Szanowni Państwo,

Poniżej przekazuję odpowiedzi na Państwa pytania:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.

Odpowiedź: TAK

2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

Odpowiedź: 270

3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

Odpowiedź: TAK - na życzenie pacjenta zgłoszone do pielęgniarki oddziałowej.

4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej
na 1 pacjenta szpitala?

Odpowiedź: 12,27zł brutto

5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na
zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

Odpowiedź: TAK / TAK

6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków - chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków
oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak,
wnosimy o jej udostępnienie.

Odpowiedź: WYMAGANIA DOTYCZĄCE PRODUKTÓW - OKREŚLONE W UMOWIE Z FIRMĄ
KATERINGOWĄ

7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

Odpowiedź: TAK/personel ekspedycji posiłków/codziennie

8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?

Odpowiedź: NIE

9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka?

Odpowiedź: TAK

10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za
kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?

Odpowiedź: ANKIETA SATYSFAKCJI PACJENTA

11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

Odpowiedź: BRAK

12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

Odpowiedź: NIE

13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz
ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).

Odpowiedź: katalog zawiera 18 diet: podstawowa, łatwostrawne, cukrzycowe,
ubogocholesterolowa, bogatobiałkowa, kleikowe, płynne, wegetariańska,
wegańska, diety o zmienionej konsystencji i inne

14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia
wówczas posiłki pacjentowi?

Odpowiedź: szpital zapewnia każdy rodzaj diety

15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?

Odpowiedź: Tak

16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
ilości białka)?

Odpowiedź: Tak - nutridrinki

Z poważaniem

Bulgantamir Roszczypała

Sekretariat Z-cy Dyrektora ds. Ekonomicznych i

Z-cy Dyrektora ds. Techniczno-Administracyjnych

Instytut Kardiologii

Tel.: (22) 34-34-192; Faks: (22) 34-34-503

Załączniki

  • image001_XDobxcl.png