W odpowiedzi na „Wniosek o informację publiczną” Szpital Powiatowy w
Chrzanowie udziela następujących wyjaśnień:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
obowiązków.
Odp. Szpital zatrudnia 2 dietetyków (starszy dietetyk, młodszy
asystent dietetyki).
Zakres czynności na stanowisku pracy pracownika
Do obowiązków młodszego asystenta dietetyki należy:
1) w zakresie planowania:
• planowanie dziennego zapotrzebowania na wyżywienie z uwzględnieniem
diet i innych potrzeb pacjentów w tym zakresie, we współpracy
z Ordynatorami / Kierownikami / Koordynatorami Oddziałów
i Pielęgniarkami / Położnymi Oddziałowymi / koordynującymi,
• planowanie szkoleń dla personelu i pacjentów,
• planowanie kontroli procesu żywienia pacjenta.
2) w zakresie organizacji:
• współpracowanie z Oddziałami,
• współpracowanie z kierownikiem kuchni,
• organizowanie nadzoru nad kuchenkami oddziałowymi,
• organizowanie nadzoru nad transportem i urządzeniami służącymi do
transportu żywności,
• organizowanie edukacji personelu i pacjentów w zakresie żywienia:
3) w zakresie kontroli:
• kontrolowanie gotowych potraw w kuchni przed wydaniem ich na
oddział, pod względem jakościowym i ilościowym,
• dopilnowanie dokładności sporządzania zamówień, zgodnie z liczbą
chorych i rodzajem diet,
• sporządzanie miesięcznych raportów, na podstawie danych nadesłanych
z oddziałów,
• kontrolowanie wydawania, porcjowania, temperatury i czasu wydawania
potraw chorym na oddziale i kontakt z chorymi w celu zbierania ich
uwag dotyczących żywienia (ankietyzacja),
• kontrolowanie przechowywania żywności przez pacjentów,
• kontrolowanie transportu gotowych produktów,
• kontrolowanie pracy kuchenek oddziałowych (zasady sanitarno-
epidemiologiczne, ubiór)
• realizacja polityki Zintegrowanego Systemu Zarządzania poprzez
koordynowanie i podejmowanie działań mających na celu
podnoszenia jakości usług świadczonych przez Szpital Powiatowy w
Chrzanowie, zapewnienie bezpieczeństwa informacji,
• realizacja polityki Zintegrowanego Systemu Zarządzania poprzez
koordynowanie
i podejmowanie działań mających na celu podnoszenia jakości usług
świadczonych przez Szpital Powiatowy w Chrzanowie, zapewnienie
bezpieczeństwa informacji, zmniejszenie oddziaływania na środowisko
oraz poprawę warunków pracy personelu,
• wykonywanie innych poleceń przełożonego, zgodnie z potrzebami
zakładu pracy.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Odp. Na jednego dietetyka przypada ok. 100 pacjentów.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Odp. W Szpitalu istnieje możliwość uzyskania porady. W punkcie
dietetycznym lub bezpośrednio przy łóżku pacjenta na oddziałach
Szpitala odbywają się edukacja pacjenta dotyczące diety. Informację na
temat diet i ich zastosowania znajdują się również na stronie
internetowej Szpitala w zakładce ”Strefa Pacjenta”, z której można
bezpośrednio pobrać ulotkę dotyczącej konkretnej diety.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Odp. Wysokość stawki wynosi - 18,49zł brutto.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Odp. Tak, Szpital korzysta z usług firmy cateringowej. W umowie nie
określono minimalnej kwoty na zakup składników.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Odp. Wszelkie wymogi dotyczące przygotowania posiłków tzn. wartość
odżywcza i kaloryczność posiłków zawarte są w Opisie Przedmiotu
Zamówienia. Dietetyk Szpitala otrzymuje co 10 dni, do akceptacji
Jadłospis Dekadowy wraz z kalorycznością i wartością odżywczą
posiłków.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
Odp. Dietetycy Szpitala codziennie kontrolują jakość posiłków w kuchni
firmy oraz na oddziałach Szpitala. Na oddziałach taką kontrolę
sprawuje również personel pielęgniarski. Za kontrolę odpowiedzialny
jest Kierownik Sekcji Koordynacji Opieki Pielęgniarskiej.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one
się odbywają?
Odp. Pielęgniarki, opiekunowie medyczni oraz dietetycy Szpitala
kontrolują ilość spożywanego przez pacjentów jedzenia na bieżąco, np.
w trakcie karmienia lub zamawiania rodzaju i ilości diet u wykonawcy.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
Odp. W umowie nie określono wymogu zatrudnienia dietetyka.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Odp. Tak jest procedura. Skargi zgłaszane są dietetykom lub
Pełnomocnikowi do spraw pacjenta.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Odp. W 2017 i 2018 roku nie było żadnej skargi.12.Czy w 2018 r.
lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Odp. Nie mieli szkoleń w 2018 roku. dysponują obowiązującym spisem
diet stosowanych w Szpitalu ich charakterystyką uzupełnioną o
kaloryczność i zasady stosowania.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
Odp. W Szpitalu wyróżniono 19 diet. Źródła: Rudnicka,Ciborowska-
Dietetyka, Jarosz-Normy Żywienia, Jarosz-Dietetyka, żywność, żywienie w
prewencji i leczeniu
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Odp. Szpital zapewnia wszystkie diety wskazane przez lekarzy,\.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
Odp. Tak, Szpital zapewnia.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające
dodatkowe ilości białka).
Odp. Tak, Szpital zapewnia np. dieta wysokobiałkowa.