Dyrektor
dr n. med.
Dariusz Budziński
ul. 3-go Maja 13-15
41-800 Zabrze
SAMODZIELNY PUBLICZNY
SZPITAL KLINICZNY NR 1
IM. PROF. STANISŁAWA SZYSZKO
Śląskiego Uniwersytetu
Medycznego w Katowicach
Zabrze, 25 października 2019r.
Znak: DOP.08/4/8652/19
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
w odpowiedzi
na wiadomość e-mail z dnia 15.10.2019r.
| dot. udostępnienia informacji publicznej Samodzielny Publiczny Szpital
SEKRETARIAT
fax: (32) 370 45 22
sekretariat ©szpital.zabrze.pl
BIURO OBSŁUGI PACJENTA
tel.: (32) 370 4531
tel.: (32) 370 45 07
www.szpital.zabrze.pl
CERTYFIKAT 2018/21
Kliniczny Nr 1 im. prof. Stanisława Szyszko Śląskiego Uniwersytetu
Medycznego w Katowicach poniżej przesyła wnioskowane informuje:
de
w Szpitalu zatrudnionych jest 2 dietetyków. W załączeniu
przekazujemy zakres obowiązków dietetyka.
. Na jednego zatrudnionego dietetyka w 2019r. przypada średnio
128 pacjentów.
W Szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka, pacjenci wypisywani ze Szpitala otrzymują
opracowane diety.
Wysokość całodobowej dziennej stawki żywieniowej wynosi
11 zł netto.
Tak, Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.
W Umowie zawartej z zewnętrzną firmą cateringową nie została
określona minimalna kwota/procent przeznaczony na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków.
Szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków - w załączeniu
przedmiotowa dokumentacja.
W Szpitalu prowadzona jest kontrola jakości podawanych
Posiłki dostarczone do
posiłków. punktów dystrybucji
SAMODZIELNY PUBLICZNY
SZPITAL KLINICZNY NR 1
IM. PROF. STANISŁAWA SZYSZKO
Śląskiego Uniwersytetu
Medycznego w Katowicach
są kontrolowane przez dyżurnych pracowników Sekcji Żywienia,
natomiast nadzór sprawowany jest przez Kierownika Sekcji.
8. W Szpitalu prowadzona jest kontrola wszystkich dostarczanych
posiłków, która jest zapisywana na druku „Wewnętrznej kontroli
potraw”. Przy przyjęciu sprawdzana jest gramatura posiłków
zgodnie zzapisami w jadłospisie. W przypadku wystąpienia
niezgodności z zapisami jest to odnotowywane na powyższym
druku.
9. Tak, w Umowie zawartej z zewnętrzną firma cateringową został
określony wymóg zatrudnienia dietetyka.
10.Tak, w Szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia, jak również została
wyznaczona osoba odpowiedzialna za kontakt w sprawie
zgłaszania skarg.
11.W roku 2017 i 2018 do Szpitala nie wpłynęła żadna skarga
dotycząca niewłaściwego żywienia.
12.Lekarze w ramach swojej specjalności poszerzają wiedzę w tym
zakresie i podnoszą na bieżąco kwalifikacje.
13.W Szpitalu stosowanych jest 15 rodzajów diet:
Podstawowa,
Łatwostrawna,
Łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu,
Łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających
wydzielanie soku żołądkowego,
Łatwostrawna papkowata,
Łatwostrawna do żywienia przez zgłębnik lub przetokę,
Łatwostrawna bogatobiałkowa,
Łatwostrawna niskobiałkowa,
Z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
i nasyconych kwasów tłuszczowych,
SAMODZIELNY PUBLICZNY
SZPITAL KLINICZNY NR 1
IM. PROF. STANISŁAWA SZYSZKO
Śląskiego Uniwersytetu
Medycznego w Katowicach
Łatwostrawna niskosodowa, niskopotasowa
zograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
i nasyconych kwasów tłuszczowych,
Bezglutenowa,
Kleikowa,
Wysokoenergetyczna,
Diety inne, zlecone indywidualnie przez lekarza.
Diety zostały opracowane na podstawie 4 źródeł: Podstaw
naukowych żywienia w szpitalach; Zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalach; Praktyczny podręcznik dietetyki
oraz Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka.
