© Wojewódzki |
SpesanATRLY Łoj SLASK.
w Legnicy
Legnica, dnia 16 grudnia 2019 roku
WSz6L.DO. 4$ . 20.2019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-305 Warszawa
dotyczy wniosku z dnia 27 listopada 2019r. o udostępnienie informacji publicznych
Pytanie nr 1. Czy w Szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie
przez szpital , a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak to wnosimy o udostępnienie zakresu jego /ich
obowiązków?
Odpowiedź:
Szpitał zatrudnia dietetyków. W załączeniu zakres obowiązków dietetyka.
Pytanie nr 2. Ile pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Odpowiedź:
Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada ok. 120 pacjentów.
Pytanie nr 3. Czy w Szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to
w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Odpowiedź:
1. Szpital umożliwia pacjentom uzyskanie indywidualnej porady dietetyka poprzez:
1) zgłoszenie takiej potrzeby do Sekcji Żywienia przez lekarza prowadzącego,
2) zgłoszenie takiej potrzeby do Sekcji Żywienia przez inny personel medyczny oddziału,
3) podczas sukcesywnych edukacji żywieniowych przeprowadzanych dla pacjentów na
oddziałach szpitalnych przez dietetyków.
2. Pacjenci informowani są o możliwości indywidualnej konsultacji dietetycznej przez:
1) umieszczenie takiej informacji na tablicy ogłoszeń w każdym oddziale,
2) dietetyków prowadzących systematyczne edukacje żywieniowe na oddziałach,
3) personel medyczny oddziału.
Pytanie nr 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta
szpitala?
Odpowiedź:
Wysokość średniej dziennej stawki żywieniowej tzw. wsadu do kotła wynosi około 7, 50 zł,
Koszt dzienny żywienia pacjenta wliczając koszty bezpośrednie i pośrednie w naszym Szpitalu wynosi
około 27,00 zł,
Pytanie nr 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej formy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w
podpisanej umowie określono minimalną kwotę/ procent przeznaczone na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków?
Odpowiedź:
Szpital nie korzysta z usług firmy zewnętrznej,
Pytanie nr 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość posiłków używanych do
przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywcza i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilość
konserwantów , barwników, dodatków ? Jeśli tak wnosimy o jej udostępnienie.
Odpowiedź:
Szpital posiada wymaganą dokumentację dotyczącą wartości odżywczej, energetycznej oraz alergenów
występujących w potrawach - posiłkach serwowanych pacjentom.
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy tel. centrala: 76 72 11 000, tel. sekretariat: 76 72 11 300
KRS: 0000163872, Regon: 390999441, NIP: 691-22-04-853 fax: 76 72 11 110, kom: 661 999 125
ul. lwaszkiewicza 5, 59-220 Legnica e-mail: sekretariatQszpital.legnica.pl, www:szpitallegnica.pl
Wojewódzki
Specjalistyczny kŚ ŚLĄSK
w Legnicy
Informacje ww zawarte są w jadłospisach udostępnianych w miejscach widocznych dla pacjentów, ich
rodzin i opiekunów na każdym oddziale szpitalnym,
Pytanie nr 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często się one odbywają?
Odpowiedź:
W Szpitalu 3 x dziennie tj.; każdy posiłek poddawany jest kontroli jakościowej, która przeprowadzana
jest przez dietetyka ( ocena organoleptyczna, temperatura, waga potraw, sposób podania w tacy
izotermicznej itd.).
Pytanie nr 8. Czy w szpitalu kontroluje się czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często się one odbywają?
Odpowiedź:
W trakcie edukacji żywieniowej, dietetyk przeprowadza wywiad z pacjentem, podczas którego zadaje
pytania dotyczące ilości i wielkości, smaku spożywanych przez danego pacjenta pokarmów
serwowanych przez kuchnie szpitalną.
Pielęgniarki monitorują ilość pokarmów spożywanych przez pacjentów dokonując stosownych wpisów w
dokumentacji medycznej pacjenta.
Pytanie nr 9. Czy w umowie z zewnętrzna firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Odpowiedź:
Nie dotyczy.
Pytanie nr 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww skarg?
Odpowiedź:
Pacjent ma możliwość zgłaszania skarg i wniosków w różnych formach do pełnomocnika ds praw
pacjenta, personelu medycznego w oddziale, Dyrektora Szpitala. Skargi pacjentów dotyczące jakości
żywienia odnotowywane są w dokumentach wewnętrznych w trakcie przeprowadzanych edukacji
żywieniowych przez dietetyków.
Sformułowanie niewłaściwe żywienie nie jest zrozumiałe: czy chodzi o błędy dietetyczne, technologie
sporządzania potraw, smaku , nawyków żywieniowych, innych?
Wszelkie skargi dotyczące zatruć w Szpitalu zgodnie z obowiązującymi procedurami zgłaszane są do
Zespołu ds epidemiologii.
Dwa razy w roku przeprowadzane są wśród pacjentów anonimowe ankiety, w których między innymi
zawarte są pytania dotyczące uwag do posiłków otrzymywanych przez chorych w trakcie hospitalizacji.
W okresie 2017/2018 — średnio ponad 70% pacjentów oceniło pozytywnie szpitalne posiłki.
Pytanie nr 11. Prosimy o podanie liczby skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017/2018 roku.
Odpowiedź:
Wg posiadanej wiedzy w roku 2017 i 2018 w Szpitalu nie odnotowano zatruć pokarmowych.
Pytanie nr 12. Czy w 2018 roku lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Odpowiedź:
Nie.
Pytanie nr 13. Prosimy o podanie liczby i rodzaju diet stosowanych przez Szpitala wraz ze wskazaniem
źródeł "ich opracowania (wiedza - lekarza/wiedza dietetyka/publikacje _ naukowe/źródła
internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala?
Odpowiedź:
W szpitalu aktywnych jest 265 diet — stosowanych wg zapotrzebowań z oddziałów. ( spis diet w
załączeniu).
Diety opracowywane są na podstawie:
1. Praktycznego Podręcznika Dietetyki pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Mirosława
Jarosza,
2. Dietetyki -żywność, żywienie w prewencji i leczeniu pod redakcją naukową prof. dr hab. n.
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy tel. centrala: 76 72 11 000, tel. sekretariat: 76 72 11 300
KRS: 0000163872, Regon: 390999441, NIP: 691-22-04-853 fax: 76 72 11 110, kom: 661 999 125
ul. l[waszkiewicza 5, 59-220 Legnica e-mail: sekretariat©szpital.legnica.pl, www:szpital.legnica.pl
© Wojewódzki W
SpecjalistyZNY kj ŚLĄSK
w Legnicy
med. Mirosława Jarosza,
3. Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach pod redakcją naukową prof. dr hab. n.
med. Mirosława Jarosza,
4. Dietetyka — żywienie zdrowego i chorego człowieka — Ciborowska i Rudnicka,
5. wiedzy dietetyka,
6. wiedzy lekarza,
Pytanie nr 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
bezmlecznej czy bezglutenowej) to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Odpowiedź:
Szpital zapewnia pacjentowi każdą dietę wskazaną przez lekarza,
Pytanie nr 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewni dietę wegetariańska lub wegańską?
Odpowiedź:
Szpital na życzenie pacjenta może zapewnić dietę wegetariańską,
Dieta wegańska jest stylem życia wybranym przez pacjenta, natomiast Szpital ma zapewnić pacjentowi
dietę odpowiednio zbilansowaną i odpowiednią przy jego jednostce chorobowej .
W trakcie pobytu pacjenta w szpitalu celem leczenia żywieniowego jest niedoprowadzenie u pacjenta
do powstania niedoborów pokarmowych, a tym samym do niedożywienia szpitalnego.
Pytanie nr 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do
zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka?
Odpowiedź:
Szpital zapewnia pacjentowi suplementy żywieniowe na zlecenie lekarza.
/
5 Kł OWNIK
ział Z IEBAROBO
n gr Marzena-ielene;
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy tel. centrala: 76 72 11 000, tel. sekretariat: 76 72 11 300
KRS: 0000163872, Regon: 390999441, NIP: 691-22-04-853 fax: 76 72 11 110, kom: 661 999 125
ul. Iwaszkiewicza 5, 59-220 Legnica e-mail: sekretariatOszpital.legnica.pl, www:szpital.legnica.pl
|
Legnica, dnia |
|
|
ZAKRES ZADAŃ, OBOWIĄZKÓW, ODPOWIEDZIALNOŚCI I UPRAWNIEŃ
Pracownika zatrudnionego
W WOJEWÓDZKIM SZPITALU SPECJALISTYCZNYM w LEGNICY
|
Pani :
I . Komórka organizacyjna : Sekcja Żywienia
H. Nazwa stanowista: dietetyczka
Ill . Podległość służbowa : bezpośrednio kierownikowi sekcji żywienia
Zastępstwa
- pełni zastepstwo: za pracownika zatrudnionego na stanowisku dietetyczki i starszejidietetyczki
- jest zastępowany przez dietetyczkę i starszą dietetyczkę, |
|
Warunki pracy określone zostały w umowie o pracę zgodnie z Regulaminem Wynagradzania, Regulaminem
Pracy oraz innymi powszechnie obowiązujacymi przepisami.
W związku z koniecznością zapewnienia ciągłości pracy oraz w zależności od potrzeb Sekcji Żywienia,
pracownik zatrudniony na stanowisku dietetyczki otrzymuje dzienny lub okresowy przydział pracy,
wynikający z ogónego zakresu obowiązków, czynności i uprawnień.
IV. Podstawowe obowiązki pracownika ( ogólne i szczegółowe czynności na danym
stanowisku pracy ): |
a. Podstawowe obowiązki : |
1./ znajomość wszystkich przepisów, instrukcji i zarządzeń dotyczących powierzonego zakresu
pracy, |
2 / organizowanie pracy w sposób zabezpieczający prawidłowe i terminowe wykonywanie
powierzonych zadań i obowiązków, |
3 / stałe podnoszenie osobistych kwalifikacji zawodowych,
4 ./ należyte wywiązywanie się z powierzonej pracy oraz przestrzeganie dyscypliny pracy, przepisów
bhp, p.poż, ochrony danych osobowych i ochrony środowiska.
