Fwd: Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY IM. PROF. ADAMA GRUCY CENTRUM MEDYCZNEGO KSZTAŁCENIA PODYPLOMOWEGO w sprawie Żywienie w szpitalach #406 z SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY IM. PROF. ADAMA GRUCY CENTRUM MEDYCZNEGO KSZTAŁCENIA PODYPLOMOWEGO
> --
>
> Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny
>
> im. prof. Adama Grucy CMKP
>
> ul. Konarskiego 13
>
> 05-400 Otwock
>
> Wnioskodawca: Stowarzyszenie Sieć ObywatelskaWatchdog Polska
>
> Ul. Ursynowska 22/2
>
> 02-605 Warszawa
>
> Odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej z dnia
> 15.10.2019 r.
>
> Szanowni Państwo,
>
> na podstawie ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji
> publicznej (tj. Dz. U. z 2019 r. poz. 1429 z późn. zm.) w odpowiedzi
> na złożony wniosek z dnia 15 października 2019 r. o udostępnienie
> informacji publicznej, poniżej wskazuję odpowiedzi.
>
> 1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
>
> ·W szpitalu zatrudnionych jest 2 dietetyków
>
> ·Zakres obowiązków: przygotowanie jadłospisów, nadzór nad realizacją
> jadłospisów, kontrola alergenów, receptury, smaku, czynności
> edukacyjne, czynności weryfikujące diety, współpraca z personelem
> medycznym w zakresie żywienia pacjentów
>
> 2.Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
>
> ·2 dietetyków przypada na około 250 pacjentów – stany są różne i
> zależą od ilości hospitalizowanych pacjentów. Na oddziałach personel
> biały posiada możliwość wyboru diet w systemie informatycznym tzw.
> strefy białej . zatem samo podjęcie decyzji o wyborze diet nie jest
> skomplikowane i nie wymaga konsultacji. Dodatkowo diety są opisane w
> zakresie zawartości produktów.
>
> 3.Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
>
> ·W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej konsultacji
> dietetyka. Konieczność przeprowadzenia indywidualnej konsultacji jest
> zgłaszana telefonicznie przez pielęgniarki lub sekretarkę
> odpowiedniego oddziału. Konsultacja odbywa się możliwie jak
> najszybciej, zazwyczaj nie później niż w ciągu kilku godzin od
> zgłoszenia. Pacjenci w dniu wypisu otrzymują również kartę
> informacyjną zawierającą informację na temat zalecanej diety. Karty
> zostały przygotowane przez dietetyka.
>
> ·Cyklicznie (minimum 1-2 razy w miesiącu) organizowane są szkolenia
> pt. „Zdrowy sposób odżywiania”. Spotkania odbywają się w sali
> wspólnego wypoczynku oddziału rehabilitacji i prowadzone są przez
> dietetyka. Mają one formę wykładu z zaangażowaniem uczestników w
> dyskusję oraz możliwością zadawania pytań.
>
> 4.Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
>
> ·ponad 20 zł; w zależność od jadłospisu + koszty dystrybucji posiłków
> do pacjenta + koszt ewentualnego karmienia pacjenta przy łóżku.
> Ponadto szpital ponosi koszty zmienne lub niepoliczalne do jednego
> posiłku związane:
>
> -z wyposażeniem pomieszczeń kuchennych w odpowiedni sprzęt,
>
> -naczynia, środki czystości,
>
> -koszty mediów
>
> -koszty remontów kuchni.
>
> Dużym problemem związanym z ceną żywienie pacjentów jest brak
> refinansowania tego procesu przez Narodowy Fundusz Zdrowia.
>
> 5.Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków
>
> ·Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.