14.Szpital jest w stanie i zapewnia diety zlecane przez lekarza.
15.Szpital na życzenie pacjenta zapewnia dietę wegetariańską bądź
wegańską.
16. Szpital zapewnia chorym doustne suplementowanie pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia.
Kopia:
1x DOP
.
KARTA STANOWISKOWA
Zabrze, ...10.09.2012...................
DLA: sigo
NAZWA STANOWISKA: Dietetyk
PODLEGŁOŚĆ SŁUŻBOWA: Pielęgniarka oddziałowa
ZASTĘPSTWA:
AKTYWNE (zastępuje) : brak a
PASYWNE (jest zastępowany przez) :brak * . ”
UPRAWNIENIA: %
o. >
1. "Zgodne z Regułaminem Pracy Szpitala.
ge d sorłiK
OBOWIĄZKI :
1.Postępować zgodnie z wymogami systemu zarządzania jakością w/g norm ISO 9001:2008
2.Znać technologię sporządzania posiłków zgodnie z recepturami, opartymi na półproduktach,
produktach wytwarzanych przemysłowo.
3.Znać problemy sanitarno- higieniczne związane ze źródłami zakażenia.
4.Przeprowadzać kontrolę posiłków pod względem ilości i jakości.
5.Nadzór nad prawidłowym realizowaniem usługi żywienia pacjentów.
6.Dbać o właściwe utrzymanie porządku i stanu sanitarnego w miejscu pracy.
7.Po zakończonej pracy dokładnie uporządkować stanowisko pracy.
8.W zależności od potrzeb umiejętnie i zgodnie z przeznaczeniem używać sprzętu mechanicznego i
elektrycznego (obsługa zgodna z instrukcją)
9.W razie awarii urządzenia natychmiast zgłosić przełożonemu i urządzenia nie używać.
10.W razie zaistnienia wypadku przy pracy trzeba natychmiast udzielić pierwszej pomocy i
zabezpieczyć miejsce wypadku.
11.Uczestniczyć w szkoleniach okresowych wewnętrznych i zewnętrznych.
12.Prowadzić dokumentację.
13.Przeprowadzać szkolenia pacjentów znajdujących się na oddziale.
14.Wykonywać inne zalecenia bezpośredniego przełożonego.
1/2
ODPOWIEDZIALNOŚĆ : pge
Zakres odpowiedzialności jest zgodny z obowiązkami.
je
M |,
|
Dyrektor Szpitala
Przyjęłam do wiadomości i stosowania: | «wuśskikiakaaRia
Data podpis
Żolocznik do ing ub
Jadłospis dla diety. Podstawowa
na dzień: 2019-10-03
dla kuchni: _3 Maja dorośli Zabrze
Zawartość jadłospisu:
Śniadanie: Płatki owsiane na mieku (GŁU, MLE, BIA), masło roślinne , chleb zwykły (GLU, JAJ, OZI, ORZ, SEZ), Pasta z
wędliny i twarogu (SOJ, MLE, BIA), Herbata z/c , Kawa na mleku/p (MLE, BIA),
Obiad: Krupnik B (GLU, SOJ, MLE, SEL, GOR), Ryż na sypko , Gulasz drobiowy (GLU, SOJ, SEL, GOR), Kompot z aronii
zle , Ogórek kiszony ,
Kolacja: Herbata z/c , chleb zwykły (GLU, JAJ, OZI, ORZ, SEZ), masło roślinne , Szynka gerwazego (GLU, JAJ, SOJ,
GOR, SEZ, BIA),
Zestawienie kosztów i wartości odżywczych:
Energia
Białko ogółem
Tłuszcz
Węglowodany
ogółem
liość wg posiłków
liość
Lp Opis Jm ś
Śniadanie Obiad Kolacja | Całkowita
1. |Liść laurowy 9 2,00 200
Ja da
majeranek g 2.00 2.00
olej rzep ml 10,00 10,00
—
4 | papryka SŁODKA g 3,00 3,00]
5 |pieprz naturalny a T 2,00 | 200
6 | przyprawa w płynie mi 4,00 4,00
sn]
7 |sól g 2,00 2,00
