DSU i ZP 252/JK/14/19 Załącznik nr 1
WYKAZ KALORYCZNOŚCI I GRAMATURY
DIETA PODSTAWOWA
* Ma zastosowanie w żywieniu pacjentów, którzy nie wymagają specjalnego leczenia
dietetycznego. Musi być zgodna z zasadami racjonalnego żywienia ludzi zdrowych i
równocześnie wspierać prewencję przewlekłych chorób niezakaźnych.
* Musi spełniać wymogi wartości energetycznej i odżywczej zawarte w poniższej tabeli:
Wartość
energetyczna Zalecenia
i odżywcza diety
Wartość 2200 kcal/d |
energetyczna
Białko ogółem 80g
j Tłuszcze ogółem 70g
Nasycone kwasy Tak niskie jak to jest tylko możliwe do osiągnięcia w
tłuszczowe diecie zapewniającej właściwą wartość żywieniową
(obowiązkowo <10%E)
Izomery trans | Tak niskie jak to jest tylko możliwe do osiągnięcia w
kwasów diecie zapewniającej właściwą wartość żywieniową
tł h z
URZCZOWYĆ | (obowiązkowo <1%E)
| Cholesterol <300mg/d |
Węglowodany T 300g
ogółem
| cukry dodane " <10%E |
Błonnik pokarmowy min. 25g/d
| ©
Sód (g) <5g/d
Witaminy i kisia Zgodnie z najnowszymi wytycznymi zawartymi w -
mineralne publikacji IŻŻ „Normy żywienia dla populacji Polski”
Minimalne normy gramowe zawarte są załączniku nr 3
Dozwolone są praktycznie wszystkie produkty i potrawy, jednak wymagane jest ograniczenie
produktów ciężkostrawnych, smażonych z dużą ilością tłuszczu, dużą ilością soli i cukru.
Wymagane są co najmniej 2 porcje produktów mlecznych dziennie.
Dozwolone są wszystkie metody sporządzania posiłków (tzn. gotowanie, duszenie, pieczenie
oraz smażenie)
Do smażenia należy stosować oleje roślinne bogate w niezbędne nienasycone kwasy
tłuszczowe, jak olej rzepakowy.
Dieta podstawowa musi być zgodna z najnowszymi zasadami racjonalnego żywienia dla
ludzi zdrowych publikowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia oraz realizować
najnowsze „Normy żywienia dla populacji Polski” wydawane przez IIZ.
DIETA ŁATWO -— STRAWNA
jej celem jest dostarczenie pacjentowi odpowiedniej ilości energii i składników
odżywczych oraz wspomaganie leczenia określonych schorzeń
musi dostarczać takiej samej ilości energii i składników odżywczych jak dieta
podstawowa (z wyjątkiem ilości błonnika pokarmowego, którego ilość należy
ograniczyć do ilości <25g/d)
stanowi modyfikację diety podstawowej polegającą na takim doborze produktów,
potraw i technik sporządzania, aby były one łatwo-strawne i sprawiały, iż potrawa
będzie łatwo ulegała trawieniu w przewodzie pokarmowym
podstawę diety stanowi zmniejszenie podaży błonnika pokarmowego
<25g/pokarmowego oraz wyeliminowanie produktów i potraw tłustych,
wzdymających i długo zalegających w przewodzie pokarmowym (kapusta, suche
nasiona roślin strączkowych, pieczywo razowe, grzyby itp.), smażonych, z dużą
ilością ścięgien, pieczonych i duszonych w tradycyjny sposób oraz potraw ostro
przyprawionych
ilość błonnika pokarmowego należy ograniczyć lub uczynić go mniej drażniącym
poprzez: wybór młodych delikatnych warzyw, dojrzałych owoców oraz podawanie
warzyw i owoców w formie gotowanej, podawaniu potraw przecieranych i
miksowanych, stosowanie produktów zbożowych z mała zawartością błonnika
(oczyszczonych)
w diecie tej należy zamienić pieczywo mieszane (pszenno — żytnie) na pieczywo z
mąki pszennej (pszenną bułkę)
dozwolone metody przygotowywania potraw: gotowanie w wodzie i na parze,
pieczenie oraz duszenie bez obsmażania
tłuszcze należy dodawać do potraw na surowo
do podprawiania zup i sosów nie wolno stosować zasmażek. Dozwolone są zawiesina
z mąki i mleka, zawiesina z mąki i śmietanki, zaprawa zacierana z mąki i tłuszczu.