5 ./ informowanie zwierzchnika o postępie i wynikach pracy,
6 / należyte przestrzeganie przepisów o tajemnicy państwowej i służbowej, |
7,ł stawianie się do pracy na określona godzinę wg grafiku dyżurów, |
8./ prawidłowe wykonywanie powierzonych zadań.
b./ Zakres czynności :
1 ./ planowanie jadłospisów dekadowych w zakresie wszystkich aktywnych diet w szpitallu ( 265
diet ),
2 I planowanie codziennych jadłospisów dla pacjentów, któym lekarz zlecił dietę indywidualną,
3 / prowadzenie ewidencji ilości zamówionych i wydanych posiłków w kuchni mlecznej,
4.1 obliczanie wartości odżywczej potraw i sporządzonych jadłospisów ,
5, sprawdzanie i oznaczanie diet dla pacjentów w/g imiennych zamówień na posiłki z oddziałów,
6./ sporządzanie zestawienia zapotrzebowań na posiłki do kuchni,
7.l sporządzanie korekt dotyczących ilości wydanego towaru do śniadania, obiadu i kolacji,
8./ nadzór nad sporządzaniem w kuchni dietetycznej potraw w/g zasad dietetyki,
9./ ocena organoleptyczna posiłków oraz kontrola temperatury potraw wydawanych do oddziałów
szpitalnych,
10./ sprawdzanie gramatury oraz zgodności rodzaju sporządzanych potraw z zaplanowanym
jadłospisem,
11./ nadzór nad rozdziałem posiłków do tac izotermicznych. ( ścisłe przestrzeganie godzin wydawania
posiłków oraz kontrola realizacji planowanego jadłospisu pod względem ilościowym jakościowym),
12./ nadzór nad pobieraniem prób prokuratorskich przez pracowników kuchni, |
13./ nadzór nad stanem sanitarno-higienicznym naczyń i tac izotermicznych oraz kontrola wpisów
ilości wydawanych tac z posiłkami na oddziały, |
14./ pouczenie pracowników kuchni o sposobie sporządzania nowo wprowadzanych potraw,
15./ czuwanie nad jakością produktów żywnościowych dostarczanych do kuchni.
16./ zadbanie o zapewnienie ciągłości pracy ( zgodnie z opracowaną procedurą) w sekcji żywienia ,
|
|
|
|
podczas dyżuru lą w dni ustawowo wolne od pracy oraz podczas nieobecności kierownika sekcji,
17. nadzór nad bezpieczeństwem pracy pracowników zatrudnionych w Sekcji Żywienia podczas
dyżuru tj. w |tygodnu od 14:35 do 18:30, w dni ustawowo wolne od pracy oraz podczas
nieobecności kierownika sekcji,
18./ nadzór nad czynnościami wykonywanymi przez pracowników kuchni podczas dyżuru tj w tygodniu
od 14:35 do 18 :30, w dni ustawowo wolne od pracy oraz podczas nieobecności kierownika sekcji,
19./ kontrola stanu sanitarno- higienicznego pomieszczeń kuchennych po wydaniu kolacji, w dni
ustawowo wolne od pracy oraz podczas nieobecności kierownika sekcji,
20./ zgłaszanie eni usterek i nieprawidłowości w funkcjonowaniu sprzętu znajdującego się na stanie
sekcji żywienia oraz sprawdzenie skuteczności usuniecia sterek przez odpowiednie służby. W czasie dyżuru
tj. w tygodniu od 14:35 do 18 :30, w dni ustawowo wolne od pracy oraz podczas nieobecności kierownika
sekcji. |
21. /codzienne zabezpieczanie kuchni przez sprawdzenie zamknięcia okien , zamkniecia drzwi na klucz,
włączanie alarmu oraz zdeponowaniu kluczy od kuchni w portierni szpitalnej,
22./ archiwizacja dokumentów sporządzanych w sekcji dotyczących żywienia pacjentów,
23./ kontrola ilości zamawianych posiłków z oddziału tj : ilości diet zapotrzebowanych sumarycznie i
osobowo, |
24. edukacja żywieniowa pacjentów Szpitala na oddziałach ( konsultacje zbiorowe i indywidualne ),
25./ zbieranie uwag - satysfakcji pacjentów, dotyczących serwowanych potraw ( smak, temperatura,
jakość podania itd) |
26/. konsultacje i edukacje pacjentów zgłaszajacych się po wypisie ze szpitala ,
27I przeprowadzanie| prób technologicznych posiłków przygotowywanych dla pacjentw w kuchni
szpitalnej, |
28./ prowadzenie ewidencji ilości zamówionych i wydanych posiłków na oddziały w celu
sporządzania podziału kosztów,
29./ rozdział kosztów posiłków pomiędzy poszczególne oddziały szpitala,
30/. wprowadzanie receptur potraw oraz zaznaczanie artyków spożywczych mogących wywołać alegie w
elektronicznym systemie MAPI
31./ przestrzeganie i stosowanie w praktyce wszystkich zaleceń wynikających z wprowadzonego w
szpitalu systemu HACCP,
32. / postępowanie zgodne z obowiazujacą procedurą w razie wystąpienia wypadku przy pracy,.
33./ postępowanie zgodne z procedurą ( w dniu wolnym od pracy) w przypadku nieobecności pracownika
kuchni na stanowisku pracy ,
34/. współpraca z pozostałymi pracownikami sekcji ze szczególnym uwzgl ednieniem pozostałych
zatrudnionych dietetyków — bieżące przekazywanie informacji dotyczących wykonywanych zadań,
35./ wykonywanie innych czynności zleconych przez przełożonego w zakresie działania sekcji żywienia, w
tym zastępstwo na innym stanowisku pracy.
c. Zakres uprawnień dietetyczki:
1./ Uprawnienia wynikają z ustawodawstwa pracy i zakładowego regulaminu pracy,
2/ Pracownik uprawniony jest do ;
- zgłaszania problemów dotyczących jakości wyrobów i usług ( świadczonych jak i otrzymywanych ),
- zgłaszania i inicjowanią zmian w zakresie doskonalenia metod i organizacji pracy
- zgłaszania potrzeb podjęcia działań korygujących,
V. Szczegółowy zakres odpowiedzialności :
1. prawidłowe wykonywanie czynności w ramach zadań sekcji żywienia,
2. dbanie o powierzony sprzęt i mienie stanowiące wyposażenie Szpitala,
3. powiadomienie przełożonego o każdym fakcie zaginięcia, zniszczenia lub uszkodzenia mienia,
4. za znajomość i aktywne uczestnictwo w realizacji celów Polityki Jakości Wojewódzkiego Szpitala
Specjalistycznego w Legnicy,
5.samokontrolę oraz zgłaszanie przełożonemu wszelkich zauważonych nieprawidłowości,
1./ dbanie o powierzony sprzęt i mienie stanowiące wyposażenie Szpitala,
2./ powiadomienie przełożonego o każdym fakcie zaginięcia, zniszczenia lub uszkodzenia mienia,
3./ za skutki powstałe z niedopełnienia obowiązków,
4./ prawidłowe wykonywanie czynności w ramach zadań sekcji żywienia,
5/ za znajomość i aktywne uczestnictwo w realizacji celów Polityki Jakości Wojewódzkiego Szpitala
Specjalistycznego w Legnicy,
Powyższy zakres przyjmuję
do wiadomości i wykońywania
zawartych w nim obowiazków
|
|
Lp
u
U
"u
©
o©
—
pa | podstawowa
PPO02 |podstawowa bogatobiałkowa
4 |PP004 |łatwo strawna bogatobiałkowa
Kod
5 |PPO005 |łatwo strawna z ograniczeniem
sodu
7 |PPO007 |z ograniczeniem
łatwoprzyswajalnych
węglowodanów (cukrzyca)
PPO008 |z ograniczeniem
łatwoprzyswajalnych
węglowodanów
papkowata(cukrzyca papkowata)
PPOO9 |łatwo strawna z ograniczeniem
tłuszczu (wątrobowa)
10 |PPO010 |łatwo strawna z ograniczeniem
tłuszczu bogatobiałkowa
11 |PPO011 _ |łatwo strawna z ograniczeniem 11
O tłuszczu -papkowata |
PPO012 |łatwo strawna o zmienionej 12
konsystencji - papkowata
PP014 |łatwo strawna o zmienionej 14
konsystencji papkowata+rzupa
przetarta
14 |PPO015 |łatwo strawna o zmienionej 15
konsystencji płynna
15 |PP016 |do żywienia przez sondę lub
przetokę
5
17 |PPO018 |kleikowa na mleku
18 |PP019 |łatwo strawna niskobiałkowa
PP020 |Żywienie w stanach alergicznych
PPO021 |z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów
papkowata+zupa
przetarta(cukrzyca pap+zupa
przetarta)
PPO23 |po usunięciu migdałków 23
22 |PP024 |w chorobach trzustki
23 |PPO025 |łatwo strawna z ograniczeniem
substancji pobudzających
wydzielanie soku żołądkowego
PPOZ6 |gemnaczna |zej
[as |eea |ęgga |
27 |PP034 |łatwo strawna o zmienionej 34
konsystencji papkowata
bogatobiałkowa
28 |PPQ036 |łatwo strawna o zmienionej 36
konsystencji papkowata+zupa
przetarta bez mleka
29 |PPO37 |płynna wzmocniona 37
bogatobiałkowa (przetarta)
30 |PP038 |do żywienia przez sondę lub 38
przetokę bogatobiałkowa
DN
ND] N ND a| =
n| A =|O| oj o
DIETY - AKTYWNE
Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl
Formularz: AutoRaport.fr3
strona 1 z 11
Data | godzina wydruku: 2019-12-12 12:50:46
Kod
| nm |e
PPO039 |ubogo-energetyczna
PP040 |o kontrolowanej zawartości
kwasów tłuszczowych
PPO041 _ |łatwo strawna bez mleka
PP042 |hypoalergiczna
PP043 |przy skazie białkowej
PP044 |przy biegunce - dzień I
PP045 |przy biegunce - dzień II
L
3
32
p
1
33
34
35
36
37
co
38 |PP046 |przy biegunce - dzień III
39 |PP047 |przy fenyloketonurii
PPO048 |bezglutenowa
1 |PP049 |łatwo strawna - jarska (bezmięsna)
PPO50 |podstawowa - jarska (bezmięsna) | 50)
43 |PPO51 |podstawowa bez mleka
44 |PPO052 |podstawowa bogatobiałkowa bez | 5
mleka
5 |PPO053 |bogatoresztkowa bez mleka
PPO054 |łatwo strawna z ograniczeniem
tłuszczu bez mleka
47 |PPO55 |łatwo strawna z ogran substancji
pobudzajacych wydzielanie soku
żołądkowego b/mleka
łatwo strawna o zmienionej
konsystencji - papkowata bez
mleka
49 |PPO57 |łatwo strawna o zmienionej
konsystencji papkowata
bogatobiałkowa bez mleka
50 |PP061 |płynna wzmocniona
bogatobiałkowa b/mleka przetarta
1
a
W
R
U
U
©
n
©
51 |PPO62 |do żywienia przez sondę lub
przetokę bez mleka
2 |PP063 |do żywienia przez sondę lub 63
przetokę bogatobiałkowa bez
mleka
5 |Pet_|ogowergerycna tez mika |
54 |PP065 |o kontrolowanej zawartości 65
kwasów tłuszczowych bez mleka
PP066 |łatwo strawna bogatobiałkowa bez
mleka
PPO67 |z ograniczeniem łatwo 67
przyswajalnych węglowodanów
(cukrzyca) bez mleka
57 |PP068 |z ogran łatwoprzyswajalnych
węglowodanów papkowata
(cukrzyca papkowata) b/mleka |
58 |PP069 |łatwo strawna niskobiałkowa bez
mleka
59 |PPO70 |po usunięciu migdałków bez mleka
PPO071 |bezlaktozowa 71
PPO072 |łatwo strawna
wysokoenergetyczna
PPO73 |Herbata gorzka
R
U
U
©
©
a
R
N
u
—
DIETY - AKTYWNE
Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl
Formularz: AutoRaport.fr3
strona 2 z 11
Data | godzina wydruku: 2019-12-12 12:50:46
l
DIETY - AKTYWNE
Nr
Lp j
podstawowa bogatobiałkowa bez
surowych warzyw, owoców i
jogurtów
PPO076 |łatwo strawna bogatobiałkowa bez
surowych warzyw, owoców i
jogurtów
63 |PPO075 75
76
z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów
(cukrzyca) bez surowych warzyw,
owoców i jogurtów
płynna wzmocniona
bogatobiałkowa bez cukru
(cukrzyca przetarta)
67 |PZO79 |łatwo strawna o zmienionej
konsystencji płynna bez cukru
(cukrzyca płynna)
PZ joe" „|
PZ081 |Bezglutenowa bez mleka
|” |oegaooakow ||
bogatobiałkowa
zapaleniem jelita grubego
orzechów, truskawek
[75 |zos "|Bezoienowa bezetoza | 5.
