kyugą * Owony mi [et |u-2 |3521 |8 [dol
Fundusze ż ,
Europejskie Unia Europejska
Wiedza Edukacja Rozwój Europejski Fundusz Społęczny
Podstawą zawarcia umowy jest wynik postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, przeprowadzonego
zgodnie z przepisami art, 1 38g ustawy Pzp, przez Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Białej Podlaskiej
UMOWA NR 701/ZP/U-2/3521/9/2016
na świadczenie usług w zakresie sporządzania i dystrybucji posiłków
w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Białej Podlaskiej
zawarta w Białej Podlaskiej w dniu 09.11.2016r pomiędzy Wojewódzkim Szpitalem
Specjalistycznym w Białej Podlaskiej z siedzibą w: 21-500 Biała Podlaska, ul. Terebelska 57-65,
wpisanym do Krajowego Rejestru Sądowego pod nr 0000136017, prowadzonego przez Sąd
Rejonowy Lublin - Wschód w Lublinie z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego
Rejestru Sądowego, reprezentowanym przez Z - cę Dyrektora mgr Romana Filipa, zwanym
w dalszej części umowy Zamawiającym lub Szpitalem
a
Konsorcjum w składzie:
VENDI SERVIS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Łodzi (91-204) przy
ul. Traktorowej 126, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Łodzi — Śródmieścia w Łodzi, Sądzie
Gospodarczym XX Wydział Krajowego Rejestru Sądowego pod nr 0000313772 (Lider konsorcjum)
oraz
„IZAN+” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Krakowie (31-215) przy
ul. Żabiniec 46, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa — Śródmieścia w Krakowie,
Sądzie Gospodarczym XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego pod nr 0000171397 (Członek
konsorcjum),
oraz
NAPRZÓD SERVICE Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Krakowie (31-215)
przy ul. Żabiniec 46, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa — Śródmieścia w Krakowie,
Sądzie Gospodarczym XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego pod nr 000051 0896 (Członek
konsorcjum), "
reprezentowanym przez
„KAKASŁ MDOASZEK - go padękawn, glnomoenichne..
zwanym dalej w treści umowy Wykonawcą, została zawarta umowa o następującej treści:
81
Przedmiot umowy
1. Świadczenie przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego kompleksowych usług w zakresie
żywienia pacjentów hospitalizowanych w WSzS w Białej Podlaskiej oraz gości hotelowych.
Zakres ten obejmuje:
1) Przygotowywanie posiłków w ilościach wynikających z zamówień Zamawiającego, z
uwzględnieniem zaleceń dietetycznych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie oraz
wymagań określonych niniejszą umową.
2) Porcjowanie i dostarczanie posiłków z kuchni do:
a) oddziałów Szpitala przy ul. Terebelskiej 57-65 (wykaz oddziałów przedstawia załącznik
nr 11),
b) oddziałów Domowego Szpitala przy ul. Warszawskiej 15, w tym Dziennego Domu Opieki.
Medycznej, zwanego dalej D-DOM (wykaz oddziałów przedstawia załącznik nr M)-z
zastrzeżeniem, że rozpoczęcie działalności w tej lokalizacji Zamawiający przewiduje od
| my
10. Środek transportu Wykonawcy służący do dostarczania posiłków na ul Warszawską musi być
przystosowany do przewozu żywności i posiadać pozytywną opinię inspektora sanitarnego.
Środek transportu musi być utrzymywany w czystości, zaś komora załadunkowa myta i
dezynfekowana zgodnie z wymaganiami sanitarno-epidemiologicznymi. Proces mycia i
dezynfekcji musi być dokumentowany w książce sanitarnej środka transportu, która powinna
zawsze znajdować się w samochodzie. Kierowca musi posiadać aktualną książeczkę do celów
sanitarno-epidemiologicznych oraz stosować czystą odzież roboczą podczas załadunku i
rozładunku posiłków.
11.W celu zapewnienia właściwej identyfikacji diety, bez względu na stosowany system,
Wykonawca oznaczy każdą tacę zawierającą posiłek oraz każdy pojemnik gastronomiczny
nazwą/oznaczeniem diety.
12. W celu zapewnienia właściwej gramatury potraw, podczas porcjowania posiłków Wykonawca
zobowiązany jest stosować zakupione przez siebie kalibrowane nabierki, szczypce, porcjonery
itp.
