IB Mazowiecki Szpital
B BROÓDNOWSKI
MSWAAW/DOM/076//(/ /2019 Warszawa, dnia M M, sel
9
Pan Adam Kulpiński
Fundacja Pro — prawo do życia
ul. Batorego 2/33
31-135 Kraków
W odpowiedzi na pismo z dnia 15 października 2019 r. dotyczące udzielania informacji
publicznej Mazowiecki Szpital Bródnowski w Warszawie Sp. z 0.0. uprzejmie informuje, co następuje.
Ad. 1. W Mazowieckim Szpitalu Bródnowskim w Warszawie Sp. z o.o. zatrudnionych jest trzech
dietetyków w oddziałach szpitalnych, jeden dietetyk w Poradni Chorób Metabolicznych i Leczenia
Otyłości oraz jeden Dietetyk Szpitalny zatrudniony w Dziale Żywienia. W załączeniu zakres
obowiązków dietetyków (Załącznik nr 1).
Ad 2. W przypadku dietetyków zatrudnionych w Zespole Oddziałów Chorób Wewnętrznych,
Endokrynologii i Diabetologii na jednego średnio przypada ok. 24 pacjentów (w zależności od potrzeb
i liczby hospitalizowanych pacjentów). W Zespole Oddziałów Chorób Wewnętrznych
i Gastroenterologii na jednego dietetyka przypada średnio ok. 53 pacjentów (w zależności od potrzeb
i liczby hospitalizowanych pacjentów). Nad dietami pozostałych pacjentów czuwa Dietetyk z Działu
żywienia w ramach swojego zakresu obowiązków.
Ad. 3. Porady dietetyka można uzyskać w Poradni Chorób Metabolicznych i Leczenia Otyłości oraz
indywidualnie u dietetyków zatrudnionych w Oddziałach Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii
oraz w Oddziale Diabetologii. Pacjenci są o tym informowani przez personel medyczny szpitala.
Ad. 4. Dzienna stawka żywieniowa wynosi: 12,94 zł. br. Jednakże, ze względu na nieodpłatne
użyczenie firmie cateringowej pomieszczeń do przygotowywania posiłków, rzeczywista dzienna
stawka przypadająca na jednego pacjenta jest znacznie wyższa.
Ad. 5. Szpital korzysta z zewnętrznej firmy przygotowującej posiłki. W podpisanej umowie nie została
określona minimalna kwota przeznaczona na zakup produktów używanych do przygotowania
posiłków.
Ad. 6. Wartość odżywcza i kaloryczność posiłków określona jest w jadłospisach tygodniowych
przygotowywanych przez firmę cateringową — przykład jadłospisu w załączeniu (Załącznik nr 2).
Mazowiecki Szpital Bródnowski Spółka z 0.0.
ul. Kondratowicz
tel. 22 326
-| 13
www.brodnows|
pl
PÓL. OAA1LP O
IB Mazowiecki Szpital
B BRÓDNOWSKI
Ad. 7. Kontrolą jakości posiłków zajmuje się Dietetyk szpitalny (zatrudniony na umowę zlecenie),
który przeprowadza kontrole lika razy w tygodniu oraz na bieżąco (codziennie) Koordynatorzy
świadczeń pielęgnacyjnych w oddziałach.
Ad. 8. Kontrolą czy pacjenci spożywają odpowiednie ilości posiłków zajmują się na bieżąco
Koordynatorzy świadczeń pielęgnacyjnych w oddziałach oraz personel pielęgniarski.
Ad. 9. Tak. W umowie z zewnętrzną firmą dostarczającą posiłki jest wymóg zatrudnienia przez nią
dietetyka.
Ad. 10. W Szpitalu nie ma odrębnej procedury zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia.
Pacjenci mogą zgłosić skargę w normalnym trybie skargowym a także za pomocą „Ankiety satysfakcji
pacjenta” oraz zgłaszając personelowi szpitala zdarzenie niepożądane.
Ad. 11. W 2017 i 2018 roku nie odnotowano skarg na niewłaściwe żywienie bądź zatrucie.
Ad. 12. W 2018 roku nie odbywały się szkolenia z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych dla
ogółu lekarzy Szpitala. W Oddziale Gastroenterologii problemy dotyczące prawidłowego żywienia
chorych omawiane są każdorazowo na odprawach lekarskich.