74 |PZ086 |z ograniczniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów
papkowata+zupa
przetarta(cukrzyca paptzupa
przetarta) bez mleka
75 |PZ087 |Bezglutenowa bez ryb, orzeszków | 87
ziemnych, jabłka
76 |PZ088 |płynna wzmocniona
bogatobiałkowa (przetarta
bezglutenowa)
7
78 |PZO90 |do żywienia przez sondę lub
przetokę bogatobiałkowa bez
cukru (cukrzyca sonda)
9 |PZ091 [W chorobach trzustki
pediatria/chirurgia dla dzieci
PZO092 |Z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów
(cukrzyca) bezlaktozowa
1 |PZ093 |Z ograniczeniem
łatwoprzyswajalnych
węglowodanów (cukrzyca)
bogatobiałkowa
PZ094 |Hypoalergiczna bez jaj, mleka i
ziemniaków
PZ095 |bezglutenowa bogatobiałkowa
PZ096 |Łatwo strawna o zmienionej
konsystencji papkowata + zupa
przetarta bez mleka bez jaj
85 |PZO97 |Łatwostrawna bez mleka bez 97
surowych owoców i warzyw
PZ098 |łatwo strawna o zmienionej
konsystencji papkowata + zupa
przetarta bogatobiałkowa
Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl
Formularz: AutoRaport.fr3
U
N
©
A
oo
w
U
N
o
co
[
U
U
©
U
u
Z
co — pa H z0
a O W = p
oo
o
© go
W _ co
8
8
2
83
84
strona 3 z 11
Data i godzina wydruku: 2019-12-12 12:50:46
N
Kod kolej
ny
Lp
87
88
"U
N
—
o
a
<o
u
w
106
<o
U
N
M
©
o
U
N
ż
„U
N
—
o
105 |PZ117
106 |PZ118
r
PZO99 |z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów
(cukrzyca z ograniczeniem
tłuszczu)
PZ100 |Podstawowa bez marchewki, ryby,
jaj
Z ograniczeniem łatwo 101
przyswajalnych węglowodanów
weg.WW
02
PZ103 |Bezlaktozowa bez 103
pomidorów, ogórków
92 |PZ104 |Psychiatria dzienna 104
93 |PZ105 |do żywienia przez sondę lub
przetokę bogatobiałkowa bez
bez mleka)
PZ106 |z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów
bez jaj, orzechów miodu
PZ108 |bezgłutenowa dla dzieci [108]
97 Płynna wzmocniona
bogatobiałkowa b/mleka
cukrzycowa(przetarta cukrzycowa
Z ograniczeniem łatwo 110
przyswajalnych węglowodanów
papkowata+zupa przetarta
bogatobiałowa(cukrzyca
pap.+zupa przet.b/biał.)
Łatwo strawna z ograniczeniem 111
tłuszczu bogatobiałkowa bez
surowych warzyw,owoców i
jogurtów
101 |PZ113 |łatwo strawna o zmienionej 113
konsystencji papkowata bez jajka
102 |PZ114 |Podstawowa bez ziemniaków/bez | 114
ryb
103 |PZ115 |Łatwo strawna bez 115
orzechów ziemniaków, marchewki,
104 |PZ116 |łatwo strawna bogatobiałkowa bez | 116
surowych warzyw,owoców i
produktów mlecznych
łatwo strawna o zmienionej
mleka,soi i orzechów
z ograniczeniem
łatwoprzyswajalnych
węglowodanów
bogatobiałkowa
płynna wzmocniona
bogatobiałkowa (przetarta)
bezlaktozowa
PZ102 |łatwo strawna o zmienionej 1
konsystencji płynna bez mleka
cukru bez mleka (cukrzyca sonda
5 |PZ107 |podstawowa bez jabłek 107
b/ml.)
100 |PZ112 |podstawowa bez mleka jaj,kakao |112
banana, arbuza
117
konsystencji papkowata bez
papkowata(cukrzyca papkowata)
PZ120 |łatwo strawna bez surowych
warzyw, owoców, jogurtów
107 |PZ119 119
DIETY - AKTYWNE
Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl
Formularz: AutoRaport.fr3
strona 4 z 11
Data I godzina wydruku: 2019-12-12 12:50:46
> m
109 |PZ121 |Z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów
niskobiałkowa z ograniczeniem
tłuszczu
110 |PZ122 |Dieta wegańska
111 |PZ123 |Hypoalergiczna bez kurczaka,
pomidora, jabłka,mąki żytniej
112 |PZ124 |z ograniczeniem
łatwoprzyswajalnych
węglowodanów bogatobiałkowa
bez mleka (cukrzyca
bogatobiałkowa bez mleka)
113 |PZ125 |łatwo strawna z ograniczeniem
tłuszczu bezlaktozowa(bez
nabiału)
114 |PZ126 |łatwo strawna bogatobiałkowa bez | 126
sur.warzyw,owoców jogurtów bez
mleka
115 |PZ127 |Z ograniczeniem łatwo 127
przyswajalnych
węglowodanów(cukrzyca)+zupa
przetarta bez mleka
116 |P2128 |Dieta bezlaktozowa 128
papkowata+zupa przetarta
117 |PZ129 |w chorobach trzustki z 129
ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów
130
118 |PZ130 |ubogo-energetyczna z ogr.łatwo
przyswajalnych węglowodanów
b/mięsa
119 |P2131 |z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów
(cukrzyca) bez mleka bez
owoców,soków i świeżych warzyw
121 |]PZ133 |Po usunięciu migdałków z
ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów
122 |PZ134 |ubogo-energetyczna - z
przyswajalnych węglowodanów
(cukrzyca)
124 |PZ136 |Bezlaktozowa o zmienionej 136
konsystencji papkowata
125 |PZ137 |Łatwo strawna bez kurczaka i 137
wieprzowiny
127 |PZ139 |Kleikowa na mleku z 139
ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów
128 |]PZ140 |Z ogran. łatwo przyswajalnych
węglowodanów(cukrzyca) z ogran.
140
120 |]PZ132 |Podstawowa bez marchewki i 132
jabłka
133
ograniczeniem łatwo
PZ135 |Podstawowa bez jaj
126 |PZ138 |Łatwo strawna o zmienionej 138
konsystencji - papkowata ( bez
mięsa
wołowego wieprzowego, baraniego
)
(cukrzyca)
substancji pobudzających
wydzielanie soku żołądkowego
DIETY - AKTYWNE
wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl
Formularz: AutoRaport.fr3
|
|
| strona 5 z 11
ata i godzina wydruku: 2019-12-12 12:50:46
|
|
|
DIETY - AKTYWNE
Nr
Nazwa kolej
Kod
[e | ny
PZ141 |Łatwo strawna bez mleka(zespół | 141
jelita wrażliwego)bez
prod.strączkowych warzyw
kapustnych i jabłka surowego
130 |PZ142 |do żywienia przez sondę lub 142
przetokę 2
131 |PZ143 |Z ograniczeniem łatwo 143
przyswajalnych węglowodanów
wg.WW( 15 WW )
133 |PZ145 |Płynna wzmocniona 145
bogatobiałkowa bez mleka i
mięsa(przetarta )
134 |PZ146 |Płynna wzmocniona
bogatobiałkowa(przetarta -w
chorobach trzustki)
135 |PZ147 |łatwo strawna (tylko mięso 147
drobiowe)
136 |PZ148 |Dieta płynna wzmocniona 148
(przetarta) bez mięsa
137 |PZ149 |Dieta z ograniczeniem łatwo 149
przyswajalnych węglowodanów
(cukrzycowa), jarska
LP
129
138 |PZ150 |Płynna wzmocniona
bogatobiałkowa (przetarta)
bezlaktozowa, cukrzycowa
- ||
140 |PZ152
Z ograniczeniem
łatwoprzyswajalnych
152
141 |PZ153 153
142 |PZ154
155
papkowata+zupa prztarta
b/mleczna,bez surowych warzyw i
56
U
N
mn
u
Z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych
węglowodanów(cukrzycowa-papko
wata)papkowata(po usunięciu
wyrostka)
Z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów
płynna bez mleka(cukrzycowa
płynna b/ml)
Łatwo strawna bogatobiałkowa o
zmienionej konsystencji
węglowodanów (cukrzycowa bez
143 |PZ155
owoców
nabiału)bezglutenowa,bezlaktozow
a
Z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych
węglowodanów(cukrzycowa)bez
144 |PZ156 |Łatwo strawna bogatobiałkowa o |1
zmienionej konsystencji
papkowata +zupa przetarta bez
Sur.warzyw, owoców jogurtów
145 |PZ157 |Hypoalergiczna bezglutenowa 157
PZ158 |Płynna wzmocniona
bogatobiałkowa b/mleka,
wątrobowa (przetarta)
147 |PZ159 i
Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi com.pl
Formularz: AutoRaport.fr3
mleka niskokaloryczna
z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów(
cukrzycowa)bez mleka ,
jajfuczulenie na jaja kurze)
|
strona 6 z 11
Data i godzina wydruku: 2019-12-12 12:50:46
Łatwo strawna o zmienionej
konsystencji-papkowata bez
mleka,bez drożdży i mięsa
wołowego
Łatwo strawna o zmienionej
konsystencji papkowata
PZ160
149 |PZ161
bogatobiałkowa+zupa przetarta
bez mleka
150 |PZ162 |łatwo strawna jarska (bezmięsna), | 162
bezlaktozowa
PZ163 |Bezlaktozowa bogatobiałkowa
152 |PZ164 |Dieta po zabiegu laryngologicznym| 164
V doba
153 |PZ165 |Łatwo strawna bez mleka,bez 165
mięsa wieprzowego bez czarnej
herbaty
154 |PZ166 |Z ograniczeniem łatwo 166
przyswajalnych węglowodanów
(cukrzycowa) bez ryb
155 |PZ167 |Bezglutenowa,bezlaktozowa,bogat | 167
obiałkowa
156 |PZ168 |Przy biegunce (Clostridium 168
difficile) - dzień 1
157 |PZ169 |Przy biegunce (Closridium difficile)
- 2 dzień
158 |PZ170 |Przy biegunce (Clostridium 170
difficile) - 3 dzień
Pz171 |Dieta przy Clostridium difficile - 4 | 171
dzień(rozszerzona)
PZ172 |Dieta z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych weglowodanów
(cukrzycowa) o niskim indeksie
glikemicznym(bez nabiału/bez
mleka)
161 |PZ173 |Dieta przy biegunce do żywienia |173
przez sondę lub przetokę
d/dorosłych
162 |PZ174 |Dieta łatwo strawna 174
ubogofosforanowa ze zwiększoną
ilością wapnia
163 |PZ175 |Z ograniczeniem łatwo 175
przyswajalnych
węglowodanów(cukrzycowa) wg.
