samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
-_ Wojewódzki Szpital Zespolony
m, a Śniadeckiego w Białymstoku
di. M. Skłodowskiej-Curie 26, 15-950 Białystok z
tel. 85 74 88 500, fax 88 74 BA ANY BIEWICK, BLIĄCZTZA
DA.SO.075.36.1.2019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na wniosek o udzielenie informacji publicznej z dnia 17.10.2019r.
informuję, iż:
Ad.1. Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Wojewódzki Szpital Zespolony
im. Jędrzeja Śniadeckiego w Białymstoku zatrudnia dietetyków.
Ad.2. Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada 225 pacjentów.
Ad.3. W Szpitalu można uzyskać indywidualną poradę dietetyka. Pacjent uzyskuje informację
w oddziale.
Ad.4. Dzienna stawka żywieniowa przypadająca na 1 pacjenta wynosi 14,85 zł. brutto.
Ad.5. Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. Koszt dziennego wsadu
surowcowego do kotła wynosi 7,70 zł brutto.
Ad.6. Szpital nie posiada takiej dokumentacji, ma możliwość wglądu do niej.
Ad.7. Posiłki podawane pacjentom są kontrolowane. Dietetyk dwa razy w miesiącu dokonuje
oceny organoleptycznej i w każdy dzień pracujący sprawdza temperaturę potraw. Wykonawca
co 12 miesięcy wykonuje badania oceny laboratoryjnej wartości odżywczej i kalorycznej
posiłku. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Białymstoku raz w roku kontroluje
posiłki pod względem jakościowym (w tym witaminy i minerały) i ilościowym.
Ad.8. Nie.
Ad.9. Nie. Firma cateringowa zatrudnia 7 dietetyków.
Ad.10. Nie.
Ad.11. W 2017 i 2018r. nie zgłoszono skarg dotyczących żywienia.
Ad.12. W Szpitalu działa Zespół ds. Żywienia, którego członkowie szkolą się ustawicznie i w
razie potrzeby przeprowadzają szkolenia dla personelu.
Ad.13. W Szpitalu stosuje się 23 diety (ogólna, łatwo strawna, bogatobiałkowa,
niskobiałkowa, wrzodowa, wątrobowa, cukrzycowa, niskokaloryczna, bezmleczna,
hipoalergiczna, niskosodowa, trzustkowa, bogatoresztkowa, niskoresztkowa, kleikowa,
bezwapniowa, bezglutenowa, płynna, płynna-bezmleczna, miksowana, mocznicowa,
wegetariańska, ubogopurynowa) oraz diety indywidualne, opracowywane na zlecenie lekarza.
Diety zostały opracowane na podstawie wiedzy dietetyka oraz publikacji „Dietetyka żywienia
zdrowego i chorego człowieka” aut. H. Ciborowska, A. Rudnicka.
Ad. 14. Szpital zapewnia wszystkie rodzaje diet leczniczych.
Ad.15. Tak.
Ad.16. Tak.
RJ PIfALA
ary Ireneusz Nowosielski
drn. mg. Cz