Szpital Spółka z ograniczoną
Czermia kows ki odpowiedzialnością
Warszawa, dnia 28 października 2019 r
1-025/DOP/PZ79/1/2019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
sprawa-16765Q0fedrowanie.siecobywatelska.pl
W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej z dnia
15 października 2019 r. Szpital Czerniakowski sp. z o. o. przekazuje poniższą informację
publiczną w zakresie, objętym pytaniami z w/w wniosku:
Ad. 1
Szpital zatrudnia dietetyka, który jest jednocześnie Kierownikiem Działu Żywienia.
Zakres obowiązków:
Kierownik Działu Żywienia:
- kieruje pracą Działu Żywienia i jest bezpośrednim przełożonym pracowników Działu
Żywienia,
- czuwa nad prawidłowym tokiem pracy Działu Żywienia i nadzoruje pod względem
fachowym pracę podległego personelu oraz dba o dyscyplinę pracy,
- jest zobowiązany do:
e znajomości przepisów w zakresie żywienia zbiorowego z Zakładach Opieki Zdrowotnej
e zapewnienia prawidłowego oraz zgodnego z normami żywienia pacjentów
hospitalizowanych w szpitalu;
e przygotowania zestawienia diet z rozbiciem na poszczególne oddziały szpitale dla firmy
cateringowej;
e przygotowania zestawienia miesięcznego diet do rozliczenia z firmą cateringową;
e współpracy z firmą cateringową;
« sprawdzania jadłospisów dekadowych oraz wyrażania zgody na ich realizację przez
firmę cateringową;
Szpital Czerniakowski sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Stępińska 19/25, 00-739 Warszawa,
wpisana do rejestru przedsiębiorców przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy XIII Wydział
Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000678693,
NIP: 521-293-24-55, kapitał zakładowy w wysokości: 25.192.000,00 zł
Szpital Spółka z ograniczoną
Czernia kows ki odpowiedzialnością
e czuwania nad prawidłowym nadzorem oraz jakością i estetyką dostarczonej żywnością
oraz potraw przez firmę cateringową;
e kontrolowania temperatury posiłków dostarczanych przez firmę cateringową;
e wnikliwej oceny jadłospisów przed wprowadzeniem ich do realizacji pod względem
wartości odżywczej, energetycznej oraz ocena ekonomiczna;
e kontroli wydawanych posiłków na oddziałach szpitalnych przez personel;
e szkolenia personelu w zakresie bezpieczeństwa BHP;
e nadzoru nad higieną sanitarną wszystkich pomieszczeń;
e przestrzegania wszystkich przepisów BHP i p/poż w Szpitalu;
e udzielania porad i konsultacji dietetycznych pacjentom przebywającym w Szpitalu;
© prowadzenia dokumentację w programie Medicus;
e przyjmowania pacjentów w Poradni Chorób Metabolicznych.
Ad. 2
Na dietetyka zatrudnionego w szpitalu przypada tylu pacjentów, ilu jest hospitalizowanych
w danym czasie (Średnio 160 osób).
Ad. 3
Jest możliwość uzyskania porad dietetycznych. Konsultacja dietetyczna jest wykonywana gdy
zostanie zlecona przez lekarza prowadzącego lub gdy pacjent otrzyma skierowanie z Poradni
Chorób Metabolicznych do dietetyka.
Ad. 4
Wysokość dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala wynosi 13,49 zł.
netto.
Ad. 5
Szpital korzysta z usługi zewnętrznej firmy cateringowej. W umowie została określona
minimalna kwota na składniki użyte do przygotowania posiłków.
Ad.6
Firma cateringowa, dostarczająca posiłki, ma obowiązek każdego dnia oraz pod każdą dietą
GORE nk rd ak pp +3
Szpital Czerniakowski sp. z 0.0. z siedzibą w Warszawie, ul. Stępińska 19/25, 00-739 Warszawa,
wpisana do rejestru przedsiębiorców przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy XIII Wydział
Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000678693,
NIP: 521-293-24-55, kapitał zakładowy w wysokości: 25.192.000,00 zł
Szpital Spółka z ograniczoną
Czerniakowski | odpowiedzialnością
wyliczyć oraz wypisać jaka jest wartość kaloryczna, białko, węglowodany, błonnik, sód oraz
ma podać występujące alergeny w potrawach i produktach. W umowie z firmą cateringową są
również zapisy o odpowiedniej wysokiej jakości wędlin, zapewnieniu masła śmietankowego
oraz przygotowywaniu potraw na ciepło bez użycia przypraw z glutaminianem sodu.
Ad. 7
Kontrola jakości posiłków podawanym pacjentom odbywa się codziennie przez Kierownika
Działu Żywienia.
Ad. 8
Kontrola czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmów odbywa się wyrywkowo lub
u bardzo niedożywionych pacjentów przez Kierownika Działu Żywienia. Ponadto
w przypadku pacjentów niesamodzielnych, wymagających karmienia przez inne osoby, bądź
pomocy w spożywaniu posiłków, czynności te przeprowadzają pielęgniarki lub opiekuni
medyczni, którzy nadzorują przyjmowanie odpowiedniej ilości pokarmu przez tych
pacjentów.
Ad. 9
W umowie z firmą zewnętrzną jest wymóg aby firma posiadała wykwalifikowanego dietetyka
z minimum 3 letnim stażem.
Ad. 10
Wyznaczoną osobą odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszonych skarg, dotyczących
niewłaściwego Żywienia. jest Kierownik Działu Żywienia który informuje później
o zaistniałym problemie firmę cateringową. Pacjent może złożyć skargę w tym zakresie
bezpośrednio do Kierownika Działu Żywienia, bądź na zasadach ogólnych do sekretariatu
Zarządu.
