Centrum Medyczne
Szanowni Państwo,
CENTRUM MEDYCZNE MAVIT SP. Z 0.0.
UL. PODLEŚNA 61, 01-673 WARSZAWA
TEL. 0-22 569 59 14, FAX 0-22 569 59 19
www.mavit.pl, infoQmavit.pl
Warszawa, dnia 16 grudnia 2019 r.
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na wniosek przesłany do Centrum Medycznego MAVIT drogą mailową dnia 26 listopada
2019 r., dotyczący przekazania informacji publicznych, związanych z funkcjonowaniem naszych
placówek, uprzejmie informujemy, że przesłane przez nas dane dotyczą Szpitala Specjalistycznego
Centrum Medycznego MAVIT w Katowicach, mieszącego się przy ul. Szopienickiej 65. W Szpitalu
Specjalistycznym Centrum Medycznego MAVIT w Warszawie, przy ul. Podleśnej 61, zabiegi
wykonywane są w ramach chirurgii jednego dnia. W związku z powyższym w placówce nie ma
konieczności świadczenia usług cateringowych.
Z poważaniem,
Prezes Zarządu
aqlej Mądrala
Członęk Zarządu
Roman Wylezol
Załącznik nr 1 Odpowiedzi na pytania.
Załącznik nr 2 Jadłospis — kuchnia szpitalna.
PKO BANK POLSKI SPÓŁKA AKCYJNA
SPÓŁKA ZAREJESTROWANA W KRAJOWYM REJESTRZE SĄDOWYM NR KRS: 0000035148
REGON: 016209390
85 1020 1042 0000 8002 0212 8882
KAPITAŁ ZAKŁADOWY: 4 017 000 PLN
NIP: PL118-14-95-039
CMAVIT *
Centrum Medyczne
Poniższe odpowiedzi dotyczą Szpitala Specjalistycznego Centrum Medycznego
MAVIT w KATOWICACH.
Załącznik nr 1
|. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital. a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy
o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
CM MAVIT: W szpitalu nie zatrudniamy dietetyka.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
CM MAVTT: Nie dotyczy.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli
tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
CM MAVIT: W szpitalu nie ma możliwości uzyskania indywidualnej porady
dietetycznej.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na
I pacjenta szpitala?
CM MAVIT: Wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na
pacjenta to 19,83 zł.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak. to czy
w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków?
Tak, szpital korzysta z usług firmy cateringowej. W umowie nie został określony
minimalny procent kwoty przeznaczony na zakup składników potraw.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
dopuszczalną ilości konserwantów. barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
udostępnienie.
CM MAVIT: Szpital archiwizuje jadłospisy dzienne i dekadowe, które uwzględniają
gramaturę, kaloryczność oraz zawartość składników odżywczych, witamin oraz
alergenów w podawanych potrawach.
str. I
MAWIT
Centrum Medyczne
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
CM MAVIT: Codziennie odbywa się kontrola temperatury i kontrola organoleptyczna
podawanych posiłków. Dodatkowo raz w tygodniu szczegółowo kontrolowana jest
gramatura oraz walory smakowe i wizualne potraw. Kontrolę przeprowadzają
pielęgniarki, a całość nadzoruje Pielęgniarka Oddziałowa.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
CM MAVIT: Szpital nie prowadzi kontroli ilości spożytego pokarmu.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka?
CM MAVIT: W umowie wymóg ten nie został ujęty, jednak firma cateringowa została
wybrana tak, aby zatrudniała minimum jednego dietetyka.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie
zgłoszenia ww. skarg?
