DZIEŃ DOBRY,

PONIŻEJ ODPOWIEDZI NA PYTANIA W ODNIESIENIU DO ZESPOŁU OPIEKI ZDROWOTNEJ
W OŁAWIE:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
>
TAK. Kierownik działu żywienia w szpitalu pełni równocześnie funkcję
dietetyka. Pracownik posiada zakres  obowiązków łączący obie funkcje.

2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

Około 150.

3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

Przy bardziej skomplikowanych dietach konsultacje z pacjentami obywają
się w porozumieniu z lekarzem prowadzącym.

4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

Stawka całościowa 17,87 zł. w tym wsad do kotła 8,23 zł. (wartość
zmienna, wg danych za IX 2019).

5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

Nie korzysta.

6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.

Szpital nie posiada takiej dokumentacji. W dokumentacji przetargowej
związanej z zakupem surowców i produktów zawarte są wymagania dotyczące
dostaw np. przy każdej dostawie wymagany jest Handlowy Dokument
Identyfikacyjny na mięso, drób, jaja. Opisy surowców i produktów
zawierają wymagania dotyczące np. minimalnej zawartości mięsa w
wędlinach, zawartości pomidorów w koncentracie. Natomiast wartość
odżywcza i kaloryczna posiłków wyliczana jest przy użyciu programu
informatycznego DIETETYK.

7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

Jakość posiłków w kuchni kontrolowana jest codziennie przez kierownika
działu żywienia-dietetyka, natomiast na oddziałach wyrywkowo,
przynajmniej raz w tygodniu m.im. poprzez mierzenie temperatury
podawanych potraw. Ponadto, na oddziałach posiłki nadzorowane są przez
pielęgniarkę oddziałową, ewentualnie lekarza dyżurnego. Okresowo,
najczęściej raz w roku, jakość posiłków kontroluje WSSE we Wrocławiu.

8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?

Na oddziałach kontrolę ilości spożywanego pokarmu przeprowadza
pielęgniarka oddziałowa lub inna wyznaczona pielęgniarka. Praktycznie
odbywa się to na zlecenie lekarza, w odniesieniu do wskazanych
pacjentów. Pacjent mają swobodę w spożywaniu również własnego wyżywienia
(przynoszonego przez rodziny, zakupowanego w szpitalnym bufecie i
przechowywanego w oddziałowych lodówkach) i nie zawsze traktuje
szpitalną kuchnię jako podstawę żywienia w trakcie hospitalizacji.

9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?

Nie dotyczy.

10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?

W szpitalu funkcjonuje jednolity system zgłaszania skarg na działanie
szpitala, w tym jakość wyżywienia. Skargi przyjmowane są przez
Pełnomocnika Starosty ds.Pacjenta, który je analizuje i inicjuje dalsze
działania w celu poprawy sytuacji.

W dziale żywienia funkcjonuje natomiast "Procedura zabezpieczenia i
wycofania z obrotu żywności nieodpowiadającej wymaganiom jakości
zdrowotnej".

11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

Szpital nie posiada informacji o liczbie skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia. Skargą zgłaszaną do 2018r. był zarzut podawania w szpitalu
jednodaniowego obiadu. Taki system żywienia tj. z jednym daniem na
obiad, które jednak spełniało wymogi kaloryczne i odżywcze, funkcjonował
w szpitalu do IX 2018r. Z uwagi na skargi w tym zakresie, od X 2018
szpital wprowadził dwudaniowe obiady.

Nie odnotowano natomiast żadnych skarg związanych z zatruciami posiłkami
podawanymi w szpitalu.

12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

Brak informacji na ten temat. Szpital nie organizował, ani nie kierował
lekarzy na szkolenie w tym zakresie.

13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).

W szpitalu funkcjonuje na co dzień 8 diet: podstawowa (pełna),
łatwostrawna (lekkostrawna), łatwostrawna niskotłuszczowa, łatwostrawna
z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
(wrzodowa), ubogo energetyczna (niskokaloryczna 3xdziennie), cukrzycowa
(6x dziennie), kleikowa (ścisła, mleczno-kaszkowa), dieta o zmienionej
konsystencji (półpłynna, płynna, zmiksowana)

oraz diety specjalne zlecane przez lekarza: bezglutenowa, bezlaktozowa,
o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, wegetariańska,
niskobiałkowa, bogatoresztkowa.

Diety opracowywane są na podstawie:

* informacji zwartych na stronie IŻŻ w Warszawie,
* publikacji piśmiennych: "Zasady prawidłowego żywienia chorych w
szpitalach" prof.M.Jarosza, "Dietetyka- żywienie zdrowego i chorego
człowieka"H.Ciborskiej i A.Rudnickiej, "Żywienie w chorobach
przewody pokarmowego i zaburzeniach metabolicznych" E.Poniewierki,
"Znowelizowane normy żywienia" prof.M.Jarosza
* wiedzy wyniesionej z uczestnictwa w szkoleniach zewnętrznych np.
"Żywienie, zdrowie i choroby" - odbywającego się corocznie we Wrocławiu.

14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?

Szpital zapewnia wszystkie diety zlecone przez lekarzy.

15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?

Dieta wegetariańska sporządzana jest na życzenie pacjenta, natomiast
dieta wegańska w miarę możliwości, przy użyciu dostępnych surowców i
produktów ujętych w przetargu na zakup żywności.

16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Szpital zapewnia doustną suplementację wspomagającą powrót do zdrowia na
zlecenie lekarza. Najczęściej na OAiIT, w ZOL-u i Hospicjum.

Z poważaniem
Anna Kotala
---------------
tel. (71) 301-13-14
---------------
Zespół Opieki Zdrowotnej w Oławie
55-200 Oława, ul.K. Baczyńskiego 1
NIP: 912-16-50-658, REGON: 000306816

Niniejsza wiadomość jest własnością Zespołu Opieki Zdrowotnej w Oławie i może zawierać informacje poufne i/lub prawnie chronione.
Każde nieautoryzowane kopiowanie, ujawnianie lub rozpowszechnianie załączonej informacji jest zabronione.

Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: {{ email }}
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>