Ad. 13. Wykaz diet stosowanych w Mazowieckim Szpitalu Bródnowskim w załączeniu (Załącznik nr 3).
Diety są opracowywane przez dietetyków na podstawie posiadanej wiedzy oraz dostępnych
publikacji naukowych i wytycznych Instytutu Żywienia i żywności.
Ad. 14. Szpital zapewnia pacjentowi posiłki zgodne z dietą wskazaną przez lekarza.
Ad. 15. Szpital zapewnia dietę wegańska i wegetariańska na życzenie pacjenta.
Ad. 16. Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia,
dostosowane do schorzenia pacjenta. Ponadto, Zarządzeniem Wewnętrznym powołano w Szpitalu
Zespół ds. Żywienia, którego zadaniem jest m.in. nadzór nad leczeniem żywieniowym
w poszczególnych komórkach Szpitala oraz okresowa ocena prawidłowości prowadzonego żywienia.
rn. ppł. 8 ł Skowror
ZRŁĄ ZIE NĄ A)
|
4
4. Dietetyk jest odpowiedzialny za zagwarantowanie zgodnego z zaleceniem
sposobu żywienia pacjentów w oddziałach szpitalnych . W szczególności do jego zadań
należy:
1) uczestniczenie w obchodach lekarskich i czuwanie nad zmianą diet pacjentów,
2) oznaczanie diet na karcie pacjenta,
3) sporządzanie zamówień diet na dzień następny zgodnie ze stanem chorych,
4) wykonywanie lub wykańczanie niektórych precyzyjnych diet w kuchence oddziałowej,
5) obecność przy pobieraniu posiłków z kuchni centralnej (kontrola wagowa pobieranych
artykułów oraz ocena smaku i temperatury potraw),
6) organizowanie pracy przy roznoszeniu posiłków pacjentom,
7) przydzielanie czynności salowym kuchenkowym przy roznoszeniu posiłków,
8) wyznaczanie osób do karmienia ciężko chorych i pomoc w karmieniu chorych,
9) dbanie o estetykę przy wydawaniu posiłków
10) udzielanie pacjentom opuszczającym szpital i ich rodzinom odpowiednich wskazówek
dietetycznych,
14) propagowanie zasad racjonalnego żywienia wśród pacjentów poprzez organizowanie
pogadanek, odczytów, pokazów itp.
12) kontrola rodzaju żywności przynoszonej pacjentom przez rodzinę (zgodność z zalecaną
dietą) oraz udzielanie rodzinie pacjenta, wskazówek odnośnie przestrzegania diety.
2. Dietetyk jest bezpośrednim zwierzchnikiem salowych kuchenkowych w
sprawach związanych z żywieniem.
3. Dietetyk podlega pod względem funkcyjnym Zakładowemu Koordynatorowi
Świadczeń Pielęgniarskich, Położniczych i Obsługi Pacjentów.
Strona 123 z 173
RŁĄCZNIC NAGA WJ
Je
4 3.7
:zki oddziałowej
Dietetyczka oddziałowa podlega siużbowo pielęgniarce oddziałowej, . , sa
Dietetyczka oddziałowa jest bezpośrednim zwierzchnikiem salowych kuchenkowych w
sprawach związanych z żywieniem.
Dietetyczka oddziałowa jesz odpowiedzialna za zagwarantowanie zgodnego z
zaleceniem sposobu żywienia pacjentów w oddziale.
W szczególności do zadań jej należy:
Uczestniczenie w obchodach lekarskich i czuwanie nad zmianą diet pacjentów.
Oznaczanie diet na karcie pacjenta.
Sporządzanie zamówień diet na dzień następny zgodnie ze stanem chorych.
Wykonywanie lub wykańczanie niektórych precyzyjnych diet w kuchence
oddziałowej.
Obecność przy pobieraniu posiłków z kuchni centralnej (kontrola wagowa
pobieranych arrykułów oraz ocena potraw pod względem smaku i temperatury).
6. Organizowanie pracy przy roznoszeniu posiłków pacjentom:
— przydzielanie czynności salowym kuchenkowym przy roznoszeniu posiłków,
— wyznaczanie osób do karmienia ciężko chorych i udział własny w karmieniu,
— dbanie o estetykę przy wydawaniu posiłków.
Zgłaszanie kierownikowi działu żywienia wniosków dotyczących jadłospisów
rygodniowych lub dekadowych.
