A UZDROWISKO,
RR
0) a 2
Kamień Pomorski, dnia 25 października 2019r.
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
W odpowiedzi na wniosek z dnia 15.10.2019r. o udzielenie informacji publicznych
informujemy:
Ad.1 W szpitalu uzdrowiskowym zatrudniamy jednego dietetyka.
Zakres obowiązków dietetyka w naszym ośrodku:
. Planowanie, nadzorowanie i stosowanie opartego na podstawach naukowych żywienia
indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup pacjentów,
. Samodzielne planowanie jadłospisów w oparciu o obowiązującą klasyfikację diet,
zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia,
. Nadzorowanie i kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych
na wszystkich etapach produkcji potraw,
e Kontrolowanie jakości surowców i produktów żywnościowych oraz warunków ich
przechowywania,
. Dbanie o jakość posiłków
. Prowadzenie instruktażu dla pracowników zatrudnionych przy produkcji żywności pod
kątem organizacji stanowisk pracy i przestrzegania zasad dobrej praktyki higienicznej i
produkcyjnej,
. Uczestniczenie w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie i pod nadzorem
lekarza,
. Prowadzenie edukacji żywieniowej,
. Udzielanie pacjentom informacji na temat stosownej diety,
. Prowadzenie samodzielnego poradnictwa żywieniowego dla pacjentów,
e Ocenianie stanu odżywiania , sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki
odżywcze pacjentów,
. Prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów,
. Udzielanie porad dietetycznych,
. Przestrzeganie przepisów bhp i p.poż,
. Przestrzeganie tajemnicy służbowej.
Ad 2. W Zakładzie Leczniczym Uzdrowisko Kamień Pomorski Szpital Uzdrowiskowy
„Mieszko” przebywa średnio w turnusie około 120 pacjentów.
Ad 3. W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Pacjenci są
informowani o możliwości skorzystania z porady dietetyka na początku turnusu, podczas
spotkania organizacyjnego z kadrą kierowniczą. Poza tym indywidualną poradę dietetyka
może zalecić lekarz.
Uzdrowisko Kamień Pomorski S.A Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie tel. +48 91 38 21 149: +48 91 38 21 135
ul. Szpitalna 14 72-400 Kamień Pomorski XIII Wydział Gospodarczy KRS nr 0000418151 sekretariat©u-kp.pl
NIP 861-000-36-10 REGON 000288254 Kapitał zakładowy 22 600 000.00 PLN uzdrowisko-kamienpomorski.pl
w pełni wypłacalny
a UZDROWISKO,
RAR
Sak
Ad 4. Stawka dzienna wyżywienia, przypadająca na jednego pacjenta w naszej placówce
wynosi: 8,50 zł netto
Ad.5 Uzdrowisko posiada własną kuchnię. Nie korzystamy z usług firmy cateringowej.
Ad 6. Placówka posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków(dotyczy wartości odżywczych, kalorycznych, konserwantów itp.).
Kopia przykładowych dokumentów w załączeniu. Do produkcji potraw używane są surowce,
półprodukty, produkty bezpieczne o właściwej jakości zdrowotnej, które są wprowadzane do
obrotu handlowego przez przedsiębiorcę. Zakup wymienionych produktów odbywa się w
hurtowniach. Do produkcji potraw nie używa się konserwantów, barwników i dodatków.
Ad 7. Codzienna ocena organoleptyczna posiłków dokonywana jest przez dietetyka i
kierownika działu żywienia.
Ad 8. Szef Kuchni jest odpowiedzialny za przestrzeganie gramatury podanej na jadłospisie
dla pacjentów. Dietetyk, kierownik działu żywienia oraz specjalista do spraw systemu HCCP
kontrolują wybiórczo porcje poszczególnych posiłków (śniadanie, obiad, kolacja).
Ad 9. Nie dotyczy. Nie korzystamy z usług firmy cateringowej
Ad 10. W szpitalu istnieje procedura dotycząca zgłaszania i postępowania w przypadku
wystąpienia zatruć pokarmowych. Skargę dotyczącą żywienia pacjent może złożyć do
kierownika działu żywienia, dietetyka lub zarządu.
