RE: Wniosek o informację publiczną przez OPTIMUM SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA w sprawie Żywienie w szpitalach #761 z OPTIMUM SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA
Witam,
Informuję, że jesteśmy prywatnym Szpitalem Chirurgii Jednego Dnia. Wniosek nas nie dotyczy.
--
Pozdrawiam,
Aneta Edyta Danielewicz
Dyrektor Administracyjny
T: +48 222 500 500
M: +48 731 811 170
Optimum Sp. z o.o. sp.k
ul. Broniewskiego 3
01-785 Warszawa
tel. +48 222 500 500
http://www.optimum.pl
<https://www.facebook.com/pages/Optimum-Klinika-G%C5%82owy-i-Szyi/328716737326194?sk=timeline>
Zastrzeżenie prawne: Niniejsza wiadomość oraz wszystkie załączone do niej pliki przeznaczone są do wyłącznego użytku zamierzonego
adresata i mogą zawierać chronione lub poufne informacje. Przeglądanie, wykorzystywanie, ujawnianie lub dystrybuowanie przez osoby
do tego nieupoważnione jest zabronione. Jeśli nie jest Pan/Pani wymienionym adresatem niniejszej wiadomości, prosimy o niezwłoczny
kontakt z nadawcą i usunięcie oryginalnej wiadomości (wraz z załącznikami) oraz zniszczenie wszystkich jej kopii.
Legal disclaimer: The content of this email and of any files transmitted may contain confidential, proprietary or legally privileged
Information and is intended solely for the use of the person/s or entity/ies to whom it is addressed. If you are not the intended recipient
of this e-mail, any disclosure, copying, distribution or use of its contents is strictly prohibited. If you have received this email in error
please immediately notify the sender and thereafter delete this email (with any attachments to it) and all copies of it.
From: klinika optimum.pl <{{ email }}>
Sent: Wednesday, November 27, 2019 9:17 AM
To: {{ email }}
Subject: Fwd: Wniosek o informację publiczną
-------- Oryginalna wiadomość --------
Od: {{ email }} <mailto:{{ email }}>
Do: {{ email }} <mailto:{{ email }}>
Data: 26 listopada 2019 o 20:32
Temat: Wniosek o informację publicznąSzanowni Państwo,
17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl <http://www.siecobywatelska.pl>
www.watchdogportal.pl <http://www.watchdogportal.pl>
www.funduszesoleckie.pl <http://www.funduszesoleckie.pl>
www.informacjapubliczna.org <http://www.informacjapubliczna.org>
NIP 526282872--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl <http://www.siecobywatelska.pl>
www.watchdogportal.pl <http://www.watchdogportal.pl>
www.funduszesoleckie.pl <http://www.funduszesoleckie.pl>
www.informacjapubliczna.org <http://www.informacjapubliczna.org>
NIP 526282872> W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:36:35.069065+00:00 z > adresu {{ email }} <mailto:{{ email }}> : > Na podstawie art. 61 ust. 1 i > Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji > publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego > > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania > indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej > umowie określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup > składników użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy > szpital posiada dokumentację regulującą > jakość produktów > używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą > i > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak często > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy > pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) > odpowiada > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. > Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne > regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w stanie > zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital > zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital > zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót > do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe > ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji > w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i > Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > > reprezentacji <http://siecobywatelska.emaillabs.info.pl/open/?ot=MTU3NDc5Njc2MTc4LjIwNDQ3LjE4MjY3MTEwMzAwMjE0ODIxMTE1QGZlZHJvd2FuaWUuc2llY29ieXdhdGVsc2thLnBsfFR1ZSwgMjYgTm92IDIwMTkgMTk6MzI6NDEgLTAwMDB8a2xpbmlrYUBvcHRpbXVtLnBsfDEuc2llY29ieXdhdGVsc2thLnNtdHB8cmVkZ3JpZDF8M>
pozdrawiam,
Optimum sp. z o.o. sp. k.
ul. W. Broniewskiego 3
01-785 Warszawa
{{ email }} <mailto:{{ email }}>
www.optimum.pl <http://www.optimum.pl/>
222 500 500