8. Udzielanie pacjentom opuszczającym szpital i ich rodzinom. wskazówek
dieterycznych. najlepiej na piśmie.
9. Propagowanie zasad racjonalnego żywienia wśród pacjentów poprzez
organizowanie pogadanek. odczytów, pokazów itp.
10. Kontrola rodzaju żywności przynoszonej pacjentom przez rodzinę (zgodność z
zalecaną dieta) oraz udzielanie rodzinie pacjenta. wskazówek odnośnie
przestrzegania diety.
11. Czuwanie nad urrzymaniem w należytym sianie sanitarno — higienicznym
kuchenki oddziałowej.
12. Zgłaszanie pielęgniarce oddziałowej zapotrzebowania na sprzęt kuchenki
(naczynia stołowe, szrućce. tace itp.)
Bb to —
Dietetyczka oddziałowa zobowiązana jest do:
— przestrzegania ogólnych zasad i przepisów BHP,
— przestrzegania wewnętrznego regulaminu szpitala,
— przestrzegania tajemnicy zawodowej.
KA DYPL(MOWANA
( dasśkcz '
€Z | EUOJS 21:90:81 52-11-6102 nynupA Euizpob I ejeQ
©
eUo7ozujsEZ EMeId GpyjaZSĄĄ * '0'0 z*d$ Gulueej2 |puaĄ POUSEJJĄ
gy gaeuwnio4 A" HliSod AMoluPoGA j"sidso|pef +21
jd-wos'Ideu'MAM Z SIASO?GY( IdYN NUEJGOId 2
3
-6 gl oGauozsy Exigbo z ns ś
*6 9 Eoukziel eyjejeS |ugg Axtotuszoaid sos Gos. oyqel |
6 oy'z0e wałoBo KuepomojG63 4 IU Q0€ Ano z EJEqIBU IW 006 Ano z '4z98zu0d-jqel JOduJOĄ 5 gl: Jews op zozsrąj ai ś
6 oc'z8 zozsnĘL "6021 zSałw qejyo * 6081. EUUaIWZOŚ! EZSEĄ 6001-zsaiw qajo | Ś
6 08' ZŁ uałoBo oyłelg Ggl. Telw$ aMOJOJS 608 Aueyaido eĄEZOJNY Z J8I7pn "deqin 6Qp BuloyzS BuAzs | w
1834 08' 221 Z EIBau3 *Bqg 'qoup Jajzsed |wg0y lw/q wazA! z enouśzuel Ednz 1wo0€ mial eu emozoqz emey |
* 608 IueH eolmpajod *605L waunfof z od zJns *zsnjj %22 608 Msledjy AMowajy Ę
6 09'p0£ wałoBo AuepoMojG34 *50g Jopiwod Kuzaqjoqeued "6081 oądAs Bu ZA! 0s zsy 4au960 | Z
6os'Ł9 zozsnłj lu 00€ An9 z EJEqJBU Iw 006 Ano z "yzoazuod-jqel odUOĄ 6 gl: Jews op zozsną gufiiwej EJ
8 oz'zŁ wajobo oyjeja "BQz zSalw qel40 ejezojmy z wajaly z 609, EreIp O28] "600Lzsarw QaLP | m
[ESY 08'v96 | EIGI8u3 6 gi: Jews op zozsną aufilwej |ugOy 'eMoJotjejey EdnZ Iu00€ młelw eu Emozoqz Emey | **
3
-60828y 181960 6 61" Jews op zozsną suliwej |
5 08'99£ wajoBo Auepomoj60M -890L (euqku eysed )rysyoazozs zieyAuded -5gotzsaiw garb | ©
6 o9'ŁŁ zozsnęj 6 gi: Jews op zozsną, aufijiwej Ksnqjgd 608 AmoGoiem galas | £
6 o£'£8 uajoBo oxłelg Goz zSalw qojuo Iw 00£ Ano z 4zoazu0d-iqel odwuoy Iw0Oy miejw eu auelsko MIE |
183») OB'py€ Z PIŚJSUJ I 00€ Yno z EJeGJGU *lwgoy AeIq zozsieq "Sgz wazp | :*
3
Jwgg, Awoyzśrujald sos 1u oog noz egay | $
"60. ElejeS "og. 2.960 | Asndey fejeiq ns GoLuezp | ©