17 WW
164 |PZ176 [W chorobach trzustki Il faza(u 176
dzieci)
165 |PZ177 |Psychiatria dzienna-z
ograniczeniem łatwo
przyswajalnych
węglowadanów(cukrzycowa)
166 |PZ178 |Łatwostrawna o zmienionej 178
konsystencji papkowata
bogatobiałkowa+zupa przetarta
bezlaktozowa, bez jaj i ryb
167 |PZ179 |Płynna wzmocniona 179
bogatobiałkowa bezlaktozowa bez
jaja i ryb(przetarta bezlaktozowa)
168 |PZ180 |Dieta łatwo strawna o zmienionej | 180
konsystencji papkowata - skaza
białkowa
Kleikowa na mleku bezglutenowa | 182
DIETY - AKTYWNE
Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl
Formularz: AutoRaport.fr3
strona 7 z 11
Data i godzina wydruku: 2019-12-12 12:50:46
DZEKZOEE
171 |PZ183 |Bezglutenowa,bez mleka o
zmienionej konsystencji
papkowata
172 |PZ184 |Hypoalergiczna, bez
kurczaka(drobiu),bez banana i bez
wołowiny
173 |PZ185 |Hypoalergiczna bezglutenowa, bez| 185
cukru
174 |PZ186 |Łatwo strawna o zmienionej
konsystencji papkowata+zupa
przetarta bez mleka(skaza
białkowa)
175 |PZ187 |Bezglutenowa bezlaktozowa,bez | 187
mięsa(łatwo strawna)
176 |PZ188 |Dieta przy biegunce przez sondę | 188
lub przetokę d/dorosłych-dzień Ill
178 |PZ190 |Z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów
papkowata + zupa przetarta
bezlaktozowa
179 |PZ191 |Łatwo strawna jarska - anoreksja | 191
180 |PZ192 |Z ogr. subst. pobudzaj, wydziel.
soku żołądkowego bez mleka i ogr.
łatwo przysw. węglow. (
cukrzycowa)
W chorobach trzustki - III / IV
faza(u dzieci)
182 |PZ194 |W chorobach trzustki 19
bezlaktozowa
183 |PZ195 |Podstawowa bogatobiałkowa-
jarska(bez mięsa)
184 |PZ196 |Płynna wzmocniona 19
bogatobiałkowa (przetarta) - 300ml
185 |PZ197 |W chorobach trzustki o zmienionej | 197
konsystencji papkowata+zupa
przetarta
a
lo)
i
N
—
o
o
187 W chorobach trzustki z 199
łatwoprzyswajalnych
węglowodanów bez mleka
Bezglutenowa bez jaja o
zmienionej konsystencji
189 |PZ201 |Z ograniczeniem łatwo 201
przyswajalnych
węglowodanów(cukrzycowa)
bezglutenowa
PZ202 |do zywienia przez sondę lub 202
przetokę przy fenyloketonurii
191 |PZ203 |Z ograniczeniem 203
łatwoprzyswajalnych
węglowodanów (cukrzycowa)
bezlaktozowa z masłem
niskoresztkowa
192 |PZ204 |Z ograniczeniem łatwo 204
przyswajalnych
węglowodanów(cukrzycowa),bezgl
utenowa,bogatobiałkowa bez ryb
ograniczeniem
188 |PZ200
papkowata
193 |PZ205 |łatwo strawna 205
wysokoenergetyczna bez mleka
DIETY - AKTYWNE
wydruk z programu MAP! JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl
Formularz: AutoRaport.fr3
strona 8 z 11
Dąta I godzina wydruku: 2019-12-12 12:50:46
-
Ez
A
o
2
Z
z0
= 0,
194 |PZ206 |Z ograniczeniem
łatwoprzyswajalnych
węglowodanów (cukrzyca)
bezlaktozowa, skaza białkowa
PZz207 |Bezglutenowa bez marchewki i 207
jabłka
PZ208 |Dieta bezlaktozowa
bogatobiałkowa, ubogobłonnikowa,
bez owoców+zupa na kolację
PZ209 |Zewnątrzwydzielnicza
niewydolność trzustki
PZ210 |Dieta przy skazie białkowej bez 210
mięsa wieprzowego
Z ograniczeniem tłuszczu
bogatobiałkowa bez mleka(bez
jogurtu)(wątrobowa
b/biał.b/ml.b/jogurtu)
Z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów z
ograniczeniem tłuszczu bez
mleka(cukrzycowa wątrobowa
b/ml)
Łatwo strawna bogatobiałkowa( 5 |213
posiłków dziennie )
przy biegunce- dzień II bez laktozy | 214
ND
©
©
Bezglutenowa,bezlaktozowa łatwo | 215
strawna o zmienionej konsystencji
papkowata + zupa przetarta
Dieta po zabiegu laryngologicznym| 216
lil doba
Z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych weglowodanów
(cukrzycowa) o niskim indeksie
glikemicznym
ubogoenergetyczna
IV doba
ziemniaków i skrobi ziemniaczanej
Dieta po zabiegu laryngologicznym| 222
Il doba
Z ograniczeniem substancji 223
pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego bez mleka i jaj
tłuszczu papkowata bez mleka
fruktozy
PZ227 |Przy biegunce-dzień Ill bez laktozy| 227
216 |PZ228 |Bezlaktozowa o zmienionej
konsystencji papkowata
bogatobiałkowa
217 |]PZ229 |do żywienia przez sondę lub 229
przetokę( bezlaktozowa)
218 |]PZ230 |Bezglutenowa bezlaktozowa bez
jaj „owoców
cytrusowych, jabłek,drożdży
207
210
211
PZz211
PZz212
PZ213
PZ214
PZ215
PZ216
PZ218
PZ219
PZ221
PZ222
PZz223
DIETY - AKTYWNE
Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl o
Formularz: AutoRaport.fr3
| strona 9 z 11
Data i godzina wydruku: 2019-12-12 12:50:46
Nr
Lp kolej
ny
219 |PZ231 |Podstawowa bez surowych 231
warzyw owoców jogurtów
220 |PZ232 |płynna wzmocniona 232
bogatobiałkowa(przetarta) bez
cukru,bez jaja (cukrzyca
wątrobowa)
221 |PZ233 |Łatwo strawna - jarska 233
(bezmięsna) bez mleka
bezglutenowa, bezlaktozowa
przyswajalnych węglowodanów
PZ237 |podstawowa - jarska (bezmięsna) | 237
bez ryb
PZ240 |Łatwo strawna jarska z
ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów
papkowata bez mleka
231 |PZ243 |Dieta przy skazie białkowej z
ograniczeniem tłuszczu papkowata
bez truskawek.
222 |PZ234 |płynna wzmocniona 234
PZ235 |Łatwo strawna bez owoców
papkowata+zupa przetarta
PZ238 |Podstawowa - jarska (bezmięsna) | 238
bez mleka
PZ241 |Bezglutenowa o zmienionej 241
konsystencji papkowata
PZ244 |Przy biegunce bezglutenowa-dzień| 244
1.1I
W
N
o
N
|)
%
N
R
©
bogatobiałkowa (przetarta)
PZ236 |Z ograniczeniem łatwo
bezlaktozowa, bezglutenowa
PZ239 |Łatwo strawna - jarska bez ryb 239
230 |PZ242 |Łatwo strawna niskobiałkowa z 242
ograniczeniem tłuszczu, sodu
N
a
w
233 |PZ245 |Przy biegunce bezglutenowa - 245
dzień III
234 |PZ246 |Bezglutenowa przy skazie 246
białkowej
235 |PZ247 |Łatwo strawna bez 247
marchewki jabłka ,gruszki
236 |PZ248 |Łatwo strawna z ograniczeniem 248
tłuszczu-jarska(bezmięsna)
249
237 |PZ249 |Łatwo strawna z ograniczeniem
tłuszczu papkowata
bogatobiałkowa
238 |PŻ250 |Łatwo strawna bez pomidorów, 250
marchewki i kiwi
251
240 |PZ252 |z ograniczeniem
łatwoprzyswajalnych
b/mleka jarska
241 |]PZ253 |w chorobach trzustki o zmienionej | 253
konsystencji papkowata
bogatobiałkowa,
wysokoenergetyczna
239 |PZ251 |Z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych
węglowodanów(cukrzycowa) bez
sur.warzyw,owoców i jogurtów, bez
mleka
węglowodanów(cukrzycowa)
242 |PZ254 |Z ograniczeniem tłuszczu
(wątrobowa) bezlaktozowa
DIETY - AKTYWNE
Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl
Formularz: AutoRaport.fr3
O-—
strona 10 z 11
ata i godzina wydruku: 2019-12-12 12:50:46
DIETY - AKTYWNE
Kod Nazwa
243 |PZ255 |z ograniczeniem
łatwoprzyswajalnych
węglowodanów (cukrzyca),
niskobiałkowa
244 |PZ256 |łatwo strawna z ograniczeniem 256
tłuszczu papkowata, 6 posiłków
245 |PZ257 |Bezglutenowa bogatobiałkowa bez | 257
mleka
246 |P2258 |z ograniczeniem
łatwoprzyswajalnych
węglowodanów (cukrzycowa),
papkowata, bez mleka,
bezglutenowa, bogatobiałkowa
247 |PZ259 |W chorobach trzustki 259
bezlaktozowa bez mięsa
PZ260 |Dieta kobiety ciężarnej Itrymestr |260
249 |PZ261 |Dieta kobiety ciężarnej Il trymestr | 261
| 250 PZ262 |Dieta kobiety ciężarnej III trymestr
PZ263 |Dieta kobiety karmiącej 26
252 |PZ264 |Bezlaktozowa przy skazie 6
białkowej
253 |PZ265 | Podstawowa ( jarska) bezmięsna, | 265
bezlaktozowa
, Sporządził
Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl strona 11 z 11
Formularz: AutoRaport.fr3 Dęta I godzina wydruku: 2019-12-12 12:50:46
| |
|
| DIETA PODSTAWOWA DIETA ŁATWO STRAWNA, Z ograniczeniem
Tłuszczu, Z ograniczeniem łatwo przyswajalnych
węglowodanów.