13. Zamawiający umożliwi Wykonawcy korzystanie z miejsca do przyjmowania dostaw i załadunku
posiłków na terenie Szpitala oraz miejsce do rozładunku termosów z posiłkami na terenie
Domowego Szpitala Miejsca te wskazane są w załącznikach nr 9 i 10 do niniejszej umowy.
14. Zamawiający umożliwi Wykonawcy na czas trwania umowy korzystanie z dróg dojazdowych,
ramp dostawczych, ciągów komunikacyjnych i wind.
15. Wykonawca jest zobowiązany do odbioru wózków z tacami i naczyniami z poszczególnych
oddziałów oraz naczyń po śniadaniu gości hotelowych w ciągu jednej godziny od wydania
posiłków.
16. Wykonawca ponosi koszty zakupu środków czystości i preparatów dezynfekcyjnych oraz
sprzętu niezbędnego do utrzymania higieny naczyń, wyposażenia oraz pomieszczeń
użytkowanych w celu wykonania niniejszej umowy. Rodzaj stosowanych preparatów i sposobów
ich użycia Wykonawca uzgadniać będzie z pielęgniarką epidemiologiczną Zamawiającego.
17. W przypadku konieczności podawania choremu posiłków w naczyniach jednorazowych, celem
zachowania reżimu sanitarnego, Wykonawca zapewni takie naczynia na swój koszt, po
informacji przekazanej z oddziału Szpitala.
18. Postępowanie z naczyniami i wózkami z Oddziału Obserwacyjno-Zakaźnego musi odbywać się
według odrębnych procedur ustalonych z Zamawiającym.
19. Dostarczanie posiłków do Hotelu Terra Bella odbywać się będzie w ilościach wynikających z
zamówień Zamawiającego, opartych na liczbie gości hotelowych, przez wszystkie dni tygodnia
łącznie ze świętami. Usługa obejmuje dostarczanie śniadań do pokoi hotelowych, w ustalonych
uprzednio godzinach oraz odbiór naczyń i odpadów pokonsumpcyjnych po posiłkach.
Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia posiłków w naczyniach (termosach,
pojemnikach) gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury, świeżości i jakości potraw
oraz podania ich gościom na własnej zastawie, odpowiedniej dla standardów hotelu 3
-gwiazdkowego. .
$3
Wymagania dotyczące przygotowywania posiłków
1. Wykonawca będzie świadczył usługi zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o
bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. 2015r., poz. 594 ze zmianami) wraz
z przepisami wykonawczymi wydanymi na podstawie tej ustawy. Na Wykonawcy spoczywa
obowiązek pobierania i przechowywania próbek żywności zgodnie z Rozporządzeniem Ministra
Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007r w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności
przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U. 2007r., nr 80 poz. 545),
2. Szacunkowa ilość posiłków objętych umową wynosi:
1) dla pacjentów szpitala zarówno z ul. Terebelskiej jak i Warszawskiej (z wyłączeniem
D-DOM) - 581 760 całodziennych posiłków - w ciągu 48 miesięcy
2) dla pensjonariuszy D-DOM — 5 400 dziennych posiłków - w ciągu 18 miesięcy
3) dla gości hotelowych — 2 400 śniadań - w ciągu 48 miesięcy
3. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zamówienia ilości posiłków w mniejszym lub większym
zakresie niż to wynika z powyższych szacunkowych ilości, zgodnie z rzeczywistymi potrzebami
wynikającymi z działalności Zamawiającego, liczby hospitalizowanych pacjentów i gości
hotelowych.
Podstawę do sporządzania posiłków stanowią:
1) wykaz diet 3-posiłkowych i 5-posiłkowych występujących w WSzS, zgodnie z załącznikiem
nr 2 do umowy.
2) aktualne wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie zawarte obecnie w publikacji
„Podstawy prawidłowego żywienia chorych w szpitalach”, pod red. Mirosława Jarosza,
2011r.
3) przykładowy jadłospis dla diety wzbogaconej w żelazo - Załącznik nr 3 do umowy;
4) indywidualne diety, wg zaleceń lekarskich.
5) Hotelowe menu — Załącznik nr 8 do umowy.
