Re: Wniosek oinformację publiczną przez ANDRZEJ OSTASZEWSKI w sprawie Żywienie w szpitalach #506 z ANDRZEJ OSTASZEWSKI
> Nie dotyczy mamy chirurgię jednego dnia
>
> 17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej
> treści:
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
> zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
> wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych
> do przygotowania posiłków ? chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną
> posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli
> tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
> (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
> pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
> odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną
> za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
> zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
> przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
> zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
> powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
> ilości białka)?
>
> Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa
> do niezwłocznego jej udzielenia.
>
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
>
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
>
>> W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:19:53.138154+00:00 z
>> adresu {{ email }}: > Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji
>> RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji publicznej,
>> stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o >
>> udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy w
>> szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
>> zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę cateringową).
>> Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu jego/ich
>> obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego >
>> zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość
>> uzyskania > indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki
>> sposób informuje się o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość
>> całościowej dziennej stawki żywieniowej > przypadającej na 1
>> pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług >
>> zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej
>> umowie określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup
>> składników użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy
>> szpital posiada dokumentację regulującą > jakość produktów
>> używanych do przygotowania posiłków ? chodzi o wartość odżywczą > i
>> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
>> barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7.
>> Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków podawanych
>> pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak często
>> one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy
>> pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
>> odpowiada > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9.
>> Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg
>> zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje
>> procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia >
>> bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w
>> sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba
>> skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
>> zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018
>> r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad
>> prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o >
>> podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze
>> wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
>> dietetyka/publikacje > naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne
>> regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w stanie
>> zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. >
>> bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
>> posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital
>> zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital
>> zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót
>> do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe
>> ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji
>> w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i
>> Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami >
>> reprezentacji
>