Żywienie w szpitalach #111
Instytucja: |
|
Monitoring: |
|
Liczba listów: |
4 |
Liczba spamu: |
0 |
Status pierwszego wniosku: |
Dostarczony |
Status ostatniego wniosku: |
Nieznane |
Otrzymano potwierdzenie: |
|
Otrzymano odpowiedź: |
|
Poddany kwarantannie: |
Znormalizowana odpowiedź
Treść
-
Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
-
Re: Wniosek o informację publiczną przez "UZDROWISKO WYSOWA" SPÓŁKA AKCYJNA
Witam,
przesyłam w załączniku odpowiedź Uzdrowiska Wysowa S.A. na wniosek o
udostępnienie informacji publicznej.W dniu 2019-10-15 o 22:29, {{ email }} pisze:
--
Serdecznie pozdrawiam
Agnieszka Manista
Sekretariat
<http://uzdrowisko-wysowa.pl/> *"Uzdrowisko Wysowa" S.A.
38-316 Wysowa-Zdrój 149
tel.(0-18)353-24-00
fax.(0-18)353-24-47
www.wysowianka.pl <http://www.wysowianka.pl>;
www.uzdrowisko-wysowa.pl <http://www.uzdrowisko-wysowa.pl> *
KRS nr 0000029238 Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieście
XII Wydział Gospodarczy, NIP 738-000-55-90; REGON 000299140;
Kapitał zakładowy wpłacony w całości w kwocie 12 550 000,00 PLNWitam,
przesyłam w załączniku odpowiedź Uzdrowiska Wysowa S.A. na wniosek o
udostępnienie informacji publicznej.W dniu 2019-10-15 o 22:29, {{ email }} pisze:
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: {{ email }}
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
--
Serdecznie pozdrawiam
Agnieszka Manista
Sekretariat
<http://uzdrowisko-wysowa.pl/> *"Uzdrowisko Wysowa" S.A.
38-316 Wysowa-Zdrój 149
tel.(0-18)353-24-00
fax.(0-18)353-24-47
www.wysowianka.pl <http://www.wysowianka.pl>;
www.uzdrowisko-wysowa.pl <http://www.uzdrowisko-wysowa.pl> *
KRS nr 0000029238 Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieście
XII Wydział Gospodarczy, NIP 738-000-55-90; REGON 000299140;
Kapitał zakładowy wpłacony w całości w kwocie 12 550 000,00 PLN -
Re: Re: Wniosek o informację publiczną przez AgnieszkaZdanowicz
Szanowni Państwo,
zwracamy uwagę, że również szpitale prywatne mają obowiązek udostępniać informacje publiczne, ponieważ wykonują zadania publiczne związane z ochroną zdrowia (https://www.rp.pl/Firma/301259996-Kiedy-prywatny-szpital-musi-udostepnic-informacje-publiczna.html). Artykuł 4 ustęp 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej nie zawiera katalogu zamkniętego podmiotów, które muszą udostępniać informacje publiczne, na co wskazuje sformułowanie "w szczególności". Dlatego raz jeszcze wnosimy o udostępnienie informacji publicznej wskazanej w naszym wniosku.