Całodzienne standardowe wyżywienie jednego pacjenta oddziału Szpitala i Domowego
Szpitala, z zastrzeżeniem ust 6., składa się z diety:
1) 3-posiłkowej: śniadanie wraz z gorącymi napojami i zupą mleczną, dwudaniowy obiad z
kompotem, kolacja z gorącymi napojami oraz w niektórych przypadkach zupą (zgodnie z
ustępem 8 pkt 7)
lub
2) 5-posiłkowej: śniadanie wraz z gorącymi napojami i zupą mleczną, Il śniadanie, dwudaniowy
obiad z kompotem, podwieczorek, kolacja z gorącymi napojami oraz w niektóryc 1
przypadkach zupą (zgodnie z ustępem 8 pkt 7).
Żywienie pensjonariuszy D-DOM odbywa się przez 5 dni w tygodniu (poniedziałek — piątek) i
składa się z diety 3-posiłkowej: śniadania wraz z gorącymi napojami i zupą mleczną,
dwudaniowego obiadu z kompotem oraz podwieczorku.
Procentowy udział poszczególnych posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania na energię
powinien kształtować się na poziomie:
1). dieta 3 — posiłkowa:
a) Śniadanie 30 %
b) Obiad 45%
c) Kolacja 25%
2) dieta 5- posiłkowa
a) Śniadanie 30%
b) Il śniadanie 5%
c) Obiad 40 %
d) Podwieczorek 5%
e) Kolacja 20%
Posiłki sporządzane i dostarczane pacjentom muszą być produkowane z surowców
naturalnych, świeżych, wysokiej jakości, zakupionych przez Wykonawcę, przy uwzględnieniu
zaleceń dietetycznych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie oraz poniższych zasad:
1) Nie dopuszcza się:
a) produktów typu instant (np. zupy w proszku), półproduktów i gotowych produktów lub
dań mrożonych (np. pierogi, parowańce, kluski mrożone, gotowe gołąbki itp.);
b) ziemniaków puree z proszku, ziemniaków suszonych;
©) wędlin tłustych, niskiej jakości
d) mleka w proszku, z wyjątkiem stosowanego w formie dodatku do zup miksowanych,
papkowatych i płynnych.
2) Potrawy w jadłospisie muszą być urozmaicone pod względem doboru produktów i nie mogą
powtarzać się częściej, niż co 7 dni.
3) Śniadania i kolacje muszą zawierać pieczywo mieszane pokrojone, masło naturalne/masło
roślinne, produkt białkowy jako dodatek do pieczywa (chude wędliny, sery żółte, sery białe,
twarożki smakowe, sery topione, jaja, pasty do kanapek) oraz obowiązkowo dodatek
warzywny lub owocowy (świeży lub po obróbce termicznej), w zależności od konfiguracji
jadłospisu.
4) Co najmniej 1 x w tygodniu powinna być serwowana kolacja na ciepło.
5) Co najmniej 1 xw tygodniu w jadłospisie powinny być przewidziane potrawy z ryb.
6) Dieta miksowana, płynna i papkowata musi być wzbogacona takimi dodatkami jak np.
żółtko, masło, mleko w proszku, ser biały, miód naturalny, mięso miksowane itp., w sposób
GN
ustalony dla poszczególnych pacjentów z dietetykiem Zamawiającego. Ponadto w diecie
papkowatej wymaga się dodatkowo zupy do kolacji.
7) Dla pacjentów Oddziału Onkologicznego, Ftyzjopulmonologicznego, Neurologicznego,
Geriatrycznego, ZOL i Opieki Paliatywnej/Hospicjum Stacjonarnego wymaga się dodatkowo
do kolacji zupy mlecznej lub bezmlecznej. Zamówienie precyzujące liczbę porcji zup będzie
uzależnione od liczby hospitalizowanych w tych oddziałach pacjentów i składane będzie
wraz z korektą do kolacji.
8) W diecie małego dziecka wymaga się urozmaiconych zup mlecznych, płatków
kukurydzianych i mleka — podawanych oddzielnie, wysokogatunkowych wędlin, masła
naturalnego, naturalnych serów, sezonowych warzyw, krojonego pieczywa pszennego. Na II
śniadanie i podwieczorek wymagane są owoce sezonowe, jogurty, serki, twarożki, budynie,
kisiele, musy owocowe, galaretki, soczki. Nie dopuszcza się serwowania ciastek.
