Jana Hasika i Jana Gawęckiego,
artykuły naukowe.
wo ha Ki
jerwowo i Fsychiczu=
MDE ZIEKANEA
im. Alesancra Piotrowskiego
62-200 Gniezno, ul. Pozi
tel. (061) 423-65 00, fmx ć
"IP 704-13-61-42
s o”
ZUPY
ryżem lub makaronem
makaron, śmietana 18%, koperek, wywar z mięsa
wieprzowego lub z drobiu, pieprz, sól
POTRAWA SKŁADNIKI ALERGENY
Zupa mleczna z Mleko 3,2%, cukier, sól, (płatki owsiane, makaron, kaszka). 1,7
płatkami owsianymi,
Makaronem, Kaszką
Zacierki na mleku Mleko 3,2%, cukier, sól, jajka 1, 3,7
Ryż na mleku Mleko 3,2%, cukier, sól, ryż 7
Rosół z makaronem, Marchew, pora, seler, pietruszka, bulion, makaron lub kaszka, 1,9
kaszką wywar z mięsa wieprz. lub z drobiu, pietr. zielona, sól, pieprz
Rosół z ryżem Marchew, pora, seler, pietruszka, bulion, ryż, wywar z mięsa 9
wieprzowego lub z drobiu, pietruszka zielona, pieprz, sól
Rosół o smaku Sól, skrobia, tłuszcz z wędzonego boczku (4%), mięso 1, 3, 7,9
wędzonki wieprzowe (4%), cebula prażona (3,4%), czosnek (2,9%),
aromaty, maltodekstryna, cukier, tłuszcz palmowy, ekstrakty
drożdżowe, liść laurowy, barwnik (karmel amoniakalny),
koncentrat soku z cebuli, aromat dymu wędzarniczego,
ekstrakt z boczku wędzonego (0,3%), olej słonecznikowy,
przeciwutleniacz (wyciąg z rozmarynu), może zawierać gluten,
jaja, mleko, seler.
Zupa pomidorowa z Marchew, pora, seler, pietruszka, bulion, makaron, mąka, 4, 7,9
makaronem śmietana 18%, konc. pomidorowy 30%, pietruszka zielona,
wywar z mięsa wieprzowego lub z drobiu, pieprz, sól
Rosół z kury baza Sól, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, inozynian | 3
disodowy, guanylan, disodowy), skrobia, maltodekstryna,
tłuszcz kurzy (3,3%), aromaty (w tym pochodne jaj), mięso
kurze suszone (1%), kurkuma, przeciwutleniacz: wyciągi
z rozmarynu.
Przyprawa warzywna Sól jodowana (68%), cukier, wzmacniacze smaku (glutaminian | 1, 3,7,9
Szefa Kuchni monosodowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy),
marchew (4,8%), maltodekstryna, cebula (1,4%), tłuszcz
palmowy, natka pietruszki (0,7%), czosnek (0,5%), korzeń
selera (0,4%), lubczyk, sól, nasiona selera, kurkuma, papryka
czerwona, pasternak, koperek, przecier pomidorowy w
proszku, barwnik (ryboflawina), aromaty. Może zawierać
gluten, jaja, mleko.
Zupa pomidorowa z Marchew, pora, seler, pietruszka, bulion, ryż, mąka 1, 7,9
ryżem śmietana 18%, konc. pomidorowy 30%, pietruszka ziel.
wywar z mięsa wieprzowego lub z drobiu, pieprz, sól
Zupa ziemniaczana Marchew, pora, seler, pietruszka, ziemniaki, bulion, mąka, 1, 7,9
śmietana 18%, pietruszka zielona, wywar z mięsa wieprzowego
lub z drobiu, pieprz, sól
Zupa solferino Marchew, pora, seler, pietruszka, bulion, mąka, ziemniaki, 1; 7.9
śmietana 18%, koncentrat pomidorowy 30%, wywar z mięsa
wieprzowego lub z drobiu, pieprz, sól
Zupa koperkowa z Marchew, pora, seler, pietruszka, bulion, mąka, ryż lub 1, 7,9
62-200 Gniezno, ul. Pc
tel. (61).4
WOJEWÓDZKI SZP!TE
dła Nerwowo i Psychicznie Cho.,
-85.00, be
iŻupa katafiorowa
Marchew, pora, seler, pietruszka, bulion, mąka, kalafior,
śmietana 18%, pietruszka zielona, wywar z mięsa wieprzowego
lub z drobiu, pieprz, sól
1, 7,9
Zupa jarzynowa
Marchew, pora, seler, pietruszka, ziemniaki, bulion, mąka,
śmietana 18%, pietruszka zielona, kapusta biała, kalafior,
wywar z mięsa wieprzowego lub z drobiu, pieprz, sól
1, 7,8.
