Dzień dobry,
udostępniam Państwu poniższe informacje publiczne:
1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
*/Tak, 2 osoby. /*
*/Do zadań dietetyka m.in. należy:/*
-*/Weryfikacji przestrzegania standardów w zakresie żywienia
obowiazujących w Szpitalu, w szególności diet;/**//*
-*/Śledzenia aktualnych norm żywienia i przepisów z zakresu żywienia
zbiorowego;/**//*
-*/Określania standardów żywienia pacjentów, przygotowania posiłków i
ich wydania;/**//*
-*/Oceny sposobu żywienia i zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki
odżywcze pacjentów;/**//*
-*/Prowadzenia oświaty zdrowotnej w zakresie zasad prawidłowego żywienia
(edukacjażywieniowa);/**//*
-*/Planowania i wdrażania opartego na podstawach naukowych żywienia
indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dla zróżnicowanych pod względem
wieku, zawodu oraz warunków życia grup ludności;/**//**//*
*/Do zadań dietetyka/kierownika kuchni m. in. należy:/*
-*/Układanie diet i jadłospis/**/ó/**/w,/**//*
-*/Właściwe sporządzanie posiłk/**/ó/**/w oraz nadz/**/ó/**/r nad
wydawaniem posiłk/**/ó/**/w z kuchni do kom/**/ó/**/rek organizacyjnych
i przygotowaniem ich do transportu,/*
-*/Dbanie o estetykę podawanych posiłk/**/ó/**/w,/*
-*/Kontrola ilości i jakości dostarczanych posiłk/**/ó/**/w, /*
-*/Sporządzanie diet indywidualnych na zlecenie lekarza oraz obliczanie
wartości odżywczych dla pacjent/**/ó/**/w z dietą podstawową,/*
-*/Pobieranie i przechowywanie pr/**/ó/**/bek żywnościowych wydanych
posiłk/**/ó/**/w z kuchni w zakresie wynikającym z przepis/**/ó/**/w
sanitarnych, /*
-*/Prowadzenie dokumentacji HACCP żywieniowej i kartotek ilościowych w
Magazynie żywnościowym,/*
-*/Prowadzenie spraw związanych z utrzymaniem w należytym stanie
sanitarnym pomieszczeń kuchennych i magazynowych,/*
-*/Bie/**/żą/**/cą analiz/**/ę koszt/**/ó/**/w artykułów żywnościowych
zużytych do wytworzenia posiłk/**/ó/**/w dla pacjent/**/ó/**/w
hospitalizowanych w oddziałach,/*
-*/Przygotowywanie dokumentacji przy organizowaniu przetarg/**/ó/**/w o
udzielanie zam/**/ó/**/wienia publicznego./*
2.Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
*/Nie prowadzimy takich wyliczeń./*
3.Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
*/Tak. Informują o tym pielęgniarki danego oddziału. Informacja
kierowana jest bezpośrednio do zainteresowanego pacjenta, według zaleceń
lekarza./*
4.Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
*/15,00 zł/*/./
5.Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
*/Tak, minimalna kwota przeznaczona na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków wynosi 8,20 zł./*
6.Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych
do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną
posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków?
Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
*/Szczegółowe informacje dotyczące jadłospisów, składów potraw
(receptury potraw), alergenów, składników pokarmowych produktów (białek,
tłuszczy, węglowodanów oraz kcal) są dostępne w formie elektronicznej w
systemie informatycznym szpitala. W systemie tym opracowano:/*
-*/słownik ( składniki pokarmowe produktów- B, T,W, kcal), grupy
produktów, grupy potraw,/*
-*/produkty/*
-*/potrawy (wszystkie potrawy używane do planowania jadłospisu),/*
-*/jadłospisy (wszystkie jadłospisy występujące w danym dniu na
poszczególne diety z wyliczoną przez system ilością kcal, B, T, W)./*
*/Skład produktów wędlin i pieczywa oraz występujących w nich dodatków
są opracowane i dostępne./*
*/W Księdze GHP i GMP są opracowane i zawarte procedury kontroli i
przyjęcia dostaw (kontrola asortymentowa, ilościowa, jakościowa
(organoleptyczna, parametry fizyczne- barwa, konsystencja, zapach,
termin przydatności do spożycia; wymagania dotyczące surowców produkcji
(obróbki wstępnej i właściwej)./*
*//*
7.Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
*/Tak/**. /Wyznaczone osoby według potrzeb lub ustaleń harmonogramu./*
8.Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
*/Tak, dietetyk./*
*//*
9.Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
*/Nie/**.*
10.Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
*/Tak/**.*
11.Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
*/1 skarga/**.*
12.Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
*/Tak/**.*
13.Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
*/14 diet./*
-*/Dieta/**/kleikowa/*
-*/Dieta płynna/*
-*/Dieta papkowata/*
-*/Mix wysokobiałkowy/*
-*/Dieta pooperacyjna/*
-*/Dieta pooperacyjna bez mięsa/*
-*/Dieta pooperacyjna z mięsem/*
-*/Dieta pooperacyjna bez mleka/*
-*/Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika/*
-*/Dieta łatwostrawna/*
-*/Dieta łatwostrawna bezmleczna/*
-*/Dieta łatwostrawna z ograniczeniem wydzielania soku żołądkowego/*
-*/Dieta łatwostrawna dziecięca/*
-*/Dieta łatwostrawna wysokobiałkowa/*
-*/Dieta łatwostrawna niskobiałkowa/*
-*/Dieta ogólna/*
-*/Dieta ogólna bezmleczna/*
-*/Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów/*
-*/Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów bezmleczna/*
-*/Dieta niemowlęca/*
-*/Dieta małego dziecka/*
-*/Dieta bezglutenowa/*
-*/Dieta niskoenergetyczna/*
-*/Dieta ścisła/*
-*/Dieta indywidualna/*
-*/Dodatkowe rozliczenie posiłków/*
-*/Pokarm matki/*
*/Źródła opracowania: wiedza lekarza, wiedza dietetyka/*/, *publikacje
naukowe, źródła* *internetowe, wewnętrzne regulacje szpitala.*/
14.Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
*/Nie dotyczy./*
15.Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
*/Nie, (chyba że wynika z zaleceń lekarza)./*
16.Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
ilości białka)?
*/Tak./*
*/
/*
*/
/*
W załączniku: skan dot. pkt. 6*/
/*