9) W diecie kobiety ciężarnej i matki karmiącej wymaga się takich produktów jak masło
naturalne, miód naturalny, owoce z naszej strefy klimatycznej, warzywa i owoce z
zachowaniem sezonowości, kasza jęczmienna, gryczana, jaglana, ryż, makaron. Do obiadu
wymagane są dwie surówki lub surówka i dodatek ciepły np. marchewka oprószana,
buraczki. Dieta powinna być wzbogacona w produkty bogate w kwas foliowy i żelazo, jogurty
naturalne i owocowe, sałatki warzywne.
10)Dla kobiet ciężarnych i karmiących wymagana jest dieta 5-posiłkowa. Ponadto 1 raz w
tygodniu — np. czwartek - musi być zastosowana we wszystkich posiłkach dieta bardzo
bogata w żelazo. Przykładowy jadłospis diety oraz produktów bogatych w żelazo zawiera
Załącznik nr 3 do umowy.
11) W całodobowej diecie kobiety ciężarnej należy zapewnić kaloryczność, co najmniej 2300
kcal, zaś w diecie matki karmiącej, co najmniej 2500 kcal.
12)W diecie cukrzycowej, Zamawiający może w szczególnych przypadkach, na zlecenie
lekarza, zamówić pacjentowi dodatkową kolację.
13) Drugie śniadania i podwieczorki powinny być opakowane w sposób zabezpieczający
potrawy przed wysychaniem.
«4) Podwieczorek dla pensjonariuszy D-DOM powinien zawierać np. drożdżówkę, jogurt,
budyń, serek, twarożek, naleśnik, racuchy, ryż z jabłkiem, owoce, sałatki itp. oraz kompot
lub herbata.
15) Wszystkie jogurty, kefiry, serki lub pasztety powinny być dostarczane w jednostkowych
opakowaniach, z widoczną datą ważności.
16) W zakresie diety podstawowej wymaga się umożliwienia pacjentom wyboru dań spomiędzy
dwóch oferowanych wariantów.
17)W przygotowywaniu posiłków w dni świąteczne (Wigilia, Boże Narodzenie, Wielki Piątek,
Wielkanoc) należy uwzględnić potrawy związane z tradycją świąteczną.
„ Wykonawca będzie wykonywał usługę osobiście.
10. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za działania powierzone podwykonawcom
uczestniczącym w realizacji przedmiotu umowy.
11. Zamawiający żąda, aby przed przystąpieniem do wykonania umowy Wykonawca, o ile są już
znane, podał nazwy albo imiona i nazwiska oraz dane kontaktowe podwykonawców i osób do
kontaktu z nimi, zaangażowanych w realizację umowy. Wykonawca zawiadomi Zamawiającego
o wszelkich zmianach danych, o których mowa w zdaniu pierwszym, w trakcie realizacji umowy,
a także przekaże informacje na temat nowych podwykonawców, którym w późniejszym okresie
zamierza powierzyć realizację usług będących przedmiotem niniejszej umowy.
12. Jeżeli zmiana albo rezygnacja z podwykonawcy dotyczy podmiotu, na którego zasoby
Wykonawca powoływał się, na zasadach określonych w art. 22a ust. 1 ustawy Prawo zamówień
publicznych, w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, Wykonawca jest
obowiązany wykazać Zamawiającemu, że proponowany inny podwykonawca lub Wykonawca
samodzielnie spełnia je w stopniu nie mniejszym niż podwykonawca, na którego zasoby
Wykonawca powoływał się w trakcie postępowania o udzielenie zamówienia.
13. Jeżeli powierzenie podwykonawcy wykonania części niniejszej umowy nastąpi w trakcie jej
realizacji, Wykonawca na żądanie Zamawiającego przedstawi oświadczenie, o którym mowa
, gk
10.
w art. 25a ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych, lub oświadczenia lub dokumenty
potwierdzające brak podstaw wykluczenia wobec tego podwykonawcy.
„Jeżeli Zamawiający stwierdzi, że wobec danego podwykonawcy zachodzą podstawy
wykluczenia, Wykonawca obowiązany jest zastąpić tego podwykonawcę lub zrezygnować
z powierzenia wykonania części umowy podwykonawcy.