Zupa selerowa
Marchew, pora, seler, pietruszka, ziemniaki, bulion, mąka,
śmietana 18%, pietruszka zielona, wywar z mięsa wieprzowego
lub z drobiu, pieprz, sól
1, 7,9
Zupa z marchwi
Marchew, pora, seler, pietruszka, ziemniaki, bulion, mąka,
śmietana 18%, pietruszka zielona, wywar z mięsa wieprzowego
lub z drobiu, pieprz, sól
1,7,9
krupnik
Marchew, pora, seler, pietruszka, ziemniaki, bulion, mąka,
śmietana 18%, pietruszka zielona, wywar z mięsa wieprzowego
lub z drobiu, kasza, ziemniaki, pieprz, sól
447,8
Zupa ogórkowa
Marchew, pora, seler, pietruszka, ziemniaki, bulion, mąka,
śmietana 18%, pietruszka zielona, wywar z drobiu lub z mięsa
wieprzowego, ziemniaki, przecier ogórkowy, pieprz, sól
1, 7,9
Zupa szczawiowa
Marchew, pora, seler, pietruszka, ziemniaki, bulion, mąka,
śmietana 18%, pietruszka zielona, wywar z mięsa wieprzowego
lub z drobiu, szczaw, pieprz, sól
1,7,9
Zupa pieczarkowa
Marchew, pora, seler, pietruszka, ziemniaki, bulion, mąka,
śmietana 18%, pietruszka zielona, wywar z mięsa wieprzowego
lub z drobiu, pieczarki, pieprz, sól
1, 7,9
Zupa fasolowa
Marchew, pora, seler, pietruszka, ziemniaki, rosół o smaku
wędzonki, pietruszka zielona, cebula, wywar z mięsa
wieprzowego, fasola, ziemniaki, pieprz, ziele angielskie, liść
laurowy, sól
7,9
Grochówka
Marchew, pora, seler, pietruszka, ziemniaki, rosół o smaku
wędzonki, pietruszka zielona, cebula, wywar z mięsa
wieprzowego, groch, ziemniaki, pieprz, ziele angielskie, liść
laurowy, sól
m8
Żurek
Marchew, pora, seler, pietruszka, ziemniaki, rosół o smaku
wędzonki, mąka, śmietana 18%, pietruszka zielona, cebula,
ocet, wywar z mięsa wieprzowego, ziele angielskie, liść
laurowy, pieprz, sól, czosnek
1,7, 9
Kapuśniak z kapusty
kwaszonej
Marchew, pora, seler, pietruszka, ziemniaki, kapusta kwaszona
bulion, mąka, pietruszka zielona, wywar z mięsa wieprzowego,
cebula, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, kasza,
koncentrat pomidorowy
1, 7,9
Kapuśniak z kapusty
białej
Marchew, pora, seler, pietruszka, ziemniaki, bulion, mąka,
śmietana 18%, pietruszka zielona, kapusta biała, wywar z
mięsa wieprzowego lub z drobiu, pieprz, sól, ziele angielskie
1 7,8
Barszcz czerwony z
makaronem
Marchew, pora, seler, pietruszka, makaron, mąka, pietruszka
zielona, wywar z mięsa wieprzowego, cebula, ziele angielskie,
Jiść laurowy, pieprz, sól, ocet
1, 7,9
Barszcz czerwony z
makaronem - dieta
Marchew, pora, seler, pietruszka, makaron, mąka, pietruszka
zielona, wywar z mięsa wieprzowego, cebula, ziele angielskie,
liść laurowy, sól, kwasek cytrynowy
1.7.9
worEWÓDZKI SZ””
owo i Psychicz
dla = REI SKA N
Paa ukraiński Marchew, pora, seler, pietruszka, fasola, kapusta biała, bulion, | 1,7,9
mąka, pietruszka zielona, wywar z mięsa wieprzowego, cebula,
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
Zupa z dyni z Dynia, mleko w proszku, cukier, śmietana 18%, makaron, 1,7
makaronem goździki, cynamon
Zupa z dyni z Dynia, mleko w proszku, słodzik, śmietana 18%, makaron, 1 7