wymagane są co najmniej 2 porcje produktów mlecznych dziennie
Załącznik nr 16 do PO/M/30
SPIS TREŚCI:
WYKAZ DIET stosowanych w ZOZ w Końskich
Do NMUBWNĘE
Dieta podstawowa
Dieta łatwo strawna
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (w cukrzycy)
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydziale soku żołądkowego (wrzodowa)
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu (wątrobowa)
Dieta bezsolna
Dieta ubogoenergetyczna (odchudzająca)
Dieta ziemniaczana
Dieta niskobiałkowa
Dieta bogatobiałkowa
.. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa
Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa
. Dieta bezglutenowa
.. Dieta kleikowa
.. Dieta bezmleczna
.. Dieta aspirynowa (oddział dermatologii)
.. Dieta hipoalergiczna (oddział dziecięcy)
. Dieta bogatoresztkowa
.. Dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
.. Dieta płynna wzmocniona
.. Dieta próbna
„Dieta w dnie moczanowej.
Dieta w nadciśnieniu tętniczym.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
UWAGA:
W PRZYPADKU STOSOWANIA PRZEZ PACJENTA DIETY WEGETARIAŃSKIEJ (LUB INNYCH) ISTNIEJE
MOŻLIWOŚĆ DOSTOSOWANIA DIETY SZPITALNEJ DO WYMAGAŃ PACJENTA — PO UPRZEDNIEJ
KONSULTACJI Z LEKARZEM
Materiały opracowały:
dietetyczka mgr Marta Wrzeszcz — Piątkowska
dietetyczka mgr Marzanna Śliwińska
Aktualizacja: | 19.07.2017 18.01.2018 16.05.2019
PRODUKTY I POTRAWY ZALECANE I PRZECIWWSKAZANE W DIECIE ŁATWO STRAWNEJ
Produkty i Zalecane Przeciwwskazane
potrawy
Napoje Mleko z zawartością 2% i poniżej tłuszczu, Alkoholowe, mocne kakao, płynna
Pieczywo Chleb pszenny, bułki, biszkopt, pieczywo
kawa zbożowa z mlekiem, herbata z mlekiem,
słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa,
soki owocowe, warzywne, napoje mleczno-
owocowe, wody niegazowane, jogurt
niskotłuszczowy, kefir, maślanka, serwatka
cukiernicze
czekolada, mocna kawa, mocna herbata,
wody gazowane, pepsi cola, coca —cola
_
Chleb żytni świeży, chleb razowy, pieczywo
chrupkie żytnie, pieczywo z otrębami
Dodatki do Masło, chudy twaróg, mięso gotowane, chude | Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka,
pieczywa wędliny, szynka, polędwica z drobiu pasztetowa, smalec, tłuste sery
dojrzewające, serek topiony
Zupy i sosy Rosół jarski, jarzynowa ziemniaczana, Tłuste, zawiesiste na wywarach mięsnych,
gorące owocowa, krupniki podprawiane zawiesiną z kostnych, grzybowych, zasmażane,
Dodatki do zup
maki i mleka, mleczne, sosy łagodne -
koperkowy, cytrynowy, pomidorowy,
potrawkowy, owocowe ze słodką śmietaną
Bułka, grzanki, kasza manna, jęczmienna, ryż, Kluski kładzione, grube makarony, łazanki,
ziemniaki, lane ciasto, makaron nitki, kluski
biszkoptowe
zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw
kapustnych, s strączkowych, mocne rosoły,
buliony; sosy cebulowy, grzybowy
|
nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane
na twardo
Mięso, drób,
ryby
Chuda cielęcina, młoda wołowina, królik,
kurczak, indyk, chude ryby: dorsz, młody karp,
pstrąg, karmazyn, sandacz, flądra, lin, okoń,
szczupak, mintaj; potrawy gotowane, pulpety,
budynie, potrawki
Tłuste gatunki, wieprzowina, baranina, gęsi,
kaczki, tłuste ryby, węgorz, tłusty karp, leszcz,
łosoś, sum; potrawy smażone z mięsa, drobiu
i ryb, marynowane wędzone
Potrawy Budynie z kasz, warzyw, makaronu, mięsa, Wszystkie potrawy smażone na tłuszczu np.