CM MAVIT: Na każdym oddziale szpitalnym znajdują się ogólnodostępne,
anonimowe ankiety, w których pacjenci mogą zgłaszać wszelkie uwagi. Skargi można
również kierować osobiście, bądź telefonicznie do sekretariatu oraz do koordynatora
biura i spraw personalnych.
ll. Prosimy o podanie liczby skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia
w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
CM MAVIT: Brak skarg dotyczących żywienia we wskazanych latach.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
CM MAVIT: W 2018 r. nie odbyło się szkolenie z tej tematyki dla lekarzy.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze
wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
CM MAVIT: Diety opracowywane zostały przez dietetyka firmy cateringowej.
Rodzaje stosowanych diet: normalna, płynna, cukrzycowa, bezmleczna,
bezglutenowa, wegetariańska, każda inna wg. wskazań lekarza (łączna ilość 6).
str. 2
MAVWIT
Centrum Medyczne
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza
(np. bezmlecznej czy bezglutenowej). to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki
pacjentowi?
CM MAVIT: Szpital jest w stanie zapewnić pacjentowi każdą dietę wskazaną przez
lekarza.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
CM MAVIT: Tak, szpital jest w stanie zapewnić dietę pacjentowi zgodnie
z życzeniem.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości
białka)?
CM MAVIT: Tak, szpital zapewnia chorym doustne suplementy wspomagające
powrót do zdrowia pacjenta, np. NutriKid.
sm. 3
ZAEĄCZNIC NA Z,
Jadłospis dla diety: Podstawowa CM
Zatwierdzam na dzień: 2019-12-06
dla kuchni: Kuchnia szpitalna
Zawartość jadłospisu:
Śniadanie: serek waniliowy 1szt (7 BIA, 7 MLE), Chleb pszenno-żytni 150g, Masło extra 15g, (7 BIA, 1 GLU), Szynka
konserwowa-D (7 BIA, 1 GLU, 3 JAJ, 6 SOJ, 9 SEL), Sałata zielona , Twarożek z rzodkiewką-SC (7 BIA), Pomidor
Obiad: Krupnik z ziemniakami . (7 BIA, ? GLU, 9 SEL), Filet z mintaja smazony (1 GLU, 3 JAJ, 4 RYB), Ziemniaki. (7
BIA), Surówka z ogórka kiszonego (10 GÓR),
Kolacja: Chleb pszenno-żytni 150g, Masło extra 15g, (7 BIA, 1 GLU), Sałata zielona , Pomidor , Papryka świeża. (10
GOR), Ser żółty (7 BIA), Miód pszczeli 1 szł- 25q,
Zestawienie kosztów i wartości odżywczych:
Węglowodany
ogółem
1 |$nadanie |
Obiad
Kolacja
Cały jadłospis
5 |Parametry
diety (min -
|[_8_ |póżnica | Różnica:
Sporządził Lekarz
*Wydruk z MAPI JADŁOSPIS 2
Formularz: Jadlospis_ Szczegolowy 3
du
= e
Witamina A
(ekwiw, retinalu)
witamina ©
61,0
Zatwierdził
Wydrukował. Administrator, Data i godzina wy:
- 5
Sniadanie Obiad Kolacja