makaronem - dieta goździki, cynamon
Zupa owocowa z Śliwki lub wiśnie, kisiel, cukier, makaron 1
makaronem
Zupa owocowa z jabłek | Jabłka, makaron, kisiel, kwasek cytrynowy 1
z makaronem
SOSY
POTRAWA SKŁADNIKI ALERGENY
Sos Koncentrat pomidorowy, margaryna, cebula, mąka, 17
pomidorowy śmietanka, sól, pieprz
Sos Koncentrat pomidorowy, masło, mąka, śmietanka, sól Ad, Z
pomidorowy -
dieta
Sos potrawkowy | Margaryna, mąka, śmietanka, sól, cukier, ocet, żółtko 1, 3,7
jaja, rodzynki
Sos potrawkowy | Masło, mąka, śmietanka, sól, cukier, żółtko jajka, kwasek | 1, 3,7
- dieta cytrynowy, rodzynki
Sos Margaryna, mąka, musztarda, śmietanka, sól, pieprz 1, Z
musztardowy
Sos pieczeniowy | Margaryna, mąka, sól, pieprz, czosnek 1
Sos chrzanowy Margaryna, mąka, chrzan, śmietanka, sól 1,7
Sos koperkowy | Margaryna, mąka, śmietanka, koperek, sól 1,7
Sos biały z Masło, mąka, śmietanka, sól, pietruszka zielona 1,7
zieloną
pietruszką
Sos jarzynowy Masło, mąka, śmietanka, marchew, seler, pietruszka, sól | 1, 7,9
Sos pieczarkowy | Pieczarki, mąka, margaryna, cebula, śmietana, pieprz, 1, Z
Sos do spaghetti
Bolognese
Koncentrat pomidorowy (36%), maltodekstryna, mąka
ryżowa, cukier, cebula (6,3%,), tłuszcz palmowy, sól
jodowana, skrobia modyfikowana, ekstrakty drożdżowe,
sól, czosnek, syrop karmelowy, papryka, skrobia, sok z
buraka czerwonego suszony, tymianek, rozmaryn,
oregano, majeranek, aromaty, może zawierać gluten,
mleko, jaja, seler, gorczycę.
1, 3, 7,9,10
"VO'EWÓDZKI SZPITAL
KANKA'
dra Piotrowskiego
ul. Poznańska 15
A0 fax 4728-1118.
owa i Psychicznie Chorych
.Sos'węgierski
Skrobia modyfikowana, tłuszcz palmowy, mleko
odtłuszczone w proszku, mąka (ryżowa, pszenna),
papryka czerwona (7,5%), maltodekstryna, sól, cebula
suszona (3,9%), ekstrakty drożdżowe, koncentrat
pomidorowy suszony (3,7%), sól jodowana, aromaty (w
tym pszenica, jęczmień), cukier, laktoza, białka mleka,
skrobia, kwas cytrynowy, czosnek, korzeń pietruszki,
aromat dymu wędzarniczego, może zawierać jaja i seler.
1, 3,:7,9
Sos pieczarkowo
- borowikowy
Tłuszcz palmowy, mąka pszenna, maltodekstryna,
skrobia modyfikowana, laktoza, sól, ekstrakt z pieczarek
(3,2%), preparat serwatkowy (mleko), ekstrakt
drożdżowy, białka mleka, borowiki (1,8%), pieczarki
(1,7%), cukier, aromaty, sok z cytryny suszony, ekstrakt z
białego wina, kurkuma, może zawierać jaja, seler,
gorczycę
L,3, 7,8
Sos myśliwski
Mąka pszenna, tłuszcz palmowy, sól, skrobia
modyfikowana, maltodekstryna, boczek wieprzowy
wędzony prażony (5,4%), pieczarki (4,6%), ekstrakty
drożdżowe, aromaty, cebula (2,5%), koncentrat
pomidorowy suszony (1,8%), marchew (1,8%), preparat
serwatkowy (mleko), sok z ogórka kiszonego suszony
(1,7%), barwnik (karmel amoniakalny), przyprawy
(czosnek 0,7%, pieprz czarny, jagody jałowca w proszku
0,2%), laktoza, borowiki (0,6%), syrop karmelowy
suszony, ekstrakt sodu jęczmiennego, zioła (liść laurowy,
majeranek), maślaki (0,1%), aromat dymu
wędzarniczego, może zawierać jaja, seler, gorczycę.
