RE: Wniosek o informację publiczną przez NARODOWY INSTYTUT KARDIOLOGII STEFANA KARDYNAŁA WYSZYŃSKIEGO - PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY w sprawie Żywienie w szpitalach #456 z NARODOWY INSTYTUT KARDIOLOGII STEFANA KARDYNAŁA WYSZYŃSKIEGO - PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY
Szanowni Państwo,
Poniżej przekazuję odpowiedzi na Państwa pytania:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Odpowiedź: TAK
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Odpowiedź: 270
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Odpowiedź: TAK - na życzenie pacjenta zgłoszone do pielęgniarki oddziałowej.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej
na 1 pacjenta szpitala?
Odpowiedź: 12,27zł brutto
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na
zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Odpowiedź: TAK / TAK
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków - chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków
oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak,
wnosimy o jej udostępnienie.
Odpowiedź: WYMAGANIA DOTYCZĄCE PRODUKTÓW - OKREŚLONE W UMOWIE Z FIRMĄ
KATERINGOWĄ
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odpowiedź: TAK/personel ekspedycji posiłków/codziennie
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
Odpowiedź: NIE
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka?
Odpowiedź: TAK
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za
kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Odpowiedź: ANKIETA SATYSFAKCJI PACJENTA
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Odpowiedź: BRAK
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Odpowiedź: NIE
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz
ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
Odpowiedź: katalog zawiera 18 diet: podstawowa, łatwostrawne, cukrzycowe,
ubogocholesterolowa, bogatobiałkowa, kleikowe, płynne, wegetariańska,
wegańska, diety o zmienionej konsystencji i inne
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia
wówczas posiłki pacjentowi?
Odpowiedź: szpital zapewnia każdy rodzaj diety
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
Odpowiedź: Tak
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
ilości białka)?
Odpowiedź: Tak - nutridrinki
Z poważaniem
Bulgantamir Roszczypała
Sekretariat Z-cy Dyrektora ds. Ekonomicznych i
Z-cy Dyrektora ds. Techniczno-Administracyjnych
Instytut Kardiologii
Tel.: (22) 34-34-192; Faks: (22) 34-34-503