Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Międzychodzie
ul. Szpitalna 10, 64 - 400 Międzychód
NIP: 595-13-40-382 REGON: 000310249 KRS: 0000005301
Sekretariat: tel./fax 95 748 27 11 Centrala: tel. 95 748 20 11
e-mail: spzozmiedzychodQspzoz-miedzychod.com.pl e-mail: 3000310Qzoz.org.pl
www.spzoz-miedzychod.com.pl
Międzychód, dnia 01.12.2019r.
SPZOZ-SAG-48/19
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
Sposób i forma udostępnienia informacji publicznej:
mailowo: na adres: sprawa-17303Qfedrowanie.siecobywatelska.pl
L] faks
LI] poczta
Odpowiadając na Państwa wniosek o udostępnienie informacji publicznej w poniższym zakresie —
wyjaśnia się co następuje:
Pytanie 1
Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie
przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
W odpowiedzi na pytanie: Tak, poniżej zakres czynności dietetyków SPZOZ Międzychód
WVVVvVvVvvvvvv
vv
przygotowywanie jadłospisów dekadowych zgodnie z wykazem diet obowiązujących w szpitalu
uzgadnianie poszczególnych diet z kierownikami/ordynatorami i pielęgniarkami oddziałowymi
czuwanie nad dokładnością sporządzania zamówień zgodnie z liczbą chorych i rodzajami diet
kontrola gotowych posiłków przed wydaniem na oddziały
nadzór i pomoc przy wydawaniu posiłków w oddziałach
czuwanie nad zmianami diet u pacjentów
dbanie o estetykę podawania posiłków
miesięczne zestawienia z ilości posiłków na poszczególnych oddziałach
przekazywanie informacji do dostawcy posiłków dotyczących ilości i zmian w posiłkach
wykonywanie mieszanek mlecznych zgodnie z zaleceniami ordynatora oddziału pediatrycznego
promocja zdrowia - żywienie — rozmowy z pacjentami, pogadanki, przygotowywanie
diet w poszczególnych jednostkach chorobowych (wydawane pacjentom przy wypisie)
obsługa programu komputerowego w zakresie udostępnionych modułów
przestrzeganie wymagań obowiązujących w Zakładzie norm:
ISO 9001-Systemy Zarządzania Jakością
ISO 14001 — Systemy Zarządzania Środowiskowego
PN-N-18001 — Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Pracy
wykonywanie zadań mających wpływ na realizację celów zawartych w przyjętej polityce jakości,
środowiska oraz bezpieczeństwa i higieny pracy
przestrzeganie zasad i przepisów BHP i p/poż. oraz innych Regulaminów, Instrukcji, Procedur
obowiązujących w Zakładzie, których zakres działania związany jest z zajmowanym stanowiskiem
ścisłe przestrzeganie tajemnicy państwowej i stużbowej zgodnie z obowiązującymi przepisami
wykonywanie innych obowiązków stużbowych zleconych przez bezpośredniego przełożonego
Strana 1-4
Pytanie 2
Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
W odpowiedzi na pytanie:
Statystycznie:
rok 2018 — 3.022,5 na jednego dietetyka (zatrudnionych 2 dietetyków)
do 30.09.2019r. — 1.511,66 na jednego dietetyka (zatrudnionych 3 dietetyków — dane statystyczne średnia
okresowa)
Pytanie 3
Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób
informuje się o tym pacjentów?
W odpowiedzi na pytanie: Tak, jest taka możliwość, słownie przez pielęgniarkę dyżurną i dietetyków.
Pytanie 4
Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
W odpowiedzi na pytanie:
| cena jednostkowa | Cena jednostkowa
Lp. Posiłek netto [zł] brutto [zt]
[1. | śniadanie 3,80 4,10
2. | obiad 6,60 7,13
3. kolacja 3,60 3,89
4, podwieczorek 0,60 0,65
5 dzienny koszt wyżywienia bez podwieczorku 14,00 m 15,12 —|
Cena jednostkowa | Cena jednostkowa
Lp. Posiłek netto [zt] brutto [zł]
1. rozszerzona dieta dla kobiety w ciąży lub w 9,16 9,90
okresie poporodowym
Pytanie 5
Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie
określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania
posiłków?
W odpowiedzi na pytanie: Tak, Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.
W treści umowy nie ma zapisów dotyczących minimalnej kwoty/procent przeznaczonej na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków. Taki zapis znajduje się w specyfikacji istotnych warunków
zamówienia w postępowaniu przetargowym na podstawie, którego wyłoniono Wykonawcę.
Zapis o treści: Koszt surowca nie może być niższy nić 50% stawki netto.
Pytanie 6
Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków —
chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
W odpowiedzi na pytanie: Nie, Szpital nie posiada wewnętrznych procedur. Bazuje na ogólnie dostępnych
wytycznych/aktach prawnych.
Pytanie 7
Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te
kontrole i jak często one się odbywają?
W odpowiedzi na pytanie:
Tak w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom codziennie przez pracowników
oddziałowych na danej zmianie. Kontrola wzrokowo — każdego dnia, kontrola temperatury — przynajmniej 1
raz w tygodniu, kaloryczność — przynajmniej jeden raz w trakcie trwania umowy.
Strona 2:4
Pytanie 8
Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
W odpowiedzi na pytanie:
Tak codziennie przez pracowników oddziałowych na danej zmianie.
Pytanie 9
Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
W odpowiedzi na pytanie: Tak
Pytanie 10
Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy
wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
W odpowiedzi na pytanie: Tak. Pełnomocnik Dyrektora ds. Praw Pacjenta.
Pytanie 11
Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do
szpitala w 2017 i 2018 roku.
W odpowiedzi na pytanie: „zero”
Pytanie 12
Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w
szpitalu?
W odpowiedzi na pytanie: Nie
Pytanie 13
Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich
opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne
regulacje szpitala).
W odpowiedzi na pytanie:
Liczba i rodzaj diet w zależności od stanu i ilości pacjentów zlecane przez lekarza prowadzącego.
Źródła opracowania: wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe
Wykaz diet:
— podstawowa
— łatwo strawna
— łatwo strawna modyfikowana (papkowata)
— cukrzycowa z dodatkami: II śniadanie, podwieczorek, Il kolacja (5 lub 6 posiłków)
— _ cukrzycowa modyfikowana (papkowata)
— żołądkowa
— wątrobowa
— płynna wzmocniona gęsta
— _ płynna do sondy (łatwo strawna)
— moczanowa
— trzustkowa
— małosolna
— wysokobiałkowa łatwo strawna
— bezglutenowa
— bezmleczna
— _ łatwo strawna o modyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych
— bogatoresztkowa
— niskokaloryczna
— dieta w leczeniu biegunek
— dieta nisko białkowa
Strona 3:4
Pytanie 14
Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy
bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
W odpowiedzi na pytanie: Nie dotyczy
Pytanie 15
Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
W odpowiedzi na pytanie: Tak
Pytanie 16
Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np.
wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
W odpowiedzi na pytanie: Tak, wyłącznie na zlecenie lekarza
Otrzymują:
1. Adresat. 4 DJE
2. a/a.
Strona 4:4