1, 3, 7,9, 10
Sos sałatkowy
grecki
Cukier, maltodekstryna, sól, skrobia modyfikowana,
kwas cytrynowy, regulator kwasowości (octany sodu),
czosnek (4,6%), laktoza, szalotka (3,2%), skrobia,
gorczyca mielona (3%), natka pietruszki (2,6%), oregano
(2,3%), olej palmowy, substancja zagęszczająca (guma
ksantanowa), papryka (1%), pieprz biały, kolendra,
rozmaryn (0,6%), koncentrat pomidorowy suszony
(0,4%), sok z cytryny suszony (0,4%), kurkuma, pieprz
cayenne, aromaty, może zawierać gluten, jaja i seler.
1,3,9
Sos sałatkowy
ogrodowy
Sól, cukier, skrobia modyfikowana, maltodekstryna,
wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy), natka
pietruszki (6%), regulator kwasowości (octan sodu), kwas
cytrynowy (5,6%), gorczyca mielona (3,9%), cebula
suszona (3%), laktoza, szczypiorek suszony (2,6%),
tłuszcz palmowy, substancja zagęszczająca (guma
ksantanowa), ekstrakt drożdżowy, pieprz czarny mielony
(0,9%), kurkuma (0,7%), czosnek suszony (0,3%), może
zawierać gluten, jaja, seler.
1, 3,.7,9
'NIEWÓDZKI SZPITAŁ
4 korwowo i Psychicznie Choryck
„DZIEKANKA'
-85-00,
IP 724-19-84-429
POTRAWY MIĘSNE I RYBY
POTRAWY SKŁADNIKI ALERGENY
Pieczeń Wieprzowina, margaryna, sól, pieprz, majeranek,
wieprzowa czosnek
Wieprzowina Wieprzowina, sól
gotowana
Klops smażony Wieprzowina mielona, jajko, cebula, bułka tarta, sól, 1,3
pieprz, majeranek, czosnek
Klops smażony z | Wieprzowina mielona, jajko, soja, cebula, sól, pieprz, 1, 3
soją majeranek, czosnek
Klops gotowany Wieprzowina mielona, jajko, bułka tarta, sól, 1,3
majeranek
Klops gotowany z | Wieprzowina mielona, jajko, soja, sól, pieprz, 1,3
soją majeranek
Kurczak pieczony | Kurczak, olej, mąka, sól, pieprz, majeranek, papryka 1
Kurczak Kurczak, sól
gotowany
Bitka wieprzowa | Wieprzowina mielona, jajko, margaryna, cebula, sól, 3
pieprz, majeranek, czosnek
Ryba smażona Ryba miruna, mąka, sól, pieprz, olej 1, 4
Ryba gotowana Ryba miruna, sól 4
Klops rybny Ryba miruna, jajko, mąka ziemniaczana, sól 3,4
gotowany
Ryba w galarecie | Ryba miruna, żelatyna, kukurydza, sól, bulion 4
galarecie
Mortadela w Mortadela, kukurydza, żelatyna, bulion
galarecie
Kurczak w Kurczak, kukurydza, żelatyna, bulion
WOJEWÓDZKI SZPITAL
dla Karwowo i Psychicznie Choryt
DZIEKANZA'
im. Alessandra Piotrowskiego
62-200 Gniezno, ul. Pozi
tel. (261) 423-
NIE utet a Dł-4JU
POTRAWY PÓŁMIĘSNE I BEZMIĘSNE
słodzik, mus jabłkowy
POTRAWY SKŁADNIKI ALERGENY
Kotlet sojowy Soja kotlet — suchy, bulion, mąka, jajko, bułka tarta, 1,3,6
smażony sól, pieprz
Zapiekanka Wieprzowina, masło, makaron, koncentrat 1
makaron z mięsem | pomidorowy, sól,
Zapiekanka Wieprzowina, kiełbasa, margaryna, cebula, sól, 1
makaron z kiełbasą | makaron, koncentrat pomidorowy, pieprz, czosnek
Bigos Kapusta biała, kapusta kwaszona, smalec, cebula,
kiełbasa, wieprzowina, konc. pomidorowy, sól, pieprz,
czosnek, ziele angielskie, liść laurowy
Leczo Kiełbasa, papryka, kabaczek, pomidory, koncentrat