54
Wymagania w zakresie ustalania i realizowania jadłospisu
Wykonawca jest zobowiązany do opracowania jadłospisu przez dietetyka posiadającego wiedzę
i doświadczenie w opracowywaniu diet leczniczych, posiadającego min. 3 letnie doświadczenie
w. opracowywaniu tego typu diet. Wykonawca opracowuje jadłospis dla diety podstawowej,
łatwostrawnej, diety małego dziecka oraz kobiety ciężarnej i matki karmiącej, a także jadłospis
dla pensjonariuszy D-DOM, na okres 14 — 16 dni i przedkłada go do akceptacji dietetykowi
Zamawiającego, na 7 dni przed wprowadzeniem go do realizacji (dotyczy również pierwszych
jadłospisów).
W przypadku nie uwzględnienia w jadłospisie wymogów niniejszej umowy dietetyk
Zamawiającego wezwie Wykonawcę do korekty jadłospisu. Wykonawca ma obowiązek
dokonania takiej korekty w terminie 2 dni od wezwania pod rygorem kary umownej.
Wykona:vca wywiesza w oddziałach, w widocznym miejscu, jadłospis z czyte'ną gramaturą
potraw, podpisany przez dietetyka, o którym mowa w ust 1 oraz zatwierdzony przez dietetyka
Zamawiającego.
Wykonawca, na wezwanie Zamawiającego, w wyznaczonym przez niego terminie ma
obowiązek udostępnić informację o gramaturze produktów wchodzących w skład danej potrawy.
Wykonawca, 1 raz na kwartał, przedstawia Zamawiającemu obliczenia wartości odżywczej
posiłków (kalorie, białko ogółem, białko zwierzęce, tłuszcz, węglowodany, błonnik) dla diety
podstawowej i łatwostrawnej, z wskazanych przez Zamawiającego 10 dni.
Przed wydaniem posiłków na oddziały szpitalne dietetyk Zamawiającego dokonuje kontroli
zgodności z jadłospisem, temperatury, gramatury, jakości i walorów smakowych potraw,
wpisując uwagi do protokołu kontroli posiłków W przypadku niezgodności dietetyk
Zamawiającego zgłasza osobie upoważnionej ze stro:.y Wykonawcy reklamacje. Wykonawca
zobowiązany jest do wymiany zakwestionowanych posiłków na posiłki zgodne z umową. Brak
uwzględnienia reklamacji skutkuje karą umowną.
W zakresie realizowania usługi dostarczania posiłków do Hotelu Terra Bella Wykonawca będzie
dostarczał posiłki zgodnie z zestawami zamówionymi przez pracowników recepcji, wybranymi
uprzednio przez gości z „Hotelowego menu”, zgodnie z załącznikiem nr 8 do umowy.
Zamawiający w drodze uzgodnień będzie miał prawo do zmiany „Hotelowego menu”. Zmiana
nie może powodować zmiany cen.
W przypadku dużej liczby gości hotelowych, Wykonawca może być zobowiązany przez
Zamawiającego do wydania śniadania w formie bufetu szwedzkiego. Wykonawca zostanie
przez Zamawiającego poinformowany o takiej organizacji wydawania posiłku z jednodniowym
wyprzedzeniem, z podaniem liczby gości hotelowych, dla których ma być przygotowane
śniadanie w tej formie. W takim przypadku Zamawiający zapłaci Wykonawcy za śniadanie w
formie bufetu szwedzkiego wynagrodzenie w wysokości iloczynu zgłoszonych do śniadania
gości hotelowych i ceny zestawu śniadaniowego określonej w załączniku nr 5 do umowy.
Wykonawca ma obowiązek opracowania i rozpowszechnienia w oddziałach szpitala
dodatkowego menu, z którego pacjenci będą mogli wybrać i zamówić, za odpłatnością,
dodatkowe posiłki (po konsultacji z personelem medycznym). Dostarczenie dodatkowych
posiłków do pacjenta leży po stronie Wykonawcy, zaś rozliczanie odbywać się będzie
każdorazowo pomiędzy pacjentem a Wykonawcą.
$5
Komunikacja Zamawiającego z Wykonawcą
Ustala się, że orientacyjną liczbą posiłków na dzień następny jest stan obiadowy z dnia
bieżącego, zaś dla soboty, niedzieli i poniedziałku - stan obiadowy z piątku. Dokładne ilości i
rodzaje diet zamawiane są zgodnie z ust 2.
