Odpowiadając na wniosek o informacje publiczną przekazuje odpowiedzi na pytania
stowarzyszenia Sieć Obywatelska Watchdog Polska
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o
udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
TAK
Zakres obowiązków dietetyka:
. organizowanie szkoleń dla personelu z zakresu żywienia i dietetyki (ustalane 1 x
w roku zgodnie z planem szkoleń Zamawiającego)
. edukacja pacjentów z zakresu żywienia i dietetyki w różnych jednostkach
chorobowych
« przygotowywanie indywidualnych zaleceń dietetycznych dla pacjentów w
poszczególnych jednostkach chorobowych i przedstawianie ich pacjentom
. opracowanie diet dla poszczególnych jednostek chorobowych do
wykorzystywania przez pielęgniarki
. konsultacja pacjentów w ramach kompleksowej obsługi oraz rehabilitacji
kardiologicznej
« jeden raz w miesiącu przeprowadzić analizę i ocenę 7-dniowego jadłospisu pod
kątem wymogów zawartych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia i
obowiązujących Norm według Instytutu Żywności i Żywienia i przedstawienie w
formie pisemnej do dnia 10 następnego miesiąca Naczelnej Pielęgniarce i
Specjaliście ds. Epidemiologii.
2.llu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Średnio dziennie na 1 etat dietetyka przypada 50 pacjentów
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli
tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
TAK/ pacjenci są informowni podczas przyjęcia do szpitala oraz w miarę
potrzeby w trakcie pobytu
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na
1 pacjenta szpitala?
13,38 zł brutto + 4,80 zł brutto na żywienie kobiet w ciąży i w okresie
poporodowym - "Dieta Mamy".
5, Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy
w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków?
TAK/NIE
NA b
DEKRA, RAJ
Ge,
Mai
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków - chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
udostępnienie.
TAK/ informacje odnośnie wymaganej jakości posiłków zawarte sa w
specyfikacji istotnych warunków zamówienia dostepnej powszechnie na
stronie internetowej http://www.szpitalpleszew.pl/przetargi.php?nrz=743 ,a
także wymagania w zakresie żywienia pacjentek programu pilotażowego
"Dieta Mamy" wynikające z Rozp. M.Z. Z dnia 9 sierpnia 2019 r. :
w sprawie programu pilotazowego "Standard szpitalnego żywienia kobiet w
ciąży i w okresie poporodowym - "Dieta Mamy".
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
TAK/ Pielęgniarka naczelna 2xroku, dietetyk - analiza i ocena 7-
dniowego jadłospisu 1xmiesiąc, a także w ramach żywienia kobiet w ciąży i w
okresie poporodowym - "Dieta Mamy" weryfikacja prosta prowadzona
codziennie przez położną odcinkową polegająca na weryfikacji
organoleptycznej podstawowych parametrów zgodnie z formularzem,
którego wzór okresla załącznik do Rozp. M.Z. Z dnia 9 sierpnia 2019 r. w
sprawie programu pilotazowego "Standard szpitalnego żywienia kobiet w
ciąży i w okresie poporodowym - "Dieta Mamy" oraz 2x w tygodniu przez
dietetyka.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
TAK/personel sprawujący opiekę nad pacjentem, na bieżąco
9.Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka?
TAK
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za
kontakt w sprawie zgłoszenia ww. Skarg?
TAK - Procedura nadzoru nad niezgodnościami i działania
korygujace/TAK - specjalista ds. prawnych
11.Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia
w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
0 j
12.Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
TAK
13.Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze
wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Liczba diet stosowanych w szpitalu: 11. Rodzaje diet: podstawowa,
bogatoresztkowa, łatwo strawna, łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu,
łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego, łatwo strawna bogatobialkowa, łatwo strawna niskobiałkowa,
dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów i nasyconych
kwasów tłuszczowych, ubogoenergetyczna, diety specjalne (np. w celiakii,
fenyloketonurii, bezglutenowa), inne (kaszka, kleik, łatwo strawna o
zmienionej konsystencji), "Dieta mamy"/wiedza lekarza, wiedza dietetyka,
publikacje naukowe, źródła internetowe, projekt "Zapobieganie nadwadze i
otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w
zakresie żywienia i aktywności fizycznej" realizowanego w ramach
Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy i są dostępne na stronie
internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej pod adresem
http://ncez.pl/ciaza-i-macierzynstwo
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez
lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
posiłki pacjentowi?
Szpital dostosowuje dietę do szczególnych wskazan lekarza przekazując
informację firmie kateringowej
15.Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
TAK
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające
dodatkowe ilości białka)?
TAK
Opracowała
Monika Augustyniak-Chwałkowska
Pielęgniarka Naczelna