Ad 11. W okresie od 1 stycznia 2017r. do 31.12.2018r. w Szpitalu Uzdrowiskowym
„Mieszko” odnotowano 3 skargi dotyczące żywienia. W tym okresie nie było zgłoszeń zatruć
pokarmowych.
Ad 12. W 2018r. nie było szkoleń lekarzy z zasad żywienia. Placówka nie prowadzi szkoleń
dla lekarzy, gdyż nie zatrudnia lekarzy w ramach umów o pracę. Opiekę lekarską nad
pacjentami sprawują lekarze w ramach prowadzonych praktyk lekarskich, jako usługę w
oparciu o umowy cywilno- prawne. Lekarze prowadzący opiekę lekarską nad pacjentami
posiadają kwalifikacje, wymagane przepisami dotyczącymi lecznictwa uzdrowiskowego.
Ad 13. W naszej placówce posiadamy następujące diety: ogólna, cukrzycowa,
kardiologiczna, lekkostrawna, bezglutenowa, bezlaktozowa, bezmleczna, wegetariańska.
Istnieje również możliwość ustalenia diety indywidualnej na wniosek lekarza. Diety
opracowuje dietetyk na podstawie posiadanej wiedzy i fachowej literatury.
Ad 14. Nie dotyczy.
Ad. 15. Tak, szpital zapewnia dietę wegetariańską i wegańską.
Ad 16. Szpital uzdrowiskowy nie prowadzi leczenia suplementami pokarmowymi, gdyż
wykracza to poza zakres usług lecznictwa uzdrowiskowego. Przytoczony w pytaniu przykład
obecności u pacjenta rany, stanowi przeciwwskazanie do lecznictwa uzdrowiskowego.
| ZÓĄE ezes Zarządu .
76 7
Giny
/aszak
Uzdrowisko Kamień Pomorski S.A Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie tel. +48 91 38 21 149: +48 91 38 21135
ul. Szpitalna 14 72-400 Kamień Pomorski XIII Wydział Gospodarczy KRS nr 0000418151 sekretariat ©u-kp.pl
NIP 861-000-36-10 REGON 000288254 Kapitał zakładowy 22 600 000.00 PLN uzdrowisko-kamienpomorski.pl
w pełni wypłacalny
UZDROWISKO,
, W KAMIEN POMORSKI
Uzdrowiska Polskie
RECEPTURA ZYWNIENIOWA
1. ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM — 450 ml
Woda 400 ml
Korpusy 50g
Warzywa paski mrożone 44g
Koncentrat pomidorowy, 30% 5g
Śmietana, 18% tłuszczu 11g
Makaron czterojajeczny 44g
Cukier $g
Sól
pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
Wartość kaloryczna: 261,00 kcal = 1 092,05 kJ białko — 12,8g, tłuszcz — 6,5 g
Węglowodany — 39,6 g
2. ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM — 450 ml
Woda 400 ml
Korpusy 50g
Warzywa paski mrożone 44g
Koncentrat pomidorowy, 30% 25g
Śmietana, 18% tłuszczu 14g
Ryz 30g
Cukier 5g
Sól
pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
Wartość kaloryczna: 230,81 kcal = 965,73 kJ Białko — 10g, tłuszcz — 5,5g
Węglowodany — 37g
3. ZUPA PIECZARKOWA — 450 ml
Woda 400 ml
Korpusy 50g
Ziemniaki 130g
Warzywa paski mrożone 44g
Śmietana, 18% tłuszczu 9g
Pieczarki 40g
Nać pietruszki 3g
Sól
pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
Wartość kaloryczna: 198,80 kcal = 831,80 kJ Białko — 10,3g, Tłuszcz — Sg,
Węglowodany -32g
ke UZDROWISKO,
