Instytucja: 

ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W OLEŚNIE

 Monitoring: 

Żywienie w szpitalach

 Liczba listów: 

2

 Liczba spamu: 

0

 Status pierwszego wniosku: 

Otwarte

 Status ostatniego wniosku: 

 Otrzymano potwierdzenie: 

 Otrzymano odpowiedź: 

 Poddany kwarantannie: 

Znormalizowana odpowiedź

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • RE: Wniosek o informację publiczną przez ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W OLEŚNIE

    Dzień dobry,

    W nawiązaniu do poniższej korespondencji Zespół Opieki Zdrowotnej w Oleśnie informuje:

    Ad. 1. TAK;

    Ad.2. ok. 100 pacjentów;

    Ad.3. TAK, przeprowadzenie wywiadu żywieniowego i udzielenie wskazówek dietetycznych wg. zaleconej diety;

    Ad.4. tzw. wsad do kotła wynosi 8,00 zł dziennie;

    Ad.5. NIE;

    Ad.6. NIE;

    Ad.7. monitoring temperatury podawanych posiłków za który odpowiedzialny jest Dietetyk;

    Ad.8. NIE;

    Ad.9. Nie dotyczy;

    Ad.10. Istnieje ogólna procedura rozpatrywania zgłaszanych skarg i wniosków;

    Ad.11. 0;

    Ad.12. NIE;

    Ad.13. 8 rodzajów diet opracowanych na podstawie wiedza dietetyka, publikacji naukowych;

    Ad.14. Zapewniamy;

    Ad.15. Brak zgłoszeń;

    Ad.16. NIE.

    Z poważaniem,

    Małgorzata Pamuła

    Kierownik Kuchni Szpitalnej

    ----------------------------------------------------------

    Zespół Opieki Zdrowotnej w Oleśnie

    ul. Klonowa 1, 46-300 Olesno

    Tel. 34/350- 97-00

    Tel./fax: 34/358-28-55

    e-mail: {{ email }} <mailto:{{ email }}>

    Niniejsza wiadomość i wszelkie dołączone do niej pliki są poufne i mogą być wykorzystane wyłącznie przez osoby lub instytucje, dla których były przeznaczone. Jeśli otrzymali ją Państwo omyłkowo, prosimy o poinformowanie nadawcy pocztą elektroniczną i o usunięcie wiadomości ze swojego systemu. Nieautoryzowane kopiowanie, ujawnianie lub rozpowszechnianie niniejszej wiadomości jest zabronione.

    This email and any files transmitted with it are confidential and intended solely for the use of the individual or entity to whom they are addressed. If you have received it by mistake, please let us know by e-mail reply and delete it from your system; you may not copy this message or disclose its contents to anyone. Finally, the recipient should check this email and any attachments for the presence of viruses.