Jadłospis okresowy dla zakresu dat od 05.12.2019 do 18.12.2019 roku.
KOLACJA
Podwieczorek
II Kolacja
dzieci i kobiety
ciężarne, matki
karmiące
Cukrzyce
ŚNIADANIE OBIAD
" |kasza kukurydzianna |żurek zjajemi
na mleku (MLE) ziemniakami (GLU,
e herbata JAJ, SOJ, MLE,
gz |pieczywo=chleb"—|OQRZ; SEL; GOR;-—
Ę mieszany pszenno- |SO>)
R żytni(GLU) pieczeń z
m _ |masło roślinne karkówki w sosie
o (MLE) myśliwskim (GLU,
Q _ |ser topiony (MLE) |OZ, SOJ, MLE,
W _|ogórek kiszony SEL, SO>)
5 kasza jęczmienna
o (GLU)
kapusta czerwona
zasmażana,
kompot
kawa z mlekiem
pieczywo-chleb
mieszany pszenno-
żytni/graham(GEU)-
masło roślinne
(MLE)
serdelki z
kurczaka na
gorąco (GLU)
ketchup
ŚNIADANIE
OBIAD
KOLACJ
Podwieczorek:
kasza kukurydziana
dzieci i kobiety |na mleku (MLE)
w ciąży: rogal
JAJ 327 kcal)
cukrzyca :jogurt
naturalny (MLE)
II kolacja :
dzieci i kobiety
w ciąży:
galaretka z
truskawkami
(GLU, SOJ,
MLE, ORZ, SEL,
GOR, 22,9 kcal)
cukrzyca : jajo
gotowane na
miękko (JAJ )
kanapka z pastą
mięsno-jarzynowa
z mięsa kurczaka
(GLU, SEL)
kawa z mlekiem
[maślany (GŁU;—|(6LU; MEE) ———
pieczywo (GLU)
masło roślinne
(MLE)
twaróg chudy z
zielonym
koperkiem
o
IE
350
tj
EZIMA
Dieta podstawowa:
Bez mleka: Kefir (MLE)
Dieta Podstawowa/Dieta Podstawowa Dzieci i Położnice
Energia:
2265,06 kcal /+ 349,9 kcal = 2614,96 kcal
Białko: 78,09/+ 9,19 g = 87,28 g
Tłuszcz: 92,34 g/+ 6,05 = 98,39 g
Węglowodany: 304,11 g/ + 66,49 g = 370,6 g
Energia:
Dieta łatwostrawna:
Bez mleka: Kefir (MLE)
zupa ryżowa z
kalafiorem z ziel. piet.
(GLU, SEL)
schab gotowany w—
sosie potrawkowym
(GLU, SEL)
kasza jęczmienna
(GLU)
szpinak na gęsto (GLU,
SOJ, MLE),
kompot
herbata
pieczywo (GLU)
masło roślinne
(MEE 0 —
pasta mięsno-
jarzynowa z
mięsa z indyka
(udziec ) z zieloną
pietruszką(SEL)
Dieta Łatwo Strawna/Dieta Łatwo Strawna Dzieci i Położnice
1992,20kcal /+ 349,9 kcal = 2342,10 kcal
Białko: 91,60 g/+ 9,19 g = 100,79 g
Tłuszcz: 50,10 g/+ 6,05 g = 56,15 g
Węglowodany: 320,50 g/+ 66,49 = 386,99 g
Dieta z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów:
Bez mleka: Kefir (MLE)
Energia: 2087,10 kcal
Białko: 110,90 g
Tłuszcz: 59,10 g
Węglowodany: 301,10 g
A
kasza manna na rosół z makaronem | kawa z mlekiem Podwieczorek: kasza manna na rosół z makaronem herbata
P | mleku (GLU, MLE) (GLU, JAJ, SEL) |(GLU, MLE) dzieci i kobiety |mleku (GLU, (GLU, JAJ, SEL) pieczywo (GLU)
herbata schab w cieście pieczywo-chleb w ciąży: kiwi MLE) udo z kurczaka masło roślinne
Ę- pieczywo—chleb (GLU, JAJ, MLE) | mieszany pszenno- |(44,8 kcal) kawa z mlekiem gotowane w sosie (MLE)
Ę mieszany pszenno- |ziemniaki żytni/graham (GLU) | cukrzyca : kisiel |(GLU, MLE) pietruszkowym (GLU, |risotto z pieczarkami
m |żytni (GLU) marchewka z masło roślinne bez cukru z pieczywo (GLU) SEL) ze schabem i
3 masło roślinne groszkiem (GLU, |(MLE) owocami kiwi masło roślinne ziemniaki włoszczyzną
2 pasta ztwarogui |SOJ, MLE) ogonówka (MLE) marchewka z groszkiem |z sosem
b ryby konserwowej | kompot sałata lodowa z II kolacja : pasta z wędlinyi |(GLU, SOJ, MLE) pomidorowym z
5 z cebulką (GLU, sosem vinegret dzieci i kobiety |twarogu kompot oregano (GLU,
s _|MLE, SEL, GOR) w ciąży: serek |chudego z | SEL)
waniliowy (MLE, |zielonym
241,5 kcal) koperkiem
cukrzyca :
koktajl mleczny z |Ln/tł -pasta z
truskawkami wędliny i twarogu
(MLE) chudego z zielonym
kanapka z pastą |koperkiem,
mięsno-jarzynowa |dżem
z mięsa kurczaka
(GLU, SEL)
Dieta podstawowa: Dieta łatwostrawna: Dieta z ograniczeniem łatwo
< przyswajalnych węglowodanów:
H Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE) Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE) Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
©
m Dieta Podstawowa/Dieta Podstawowa Dzieci i Położnice Dieta Łatwo Strawna/Dieta Łatwo Strawna Dzieci i Położnice Energia: 2488,00 kcal
£. | Energia: Energia: Białko: 127,30 g
z 2260,74 kcal /+ 286,3 kcal = 2547,04 kcal 2352,70 kcal /+ 286,3 kcal = 2639 kcal Tłuszcz: 68,20 g
ź | Białko: 90,68 g/+ 19,77 g = 110,45 g Białko: 114,00 g/+ 19,77 g = 133,77 8 Węglowodany: 371,80 g
8 Tłuszcz: 78,42 g/+ 16,9 g = 95,32 g Tłuszcz: 64,60 g/+ 16,9 g = 81,5g
Węglowodany: 321,33 g/+ 15,62 g = 336,95 8 Węglowodany: 349,30 g/+ 15,62 g = 364,92 g
EZIMKZDO JSOLIEĄĄ
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Dieta Podstawowa/Dieta Podstawowa Dzieci i Położnice
Energia:
2458,05 kcal /+ 470,3 kcal = 2928,35 kcal
Białko: 114,26 g/+ 6,39 g = 120,65 g
Tłuszcz: 87,47 g/+ 23,9 g = 111,37 g
Węglowodany: 335,18 g/+ 59,29 = 394,47
Energia:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Dieta Łatwo Strawna/Dieta Łatwo Strawna Dzieci i Położnice
2050,60 kcal /+ 470,3 kcal =2520,90 kcal
Białko: 78,60 g/+ 6,39 g =84,99 g
Tłuszcz: 57,70 g+ 23,9 g=81,6g
Węglowodany: 318,60 g/+ 59,29 = 377,89 g
przyswajalnych węglowodanów:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Energia: 1972,40 kcal
Białko: 93,40 g
Tłuszcz: 56,60 g
Węglowodany: 298,20 g
© |ryż na mleku (GLU, zupa pejzanka z kawa z mlekiem Podwieczorek: ryż na mleku zupa pejzanka z herbata
MLE) ziemniakami, (GLU, MLE) dzieci i kobiety |(GLU, MLE) ziemniakami (GLU, pieczywo (GLU)
herbata kapustą białą, pieczywo-chleb w ciąży: chrupki |kawa z mlekiem SEL) masło roślinne
z pieczywo—chleb kukurydzą, mieszany pszenno- |kukurydziane (GLU, MLE) polędwica (MLE)
8 mieszany pszenno- | pietruszką nać żytni/graham (GLU) |(35,3 kcal) pieczywo (GLU) wieprzowaw sosie serdelka z
z żytni (GLU) (GLU, SEL) masło roślinne cukrzyca : masło roślinne majerankowym (GLU, |kurczaka na gorąco
B | masło roślinne pulpet wieprzowy | (MLE) kalafior gotowany |(MLE) SEL) (GLU)
Q (MLE) z łopatki kurczak -udo w pasta z jaja z ziemniaki ser żółty (MLE)
3 pasztet drobiowy |w sosie cebulowym |jarzynach z cebulką |II kolacja : zieloną pietruszką | sałatka z buraczków i sałata zielona
ly (GLU, SOJ, MLE, |(GLU,JAJ, MLE, |(GLU, SEL) dziecii kobiety |(JAJ) ananasa,
S$ |SEL, GOR) SEL) w ciąży: bułka kompot L n/tl- pasta mięsno
ws |paprykaczerwona |kaszagryczana, a | drożdzowa (GLU, |Ln/tł-pastaz 0... |- jarzynowa z mięsa m
ćwikła (MLE), 435 kcal) białka jaja z zielona kurczaka
kompot cukrzyca : pietruszką, pierś
twaróg chudyw _ |indycza pieczona
kawałku (MLE) |(JAJ,SOJ, SEL,
kanapka z pastą |GOR)
mięsno-jarzynowa
z mięsa kurczaka
| (GLU, SEL)
Dieta podstawowa: Dieta łatwostrawna: Dieta z ograniczeniem łatwo
+"
R |kasza kukurydziana | zupa grochowa z kawa z mlekiem Podwieczorek: kasza kukurydziana | zupa koperkowa z ryżem | herbata
na mleku (MLE) makaronem (GLU, |(GLU, MLE) dzieci i kobiety |na mleku (MLE) (GLU, SEL) pieczywo (GLU)
herbata JAJ, SOJ, MLE, pieczywo-chleb w ciąży: ananas |kawa z mlekiem udo z kurczaka masło roślinne
E. pieczywo—chleb ORZ, SEL, GÓR) |mieszany pszenno- |zsyropu(28,56 (GLU, MLE) gotowane 1 szt. w sosie | (MLE) |
Z mieszany pszenno- | potrawka z żytni/graham (GLU) | kcal) , pieczywo (GLU) pietruszkowym (GLU, |twaróg w |
5: |żytni (GLU) kurczaka masło roślinne cukrzyca : kisiel | masło roślinne SEL) kawałku
s _ |masło roślinne z pieczarkami i (MLE) z truskawką (MLE) kasza jaglana dżem
o (MLE) cebulką (GLU, szynka mrożoną polędwica mieszanka królewska,
90 |ser żółty (MLE) SEL) konserwowa miodowa kompot C -twaróg w kawałku
R |ogórek zielony ziemniaki sałata zielona II kolacja : jabłko pieczone pomidor
b surówka z powidła zjabłkaz — |dziecii kobiety
m marchewki i jabłka z | cynamonem kobiety w
© majonezem (JAJ, ciąży: biszkopty
MLE), 30g (GLU, JAJ,
kompot 102,3 kcal)
cukrzyca :
surówka z selera i
marchwi na
winno
kanapka z pastą
mięsno-jarzynowa
z mięsa kurczaka
(GLU, SEL)
Dieta podstawowa: Dieta łatwostrawna: Dieta z ograniczeniem łatwo
z przyswajalnych węglowodanów:
H Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE) Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE) Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
9
m Dieta Podstawowa/ Dieta Podstawowa Dzieci i Położnice Dieta Łatwo Strawna/Dieta Łatwo Strawna Dzieci i Położnice Energia: 2263,90 kcal
2, | Energia: Energia: Białko: 114,00 g
7 2186,88 kcal/ +130,9 kcal = 2317,78 kcal 2366,04 kcal/ +130,90 kcal = 2496,94 kcal Tłuszcz: 68,20 g
ź Białko: 107,14 g/+2,69 g = 109,83g Białko: 110,00 g/+2,69 g = 112,69 g Węglowodany: 325,40 g
8 Tłuszcz: 56,93 g/+ 1,29 g = 58,22 g Tłuszcz: 65,17 g/+ 1,29 g = 66,46 g _|
Węglowodany: 343,40 8/+27,27g=370,675 | Węglowodany: 344,30£/+ 27,27 $= 371.575
EZOMAZDO J$0LIEĄ
Energia:
Bez mleka: Jogurt naturalny(MLE)
Dieta Podstawowa/Dieta Podstawowa Dzieci i Położnice
2544,57 kcal /+ 122,85 kcal = 2667,42 kcal
Białko: 88,20 g/+ 5,73 g = 93,93 8
Tłuszcz: 112,13 g/+ 2,30 g = 114,43 g
Węglowodany: 325,64 g/+ 20,49 g = 346,13 g
kompot
zupa selerowa z
makaronem (GLU,
JAJ, SEL)
zrazik mielony z
udźca indyka w sosie
potrawkowym (GLU,
SEL, JAJ)
ziemniaki
buraczki oprószane
(GLU, SOJ, MLE),
herbata
pieczywo (GLU)
masło roślinne
(MLE)
kurczak z
jarzynami w
galarecie (GLU,
SOJ, MLE, ORZ,
SEL, GOR)
ga | płatki owsiane na zupa szpinakowa z |kawa z mlekiem Podwieczorek: płatki owsiane na
mleku (GLU, MLE) |kapusta kiszoną (GLU, MLE) dzieci i kobiety |mleku (GLU,
= herbata (GLU, SEL) pieczywo-chleb w ciąży: MLE) |
Be. | pieczywo—chleb kotlet z karkówki | mieszany pszenno- |brzoskwinia z kawa z mlekiem
8 mieszany pszenno- |(GLU, JAJ) żytni/graham (GLU) |syropu (GLU, MLE)
$ żytni (GLU) ziemniaki masło roślinne (32,85 kcal) pieczywo (GLU)
m masło roślinne buraczki oprószane |(MLE) cukrzyca: masło roślinne
m |twaróg ze (GLU, SOJ, MLE), |serdelki z sałatka z (MLE)
o szczypiorkiem kompot kurczaka na gorąco | marchewki i pasta z jaja z
$ (GLU) groszku zolejem |wędliną
h brukselka gotowana sałata zielona
5 | Bo - = — llikolaja: |
2 dzieci i kobiety |Ln/tł -miód
w ciąży: brzoskwinia z
jogurt owocowy |syropu
(90 kcal)
cukrzyca
ryż z jabłkiem i
cynamonem
(GLU)
kanapka z pastą
mięsno-jarzynowa
z mięsa kurczaka
(GLU, SEL)
Dieta podstawowa: Dieta łatwostrawna:
Bez mleka: Jogurt naturalny(MLE)
Dieta Łatwo Strawna/Dieta Łatwo Strawna Dzieci i Położnice
Energia:
2080,30 kcal /+ 122,85 kcal = 2203,15 kcal
Białko: 95,12 g/+ 5,73 g = 100,85 g
Tłuszcz: 56,05 g/+ 2,30 g = 58,35 g
Węgłowodany: 316,70 g/+ 20,49 g = 337,19 g
|
Dieta z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węgłowodanów:
Bez mleka: Jogurt naturalny(MLE)
Energia: 2186,10 g
Białko: 106,61 g
Tłuszcz: 56,57 g
Węglowodany: 346,71 g
cziiililiikkiiiikkkasscvscsccócóisascvckóskacscóacicdscacjdasmccmsmecmią
6T0z*zl'0T Ą3.10]m
EZOMAZDO JSOLIEAĄ
ryż na mleku (GLU, | zupa brokułowa z kawa z mlekiem Podwieczorek: ryż na mleku
MLE) ziemniakami i (GLU, MLE) dzieci i kobiety |(GLU, MLE)
herbata pietruszką nać pieczywo-chleb w ciąży: kisielz |kawa z mlekiem
pieczywo—chleb (GLU, SEL) mieszany pszenno- |owocami kiwi (GLU, MLE)
mieszany pszenno- | pieczeń rzymska |żytni/graham (GLU) | (88 kcal) pieczywo (GLU)
żytni (GLU) z łopatki (GLU, masło roślinne cukrzyca : kisiel | masło roślinne
masło roślinne JAJ) (MLE) z owocami kiwi (MLE)
(MLE) sos czosnkowy sałatka żydowska polędwica
szynkówka (GLU, SEL) zjajem i II kolacja : drobiowa
ogórek kiszony kasza gryczana szczypiorem (JAJ, |dziecii kobiety jabłko
surówka z |MLE) w ciąży:
marchewki „selera i | pomidor herbatniki (GLU,
jabłka ze śmietaną JAJ, 218,5 kcal)
(MLE,SEL), cukrzyca:
kompot kalafior z wody
kanapka z pastą
mięsno-jarzynowa
z mięsa kurczaka
(GLU, SEL)
Dieta podstawowa: Dieta łatwostrawna:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Dieta Podstawowa/ Dieta Podstawowa Dzieci i Położnice
Energia:
2208,90 kcal/ + 306,5 kcal = 2515,40 kcal
Białko: 73,55 g/+ 4,31 g = 77,86 g
Tłuszcz: 74,55 g/+ 5,60 g = 80,15 g
Węglowodany: 339,72 g/+ 60,08 g = 399,80 g
Energia:
| Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Dieta Łatwo Strawna/Dieta Łatwo Strawna Dzieci i Położnice
2107,80 kcal /+ 306,5 kcal = 2414,30 kcal
Białko: 99,90 g/+ 4,31 g = 104,21 g
Tłuszcz: 49,80 g/+ 5,60 g = 55,4 8
Węglowodany: 337,00 g/+ 60,08 g = 397,08 g
zupa brokułowa z
ziemniakami i
pietruszką nać (GLU,
SEL)
potrawka z mięsa
kurczaka z koperkiem
(GLU, SEL),
ziemniaki,
surówka z selera, jabłka
i marchewki z jogurtem
naturalnym (MLE),
kompot
herbata
pieczywo (GLU)
masło roślinne
(MLE)
twaróg chudy z
zieloną pietruszką
pomidor
Dieta z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Energia: 2058,20 kcal
Białko: 106,90 g
Tłuszcz: 48,60 g
Węglowodany: 331,70 g
6TOE'ZT'TI EPOJAS
0 J901IEM
EZIMA'
makaron na mleku
(GLU, JAJ, MLE)
herbata
pieczywo—chleb
mieszany pszenno-
żytni (GLU)
masło roślinne
(MLE)
ser żółty (MLE)
papryka czerwona
Dieta podstawowa:
zupa ogórkowa z kawa z mlekiem Podwieczorek: makaron na mleku |rosół jarski z kaszą herbata
ziemniakami (GLU, | (GLU, MLE) dzieci i kobiety |(GLU, JAJ, MLE) |manną z talarkami pieczywo (GLU)
MLE, SEL) pieczywo-chleb w ciąży: serek |kawa z mlekiem marchewki (GLU, SEL) | masło roślinne
udo z kurczaka- |mieszany pszenno- |grani(MLE, (GLU, MLE) pulpet z polędwiczki |(MLE)
1szt. w sosie żytni/graham (GLU) | 202 kcal) pieczywo (GLU) wieprzowej w sosie serdelka z
pomidorowym masło roślinne cukrzyca: masło roślinne pomidorowym z kurczaka na gorąco
(GLU, SEL) (MLE) owsianka na (MLE) oregano (GLU, SEL) (GLU)
ziemniaki kiełbasa podlaska |wodzie z żurawiną |pasta z jajai ryż (GLU) mieszanka
fasolka szparagowa | pieczona i rodzynkami twarogu szpinak na gęsto (GLU, | królewska
z olejem (MLE), surówka Coleslaw z |(GLU, SOJ, chudego z zieloną |SOJ, MLE),
kompot marchewką (JAJ, ORZ, SEL, GOR) | pietruszką (JAJ) |kompot L n/tł - pasta z
Rona 2x (MLE) SOW JE OZ Ą E | SA białka jaja z
II kolacja : L n/tł -pasta rybno koperkiem ziel.
dzieci: dzieci i kobiety - (JAJ)
pierś indycza w ciąży: ciasto |jarzynowa (SEL) dżem
pieczona drożdżowe (GLU,
dżem 145 kcał)
cukrzyca : ciasto
drożdżowe bez
kruszonki bez
cukru (GLU, JAJ,
MLE)
kanapka z pastą
mięsno-jarzynowa
z mięsa kurczaka
(GLU, SEL)
Dieta łatwostrawna: Dieta z ograniczeniem łatwo
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Dieta Podstawowa/ Dieta Podstawowa Dzieci i Położnice
Energia:
2260,91 kcal /+ 347 kcal = 2607,91 kcal
Białko: 112,61 g/+ 28,45 g = 141,06 g
Tłuszcz: 74,91 g/+ 12,6 g = 87,51 g
Węglowodany: 312,61 g/+ 30,45 g = 343,06 g
Energia:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Dieta Łatwo Strawna/Dieta Łatwo Strawna Dzieci i Położnice
2132,98 kcal /+ 347 kcal = 2479,98 kcal
Białko: 83,79 g/+ 28,45 g = 112,24 g
Tłuszcz: 66,28 g/+ 12,6 g = 78,88 g
Węglowodany: 310,81 g/+ 30,45 g = 341,26 g
przyswajalnych węglowodanów:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Energia: 2276,99 kcal
Białko: 95,44 g
Tłuszcz: 70,53 g
Węglowodany: 335,65 g
6TOE'ZT'ZT YDJJIEMZI
kasza kukurydziana
na mleku (MLE)
herbata
pieczywo—chleb
mieszany pszenno-
żytni (GLU)
masło roślinne
(MLE)
pasztet zapiekany
drobiowy(GLuU,
SOJ, MLE,SEL,
GOR)
pomidor
zupa fasolowa z
ziemniakami (GLU,
SOJ, MLE, ORZ,
SEL, GOR)
frykadelka
wieprzowa z
łopatki z sosem
myśliwskim (GLU,
JAJ, OZ, SOJ,
MLE, SEL, SO2)
kasza jaglana,
ćwikła z chrzanem
(MLE),
kompot
BZOMKZDO J$01IEĄ
Dieta podstawowa:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Dieta Podstawowa/ Dieta Podstawowa Dzieci i Położnice
Energia:
2282,74 kcal /+ 64,9 kcal = 2347,64 kcal
Białko: 88,24 g/+ 1,29 g = 89,53 g
Tłuszcz: 71,24 g/+ 0,35 = 71,59 g
kawa z mlekiem
(GLU, MLE)
pieczywo-chleb
mieszany pszenno-
żytni/graham (GLU)
masło roślinne
(MLE)
pasta zjajai
twarogu z
koperkiem ziel.