ae), KAMIEŃ POMORSKI
ARA Uzdrowiska Potskie
7. GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM — 250G / 60g sosu
Cebula 10g
Wieprzowina, łopatka 60g
Ryż biały 12,5g
Kapusta biała 200g
Mąka pszenna, 5g
Koncentrat pomidorowy, 30% 25g
Śmietana, 18% tłuszczu 20g
Woda 100g
Pietruszka, liście 5g
Wartość kaloryczna: 337,20 kcal = 1 410,88 Kj białko — 17g, tłuszcz — 18g
Węglowodany — 34g
8.GULASZ MIESNO = WARZYWNY — 80 g mięsa / 80g sosu
Cebula 10g
Wieprzowina, łopatka 100g
Mąka pszenna, 15g
Woda 100g
Marchew 50g
Groszek zielony 30g
Ziele angielskie
Liść laurowy
Sól, pieprz
Wartość kaloryczna: 347,45 kcal = I 453,77 kJ białko -20g, tłuszcz — 22g
węglowodany — 21g
9.SCHAB W SOSIE PIECZENIOWYM — 100g mięsa / 60g sosu
Cebula 10g
Mąka pszenna, 15g
Woda 100g
Schab surowy z kością 150g
Przyprawa do mięs 5g
Ziele angielskie
Liść laurowy
Sól
pieprz
Wartość kaloryczna: 319,95 kcal = 1 338,70 kJ białko — 33g, tłuszcz — 15g
Węglowodany — 13g
UZDROWISKO
A)
- 120G
Uzdrowiska Połskie
4. KOTLET MIELONY
Wieprzowina, łopatka 100g
Bułki pszenne zwykłe 5g
Jaja kurze całe 7g
Kasza manna 15g
Bułka tarta 10g
Skrobia ziemniaczana $g
Cebula 10g
Czosnek 2g
Sól
pieprz
Wartość kaloryczna: 390,35 kcal = 1 633,26 kJ
5. KOTLET POZARSKI — 100G
Bułki pszenne zwykłe 15g
Jaja kurze całe 10,5g
Kasza manna 3g
Bułka tarta 13,8g
Cebula 10g
Pietruszka, liście 10g
Filet z piersi kurczaka 97g
Sól, pieprz
KAMIEŃ POMORSKI
białko — 20g, tłuszcz — 23g
Węglowodany — 28g
Wartość kaloryczna: 217,00 kcal = 907,95 kJ białko — 26g, tłuszcz — 3g
6. PULPETY Z RYŻEM W SOSIE POMIDOROWYM
Jaja kurze całe 10g
Cebula 10g
Wieprzowina, łopatka 80g
Ryż biały 15g
Mąka pszenna, 5g
Koncentrat pomidorowy, 30% 25g
Śmietana, 18% tłuszczu 20g
Woda 100g
Pietruszka, liście 5g
Cukier 2g
Sól, pieprz
Wartość kaloryczna: 387,50 kcal = 1 621,34 kJ
Węglowodany — 23g
—- 100G / 60g sosu
białko — 18,5g. tłuszcz — 23g
Węglowodany — 30g
UZDROWISKO,
RAY mean ORSKI
RECEPTURA ZYWNIENIOWA
1. ZIEMNIAKI GOTOWANE —- 150 g
Ziemniaki 200g
Sól
Wartość kaloryczna: 154,00 kcal = 644,35 kJ białko — 4g, tłuszcz — 0,2g
Węglowodany — 37g
2. KASZA GRYCZANA - 150g
Kasza gryczana 60g
Sól
Wartość kaloryczna: 201,60 kcal = 843,51 kJ białko — 8g, tłuszcz — 2g
Węglowodany — 42 g
3. RYŻ - 150g
Ryż biały 60 g
Podwieczorek
Kolacja
Wartość kaloryczna: 206,40 kcal = 863,60 kJ białko — 4g, tłuszcz — 0,4g
Węglowodany — 47g
4. KOMPOT OWOCOWY — 200 ml
Mieszanka owocowa, mrożona 100g
Woda 200g
Cukier 10g
Wartość kaloryczna: 80,50 kcal = 336,82 kJ białko — 0,9g, tłuszcz — 0,3g
Węglowodany — 22g
j UZDROWISKO,
M KAMIEN POMORSKI
Uzdrowiska Polski
1. SNIADANIE
Szynka biała 40g, ser żółty gouda 40g, pieczywo mieszane 150 g (chleb zwykły,
razowy), masło śmietankowe 14g, pomidor 40g, herbata 200ml.