półmięsne i risotto, leniwe pierogi, kluski biszkoptowe Placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety
bezmięsne oraz bigos, fasolka po bretońsku
Tłuszcze Dodawane na surowo ;olej słonecznikowy Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny
(z NNKT),olej rzepakowy, oliwa z oliwek (z twarde
NNKT),masło
warzywa Młode, soczyste; marchew, dynia, kabaczki, Warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory,
pietruszka, patisony, seler, pomidory bez skórki, | suche nasiona roślin strączkowych, ogórki,
potrawy gotowane, rozdrabniane lub przetarte, | brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa w
z „wody”, podprawiane zawiesinami, postaci surówek grubo startych, sałatek z
oprószane, surowe soki majonezem i musztardą, warzywa
marynowane, solone
Ziemniaki Gotowane, pieczone Smażone z tłuszczem, frytki, krążki
Owoce Dojrzałe, soczyste: jagodowe i winogrona bez Gruszki, daktyle, czereśnie, owoce
pestek w postaci przecierów), cytrusowe, dzikiej | marynowane
róży, brzoskwinie, morele, banan, jabłka
pieczone gotowane
Desery Kisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne, Tłuste ciasta, torty, desery z używkami,
kompoty, musy, bezy, suflety ,soki owocowe, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze
przeciery owocowe zawierające kakao, orzechy
Przyprawy Kwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, Ostre: ocet, pieprz, papryka, chili, curry,
pietruszka, zielony koper, majeranek, rzeżucha,
musztarda, ziele angielskie, liść laurowy,
gałka muszkatołowa. gorczvca
W celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia i interesów konsumentów przez zapewnienie
bezpiecznego stosowania żywności, ze szczególnym uwzględnieniem uwarunkowań zdrowotnych firma
świadcząca usługę żywienia pacjentów informuje, że do przygotowania posiłków tj.: Śniadania, obiady i
kolacje, używa następujących produktów, które zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa są uznane jako
powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
— pieczywo, mąka, kasza, płatki i makarony - wytworzone ze zbóż zawierających gluten (tj. pszenica, żyto,
jęczmień, owies),
—_ Jaja,
—_ ryby,
— mleko i produkty pochodne,
— seler
— _ gorczyca i produkty pochodne (np.: musztarda).
Dostarczane pacjentom posiłki zwierają lub mogą zawierać ich śladowe ilości. Firma informuje, że posiłki
mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby, które nie cierpią na alergię lub nietolerancję pokarmową,
wywołaną w/w produktami.
Szczegółowe informacje o produktach używanych do przygotowanych przez firmę posiłków można
otrzymać kontaktując się z kierownikiem obiektu lub dietetyczką pod numerem telefonu: 41 39 02 385.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany
hybrydowe, a także produkty pochodne etylowego pochodzenia rolniczego,
Skorupiaki i produkty pochodne,
Jaja i produkty pochodne,
Ryby i produkty pochodne,
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
Soja i produkty pochodne,
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
Orzechy, tj. migdały fAmygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus aveilana), orzechy włoskie
(Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentole), orzeszki pekan (Carya illinoinensis
(Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie fBertholletio excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe
(Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensiand (Macadamia ternifolio), a także
produkty pochodne,
9. Seler i produkty pochodne,
10. Gorczyca i produkty pochodne,
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne,
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 msgj/litr w przeliczeniu na
całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci
przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców,
13. Łubin i produkty pochodne,