pomidorowy, margaryna, pieprz, sól, czosnek,
papryka w proszku, mąka ziemniaczana
Sos do spaghetti Wieprzowina, mąka, margaryna, cebula, koncentrat 1
pomidorowy, sól, pieprz, papryka, czosnek, oregano,
sos boloński
Fasolka po Wieprzowina, kiełbasa, fasola, mąka, margaryna, 1
bretońsku cebula, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, papryka,
czosnek
Twarożek ze '| Twaróg, cebula, śmietana, koperek lub szczypiorek, 7
śmietanką sól, pieprz
Jajko sadzone Jajko, olej, pieprz 3
Łazanki z kapustą Makaron, cebula, smalec, kapusta kwaszona, pieprz, 1
kwaszoną sól
Łazanki z kapustą Makaron, cebula, smalec, kapusta biała, pieprz, sól 1
białą
Łazanki z serem Makaron, masło, twaróg, sól, cukier lub słodzik 1, Z
Kopytka Ziemniaki, cebula, mąka, mąka ziemniaczana, smalec, | 1, 3,7
ziemniaczane boczek, sól, jajka
Pierogi leniwe Mąka, twaróg, jajka, masło, cukier lub słodzik 1, 7
Briso Ryż, mleko w proszku, masło, mleko, budyń, cukier
lub słodzik, sól
Ryż na mleku Ryż, mleko w proszku, masło, sól, cynamon, cukier lub | 7
WOJEWÓDZKI SZFITA!
WĘDLINY
PRODUKT
SKŁAD
ALERGENY
Kiełbasa parówkowa
Kiełbasa śląska
mięso wieprzowe, woda, tłuszcz wieprzowy, sól,
wzmacniacz smaku E621, przeciwutleniacze E301, E316,
stabilizatory E451, E452, E450; barwnik E124, substancja
konserwująca E250, białko sojowe, maltodekstryna, skrobia
ziemniaczana, hydrolizat białka roślinnego, glukoza,
ekstrakty przypraw, przyprawy- gorczyca
mięso wieprzowe, woda, skrobia ziemniaczana, tłuszcz
wieprzowy, sól, białko sojowe, wzmacniacz smaku E621,
stabilizatory E451, E452, E450, przeciwutleniacze E301,
E316, substancja konserwująca E250, przyprawy i ich
ekstrakty-gorczyca, hydrolizat białka roślinnego
6, 10
6, 10
Kiełbasa biała
mięso wieprzowe, woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia
ziemniaczana, błonnik pszenny, sól, białko sojowe,
glukoza, wzmacniacz smaku E621, stabilizatory E451,
E452, E450; przeciwutleniacze E301, E316, substancja
konserwująca E250, przyprawy i ich ekstrakty, może
zawierać gluten, mleko, seler, gorczycę
1.7, 10
Kiełbasa krakowska
mięso wieprzowe, sól, tłuszcz wieprzowy, woda, białko
sojowe, skrobia ziemniaczana, przeciwutleniacze E301,
E316, wzmacniacz smaku E621, stabilizatory E451, E452,
E450; przyprawy i ich ekstakty
n
Kiełbasa zw. drobiowa
mięso drobiowe, woda, mięso z indyka, sól, substancja
wzmacniająca smak E621, substancja konserwująca E250,
stabilizatory E451, E452, E450; substancja zagęszczająca
E407, białko sojowe, dekstryna, skrobia ziemniaczana,
ekstrakty przypraw, jelita wieprzowe,
1,6,9, 10, 12
Kiełbasa ostrowska
mięso wieprzowe, woda, tłuszcz, sól, białko sojowe,
skrobia ziemniaczana, przeciwutleniacze E301, E316,
wzmacniacz smaku E621, stabilizatory E451, E452, E450;
przyprawy i ich ekstrakty-gorczyca
6, 10
Parówka cienka
mięso z szynki wieprzowej, skrobia, sól, przyprawy,
aromaty, glukoza, przeciwutleniacze E301, E316,