7 a) s
0
Załącznik nr 2 do umowy nr 701/ZP/U-2/3521/9/2016
Wykaz diet 3 i 5 posiłkowych występujacych
w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Białej Podlaskiej
Wykaz diet 3 — posiłkowych
Lp Nazwa diety
d. Podstawowa (w tym bezmleczna lub bez wieprzowiny)
2. Łatwostrawna, łatwostrawna bezmleczna, łatwostrawna
bez wieprzowiny
3, Łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
4. Trzustkowa
5. Papkowata
6. Płynna
Ta Płynna miksowana
8. Kleikowa
9. Bogatobiałkowa
10. Niskobiałkowa
M. Mocznicowa
12. O kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
18. Biegunkowa
14. |Ubogopurynowa
15. | Wegetariańska
16. Inne na zlecenie lekarza
Wykaz diet 5— posiłkowych
Lp Nazwa diety
1. Podstawowa (w tym bezmleczna lub bez wieprzowiny)
2. Łatwostrawna, łatwostrawna bezmleczna, łatwostrawna
bez wieprzowiny
Łatwostrawna małego dziecka
Łatwostrawna hypoalergiczna
B: Z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów
6. Łatwostrawna z ograniczeniem substancji
pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
T. Płynna miksowana
8. Biegunkowa
9. Bogatoresztkowa
10. Bezglutenowa
11. Ubogoenergetyczna |
12. Inne na zlecenie lekarza
=Ę
Załącznik nr 3 do umowy nr 701/ZP/U-2/3521/9/2016
Przykładowy jadłospis diety bogatej w żelazo
I śniad: Mleko pełne 250ml
Musli 50g
Pieczywo mieszane 110g
Masło naturalne 10g
Pasta z jaj z natką pietruszki 100g
Papryka czerwona 50g
Herbata 200ml
Il śniad: Jogurt naturalny 200g
Czarna porzeczka 50g
Obiad: Pomidorowa z ciemnym ryżem i 1 łyżką natki pietruszki 350g
Wątróbka drobiowa duszona z cebulą i jabłkiem 100g
Ziemniaki z koperkiem 180g
Buraczki oprószane 100g
Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100g
Kompot owocowy 200ml
Podw: Sałatka z soczewicy, brokuła, papryki, ogórka kiszonego
z olejem150g, 1 kromka chleba razowego 20g
Kolacja: Kaszanka na ciepło 120g
Pieczywo mieszane 120g
Sałatka z ogórka kiszonego z cebulą i olejem 120g
Herbata owocowa 200ml
kkkkkkkkkk
I śniad : Owsianka na mleku 350g
masło śmietankowe 10g
szynka gotowana 50g
sałata zielor:a 2 listki
pomidor 50g
herbata 200ml
Il śniad: Twarożek z truskawkami 150g
Obiad: Barszcz czerwony 350g
Bitka z wołowiny w sosie 80g
Kasza gryczana na sypko 160g
Marchewka oprószana z groszkiem ziel 100g
Surówka z warzyw mieszanych z olejem 100g
Kompot 200ml
Podw: 1 kromka chleba razowego z serem żółtym 20g
z cykorią 2 listki, kakao 200ml
Kolacja: Pasta z wątróbki drobiowej 100g
Pieczywo mieszane 120g
Surówka z kapusty kisz. z jabłkiem, cebulą, olejem 100g
Masło smietankowe 20g
Herbata 200ml
Produkty bogate w żelazo hemowe Produkty bogate w żelazo niehemowe
Podroby: wątroba, nerki, serce, drób, Kasza gruboziarnista, otręby pszenne, ryżowe, zarodki
ryby, kaszanka, cielęcina, wołowina, pszenne, warzywa zielone, szpinak , szczypior, natka
wątróbka z kurczaka, sardynki w oleju. pietruszki, sałata, brokuł, boćwina, pietruszka korzeń,
brukselka, buraki, suszone owoce, warzywa strączkowe
fasola biała, groch, soczewica czerwona, soja, rodzynki
|suszone, porzeczki czarne, śliwki suszone, orzechy
laskowe, włoskie, jabłko, czarne jagody, kakao