8. |Zieie angielskie 2,00 2.00
9 , A
9
9
Polędwica sopocka g
11. | Szynka gerwazego g
9
12 |aronia mrożona
Włoszczyzna
Margaryna Zwykła
masło roślinne
twaróg półtłusty
18 |woda mi 20000] 80000] 20060| 100000
19 |chleb zwykły g 100,00 | 100,00 200,00
20 |Cuker g 2000] sE] 10,00 40,00
21 |herbata czarna 0,14 0,14 0.28
3 = Wedi ała
Wydruk z programu MAP
DŁOSPIS 2 www mapi.com.pl strona 1 z 2
Formularz: Jadlospis_Szczegolowy Ir3 Data i godzina wydruku: 2019-10-22
Przyprawa warzywna
koper zielony
marchew
AZ 9 30,00
23 |kawa zbożowa 9 =B] 5.00
24 |mąka pszenna g | 500]
25 |mleko w proszku g 12,00
[5 pakowane 9 20,00
27 |yz g 1-56]
[= Regi do kurczaka g | | 5.00]
g | 50
ogórki kwaszone
piertuszka natka
pietruszka
35 |pory
36 |se
2019-10-03
Śniadanie
Posiłek organoleptycznie bez zastrzeżeń
Zgodny z jadłospisem
2019-10-03
Obiad
Posiłek organoleptycznie bez zastrzeżeń
Zgodny z jadłospisem
Można wydać
2019-10-03
Kolacja
Posiłek organoleptycznie bez zastrzezen
Zgodny z jadłospisem
Można wydać
Można wydać
Sporządził Lekarz
no
ro
strona 2
Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl
Formularz: Jadlospis_ Szczegolowy.lr3 Data i godzina wydruku: 2019-
| ÓORLERETWAEGR BÓG
Zatwierdzam
Zawarto.
ISU.
Śniadanie: Płatki owsiane na
Obiad:
złe , Brokuł (GOR),
Kolacja:
Krupnik B (GŁU, SOJ, MLE, SEL, GOR)
Jadłospis dla diety:
na dzień:
dia kuchni:
Łatwostrawna
2019-10-03
3 Maja dorośli Zabrze
mleku (GLU, MLE, BIA), weka (GLU), masło roślinne , twaróg półtłusty (MLE, BIA), Herbata z/c ;
„ Ryż na sypko , Gulasz drobiowy (GLU, SOJ, SEL, GOR), Kompot z aronii
Herbata z/c , masło roślinne , Szynka gerwazego (GLU, JAJ, SOJ, GOR, SEZ, BIA), weka (GLU),
Zestawienie kosztów i wartości odżywczych:
Ę E
> 0
z 2 3
e 8 =.
Lp Opis Gi ś 8
G =
[kcal] (gl
1 | Śniadanie 674,3
2 |Obiad
3 |Kolacja
4. | Cały jadłospis
Opis Jm
Lp
iść laurowy
llość wg posiłków
Śniadanie
Ilość
całkowita
2 |maleranek
olej rzep
papryka SŁODKA
pieprz naturalny
|-—
9 |ziele angielskie
10 |mięso gulaszowe drobiowe
11 | Szynka gerwazego
12 |aronia mrożona
brokuły mrożone
14 |Włoszczyzna
15 |Margaryna Zwykła
16 |masło roślinne
k—
7 |mleko
8 |twarog półtłusty
|woda
600,00
weka
100,00
21 |Gukier
10,00
10,00) 30,
—_|
herbata czarna
—_L
Wydruk z pro:
Formularz Jadlospis_Szczegolowy tr3
0.14
gramu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com pl
strona 1 z 2
Data i godzina wydruku: 2019-10-22
kasza jęczmienna
mąka pszenna
płatki owsiane
ryż
Przyprawa do kurczaka
piertuszka natka
pietruszka
[-|-|o|a||o|olo|o|a||o
2019-10-03 2019-10-03 2019-10-03
Śniadanie Obiad Kolacja
Posiłek organoleptycznie bez zastrzeżeń Posiiek organoleptycznie bez zastrzeżeń Posiłek organoleptycznie bez zastrzeżeń
Zgodny z jadłospisem Zgodny z jadłospisem Zgodny z jadłospisem
Można wydać Można wydać Można wydać
Sporządził Lekarz Zatwierdził
= —— strona 2 z 2
Wydruk 2 programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl
w 2019-
Formularz Jadlospis_Szczegolowy.lr3 Data i godzina wydruku: 2019-1
ARGO AA
Jadłospis dla diety: Wysokoenergetyczna
Zatwierdzam na dzień: 2019-10-04
zęsó dla kuchni: 3 Maja Dzieci Zabrze
ZawałOŚć jadłospisu:
Śniadanie: Ryż na mleku (MŁE, BIA), masło roślinne „ Dżem , jabłka , chleb zwykły (GLU, JAJ, OZI, ORZ, SEZ), bułka
pszenna (GLU, MLE),
2. śniadanie: masło (MLE, BiA), Polędwica dr , ogórki kwaszone „ chleb zwykły (GLU, JAJ, OZI, ORZ, SEZ),
Obiad: Brokułowa z makaronem (GLU, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR, SEZ, BIA, ŻYT), Ryba panierowana (GLU, JAJ,
RYB), Kompot z aronii złe , Ziemniaki , Surówka z kapusty kiszonej ,
Podwieczorek: Biszkopty (GŁU, JAJ, OZI, SEZ), Pączek (GLU, JAJ),
Kolacja: masło roślinne , ser biały z koperkiem (MLE, BIA), Herbata z/e , chleb zwykły (GLU, JAJ, OZI, ORZ, SEZ),
Posiłek nocny: masło roślinne , Miód , owoc , chleb zwykły (GLU, JAJ, OZI, ORZ, SEZ),
Zestawienie kosztów i wartości odż. wczych:
Białko ogółem
Węglowodany
ogółem
z
- na
6 ] Posiłek nocny 587,0
7 |Caly jadłospis 3700,1
Ilość wg posiłków
—
ilość
całkowita
Lp Opis m Posiłek
nocny
Śniadanie | il śniadanie
Liść laurowy
| majeranek
4 |Miód
|
5 |olejrzep
pieprz naturalny
przyprawa w płynie
sól
| 9 |Wegeta
10 |Ziele angielskie
—
11. | Polędwica dr
12 |aronia mrożona
13 |brokuły mrożone | g
14 _|eie szt
[5 Margaryna Zwykła 9 |
sk zał:
Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl
Formularz: Jadiospis_Szczegolowy.l3
strona 1 z 2
Data i godzina wydruku: 201 9-10-22
1
; s] | _ [55
masło roślinne 9 | "1 10,00 42,00
1
20 |twaróg półtłusty 9 || 51,43
woda ml 600,00
22 |bulka pszenna szł 1,00) 1,00
23 |bułka tarta
ma PT] 26
a s | | ai |]
27 |herbata czarna g 1 0,14
28 |makaron g || || 30,00
29 |mąka pszenna g || 20,00
30 |ryż g 30,00 30,00)
31 Przyprawa warzywna 9 T 2,00
32 |Filety rybne g 120,00
33 |Cebula g | 5,00;
34 |jabika [a | 600 | 706%
35 |kapusta kiszona g 90,00
36 koper zielony 9 7,29
37 |marchew g | 40.00
38 |ogórki kwaszone g I ||] 20,00
40 |pietruszka g || 20,00
2019-10-04 2019-10-04 2019-10-04
Śniadanie Obiad Kolacja
Wydruk z program
Posiłek organoleptycznie bez zastrzeżeń
Zgodny z jadłospisem
Można wydać
Sporządził
Formularz: Jadlospis_Szczegolowy.tr3
Lekarz
u MAPI JADŁOSPIS 2 www mapi.com pl
Posiłek organoleptycznie bez zastrzeżeń
Zgodny z jadłospisem
Można wydać
Zatwg
Posiłek organoleptycznie bez zastrzeżeń
Zgodny z jadłospisem
Można wydać
strona 2 z 2
Data i godzina wydruku. 2019-10-22
Oznaczenia alergenów:
GLU
SKR
JAJ
RYB
OZI
SOJ
MLE
ORZ
Zboża zawierające gluten,
Skorupiaki i pochodne,
Jaja i pochodne,
Ryby i pochodne,
Orzechy ziemne i pochodne,
Soja i pochodne,
Mleko i pochodne,
Orzechy ,
Seler i pochodne,
Gorczyca i produkty pochodne,
Nasiona sezamu i pochodne,
Dwutlenek siarki / siarczyny,
Łubin i produkty pochodne,
Mięczaki i pochodne,