stabilizatory E451, E452, E450, substancja konserwująca
E250, białko sojowe, maltodekstryna,
Pasztet drobiowy
woda, mięso oddzielone mechanicznie z indyka, wątroba z
kurcząt, skórki kurczęce, mięso oddzielone mechanicznie z
kurczaka, tłuszcz wieprzowy, mąka pszenna, tłuszcz
roślinny palmowy i rzepakowy, sól, syrop glukozowy,
cukier , aromaty, białko sojowe, białko jaja kurzego,
skrobia z grochu, przyprawy (przyprawy zawierają seler,
1, 3, 6, 7,9, 10
WOJEWÓDZKI SZ:
dła Karwowo i Psychicznie Lisa
I
-
ekstrakt pieprzu, substancja zagęszczająca E412,
przeciwutleniacz E316, wzmacniacz smaku E621,
substancja konserwująca E250, może zawierać gorczycę i
mleko
Wątrobianka
mięso wieprzowe, wątroba wieprzowa, woda , tłuszcz
wieprzowy, sól, białko sojowe, wzmacniacz smaku E621,
warzywa, aromat przypraw, substancja konserwująca E250,
glukoza, ekstrakty przypraw i przyprawy
Salceson
mięso z głów wieprzowych, skórki wieprzowe, woda, sól,
żelatyna wieprzowa, przyprawy i ich ekstrakty, glukoza,
przeciwutleniacz E316; substancja konserwująca E250
Mielonka
mięso wieprzowe, woda, skrobia ziemniaczana, skrobia
modyfikowana, sól, białko sojowe, stabilizatory:
trifosforany, karagen, aromaty (zawierają gluten z pszenicy
i soję), glukoza, cukier, maltodekstryna, białko wieprzowe
kolagenowe, hydrolizat białkowy sojowo-kukurydziany,
przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; barwnik: koszenila,
substancja konserwująca: azotyn sodu
Mielonka z indyka
mięso drobiowe, woda, sól, tkanka łączna drobiowa,
skrobia ziemniaczana, wzmacniacz smaku E621;
przeciwutleniacze E-301, E 316; ekstrakty przypraw i
przyprawy; stabilizator E451, E452, E450; barwnik E124,
deksiroza, substancja zagęszczająca E407, substancja
konserwująca E250, białko sojowe, hydrolizat białka
roślinnego
Polędwica drobiowa z
indyka
mięso drobiowe z indyka, woda, sól, wzmacniacz smaku
E621, przeciwutleniacze E-301, E 316; stabilizatory E451,
E452, E450, barwnik E124, dekstroza, substancja
zagęszczająca E407, substancja zagęszczająca E407,
substancja konserwująca E250, białko sojowe, ekstrakty
przypraw i przyprawy
Blok drobiowy
mięso drobiowe, woda, sól, skrobia ziemniaczana,
wzmacniacz smaku E621; substancja przeciwutleniająca
E301, E316; stabilizatory E451, E452, E450; barwnik
E124, dekstroza, substancja zagęszczająca E407, substancja
konserwująca E250, białko sojowe, ekstrakty przypraw i
przyprawy naturalne
Szynka gotowana
szynka wieprzowa, woda, sól, wzmacniacz smaku E621,
przeciwutleniacze E301, E316; stabilizatory E451, E452,
E450, barwnik E 124, dekstroza, substancja zagęszczająca
E407, substancja konserwująca E250, białko sojowe,
ekstrakty przypraw i przyprawy
o
Mortadela
mięso wieprzowe, woda, tłuszcz wieprzowy, sól,
wzmacniacz smaku E621, przeciwutleniacze E301, E316;
stabilizatory E450, E451, E452, barwnik E124, substancja
6, 10
WOJEWÓDZKI SZPITA
dla Harwowo I Psychicznie Cho:
DZIEKANZEA!