Sniadanie
Szynka biała 40g
Ser, Gouda 40g
Chleb zwykły 75g
Chleb żytni razowy 75g
Masło śmietankowe 14g
Pomidor 40g
Cukier 10g
Wartość kaloryczna: 691,00 kcal = 2 891,21 Kj Białko 28g, tłuszcz — 25,3g,
Węglowodany — 97,2g
2. SNIADANIE
Wędlina drobiowa 40g, ser żółty gouda 40g, masło smietankowe14g, pieczywo mieszane
200g, Kawa Inka z mlekiem 250ml, pomidor 40g
Sniadanie
Wędlina drobiowa 40g
Ser, Gouda 40g
Chleb zwykły 100g
Chleb żytni razowy 100g
Masło śmietankowe 14g
Mleko spożywcze, 2% tłuszczu 250g
Kawa Inka 5g
Pomidor 40g
Cukier 10g
Wartość kaloryczna: 936,00 kcal = 3 916,32 kJ Białko — 37g, Tłuszcz — 34g,
Węglowodany — 132,5g
3. SNIADANIE
Kasza manna na mleku 250 ml, wędlina drobiowa 40g, twarożek ze szczypiorkiem 40g,
Masło śmietankowe14g, pieczywo mieszane 200g, pomidor 40g, herbata 250 ml
Sniadanie:
Wędlina drobiowa 40g
Twarożek ze szczypiorkiem 40g
Mleko 2% 200 ml
Kasza manna 30g
Chleb zwykły 100g
Chleb żytni razowy 100g
Masło śmietankowe 14g
Pomidor 40g
Cukier 10g
Wartość kaloryczna: 865,10 kcal = 3 619,67 kJ Białko — 32g, Tłuszcz — 27g,
Węglowodany — 136g
„yjń UZDROWISKO,
*RR) AMIE powonsi
4. SNIADANIE
Kiełbasa szynkowa z indyka 40g, jajko gotowane 100g, masło śmietankowe 14g,
pieczywo mieszane 200g, pomidor 40g, herbata
Śniadanie
Chleb zwykły 100g
Kiełbasa szynkowa z indyka 40g
Jaja kurze całe 100g
Chleb żytni razowy 100g
Masło śmietankowe 14g
Pomidor 40g
Herbata 250ml w tym 10g cukru
Wartość kaloryczna: 825,10 kcal = 3 452,30 kJ Białko — 32g, Tłuszcz — 25g,
Węglowodany — 130g
5. SNIADANIE
Wędlina drobiowa 40g, twaróg krojony 40g, masło śmietankowe 14g, pieczywo mieszane
200g, rzodkiewka 40g, herbata 250 ml
Sniadanie:
Chleb zwykły 100g
Chleb żytni razowy 100g
Masło śmietankowe 14g
Twaróg 40g
Rzodkiewka 40g
Wędlina drobiowa 40g
Herbata 250ml w tym 10g cukru
Wartość kaloryczna: 775,30 kcal = 3 243,93 kJ Białko — 25g, Tłuszcz- 22g,
Węglowodany — 132g
6. SNIADANIE
Wędlina drobiowa 40g, serek śmietankowy 40g, masło śmietankowe 14g, pieczywo
mieszane 200g, pomidor 50g, herbata 250 ml
Sniadanie:
Chleb zwykły 100g
Chleb żytni razowy 100g
Masło śmietankowe 14g
Wędlina drobiowa 40g
Serek śmietankowy 40g
Pomidor 50g
Herbata 250 ml w tym 10 g cukru
Wartość kaloryczna: 762,90 kcal = 3 192,05 kJ Białko — 22g, Tłuszcz — 22g,
Węglowodany — 131,5g
jĄ
A
1. KOLACJA
"I
UZDROWISKO
"AA) KAMIEŃ POMORSKI
Uzdrowiska Polskie
Sałatka z makaronem, szynką i brokułami 120g, ogonówka 30g, pieczywo mieszane
150g, masło śmietankowe 14g, sałata zielona 20g, herbata 250 ml.