>
> 6.Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
>
> ·Pośrednio; w szpitalu obowiązują procedury określające wartość
> kaloryczną posiłków (procedura OD-1 w załączeniu), nie ma dokumentacji
> regulującej jakość produktów w zakresie wartości odżywczej,
> dopuszczalnych konserwantów, barwników, dodatków;_na marginesie
> _wskazuję, że ze względu na prowadzenie własnej kuchni szpital nie ma
> jednego dokumentu regulującego zawartość substancji dodatkowych w
> posiłkach. Udział produktów mogących zawierać substancje dodatkowe
> jest regulowany za pomocą jadłospisów, które planowane są na podstawie
> przede wszystkim surowców świeżych.Ponadto na etapie postępowań
> przetargowych uwzględnia się zakup produktów nisko przetworzonych i
> nie przetworzonych. Przykładowo: planując zakupy warzyw i owoców
> uwzględnia się produkty świeże i mrożone z możliwością dostaw 7 dni w
> tygodniu. Planując zakup wędlin uwzględnia się wyłącznie produkty z
> wysoką zawartością mięsa (min 70% mięsa). Uwzględniono zakup jedynie
> mieszanki przypraw wieloskładnikowej typu jarzynka bez dodatku
> glutaminianu sodu, inne stosowane przyprawy to jednoskładnikowe zioła
> suszone. Produkty takie jak pasty kanapkowe oraz dania obiadowe
> przygotowywane są ze świeżych surowców każdego dnia bezpośrednio przed
> wydawaniem posiłków w oddziałach. Podawanymi napojami są wyłącznie:
> kawa zbożowa i kakao na mleku, herbata bez cukru oraz kompot bez cukru
> przygotowywany z owoców mrożonych i świeżych. Nie używa się żadnych
> koncentratów do przygotowania napojów.
>
> 7.Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
>
> ·Tak; w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom.
> Nadzór jest codzienny i bieżący oraz wyrywkowy.
>
> W ramach kontroli jakości funkcjonują Krytyczne Punkty Kontrolne
> (CCP). Pierwszym z nich jest przyjęcie surowców (CCP1), w którym
> kontrolowana jest jakość surowca w tym przede wszystkim: szczelność i
> czystość opakowań, temperatura, termin przydatności do spożycia lub
> cechy które są określne jako świeżość w przypadku produktów
> roślinnych. Osobą odpowiedzialną za te czynności jest osoba
> przyjmująca dostawę i potwierdza sprawdzenie dostawy pod względem
> jakościowym podpisem na odpowiednim dokumencie. Kucharze są
> odpowiedzialni za codzienne monitorowanie temperatury przechowywania
> surowców oraz przygotowanych potraw (CCP2). Kucharz pobierający
> surowce i przygotowujący posiłki jest również odpowiedzialny za
> zgłaszanie wszystkich nieprawidłowości. Decyzję o dalszym postępowaniu
> podejmuje kierownictwo.Zasady te reguluje obowiązujący System HACCP.
>
> Ponadto wyrywkowo prowadzi się kontrolę temperatur wydawanych posiłków
> minimum 2 razy w miesiącu przez dietetyka za pomocą pirometru z
> obserwacją zmian w czasie wydawania. Dietetyk jest obecny w czasie
> wydawania posiłku w kilku sąsiednich oddziałach, sprawdza temperaturę,
> realizację diety oraz przestrzeganie zasad higieny w czasie podawania
> posiłku.
>
> Osoby odpowiedzialne – kierownik Działu Żywienia, Dietetyczki, starsze
> kucharki na każdej zmianie
>
> 8.Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
> pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one
> się odbywają?
>
> ·Każdemu pacjentowi lekarz zleca odpowiedni rodzaj diety. Dietetyk
> panuje jadłospis o odpowiedniej wartości odżywczej zgodnie z
> zaleceniami. Następnie kontroluje się realizację jadłospisu zarówno na
> etapie przygotowywania posiłku w kuchni jak i na etapie podawania
> pacjentom posiłków. Personel zaangażowany w ten proces to: lekarze,
> pielęgniarki, dietetycy, kucharze, personel zajmujący się dystrybucją.
>
> 9.Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
>
> ·Nie dotyczy
>
> 10.Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
>
> ·Procedury dotyczące skargdotyczących niewłaściwego żywienia bądź
> zatrucia to procedury dotyczące zdarzeń niepożądanych. Pacjenci mogą
> również zgłaszać skargi osobiście u Dyrektora Naczelnego w
> wyznaczonych terminach.