im. Alsasndra Pot,
Kaszanka
konserwująca E250, białko sojowe, maltodekstryna, skrobia
ziemniaczana, hydrolizat białka roślinnego, glukoza,
ekstrakty przypraw i przyprawy- gorczyca
woda, kasza jęczmienna, krew spożywcza wieprzowa,
mięso z głów wieprzowych, skóry wieprzowe, tłuszcz
wieprzowy, sól, przyprawy i ekstrakty przypraw, białko
sojowe, glukoza, wzmacniacz smaku, substancja
konserwująca
Konserwa rybna
ryba, woda, cebula, ryż,koncentrat pomidorowy, olej
roślinny, koncentrat białkowy, sól, naturalny ekstrakt
papryki
NABIAŁ I TŁUSZCZE
PRODUKT
SKŁAD
ALERGENY
Masło
tłuszcz mleczny, woda
7
Masło roślinne
woda, oleje roślinne, masło ekstra, emulgatory, sól,
substancja konserwująca, aromat, regulator kwasowości
7
Ser topiony
woda, sery dojrzewające, masło, mleko w proszku, sole
emulgujące, skrobia, regulator kwasowości
Twaróg
mleko pasteryzowane, kultury bakterii
Ser żółty
mleko, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii,
podpuszczka mikrobiologiczna, substancja konserwująca:
azotan potasu, barwnik annato
Jogurt owocowy
mleko, owoce, sok z aceroli, mleko zagęszczone
odtłuszczone, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier,
koncentrat soku z buraków czerwonych, aromat, żywe
kultury bakterii
'rwÓDZKI szPIT A
spia! chicznie Chory
IĘĄ"
wo R
dia Karwowo I Przy
da DZIEKAM
im Alsksnadra GO
62-200 Gniezno, U... a
423-65-00, 3x
zh PG o 49-01-420
A"
INNE PRODUKTY
PRODUKT SKŁAD ALERGENY
Makaron mąka pszenna makaronowa, mąka durum, woda kurkuma 1
Kawa zbożowa zboża (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy 1
Dżem cukier, owoce, regulator kwasowości-kwas cytrynowy,
substancja żelująca-pektyna
Marmolada przeciery owocowe, cukier, substancja żelująca (pektyna),
regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja
konserwyjąca
Powidła śliwki, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, regulator
kwasowości-kwas cytrynowy
Kisiel skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, regulator 1,3, 7
kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, sól, barwnik:
koszenila
Budyń skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, barwnik, 137
Galaretka cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości: kwas 1,3,7
cytrynowy, aromat, barwniki: antocyjany, koszenila
Biszkopty mąka pszenna, cukier, jaja, woda, skrobia ziemniaczana i 1,3
pszenna, emulgatory: E471, E475; glukoza, substancje
spulchniające: E500, E450, aromat, sól,
barwnik: beta-karoten
Sok Kubuś woda, przecier z marchwi i bananów, sok jabłkowy z
zagęszczonego soku, cukier trzcinowy, regulator
kwasowości
Paluszki mąka pszenna , olej roślinny rzepakowy, sól, syrop 1
glukozowy
Ogórek konserwowy ogórki, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, koper, czosnek, 10
chrzan, gorczyca, przyprawy
Papryka konserwowa — |Papryka, woda, ocet, kwas octowy, cukier, sukraloza, 10
substancja słodząca, cebula, sól, przyprawy
Buraczki buraki ćwikłowe, woda, ocet spirytusowy, regulator
kwasowości, przyprawy
WĄN'EWÓDZKI SZ7:
dia aiwowo i Psychicznie © hu.
* DZIEKANKEA
* im. Alesandra Piotro
62-200 Gniezno, ul. P
tel. (061) 423-85-00, fax 476-11-1
NIP 734-19-84-429 ALERGENY
10.
11.
12:
13.
14.