ja piątek 2019-12-06 Dieta: PODSTAWOWA CM =
serek waniliowy 1szt 1 szt (7 BIA, 7 Krupnik z ziemniakami . 450 ml (7 BIA, 1 |Chleb pszenno-żytni 150g, Masło extra
MLE), Chleb pszenno-żytni 150g, Masło|GLU, 9 SEL), Filet z mintaja smazony 130 |15g, 1 Por (7 BIA, 1 GLU), Sałata
extra 15g, 1 Por (7 BIA, 1 GŁU), g (1 GLU, 3 JAJ, 4 RYB), Ziemniaki. 250 |zielona 1 Por, Pomidor 309,
Szynka konserwowa-D 30 g (7 BIA, 1 jg (7 BIA), Surówka z ogórkakiszonego _ |Papryka świeża. 30 g (10 GOR), Ser
GLU, 3 JAJ, 6 SOJ, 9 SEL), Sałata 200 g (10 GOR), żółty 30 g (7 B/A), Miód pszczeli 1 szt-
zielona 1 Por, Twarożek z 25g 1Por,
rzodkiewką-ŚC 50 g (7 BIA), Pomidor
309,
piątek 2019-12-06 Dieta: PŁYNNA WYSOKOBIAŁKOWA
Zacierka na mleku -płynna 400 ml (7 _ |Krupnik z ziemniakami . 300 ml (7 BIA, 1 |Zupa ziemniaczana . 300 ml (7 BIA, 1
BIA, 1 GLU, 3 JAJ), Herbata 1 torebka |GLU, 9 SEL), Mięso drobiow gotowane 70 |GLU, 3 JAJ, 9 SEL), Mięso drobiow
1 Par, g, Sałatka z selera 100 g (9 SEL), gotowane 70 g , Ziemniaki. 100g (7
Ziemniaki . 100g (7 BIA), Kompot. 200 |B/A), Jarzynka gotowana . 100g (9
ml, SEL), Herbata 1 torebka ! Por,
Dietetyk Kier. działu
żywienia
ly Stona: 1z1 F<
Śniadanie
serek waniliowy iszt 1 szt
Chleb pszenno-żytni 150g,
Masło extra 15g, 1 Por
Jajo 1 szt
Sałata zielona 1 Por
Pomidor 30 g
Ogórek kiszony 30 g
Szynka gerwazego 30 g
Podstawowa CM
płatki owsiane na mleku- płynna
400 ml
Herbata 1 torebka 1 Por
2019-11-21 czwartek
Płynna wysokobiałkowe
Kanapka Mavi Okulistyka 1 Por
Kanapki Mavit
serek waniliowy 1szt 1 szt
Chleb pszenno-żytni 150g,
Masło extra 15g, 1 Por
Twarożek z koperkiem 40 g
Sałata zielona 1 Por
Miód pszczeli 1 szt- 25 g 1 Por
Pomidor 30 g
Rzodkiewka 20 g
Kasza manna na mleku - płynna
400 ml
Herbata z cukrem . 200 ml
Podstawowa CM
=
Ó
Z
W
GL
CH
Od
pan
M
Gy
R
Kanapka Mavit Okulistyka | Por
Kanepki Mavit | Płynna wysokobiałkowa
serek waniliowy 1szt 1 szt
Chleb pszenno-żytni 150g,
Masło extra 15g, 1 Por
Ser żółty 380g
Sałata zielona 1 Por
Sałatka jarzynowa . SUg
Pomidor 30 g
Podstawowa CM
Ryz na mleku -płynna 400 ml
Herbata 1 torebka 1 Por
2019-11-23 sobota
Kanapka Mavit Okulistyka 1 Par
Kanapki Mavi | Piynna wysokobiałkowa
Wydruk z MAPI JADLOSPIS 2
4 ogórkowa z ryżem. 450
m
Pieczeń z łopatki 120 g
Ziemniaki. 250g
Marchewka z groszkiem . 150 g
Zupa selerowa z ziemniakami ,
| 350 mi
Mięso drobiow gotowane 70 g
| Marchewka gotowana. 100g
Ziemniaki. 100g
Kompot. 200 mi
Zupa pomidorowa z
makaronem . 350 ml
Filet z mintaja smazony 130 g
Ziemniaki, 250g
Surówka z kapusty kiszonej 200
3
Zupa pomidorowa z
makaronem . 300 mł
Mięso drobiow gotowane 70 g
Brokuły gotowane 150 g