>
> 11.Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
>
> ·W latach 2017-2018 zgłoszono trzy skargi (zdarzenia niepożądane):
> dwie w 2017 i jedną w 2018. Zatrucia nie zgłoszono. Dla bezpieczeństwa
> pacjentów i Szpitala przetrzymujemy próbki żywności każdego posiłku
> przez 3 dni ( w tym czasie możemy przebadać w certyfikowanym
> laboratorium pozostawione posiłki w celu wykluczenia lub nie źródeł
> zatrucia)
>
> 12.Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
> zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
>
> ·Dział żywienia nie przeprowadza cyklicznych szkoleń lekarzy
> (oczywiście jest to możliwe na każdorazowe zlecenie) . W 2017r.
> profilaktycznie przygotowano w Dziale żywienia przewodnik po dietach
> stosowanych w szpitalu wraz z przykładowym jadłospisem obowiązującym w
> szpitalu. Dział Żywienia ściśle współpracuje z lekarzami w tym
> zakresie, w przypadku wątpliwości udzielane są stosowne informacje i
> wyjaśnienia.
>
> 13.Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
>
> ·W szpitalu stale jest planowanych 21 diet (oraz każda zalecona przez
> lekarza dietę specjalistyczna np. bezglutenowa, bezmleczna,
> niskopurynowa itp.) . Są to diety: Podstawowa (Normalna),
> Lekkostrawna, Dziecięca, Cukrzycowa 5 posiłkowa, Cukrzycowa 6
> posiłkowa, Wysokobiałkowa, Bezglutenowa, Wegetariańska, Jarska,
> Niskocholestrolowa (Z kontrolowaną zawartością kwasów tłuszczowych),
> Bezmleczna – bezjajeczna, wątrobowa (lekkostrawna z ograniczeniem
> tłuszczu), wrzodowa (Lekkostrawna z ograniczeniem substancji
> pobudzających wydzielanie soku żołądkowego), Kleikowa, Przecierana,
> Płynna, Cukrzycowa bez mleka, Cukrzycowa przecierana, sonda, małosolna
> (z ograniczeniem soli). Ponadto Dział Żywienia realizuje diety
> indywidualnie zlecane przez lekarzy. Zazwyczaj są to diety
> eliminacyjne dla pacjentów zgłaszających alergie pokarmowe lub diety
> dla pacjentów o stanie zdrowia wymagającym wprowadzenia specjalnych
> zaleceń dietetycznych.
>
> Zgodnie z obowiązującymi procedurami lekarz zleca dietę. Za
> przygotowanie zestawieni ilości diet wraz z podziałem na poszczególne
> rodzaje odpowiedzialne są pielęgniarki. Za planowanie jadłospisu
> odpowiedzialny jest dietetyk, natomiast za realizację kucharze.
> Zgodnie z obowiązującymi procedurami w czasie wydawania posiłków
> obecna jest pielęgniarka, która wskazuje czy można podać posiłek oraz
> jaki rodzaj diety został przydzielony pacjentowi.
>
> Lekarz zleca dietę na podstawie wiedzy oraz informacji uzyskanych od
> pacjenta dotyczących stanu zdrowia i zleconych diet przez inne
> placówki lecznicze. Dietetyk planuje jadłospis na podstawie wiedzy
> oraz z uwzględnieniem publikacji takich jak: red. M. Jarosz „Normy
> żywienia dla populacji Polski” IŻŻ, Warszawa, 2017; red. M. Jarosz
> „Zalecenia zdrowego żywienia w schorzeniach układu krążenia, narządu
> ruchu, psychosomatycznych, narządu oddechowego oraz w profilu
> onkologicznym. Opracowanie przygotowane na zamówienie Zakładu
> Ubezpieczeń Społecznych” IŻŻ, Warszawa 2012; red. M. Jarosz „Zasady
> prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” IŻŻ, Warszawa 2011; red J.
> Dzianiszewski i wsp. „Podstawy naukowe żywienia w szpitalach”
> IŻŻ,Warszawa 2001.
>
> 14.Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
> przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
> zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
>
> ·Od początku funkcjonowania Działu żywienia nie zdarzyła się sytuacja
> by nie istniała możliwość przygotowania diety wskazanej przez lekarza.