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
Skorupiaki i produkty pochodne
Jaja i produkty pochodne
Ryby i produkty pochodne
Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
Soja o produkty pochodne
Mleko i produkty pochodne
Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacjowe, makadamia i produkty
pochodne)
Seler i produkty pochodne
Gorczyca i produkty pochodne
Nasiona sezamu i produkty pochodne
Dwutlenek siarki
Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie
Gniezno,
Rej. A.Os.
Pani
Specjalista dietetyk
w/miejscu
ZAKRES ZADAŃ, OBOWIĄZKÓW I ODPOWIEDZIALNOŚCI
Zatrudnionej na stanowisku: specjalisty dietetyka
Specjalista dietetyk wykonuje swoje obowiązki w szczególności w oparciu o:
1. Ustawa z dnia 15 kwietnia 2011 roku o działalności leczniczej,
2. Ustawę z dnia 11 maja 2001r o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia
3. Rozporządzenie z dnia 6 stycznia 2003 w sprawie szczegółowego zakresu i metod wewnętrznej
kontroli jakości zdrowotnej żywności i przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji w
zakładach produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu
4. Rozporządzenie z dnia 19 grudnia 2002 r w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków
transportu żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji
dodatkowych i innych składników żywności.
5. Rozporządzenie z dnia 19 grudnia 2002r w sprawie wymagań dotyczących higieny w procesie
produkcji i w obrocie artykułami oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi
artykułami.
6. Regulaminy i zarządzenia wewnętrzne obowiązujące w szpitalu
A. Podległość stużbowa
Dietetyk podlega bezpośrednio z-cy Dyrektora ds. pielęgniarstwa.
B. Zakres obowiązków wynikających z art. 100 Kodeksu i pracy.
1/ sumienne i staranne wykonywanie pracy oraz stosowanie się do poleceń przełożonych, które
dotyczą pracy,
2/ przestrzeganie ustalonego czasu pracy,
3/ przestrzeganie regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie porządku,
4/ przestrzeganie przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także przepisów
przeciwpożarowych,
5/ dbanie o dobro zakładu pracy oraz zachowanie w tajemnicy informacji, których ujawnienie
mogłoby narazić pracodawcę na szkodę,
6/ przestrzeganie tajemnicy określonej w odrębnych przepisach,
7/ przestrzeganie w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego.
C. Zakres obowiązków wynikający z zajmowanego stanowiska
Do zadań dietetyka należy:
1. Opracowywanie diet specjalnych.
2. Czuwanie nad jakością przygotowywanych posiłków przez pracowników kuchni głównej szpitala
na wszystkich etapach produkcji
3. Zatwierdzanie przygotowanych obiadów i kolacji do wydania ( podpisywanie obiadów, bieżąca
kontrola wydawanych posiłków pod względem jakościowym i ilościowym)
4. Wdrażanie wśród zespołu i ocena prawidłowości systemu HACCP
5. Dokumentowanie czynności kontrolnych i pokontrolnych w przypadku wdrażania działań
korygujących lub zapobiegawczych
6. Opracowanie, wdrażanie i stosowanie procedur mających za zadanie podnoszenie jakości
świadczonych usług
7. Wizytacje oddziałów pod kątem estetyki wydawanych posiłków i przeprowadzanie rozmowy
z pacjentami
8. Propagowanie zasad racjonalnego żywienia wśród pacjentów przebywających w oddziałach,
udzielanie im wskazówek dietetycznych.
9. Ustalanie gramówek tzn. ilości produktów potrzebnych do przygotowania planowanej potrawy.
10. Sporządzanie jadłospisów na poszczególne diety.
W dni wolne od pracy obiady zatwierdzane są do dystrybucji przez lekarza dyżurującego
na oddziałach żeńskich.
Dietetyk zobowiązany jest wykonywać inne polecenia przełożonych, wynikające z zakresu pracy a nie
objęte niniejszym regulaminem.
D. Zakres odpowiedzialności
Dietetyczka odpowiada za jakość, terminowość i rzetelność wykonywa nej pracy, zgodnie z zakresem
czynności.
E. Zakres uprawnień
Zgłaszanie szefowi kuchni nieprawidłowości w ramach Spraw związanych z zakresem czynności.
Przyjąłem do wiadomości i stosowania Dyrektor Szpitala
/ data i podpis/ /data i podpis/
Bezpośredni przełożony
/data i podpis/