Ziemniaki. 100
Kompot. 200 2,
Zupa szpinakowa z
ziemniakami 450 ml
| Pieczeń rzymska-S 120 g
Ziemniaki. 250g
Buraczki 150g
Zupa szpinakowa z
ziemniakami 350 ml
Mięso drobiow gotowane /0 g
Buraczki 100g
Ziemniaki. 100g
Kompot. 200 mł
Formularz: Jadlospis_Tygodniowy_posiiki_w_ kolumnach fr3
Jadłospisy tygodniowe za okres od dnia 2019-11-21 do dnia 2019-11-30 KUCHNIA SZPIT
Kolacja
Chleb pszenno-żytni 180g,
Masło extra 15g, | Por
Ser żółty 30 g
Ogórek zielony 30 g
Dżem 1x25g 1 szt
Sałata zielona ! Por
Rzodkiewka 20 g
Zupa ryżowa 300 ml
Mięso drobiow gotowane 50 g
Ziemniaki. 100g
Kalafior gotowany , 100g
Herbata 1 torebka 1 Por
Chleb pszenno-żytni 150g,
Masło extra 15g, 1 Por
Ser żółty 309g
Pomidor 30 g
Papryke świeża, 30g
Ogórek kiszony 30 g
szynka szkolna 30 g
Zupa marchwiowa z
ziemniakami , 300 ml
Mięso drobiow gotowane 70 g
Ziemniaki. 100g
Marchewka gotowana. 100g
Herbata | torebka 1 Por
Chleb pszenno-żytni 150g,
Masło extra 15g, 1 Por
Ser żółty 30 g
Ogórek zielony 30 g
Szynka królewiecka drob. 30 g
Sałata zielona 1 Por
Rzodkiewka 20 g
Zupa ryżowa 300 ml
Mięso drobiow gotowane 50 g
Ziemniaki. 100g
Kalafior gotowany. 100g
Herbata 1 torebka 1 Por
b
strona 1 z 4
Wydrukował: Administrator, Data i godzina wydruku: 2010-11-18 08:29:40
Jadłospisy tygodniowe za okres od dnia 2019-11-21 do dnia 2019-11-30 KUCHNIA SZPIT
Śniadanie
serek waniliowy 1szt 1 szt
Chleb pszenno-żytni 150g,
Masło extra 15g, 1 Por
Pasztet 50 g
Sałeta zielona 1 Por
Pomidor 30 g
Ogórek kiszony 30 g
Ser biały plaster 30 g
Podstawowa CM
Płatki jeczmienne na mleku-
płynna 400 ml
Herbata 1 torebka 1 Por
2019-11-24 niedziela
Kanapka Mavit Okulistyka 1 Por
Kanapki Mavit | Płynna wysokobiałkowa
serek waniliowy 1szt 1 szt
Chleb pszenno-żytni 150g,
Masło extra 15g, 1 Por
krakowska parzona 30 g
Sałata zielona 1 Por
Pomidor 30 g
Galaretka drobiowa 50 g
Podstawowa CM
Zacierka na mleku -płynna 400
ml
ŚĆ
s
2
i
©
G
o
2a
p
CY
=
se
(>
s
<2
N
Kanapka Mavii Okulistyka 1 Por
Kanapki Mavit | Płynna wysokobiałkowa
serek waniliowy fszt 1 szt
Chleb pszenno-żytni 150g,
Masło extra 15g, 1 Por
Twarożek z rzodkiewką . 50 g
Jabłko 150 g
Pomidor 309
Szynka gerwazego 30 g
Podstawowa CM
płatki owsiene na mleku- płynna
400 ml
Herbata 1 torebka 1 Por
Płynna wysokobiałkowa
Kanapka Mavit Okulistyka 1 Por
Kanapki Mavit
Wydruk z MAPI JADŁOSPIS 2
Rosół z makaronem . 450 ml
Kotlet schabowy. 130g
Ziemniaki . 250 g
surówka bługarska z papryką
150 g
Rosół z makaronem . 300 ml
Mięso drobiow gotowane 70 g
Jarzynka gotowana. 100g
Ziemniaki. 100g
Kompot. 200 ml
Zupa grochowa z ziemniakami .
450 ml
Ryż z jabłkami 450 g
Zupa brokułowa z ziemniakami .