> Diety bezmleczne czy bezglutenowe są realizowane. Podobnie jak diety
> indywidualne. Ze względu na specjalizację jednoprofilowość szpitala
> (ortopedia) diet ze szczególnymi wskazaniami lub ograniczeniami jest
> niewiele
>
> 15.Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
>
> ·Tak szpital zapewnia możliwość podania na życzenie pacjenta diet
> wegetariańskich oraz wegańskich. U pacjentów z przydzieloną dietą
> wegetariańską, którzy zgłoszą, że spożywają ryby zapewniany jest
> udział tego produktu. W szpitalu zdarzały się też pojedyncze przypadki
> pacjentów, których nie był podawany również tylko jeden rodzaj mięsa
> np. wieprzowina.
>
> 16.Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> ·W szpitalu stosuje się leki i wyroby medyczne oraz żywność
> specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Podawanie tego typu produktów
> zleca lekarz.
>
> Podmiot udzielający odpowiedzi:
>
> Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. prof. A. Grucy CMKP z
> siedzibą w Otwocku, adres: ul. Konarskiego 13, 05-400 Otwock, wpisany
> do rejestru stowarzyszeń, organizacji, fundacji i publicznych zakładów
> opieki zdrowotnej prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy,
> XIV Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS
> 0000047820,NIP: 532-16-62-948, REGON: 000290156
>
> Dane osoby, która odpowiada za treść odpowiedzi: Agnieszka
> Jagodzińska, Dariusz Szmytt.
>
> Dane osoby, która udostępniła informację: Alicja Wanke-Stankowska
>
> Data odpowiedzi: 25-10-2019 r.
>
> /Zgodnie z art. 13 ust. 1 Ogólnego Rozporządzenia o Ochronie Danych
> (RODO) informujemy, że: /
>
> /1)//administratorem danych osobowych osób wnioskujących o
> udostępnienie informacji publicznej jest *Samodzielny Publiczny
> Szpital Kliniczny im. prof. Adama Grucy CMKP *w Otwocku, adres: ul.
> Konarskiego 13, 05-400 Otwock;/
>
> /2)//administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych, z którym mogą
> się Państwo kontaktować w sprawach przetwarzania Państwa danych
> osobowych za pośrednictwem poczty elektronicznej: {{ email }};/
>
> /3)//administrator będzie przetwarzał Państwa dane osobowe na
> podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) RODO, tj. w celu wypełnienia obowiązku
> prawnego ciążącego na administratorze przewidzianego w ustawie z dnia
> 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej;/
>
> /4)//dane osobowe mogą być udostępnione innym uprawnionym podmiotom,
> na podstawie przepisów prawa, a także podmiotom, z którymi
> administrator zawarł umowę w związku z realizacją usług na rzecz
> administratora (np. kancelarią prawną, dostawcą oprogramowania,
> zewnętrznym audytorem, zleceniobiorcą świadczącym usługę z zakresu
> ochrony danych osobowych)/;
>
> /5)//administrator nie zamierza przekazywać Państwa danych osobowych
> do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej;/
>
> /6)//mają Państwo prawo uzyskać kopię swoich danych osobowych w
> siedzibie administratora./
>
> /Dodatkowo zgodnie z art. 13 ust. 2 RODO informujemy, że:/
>
> /1)//Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres przewidziany
> w przepisach prawa, tj. w ustawie z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym
> zasobie archiwalnym i archiwach oraz w Rozporządzeniu Ministra Kultury
> i Dziedzictwa Narodowego z dnia 20 października 2015 r. w sprawie
> klasyfikowania i kwalifikowania dokumentacji, przekazywania materiałów
> archiwalnych do archiwów państwowych i brakowania dokumentacji
> niearchiwalnej//;;///
>
> /2)//przysługuje Państwu prawo dostępu do treści swoich danych, ich
> sprostowania lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo do
> wniesienia skargi do organu nadzorczego/;
>
> /3)//podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednakże niezbędne do
> realizacji ww. celów. Konsekwencją niepodania danych będzie
> nierozpatrzenie wniosku o udostępnienie informacji publicznej;/
>
> /4)//administrator nie podejmuje decyzji w sposób zautomatyzowany w
> oparciu o Państwa dane osobowe./
>