(JAJ)
sałata lodowa z
żurawiną i sosem
vinegret
Podwieczorek:
dzieci i kobiety
w ciąży:
mandarynka
(42,0 kcal)
cukrzyca :
jabłko
II kolacja :
dzieci i kobiety
w ciąży:
galaretka
owocowa z
truskawkami mr.
(GLU, JAJ,
ORZ, OZ, SOJ,
MLE, SEL, GOR,
SEZ, 22,9 kcal)
cukrzyca : serek
grani
kanapka z pastą
mięsno-jarzynowa
z mięsa kurczaka
(GLU, SEL)
kasza kukurydziana
na mleku (MLE)
kawa z mlekiem
(GLU, MLE)
pieczywo (GLU)
masło roślinne
(MLE)
szynka z indyka
pomidor
zupa z zielonym
groszkiem z
ziemniakami (GLU,
SEL)
klopsiki ze schabu w
sosie jarzynowym
(GLU, SEL, JAJ)
ziemniaki
buraczki na winno z
olejem fw kostkę),
kompot
herbata
pieczywo (GLU)
masło roślinne
(MLE)
sałatka jarzynowa
z majonezem z
mleka w proszku
(JAJ, MLE, SEL)
Energia:
Dieta łatwostrawna:
Bez mleka: Jogurt naturalny(MLE)
Dieta Łatwo Strawna/Dieta Łatwo Strawna Dzieci i Położnice
2120,80 kcal /+ 64,9 kcal = 2185,70 kcal
Białko: 78,60 g/+ 1,29 g = 79,89 g
Tłuszcz: 50,60 g/+ 0,35 = 50,95 g
Dieta z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów:
Bez mleka: Jogurt naturalny(MLE)
Energia: 2243,20 kcal
Białko: 108,10 g
Tłuszcz: 58,40 g
Węglowodany: 357,00 g
Węglowodany: 348,99 g/+ 16,69 g = 365,68 g
Węglowodany: 361,70 g/+ 16,69 g = 378,39 g
© |kasza manna na zupa pomidorowa z
mleku (GLU, MLE) |makaronem (GLU,
herbata JAJ, SEL)
z pieczywo—chleb ryba smażona w
m mieszany pszenno- |cieście (GLU, JAJ,
6 |żytni (GLU) MLE)
a masło roślinne ziemniaki
G (MLE) surówka z kapusty
5 ser topiony (MLE) | kiszonej z cebulą,
b ogórek zielony kompot
2 -
kawa z mlekiem
(GLU, MLE)
pieczywo-chleb
mieszany pszenno-
żytni/graham (GLU)
masło roślinne
(MLE)
szynka
konserwowa
pieczarki duszone z
Podwieczorek: kasza manna na zupa pomidorowa z herbata
mleku (GLU, makaronem (GLU, pieczywo (GLU)
dzieci i kobiety |MLE) JAJ, SEL) masło roślinne
w ciąży: kawa z mlekiem roladka z ryby w (MLE)
biszkopty 20g (GLU, MLE) sosie pietruszkowym pasta mięsno-
(GLU, JAJ, pieczywo (GLU) (GLU, SEL ) jarzynowa z
68,2 kcal) masło roślinne ziemniaki mięsa indyka z
cukrzyca : kisiel | (MLE) brokuł gotowany, zielonym
z czarną porzeczką |twaróg w kompot koperkiem
kawałku (SEL)
II kolacja : dżem
[dzieci i kobiety ma - -
w ciąży: banan |C-twaróg w
1/2szt (95 kcal) kawałku
cukrzyca : powidła jabłkowe z
koktajl z cynamonem
truskawkami
(MLE)
kanapka z pastą
mięsno-jarzynowa
z mięsa kurczaka
(GLU, SEL)
EZIMAZDO JSOLIEĄĄ
Dieta podstawowa:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Dieta Podstawowa/ Dieta Podstawowa Dzieci i Położnice
Energia:
2169,94 kcal /+ 163,2 kcal = 2333,14 kcal
Białko: 87,87 g/+ 2,70 g = 90,57 g
Tłuszcz: 73,37 g/+ 1,14 g = 74,51
Węglowodany: 310,76 g/+ 36,92 g = 347,68 g
Energia:
Dieta łatwostrawna:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Dieta Łatwo Strawna/Dieta Łatwo Strawna Dzieci i Położnice
1915,83 kcal /+ 163,20 kcal = 2079,03 kcal
Białko: 84,37 g/+ 2,70 g = 87,07 g
Tłuszcz: 39,18 g/+ 1,14 g = 40,32 g
Węglowodany: 322,51 g/+ 36,92 g = 359,43 g
Dieta z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Energia: 1897,74 kcal
Białko: 94,35 g
Tłuszcz: 41,09 g
Węglowodany: 314,49 g
-
M
9
6T02'ztr'PI Ejoqos
EZOMAZDO JSOLIEAĄ
płatki jęczmienne na |zupa ziemniaczana z | kawa z mlekiem
mleku (MLE) cieciorką i (GLU, MLE)
herbata pietruszką nać pieczywo-chleb
pieczywo—chleb (GLU, SEL) mieszany pszenno-
mieszany pszenno- |udozkurczaka — |żytni/graham (GLU)
żytni (GLU) pieczone masło roślinne
masło roślinne ziemniaki (MLE)
(MLE) surówka zjarzynz |kiełbasa podlaska
jajo gotowane jogurtem z wody (GLU, SOJ,
iszt. (JAJ) naturalnym (MLE, |SEL, GOR)
sos majonezowy z SEL), chrzan tarty (MLE)
zielonym groszkiem i | kompot grejpfrut (1/6szt.)
ogórkiem kiszonym
(JAJ, MLE) Dzieci:
serdelka z kurczaka
na gorąco (GLU)
pomidor
Dieta podstawowa:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Dieta Podstawowa/ Dieta Podstawowa Dzieci i Położnice
Energia:
2455,31 kcal /+ 134,8 kcal = 2590,11 kcal
Białko: 110,61 g/+ 6,27 g = 116,88 g
Tłuszcz: 98,67 g/+ 2,65 g = 101,32 g
Węgłowodany: 310,82 g/+ 23,42 g = 334,24 g
Energia:
Podwieczorek:
dzieci i kobiety
w ciąży: jogurt
owocowy (90
kcal)
cukrzyca :
kalafior z wody
II kolacja :
dzieci i kobiety
w ciąży: kiwi
(44,8 kcal)
cukrzyca :
pomidor
kanapka z pastą
mięsno-jarzynowa
z mięsa kurczaka
(GLU, SEL)
| płatki jęczmienne
na mleku (MLE)
kawa z mlekiem
(GLU, MLE)
pieczywo (GLU)
masło roślinne
(MLE)
serdelka z
kurczaka na
gorąco (GLU)
buraczki got. w
plastrach
L n/tł - miód
buraczki gotowane
w plastrach
wrzod/trzust.
