1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Szpital Miejski zatrudnia 4 dietetyczki:
- dwie pracują w kuchni mlecznej przy sporządzaniu posiłków dla niemowląt,
- jedna nadzoruje kuchnię szpitalną (kierownik działu żywienia)
- jedna pracuje w drugim obiekcie szpitala,
Zakres obowiązków dietetyczek znajduje się w załącznikach.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Średnio 600-700 pacjentów miesięcznie.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to, w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Tak, w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetycznej. Pacjenci informowani są o takiej możliwości w oddziale
szpitalnym.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej
na 1 pacjenta szpitala?
Stawka żywieniowa tzw. wkład do kotła to 7 zł. plus koszty osobowe, media
itp.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone
na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. Posiadamy
kuchnię własną.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych
do przygotowania posiłków - chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków
oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak,
wnosimy o jej udostępnienie.
Jakość produktów używanych do produkcji posiłków określana jest w
specyfikacji przedmiotu zamówienia na dostawę określonych produktów
spożywczych. Np. w odniesieniu do wędlin i mięsa wskazuje się rodzaj
wędliny, zawartość tłuszczu, zawartość mięsa w wędlinie, gatunek mięsa itp.
W odniesieniu do nabiału zawartość tłuszczu w serach, mleku, śmietanie,
wielkość i gramaturę jajek itp. Nie określamy w specyfikacji informacji o
zawartości konserwantów, barwików i innych dodatków do żywności, za
wyjątkiem glutenu
w wybranych produktach spożywczych.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
W ramach kontroli wewnętrznej jakość posiłków oceniana jest codziennie.
Posiadanie kuchni własnej powoduje, że kontrola jakości przebiega na każdym
etapie produkcji od momentu przyjęcia produktu, poprzez jego przechowywanie
oraz przygotowanie gotowej potrawy. Jakość organoleptyczna uwzględniająca
konsystencję, smak potrawy, wygląd oraz temperaturę potraw oceniana jest
każdorazowo po przygotowaniu danego posiłku
w kuchni szpitalnej (kucharki, kierownik działu żywienia), oraz ponownie po
dostarczeniu na oddziały szpitalne (dietetyk).Ponadto, proces przygotowania
posiłków poprzedza układanie jadłospisów, które podlegają ocenie pod
względem wartości odżywczej i energetycznej przy pomocy Mikrokomputerowego
Systemu Wspomagania Prac Komórki Żywienia Zbiorowego. Okresowo merytoryczną
ocenę jadłospisów, oraz ocenę laboratoryjną posiłków pod względem wartości
odżywczej i energetycznej dokonuje Państwowa Stacja Sanitarno
-Epidemiologiczna.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
Kontrolę nad ilością spożytego posiłku przez danego pacjenta pełni personel
pielęgniarski i opiekunki w każdym oddziale szpitala.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka?
-----------
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną
za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
W każdym oddziale szpitala znajduje się książka skarg i wniosków
udostępniana pacjentom. Ponadto po zakończeniu leczenia każdy pacjent
otrzymuje do wypełnienia ankietę satysfakcji pacjenta, w której pacjent ma
możliwość oceny jakości podawanych posiłków, oraz wpisania wszelkich
sugestii i uwag z tego zakresu.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Zatruć w szpitalu nigdy nie odnotowano. Jedyny większy incydent miał
miejsce w roku 2018r. Pacjentka jednego z oddziałów uznała, że otrzymała na
śniadanie jajko w zanieczyszczonej skorupce i zgłosiła pisemną skargę do
Państwowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej. Kontrola interwencyjna nie
wykazała nieprawidłowości, zweryfikowano instrukcję mycia i dezynfekcji
jajek i dokumenty handlowe identyfikujące produkt.
Ponadto, w 2017r i 2018r odnotowano kilka uwag i sugestii opisanych w
ankietach satysfakcji pacjenta. Zazwyczaj dotyczyły one małej różnorodności
potraw i produktów spożywczych, lub temperatury serwowanych posiłków. Do
każdej uwagi podchodzimy poważnie i w miarę naszych możliwości staramy się
wypracować rozwiązania, które wpływają na poprawę jakości. Dlatego warto
dodać, że stopień zadowolenia z posiłków szpitalnych w roku 2018r oceniono
dobrze w 80%.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
W 2017 i 2018 roku lekarze przechodzili szkolenia z zakresu żywienia
pozajelitowego i dojelitowego, organizowanego w ramach szkolenia
wewnętrznego. Dodatkowo lekarze biorą udział w szkoleniach i konferencjach
w ramach swoich specjalizacji, gdzie też pozyskują wiedzę na temat żywienia
w wybranych jednostkach chorobowych.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz
ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala.
W szpitalu wykonuje się posiłki w oparciu o zalecenia dla następujących
diet: podstawowa, łatwo strawna, łatwo strawna z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów, łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu, łatwo
strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego, dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, dieta
bogatobiałkowa, dieta o zmienionej konsystencji, dieta specjalna - mleczna
Diety opracowywane są na podstawie wiedzy dietetyka oraz publikacji
naukowych.(Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach)
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to,w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Szpital zapewnia diety wskazane przez lekarza jak i te, których pacjent
wymaga np. bezglutenową, bezmleczną.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
Tak, szpital zapewnia dietę wegetariańską i wegańską.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
ilości białka)?
Szpital nie zapewnia chorym doustnych suplementów pokarmowych
wspomagających powrót do zdrowia, gdyż nie są one refundowane prze NFZ.
Dostępne na rynku doustne suplementy np. Nutridrinki kosztują średnio 6-7
zł opakowanie 125ml.