00 ml
Mięso drobiow gotowane 70 g
Jarzynka gotowana. 100g
Ziemniaki. 100g
Kompot b.o. 250 ml
R z ziemniakami. 450
m
Wątróbka drobiowa z cebulką .
140g
Ziemniaki. 250g
Fasolka szparagowa z bułką
tartą 150 g
Krupnik z ziemniakami. 300
ml
Mięso drobiow gotowane 70 g
Szpinak 100 g
Ziemniaki. 100g
Kompot . 200 ml
Formularz: Jedlospis_Tygodniowy posiiki„w, kolumnach fr3
Kolacja
Chleb pszenno-żytni 150g,
Masło extra 15g, | Por
Ser żółty 30g
Pomidor 50 g
Jajo 1szt
Sałata zielona | Por
Papryka konserwowa 30 g
Zupa ryżowa 300 ml
Ser biały plaster 50 g
Ziemniaki. 100g
Marchewka gotowana , 100g
Herbata 1 torebka 1 Por
Chleb pszenno-żytni 150g,
Masło extra 15g, 1 Por
Szynka konserwowa 30 g
Pomidor 30 g
Ogórek kiszony . 309
Ser żółty 309
Rzodkiewka 20 g
Zupa ryżowa 300 ml
Mięso drobiaw gotowane 70 g
ziemniaki. 100g
Kalafior gotowany. 100g
Herbata | torebka | Por
Chleb pszenno-żytni 150g,
Masło extra 15g, 1 Por
Ser żółty 30g
Ogórek zielony 30 g
Dżem 1x25g I szt
Sałata zielona 1 Por
Pomidor 30 g
Zupa ryżowa 300 ml
Mięso drobiow gotowane 50 g
Ziemniaki. 100g
Kalafior gotowany. 100g
Herbata 1 torebka | Por
strona 2 z 4
Wydrukował: Admynistrator, Data i godzina wydruku: 2019-11-18 08:29:40
Śniadanie Obiad
serek waniliowy tszt I szt
Chleb pszenno-żytni 150g,
Masło extra 15g, 1 Por
Jajo 1 szt
Sałata zielona 1 Por
Pomidor 30 g
Ogórek kiszony 30 g
Golonko prasowane 30 g
0 mł
Łazanki 450g
Podstawowa CM
Ryz na mleku -płynna 400 ml
Herbata 1 torebka 1 Por 300 mł
Mięso drobiow gotowane 70 g
Buraczki 150g
Ziemniaki, 100g
Kompot. 200 mł
2018-11-27 środa
Piynna wysokobiałkowa
Kanapka Mavit Okulistyka 1 Por
Kanapki Mavit
serek waniliowy 1szt | szt
Chleb pszenno-żytni 150g,
Masło extra 15g, 1 Por
Szynka konserwowa-D 30 g
Sałata zielona 1 Por
Pomidor 30g
Pasta z sera top i wędliny 40 g
filet drobiowy duszony w sosie
własnym 120 g
Ziemniaki. 250g
bukiet warzyw 150g
Podstawowa CM
Kasza manna na mleku - płynna
400 ml
Herbata
1 torebka 1 Por Mięso droblow gotowane 70 g
bukiet warzyw 100g
Ziemniaki. 100 g
Kompat . 200 mi
2018-11-28 czwartek
Kanapka Mavit Okulistyka 1 Por
serek waniliowy szt 1 szt
Chleb pszenno-żytni 150g,
Masło extra 15g, | Por
Dżem 1x25g 1 szt
Sałata zielona 1 Por
Pasta jajeczna 50 g
s" PE z grysikiem
Filet z mintaja smazony 130 g
Ziemniaki. 250g
Sałatka z kapusty czerwonej
| zaparzanej 200 g
Płatki jeczmienne na mleku-
płynna 400 mi
Herbata ! torebka 1 Por
Zupa kalafiorowa z grysikiem
300 mł
Mięso drobiow gotowane 70 g
Marchewka gotowana . 100g
Ziemniaki, 100 9
Kompot. 200 m
2019-11-28 piątek
Kanapka Mavit Okulistyka 1 Por
Kanapki Mavit | Płynna wysokobiałkowa | Podstawowa CM | Kanapki Mavit | Płynna wysokobiałkowa
Wydruk z MAPI JADŁOSPIS 2
Formularz: Jadłospis, Tygodniowy_posilki_w_kolumnach.fr3
Zupa jarzynowa z ziemniakami .
