PONIŻEJ INFORMACJA DOTYCZĄCA ZAKRESU OBOWIĄZKÓW NA STANOWISKU:
1. dietetyka w Sekcji Koordynacji Żywienia:
1.Przygotowywanie sumarycznych zestawień ilości i rodzaju występujących w
poszczególnych oddziałach szpitala przy ul. W.K. Roentgena 5 oraz ul. Wawelskiej 15 w
Warszawie, na podstawie pisemnych zgłoszeń uzyskanych od upoważnionego personelu
oddziału szpitalnego.
2. Składanie zamówień na posiłki w firmie zewnętrznej na postawie sporządzanych zestawień.
3. Otrzymywanie z oddziałów korekt zamówień, dokonywanie korekty zestawienia zbiorczego
i przekazywanie do firmy cateringowej.
4. Przygotowywanie potwierdzeń odbioru posiłków przez oddziały, dokumentów będących
potwierdzeniem dostarczenia właściwej liczby posiłków do oddziału szpitalnego.
5. Organoleptyczna kontrola jakości potraw odbieranych od firmy cateringowej.
6. Codzienny nadzór nad dystrybucją posiłków dla pacjentów:
- kontrola zgodności wydawanych posiłków z zamówieniem otrzymanym od
oddziałów szpitalnych,
- fizyczna kontrola jakości, estetyki i higieny porcjowania.
7. Przygotowywanie protokołów reklamacji i przekazywanie ich firmie cateringowej.
8. Sporządzanie codziennej statystyki zamówionych i wydawanych posiłków jako element
raportu miesięcznego, w podziale na oddziały, podstawa do rozliczenia z firmą cateringową.
9. Przygotowywanie miesięcznego sprawozdania ilościowego i wartościowego dotyczącego
żywienia pacjentów, dokument będący podstawą do rozliczeń z firma cateringową.
10. Analiza liczby posiłków zgłaszanych w danym miesiącu przez oddział szpitalny z
wskazaną liczbą osobodni w danym oddziale.
11. Analiza faktur wystawianych przez firmę cateringową na podstawie własnego raportu.
12. Nadzór nad higieną kuchni dzierżawionej przez firmę cateringową od Centrum Onkologii-
Instytut, kontrola czystości pomieszczeń i urządzeń oraz stosowanie procedur HACCP.
13.Wyrywkowa kontrola składów magazynowych: stan opakowań, termin przydatności do
spożycia surowców służących do przygotowywania posiłków dla pacjentów CO-I.
14. Nadzór na d gospodarką odpadami pokonsumpcyjnymi i poprodukcyjnymi.
15. Cykliczne spotkania z przedstawicielem firmy cateringowej w celu wzajemnego
porównania raportów, ułatwienie miesięcznego rozliczenia oraz wyjaśnienie ewentualnych
nieścisłości.
16. Wyrywkowa kontrola satysfakcji pacjentów CO-I z żywienia przygotowanego przez firmę
cateringową.
17. Kontrola Jadłospisów dekadowych przygotowywanych przez firmę cateringową –
zgodność z zasadami dietetyki, gramówka, kaloryczność, urozmaicenie posiłków, zgodność z
zapisami umowy.
18. Systematyczne pogłębianie wiedzy o żywieniu pacjentów z chorobą onkologiczną, udział
w konkursach, szkoleniach.
19. Ścisłe przestrzeganie przepisów Kodeksu pracy oraz przestrzeganie przepisów o tajemnicy
służbowej.
20. Przestrzeganie regulaminów Centrum Onkologii-Instytutu, zarządzeń Dyrektora CO-I.
21. Przestrzeganie uregulowań wynikających z wdrożonego i utrzymywanego
Zintegrowanego Systemu Zarządzania.
22. Wykonywanie innych czynności zleconych przez przełożonego, które dotyczą pracy, jeżeli
nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę.
23. Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie.
24. Pracownik obowiązany jest :
- przestrzegać czasu pracy ustalonego w zakładzie pracy,
- przestrzegać regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku,
- Przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także
przepisów przeciwpożarowych.
- dbać o dobro zakładu pracy, chronić jego minie i zachować w tajemnicy informacje,
których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę.
- przestrzegać tajemnicy określonej w odrębnych przepisach,
- przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego.
2. dietetyka w Dziale Dietetyki Klinicznej:
1. Ścisłe przestrzeganie przepisów Kodeksu pracy oraz przestrzeganie przepisów o tajemnicy
służbowej.
2. Przestrzeganie regulaminów Centrum Onkologii, zarządzeń Dyrektora Centrum Onkologii.
3. Przestrzeganie uregulowań wynikających z wdrożonego i utrzymywanego Zintegrowanego
Systemu Zarządzania.
4. Wykonywanie innych czynności zleconych przez przełożonego, które dotyczą pracy, jeżeli nie
są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę.
5. Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie.
6. Pracownik jest obowiązany:
1) przestrzegać czasu pracy ustalonego w zakładzie pracy,
2) przestrzegać regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku,
3) przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także przepisów
przeciwpożarowych,
4) dbać o dobro zakładu pracy, chronić jego mienie oraz zachować w tajemnicy informacje,
których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę,
5) przestrzegać tajemnicy określonej w odrębnych przepisach,
6) przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego.
7. Rutynowa ocena stanu odżywienia z wypełnieniem skali NRS 2002 i sporządzeniem notatki w
przypadku chorych wymagających postępowania żywieniowego w klinikach narządowych
Centrum Onkologii –Instytutu im. M. Skłodowskiej-Curie w Warszawie
8. Wykonywanie konsultacji z zakresu poradnictwa dietetycznego na prośbę lekarzy
prowadzących w klinikach narządowych CO-I
9. Świadczenie poradnictwa dietetycznego w ramach konsultacji w Poradni Metabolicznej CO-I.
10. Współpraca z lekarzem prowadzącym przy kwalifikacji do żywienia i opiece nad pacjentem
żywionym dojelitowo w klinikach narządowych CO-I.
11. Staranne prowadzenie dokumentacji medycznej
12. Zbiór danych na temat ilości chorych żywionych do- i pozajelitowo oraz ilości
wykonywanych konsultacji dietetycznych w CO-I.
13. Stałe podnoszenie kwalifikacji zawodowych poprzez udział w konferencjach, zjazdach,
szkoleniach, a także poprzez czynny udział w publikacjach dotyczących żywienia klinicznego.
14. Edukacja w zakresie dietetyki klinicznej personelu zatrudnionego w CO-I, a także edukacja dla
pacjentów i specjalistów w ramach projektów organizowanych przez Dział Dietetyki Klinicznej
15. Współpraca z Działem Administracyjno-Gospodarczym oraz Szpitalnym Zespołem
Żywieniowym