Makaron czterojajeczny
Brokuły
Szynka gotowana
Majonez
Ogonówka
Masło śmietankowe
Chleb zwykły
Chleb żytni razowy
Sałata
Herbata
50g
50g
20g
20g
30g
14g
75g
175g
20g
250 ml w tym 10 g cukru
Wartość kaloryczna: 1 010,75 kcal = 4 229,08 kJ białko — 26g, Tłuszcz — 42g
2. KOLACJA
Węglowodany — 144g
Twaróg krojony 40g, wędlina wieprzowa 30g, masło śmietankowe 14g, pieczywo
mieszane 200g, rzodkiewka 30g, herbata 250 ml
Chleb zwykły
Chleb żytni razowy
Masło śmietankowe
Wędlina wieprzowa
Twaróg
Rzodkiewka
Herbata
100g
100g
14g
30g
40g
30g
150 ml w tym 5 g cukru
Wartość kałoryczna: 772,20 kcal = 3 230,96 kJ Białko — 25g, Tłuszcz — 22g,
3. KOLACJA
Węglowodany — 131g
Pasztet 40g, wędlina wieprzowa 30g, masło śmietankowe 14g, pieczywo mieszane 200g,
Ogórek kiszony 40g, herbata 250 ml.
Chleb zwykły
Chleb żytni razowy
Masło śmietankowe
Wędlina wieprzowa
Pasztet
Ogórek kwaszony
Herbata
100g
100g
14g
30g
40g
40g
250 ml w tym 10 g cukru
Wartość kaloryczna: 875,20 kcal = 3 661,92 kJ Białko — 24g, Tłuszcz — 33g
Węglowodany — 134g
o | a UZDROWISKO,
ża RS) MGH pomorska
10. KOLACJA W
Pasta z jajek 40g, szynka drobiowa 30g, masło śmietankowe 14g, pieczywo mieszane
75g, pieczywo żytnie 75g, ogórek świeży 40 g, herbata 250 ml.
%
Jajka 40g
Majonez 10g
Szczypiorek 10g
Szynka drobiowa 30g
Masło śmietankowe 14g
Pieczywo razowe Z5g
Pieczywo zwykłe 75g
Ogórek świeży 40g
Herbata 250 ml w tym 10 g cukru
Wartość kaloryczna: 740,15 kcal = 3 096,86 kJ białko — 21g, tłuszcz — 31g,
Węglowodany — 103g
11. KOLACJA
Pasztet delikatny 50g, wędlina drobiowa 40g, masło śmietankowe 14g, pieczywo żytnie
75g, pieczywo mieszane 75g, pomidor 50g, herbata 250 ml.
Pasztet delikatny 50g
Wędlina drobiowa 40g
Masło śmietankowe 14g
Pieczywo razowe 75g
Pieczywo zwykłe 75g
Pomidor 50g
Herbata 250 ml w tym 10 g cukru
Wartość kaloryczna: 875,20 kcal = 3 661,92 kJ Białko — 24g, Tłuszcz — 33g
Węglowodany — 134g
12. KOLACJA
Parówka na ciepło 100g, twarożek śmietankowy 40g, masło śmietankowe 14g, , pieczywo
żytnie 75g, pieczywo mieszane 75g, sałata zielona 20g, herbata 250 ml.
Parówka 100g
Twarożek śmietankowy 40g
Masło śmietankowe 14g
Pieczywo razowe ZBg
Pieczywo zwykłe 75g
Sałata zielona 20g
Herbata 250 ml w tym 10 g cukru
Wartość kaloryczna: 938,85 kcal = 3 928,24 kJ białko — 24g, tłuszcz — 53g,
Węglowodany — 103g