5 o0'ge£ uajoBo AuepomojG0 6001. nyzSoJ6 | pjukZS SNĄSNĄ AZSEĄ ZES |w 006 no z 'yzoszuod-qel odtuoĄ 5 gi: Jetus op zazsną auli ś
6 08'r6 zozsnęl IW QQe Ano z epeql8Y Gog; 106 pieluwaz "6001-zsalw ś
5 oy'8Ł wałoŚ0 OyłEIg "Boz L-zs2w qejuo -608 Amoiqoup jadjnd "dalm *6gy Emoyukzs'qjeh | w
TE24 0S'6Z Z eIBlaU3 6 gl: Jews op zozsną aufiiej lugoy'wazA! z EMoiOpiwod Ednz lugoy miejw eu euejGef ezsEĄ | |
Sos eątded | g
605 kuegaido AwolqoJp YDOJU eyezoiny z "6051 AnotqoJp zsejnó ju ooemzgeqay | 2
Bor'zze wałofio AuepomojB0 M "608 EJEIQ waPOZI "6051 EmOGeJEdZS EyjOSEJ 56]: Jews op zózsną auliwej | ©
6 0€'98 zozsnę l IW QQe Ano z epeQJaY 9 z |wggę Awoxjqel |odwioy "BQOL zSalU qoJLO ś
6 02'z8 wałoBo oyłeta bz L-zsarw qajuo "bggi, 106 uojeyew 609 Emojajzsed | 5
[ESY O LOC Z EIBJaUJ 6 g.: Jews opzozsnyj auf IwO0v lelqez Auonuszo zozsiEQ lwQob mejw eu auuaiwzodf piejd | ©
dejm 'GQy eysnojeyj | 8
6:0." 5 BYJEU 1w 0oę noz ejeqay |
Bor'zie wałoBo Auepomoj60M4 IW 006 Ano z EJeqlGU, *6gge Sobiq "bg zsyyagfo | 2
6 oc'z8 zozsnęj *BQZL-zSalw qaj49 I 00€ Ano z 'wzoaziod-jqel oduJoĄ 6 gl. Jews op zozsną auliwe | £
6 gg'yg wajofio oyłea 6), Jets op zozeną lej Sg, 108 ietuwar "600L-zsanu ao | gp
IE34 OZ'£EZ Z EIGIBUJ Ksnjiod 6001 wapyoldkzozs az AMOGOJEM) JaJaS [u00Y 'ouuaj|os Ednz lwgoy nyejueuzk | -*
8
"605 Jopiwod |
605 ey/uded M 81808 M "608 d/M 4ISdopy, | 90€ Ano z EJEqIGY Ę
6 or'6ce wałęfo Auepomoj604 |W QOE ANO Z EJEQIGU, G08L 106 zoEJNą "6Q0L-zsaw qep | 5
6 0S'Z8 Z9ZSNĄ 60z1-zselw qeluo U 006 no z "yzo8z0d-jqel JodUOĄ 6 Gl: Jews op zozsny uliwej | cy
6 02'z8 wałofo oyjelq 6 gł, Jews op zozsrą ai luugoy 'emojnyojq Ednz Jp op Bisjodojoz eormpójod | **
IE34 OF'PLE Z EIBJeUJ 1p''508 EySIoBouojerz EHUKZS * 6081 Euueliuzoś( EZSEĄ "UQOP NY8jW EU UOJEJŁW
VANS 7 E[SEJOH PEIqO eluepelu$ steli
ONJOHJ 80-21-6102 EIUP Op GZ-L1-6L02 Blup po Se.Ą0 EZ emolupo64 Asidsołpep
RAN ANDUAZ
*0'0 z 'dg Gulue<
ZAŁĄCANIC NE 0
Rodzaje diet stosowanych w Mazowieckim Szpitalu Bródnowskim w
Warszawie Sp.zo.o.
1.dieta podstawowa ok.120 dziennie
2.dieta łatwo strawna ok. 150
3 dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczów o0k.20
4.dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie
soku żołądkowego ok.10
5.dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji:
- papkowata o0k.15
= przecierana 0k.20
płynna wzmocniona ok. 20
dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych ok. 30
dieta łatwo strawna bogato białkowa ok.10
dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów ok. 100
diety specjalne /bezglutenowa,wegetariańska,wegańska itp. /
o»uSI