Ad.11
W szpitalu nie zarejestrowano skarg dotyczących niewłaściwego żywienia zgłoszonych
w 2017i2018r.
Ad.12
R
Szpital Czerniakowski sp. z 0.0. z siedzibą w Warszawie, ul. Stępińska 19/25, 00-739 Warszawa,
wpisana do rejestru przedsiębiorców przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy XIII Wydział
Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000678693,
NIP: 521-293-24-55, kapitał zakładowy w wysokości: 25.192.000,00 zł
Szpital Spółka z ograniczoną
Czern IG kows ki odpowiedzialnością
Lekarze szpitala nie przechodzili w 2018 r. szkolenia z zakresu zasad prawidłowego żywienia
chorych, organizowanego przez szpital. Szpital nie posiada informacji, czy któryś z lekarzy
przechodził takie szkolenie w 2018 r. w innym trybie
Ad.13
Szpital stosuje następujące diety:
a) dieta podstawowa,
b) dieta łatwostrawna,
c) dieta łatwostrawna wątrobowa, wrzodowa,
d) dieta bezglutenowa,
e) dieta wegetariańska, wegańska,
f) dieta niskobiałkowa 20g/d - 40g/d,
g) dieta z ograniczoną zawartością sodu („bezsolna ”),
h) dieta łatwostrawna bezmleczna,
i) dieta bogatoresztkowa,
j) dieta ubogoenergetyczna,
k) dieta papkowata o zmienionej konsystencji (mielone),
1) dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów („cukrzycowa ")
(z uwzględnieniem 5 posiłków dziennie -II śniadanie;ll kolacja),
m)dieta łatwostrawna bogatobiałkowa — ma 5 posiłków dziennie,
n) dieta płynna do sondy,
o) dieta kleikowa,
p) dieta pektynowa, kisielowa,
q) dieta przecierana — ma 4 posiłki,
r) dieta łatwostrawna trzustkowa - ma 4 posiłki,
s) dieta przecierana-bogatobiałkowa — ma 5 posiłków,
1) dieta przecierana-cukrzycowa — ma 5 posiłków,
u) dieta papkowata — cukrzycowa — ma 5 posiłków,
w) dieta papkowata-bogatobiałkowa — ma 5 posiłków,
Oookozać p Z A
Szpital Czerniakowski sp. z 0.0. z siedzibą w Warszawie, ul. Stępińska 19/25, 00-739 Warszawa,
wpisana do rejestru przedsiębiorców przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy XIII Wydział
Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000678693,
NIP: 521-293-24-55, kapitał zakładowy w wysokości: 25.192.000,00 zł
Szpital Spółka z ograniczoną
Czernia kows ki odpowiedzialnością
Źródła opracowania : „Podstawy Żywienia Klinicznego” edycja czwarta, ,,
Dietetyka” D.Włodarek, „Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka” H.
Ciborowska, A.Rudnicka, „Niedożywienie związane z chorobą B.Szczygieł
Ad. 14
Szpital zapewnia wszystkie diety wymienione w wyliczeniu w pkt 13 (w tym w dietę
bezmleczną, czy bezglutenową). W przypadku konieczności zapewnienia specjalnej diety
spoza katalogu z pkt 13, dieta taka jest indywidualnie opracowywana przez dietetyka we
współpracy z lekarzem, na podstawie wskazań medycznych.
Ad. 15
Na życzenie pacjenta szpital może dopasować dietę indywidualną.
Ad. 16
Szpital zapewnia pacjentom tego wymagającym doustne preparaty, wspomagające powrót do
zdrowia.
Ą- technicznych
|skiego Sp. Z 0.0.
WSZERZ ze e erę p 5
Szpital Czemiakowski sp. z 0.0. z siedzibą w Warszawie, ul. Stępińska 19/25, 00-739 Warszawa,
wpisana do rejestru przedsiębiorców przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy XIII Wydział
Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000678693,
NIP: 521-293-24-55, kapitał zakładowy w wysokości: 25.192.000,00 zł
Szpital Spółka z ograniczoną
Czerniakowski | odpowiedzialnością
Warszawa, dnia 11 lipca 2019 r.
Zarząd
Szpitala Czerniakowskiego sp. z 0. o.
w Warszawie
DOP/014/ 34/2019
Pełnomocnictwo nr 5212019
Niniejszym Zarząd upoważnia Pana Cezarego Kostrzewę — Dyrektora d.s.
Administracyjno- Technicznych Szpitala Czerniakowskiego sp. z o. o. w Warszawie do
prowadzenia spraw i reprezentowania Szpitala Czerniakowskiego sp. z o. o. i podejmowania
w tym zakresie wszelkich niezbędnych czynności prawnych oraz decyzji, w tym do składania
oświadczeń woli w zakresie zaciągania zobowiązań i gospodarowania mieniem przez Szpitala
Czerniakowski sp. z o. o. w zakresie w którym zgodnie z Aktem Założycielskim Szpitala
Czerniakowskiego sp. z o. o. w Warszawie Zarząd spółki może podejmować czynności
samodzielnie.
Niniejsze pełnomocnictwo nie może być przeniesione na osoby trzecie.
Niniejszego pełnomocnictwa Zarząd udziela na okres od dnia 11 lipca 2019 r. do
jego odwołania.
Śp Czernieo ulu Sp. zo.0 *
h
i i
4, A )
arn med. Dariusz a
Szpital Czerniakowski sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Stępińska 19/25, 00-739 Warszawa,
wpisana do rejestru przedsiębiorców przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy XIII Wydział
Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000678693,
NIP: 521-293-24-55, kapitał zakładowy w wysokości: 25.192.000,00 zł