Zupa jarzynowa z ziemniakami ,
„pe koperkowa z ryżem . 450
m
e koperkowa z ryżem. 300
m
Jadłospisy tygodniowe za okres od dnia 2019-11-21 do dnia 2019-11-30 KUCHNIA SZPIT
Chleb pszenno-żytni 150g,
Masło extra 15g, 1 Por
Ser żółty 30 g
Ogórek zielony 30 g
krakowska parzona 30 g
Sałata zielona 1 Por
Rzodkiewka 20 g
MBA kalafiorowa z ryżem 300
m
Mięso drobiow gotowane 50 g
Ziemniaki. 100g
Kalafior gotowany . 100g
Herbata 1 torebka 1 Por
Chleb pszenno-żytni 150g,
Masło extra 15g, 1 Por
Ser żółty 30g
Ogórek zielony 30 g
blok drobiowy 30 g
Sałata zielona 1 Por
Rzodkiewka 20 g
az szpinakowa z ryżem . 300
m
Mięso drobiow gotowane 50 g
Ziemniaki. 100g
Kalafior RAY. 100 g
Herbata 1 torebka t Por
Chleb AE 150g,
Masło extra 15g, | Por
Szynka z indyka 30 g
Pomidor 30 g
Papryka świeża. 30g
Ser żółty 30g
Zupa ziemniaczana . 300 ml
Mięso drobiow gotowane 70 g
Ziemniaki. 100g
Jarzynka gotowana. 100g
Herbata 1 torebka 1 Por
ju
strona 3 z 4
Wydrukował: Administrator, Data i godzina wydruku: 2019-11-18 08:28:40
Jadłospisy tygodnio
Śniadanie
Barszcz czerwony z
ziemniakami 450 ml
Gulasz drobiowy 160 g
Ziemniaki. 250g
Surówka z ogórka kiszonego
150 g
serek waniliowy 1szt | szt
Chleb pszenno-żytni 150g,
Masło extra 15g, 1 Por
Pasztet 50 g
Sałata zielona 1 Por
Ser żółty 309
Pomidor 30
Rzodkiewka ź g
Podstawowa CM
Zacierka na mleku -płynna 400 | Barszcz czerwony z
mi ziemniakami 300 mi
Herbata 1 torebka 1 Por Mięsa drobiow gotowańe 70 g
Sałatka z selera 100 g
Ziemniaki. 100g
2
B
Q
W)
2
zh
Rezo
i
3
=
2
GN
Kanapka Mavit Okulistyka 1 Por
Kanapki Mavit | Płynna wysokobiałkowa
"Wydruk z MAPI JADŁOSPIS 2
Formularz: Jadłospis, Tygodniowy „posilki „w„kolumnach.fr3
we za okres od dnia 2019-11-21 do dnia 2019-11-30 KUCHNIA SZPIT
Kolacja
Chleb pszenno-żytni 150g,
Masło extra 15g, 1 Por
Szynka tostowa drob-wp 30 g
Pomidor 30 g
Ser żółty 30g
Ogórek kiszony 30 g
Sałata zielona 1 Por
Zupa ziemniaczana . 350 ml
Mięso drobiow gotowane 70 g
Ziemniaki. 100g
Brokuły gotowane 100g
| Herbata 1 torebka 1 Por
strona 4 z 4
Wydrukował; Administrator, Data i godzina wydruku: 2019-11-18 08:29:40