polędwica
drobiowa
zupa ziemniaczana
(GLU, SEL),
|udo z kurczaka
| gotowane w sosie
|koperkowym (GLU,
|SEL)
ryż (GLU)
jarzynka oprószana
(GLU, SOJ, MLE,
SEL),
kompot
Dieta łatwostrawna:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Dieta Łatwo Strawna/Dieta Łatwo Strawna Dzieci i Położnice
2500,50 kcal/ + 134,8 kcal = 2635,30 kcal
Białko: 107,30 g/+ 6,27 g = 113,57 g
Tłuszcz: 93,20 g/+ 2,65 g = 95,85 g
Węglowodany: 327,50 g/+ 23,42 g = 350,92 g
Białko: 114,50 g
Tłuszcz: 92,10 g
Energia: 2390,60 kcal
herbata
pieczywo (GLU)
masło roślinne
(MLE)
pasta z jaja z
zieloną
pietruszką (JAJ)
L n/tł+wrzod. -
galareta z kurczaka z
warzywami w paski
Dieta z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Węglowodany: 307,40 g
kompot
jabłko pieczone z
żurawiną suszoną
(GLU, SOJ,
MLE, ORZ, SEL,
GOR, 64,4 kcal)
cukrzyca : serek
grani
kanapka z pastą
mięsno-jarzynowa
z mięsa kurczaka
(GLU, SEL)
R |ryż na mleku (GLU, |barszcz czerwony z |kawa z mlekiem Podwieczorek: ryż na mleku barszcz czerwony z |] herbata
MLE) ziemniakami i (GLU, MLE) dzieci i kobiety |(GLU, MLE) ziemniakami i pieczywo (GLU)
herbata pietruszką nać pieczywo-chleb w ciąży: kawa z mlekiem pietruszką nać (GLU, |masło roślinne
>. pieczywo—chleb (GLU, SEL) mieszany pszenno- |herbatniki (GLU, |(GLU, MLE) SEL) (MLE)
R mieszany pszenno- |kotlet z łopatki żytni/graham (GLU) JAJ, 218,5 kcal)) | pieczywo (GLU) frykadelka zudźcaz |rybazpieca w
>: |żytni (GLU) duszony z masło roślinne cukrzyca : masło roślinne indyka w sosie sosie greckim z
s _ |masło roślinne pieczarką (GLU, |(MLE) surówka z selera |(MLE) jarzynowym (GLU, warzywami (GLU,
m (MLE) JAJ) ryba z pieca w na winno (SEL) |pierś indycza JAJ, SEL) JAJ,SEL)
g szynkówka ziemniaki sosie greckim z pieczona (GLU, | ziemniaki
p sałata zielona surówka z białej warzywami (GLU, |Il kolacja: SOJ, MLE, SEL, |sałata zielona z sosem
b kapusty, marchwi, [JAJ „SEL) dzieci i kobiety |GOR) vinegrette,
8 — o jabłkazolejem, | w ciąży: jabłko |kompot o mma -
EZYMKZDO JSOLIEAĄ
Dieta podstawowa:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Dieta Podstawowa/Dieta Podstawowa Dzieci i Położnice
Energia:
2202,20 kcal /+ 282,9 kcal = 2485,10 kcal
Białko: 81,85 g/+ 4,66 = 86,51 g
Tłuszcz: 78,83 g/+ 6,03 g = 84,86 g
Węglowodany: 324,39 g/+ 55,35 $ = 379,74 g
Dieta łatwostrawna:
Energia:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Dieta Łatwo Strawna/ Dieta Łatwo Strawna Dzieci i Położnice
1913,57 kcal /+ 282,90 kcal = 2196,47 kcal
Białko: 82,40 g/+ 4,66 = 87,06 g
Tłuszcz: 47,33 g/+ 6,03 g = 53,36 g
Węgłowodany: 308,44 g/+ 55,35 g = 363,79 g
Dieta z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Energia: 2134,27 kcal
Białko: 116,71 g
Tłuszcz: 57,71 g
Węglowodany: 321,66 g
"gl
6T0z'zT'91 Asferzparuod
EZIMAZDO JSOLIEĄĄ
kasza kukurydziana
na mleku (GLU,
MLE)
herbata
pieczywo—chleb
mieszany pszenno-
żytni (GLU)
masło roślinne
(MLE)
serdelka z
kurczaka na gorąco
(GLU)
papryka czerwona
zupa krupnik z
ziemniakami i
pietruszką nać
(SEL)
zraz mielony
| wieprzowy z
łopatki z pieca
|(GLU, JAJ)
|sos pomidorowym z
oregano (GLU,
SOJ, MLE,
ORZ,SEL, GOR)
makaron (GLU,
JAJ),
surówka z białej
rzodkwi z jogurtem
(MLE),
kompot
kawa z mlekiem
(GLU, MLE)
pieczywo-chleb
Podwieczorek: kasza kukurydziana
dzieci i kobiety |na mleku (MLE)
|w ciąży: budyń z | kawa z mlekiem
Dieta podstawowa:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Dieta Podstawowa/Dieta Podstawowa Dzieci i Położnice
Energia:
2314,13 kcal /+ 180 kcal = 2494,13 kcal
Białko: 73,36 g/+ 4,66 g = 78,02 g
Tłuszcz: 83,36 g/+ 3,75 g = 87,118
.|Węglowodany: 347,45 g/+ 32,67 g = 380,12 g
mieszany pszenno- |sokiem (MLE, (GLU, MLE)
żytni/graham (GLU) |153,6 kcal) pieczywo (GLU,
masło roślinne cukrzyca : kisiel |MLE)
(MLE) z jabłkiem (GLU) | masło roślinne
sałatka jarzynowa z (MLE)
zielonym groszkiem, |II kolacja: pasta z polędwicy
jajem, jabłkiem i dzieci i kobiety |drobiowej z
fasolą (JAJ, MLE, |wciąży: zielonym
SEL) pomarańcza koperkiem
(26,4 kcal)
cukrzyca:
owsianka got. na
wodzie z żurawiną
i rodzynkami
(GLU,SOJ,ORZ,
SEL,GOR)
kanapka z pastą
mięsno-jarzynowa
z.mięsa kurczaka
(GLU, SEL)
Dieta łatwostrawna:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Energia:
Dieta Łatwo Strawna/Dieta Łatwo Strawna Dzieci i Położnice
1946,82 g /+ 180 kcal = 2126,82 kcal
Białko: 81,95 g/+ 4,66 g = 86,61 g
Tłuszcz: 38,
Węglowodany: 332,60 g/+ 32,67 g = 365,27 g
27 g/+ 3,75 g = 42,02 g
zupa krupnik z
ziemniakami i
pietruszką nać(SEL)
udziec indyczy
mielony w sosie
bolońskim (GLU, SEL)
makaron (GLU, JAJ)
kalafior gotowany z
wody z zielonym
groszkiem,
kompot
Białko: 89,21 g
Tłuszcz: 38,63 g
Energia: 1946,88 kcal
herbata
pieczywo (GLU)
masło roślinne
(MLE)
twaróg chudy
dżem
C-twaróg chudy
powidła z jabłkowe z
cynamonem
Dieta z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Węglowodany: 337,16 g
6T02'ZT'LI Ą3.10]m
EZOMAZDO JSOLIEĄ
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Dieta Podstawowa/Dieta Podstawowa Dzieci i Położnice
Energia:
2234,52 kcal /+ 158,80 kcal = 2393,32 kcal
Białko: 117,05 g/+ 1,85 g = 118,90 g
Tłuszcz: 62,96 g/+ 0,96 g = 63,92 g
Węglowodany: 325,15 g/+ 35,95 g = 361,10 g
Energia:
Bez mleka: Jogurt naturalny(MLE)
Dieta Łatwo Strawna/Dieta Łatwo Strawna Dzieci i Położnice
2179,25 kcal /+ 158,8 kcal = 2338,05 kcal
Białko: 110,98 g/+ 1,85 g = 112,83 g
Tłuszcz: 66,88 g/+ 0,96 g =67,84 g
Węgłowodany: 303,17 g/+ 35,95 $ = 339,12 g
kasza manna na kapuśniak z kawa z mlekiem Podwieczorek: kasza mana na zupa szpinakowa z herbata
mleku (GLU, MLE) |ziemniakamii (GLU, MLE) dzieci i kobiety |mleku (GLU, ziemniakami (GLU, pieczywo (GLU)
herbata pietruszka nać pieczywo-chleb w ciąży: MLE) SEL) masło roślinne
pieczywo—chleb (SEL) mieszany pszenno- |kisiel zjabłkiem |kawa z mlekiem ryba z pieca wsosie |(MLE)
mieszany pszenno- — |ryba z pieca — żytni/graham (GLU) | (90,6 kcal) (GLU, MLE) koperkowym(GLuU, kurczak udo
żytni (GLU) roladka z ogórkiem |masło roślinne cukrzyca : pieczywo (GLU) SEL) gotowane w
masło roślinne kiszonym (GLU, (MLE) jabłko masło roślinne ryż (GLU ) jarzynach (GLU,
(MLE) JAJ,SOJ „MLE „O | kurczak udo (MLE) sałatka z buraczków i SEL)
twaróg półtłustyze |RZ, SEL, SO2 ) gotowane II kolacja : jajo gotowane na |jabłka na winno,
szczypiorkiem, ryż po afgańsku w jarzynach (GLU, |dzieci i kobiety |miękko (JAJ) kompot
powidła śliwkowe (GLU ) SEL) w ciąży: pomidor
_'... _|sałatka z buraczków __|biszkopty (GLU, m - sa
i jabłka na winno, JAJ, 68,2 kcal) |Ln/tl-pasta
kompot cukrzyca : mięsno-jarzynowa z
ciasto drożdzowe |mięsa z kurczaka
bez kruszonki (GLU, SEL)
(GLU, JAJ,
MLE)
kanapka z pastą
mięsno-jarzynowa
z mięsa kurczaka
(GLU, SEL)
__
Dieta podstawowa: Dieta łatwostrawna: Dieta z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów:
Bez mleka: Jogurt naturalny(MLE)
Energia: 2411,10 kcal
Białko: 123,90 g
Tłuszcz: 71,90 g
Węglowodany: 348,00 g
|72)
6T0Z'ZT'gI Epo.lS
E | płatki owsiane na
MKZpo 9501184
mleku (GLU, MLE)
herbata
pieczywo—chleb
mieszany pszenno-
żytni (GLU)
masło roślinne
(MLE)
szynka
konserwowa
pomidor
Dieta podstawowa:
zupa pieczarkowa z
makaronem (GLU,
JAJ, SEL, MLE)
stek wieprzowy z
łopatki (GLU, JAJ)
z cebulką duszoną
ziemniaki
surówka z kapusty
pekińskiej z
kukurydzą i
marchewką ,
kompot
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Dieta Podstawowa/ Dieta Podstawowa Dzieci i Położnice
Energia:
2200,11 kcal/ + 168,30 kcal = 2368,41kcal
Białko: 83,09 g/+ 6,09 g = 89,18 g
Tłuszcz: 71,30 g/+ 2,76 g = 74,06 g
Węglowodany: 338,48 g/+ 32,45 g = 370,93 g
kawa z mlekiem
(GLU, MLE)
pieczywo-chleb
mieszany pszenno-
żytni/graham (GLU)
masło roślinne
(MLE)
sałatka z kaszy
jaglanej, jaja,
kukurydzy,zielonego
groszku,papryki
czerwonej z
majonezem (JAJ,
MLE)
Podwieczorek:
dzieci i kobiety
w ciąży: jogurt
owocowy (GLU,
MLE, 90 kcal)
cukrzyca : serek
grani (MLE)
II kolacja :
dzieci i kobiety
w ciąży: jabłko
pieczone z
dżemem
(78,3 kcal)
cukrzyca:
galaretka z
truskawkami b/e
(GLU, SOJ,
MLE, ORZ, SEL,
GOR)
kanapka z pastą
mięsno-jarzynową
z mięsa kurczaka
(GLU,SEL )
płatki owsiane na
mleku (GLU,
MLE)
kawa z mlekiem
(GLU, MLE)
pieczywo (GLU)
masło roślinne
(MLE)
polędwica
miodowa
sałata zielona
zupa wiejska z
makaronem (GLU,
JAJ, SOJ, MLE, ORZ,
SEL, GOR)
pulpet z mięsa z
indyka (GLU, JAJ ) w
sosie pieczarkowym
(GLU, SEL)
ziemniaki
mieszanka królewska,
kompot
herbata
pieczywo (GLU)
masło roślinne
(MLE)
sałatka jarzynowa
z szynką indyczą z
majonezem z mleka
w proszku (JAJ,
GLU, SOJ, MLE,
GOR)
Energia:
Dieta łatwostrawna:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Dieta Łatwo Strawna/Dieta Łatwo Strawna Dzieci i Położnice
1996,90 kcal /+ 168,3 kcal = 2165,20 kcal
Białko: 77,10 g/+ 6,09 g = 83,19 g
Tłuszcz: 45,40 g/+ 2,76 g = 48,16 g
| Węglowodany: 334,40 g/+ 32,45 g = 366,85g
Dieta z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów:
Bez mleka: Jogurt naturalny (MLE)
Energia: 2090,60 kcal
Białko: 110,50 g
Tłuszcz: 52,80 g
Węglowodany: 317,70 g
[ - 2
Oznaczenie alergenów
*'GLU
Zboża zawierające gluten
SKO
Skorupiaki i pochodne
Jaja i pochodne
OZ Orzeszki ziemne i pochodne
SOJ Soja i pochodne
| MLE ___ Mleko i pochodne
ORZ Orzechy
SEL Seler i pochodne
GOR Gorczyca i pochodne
SEZ Nasiona sezamu i pochodne
SO» Dwutlenek siarki, siarczyny
p]
Łub
ubin i pochodne
Mięczaki i pochodne