Z poważaniem
Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-23 08:27:32.559415+00:00 z adresu {{ email }}:
> Witam, przesyłam w załączniku odpowiedź Uzdrowiska Wysowa S.A. na wniosek o
> udostępnienie informacji publicznej. W dniu 2019-10-15 o 22:29,
> {{ email }} pisze: -- Serdecznie pozdrawiam
> Agnieszka Manista Sekretariat <http://uzdrowisko-wysowa.pl/>
> *"Uzdrowisko Wysowa" S.A. 38-316 Wysowa-Zdrój 149 tel.(0-18)353-24-00
> fax.(0-18)353-24-47 www.wysowianka.pl <http://www.wysowianka.pl>;
> www.uzdrowisko-wysowa.pl <http://www.uzdrowisko-wysowa.pl> * KRS nr 0000029238
> Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieście XII Wydział Gospodarczy, NIP
> 738-000-55-90; REGON 000299140; Kapitał zakładowy wpłacony w całości w kwocie
> 12 550 000,00 PLN -
Fwd: Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez "UZDROWISKO WYSOWA" SPÓŁKA AKCYJNA
Szanowni Państwo
"Uzdrowisko Wysowa" S.A. z siedzibą 38-316 Wysowa-Zdrój 149 w związku z
otrzymanym wnioskiem o udostępnianie informacji publicznej przesyła
poniższe informacje.Na wstępie należy wyjaśnić, że Spółka prowadzi działalność w postaci
leczenia uzdrowiskowego min. prowadząc szpital uzdrowiskowy. Pacjenci do
szpitala uzdrowiskowego przyjmowani są na podstawie skierowania NFZ
(zgodnie z profilem leczniczym )Poniżej przesyłamy informacje, które nie stanowią tajemnicy
przedsiębiorstwa- Spółka zatrudnia dietetyka w szpitalu uzdrowiskowym
- istnieje możliwość indywidualnej porady dietetyka
-Spółka nie korzysta z zewnętrznej firmy cateringowej, prowadzi własną
kuchnię,- Dietetyk w szpitalu uzdrowiskowym kontrolują jakość wydawanych
posiłków, nie sprawdza się ilości zjedzonych porcji,- Nie odnotowano zatruć
- Stosowane diety zgodnie z profilem leczniczym: dieta podstawowa, dieta
lekkostrawna, dieta cukrzycowa, dieta nerkowa, nie zapewnia się diety
wegetariańskiej i wegańskiej, w razie potrzeby wprowadza się dietę
specjalną np. bezglutenowąZ poważaniem
Grzegorz Koszarski
Specjalista ds. administracyjnych
<http://uzdrowisko-wysowa.pl/> *"Uzdrowisko Wysowa" S.A.
38-316 Wysowa-Zdrój 149
tel.(18)3532400 wew.37, fax.(18)3532447
www.wysowianka.pl <http://www.wysowianka.pl>;
www.uzdrowisko-wysowa.pl <http://www.uzdrowisko-wysowa.pl> * KRS nr
0000029238 Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieście
XII Wydział Gospodarczy, NIP 738-000-55-90; REGON 000299140;
Kapitał zakładowy wpłacony w całości w kwocie 12 550 000,00 PLN--
g.koszarskiSzanowni Państwo
"Uzdrowisko Wysowa" S.A. z siedzibą 38-316 Wysowa-Zdrój 149 w związku z
otrzymanym wnioskiem o udostępnianie informacji publicznej przesyła
poniższe informacje.Na wstępie należy wyjaśnić, że Spółka prowadzi działalność w postaci
leczenia uzdrowiskowego min. prowadząc szpital uzdrowiskowy. Pacjenci do
szpitala uzdrowiskowego przyjmowani są na podstawie skierowania NFZ
(zgodnie z profilem leczniczym )Poniżej przesyłamy informacje, które nie stanowią tajemnicy
przedsiębiorstwa- Spółka zatrudnia dietetyka w szpitalu uzdrowiskowym
- istnieje możliwość indywidualnej porady dietetyka
-Spółka nie korzysta z zewnętrznej firmy cateringowej, prowadzi własną
kuchnię,- Dietetyk w szpitalu uzdrowiskowym kontrolują jakość wydawanych
posiłków, nie sprawdza się ilości zjedzonych porcji,- Nie odnotowano zatruć
- Stosowane diety zgodnie z profilem leczniczym: dieta podstawowa, dieta
lekkostrawna, dieta cukrzycowa, dieta nerkowa, nie zapewnia się diety
wegetariańskiej i wegańskiej, w razie potrzeby wprowadza się dietę
specjalną np. bezglutenowąZ poważaniem
Grzegorz Koszarski
Specjalista ds. administracyjnych
<http://uzdrowisko-wysowa.pl/> *"Uzdrowisko Wysowa" S.A.
38-316 Wysowa-Zdrój 149
tel.(18)3532400 wew.37, fax.(18)3532447
www.wysowianka.pl <http://www.wysowianka.pl>;
www.uzdrowisko-wysowa.pl <http://www.uzdrowisko-wysowa.pl> * KRS nr
0000029238 Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieście
XII Wydział Gospodarczy, NIP 738-000-55-90; REGON 000299140;
Kapitał zakładowy wpłacony w całości w kwocie 12 550 000,00 PLN>
>
>
> --- Treść przekazanej wiadomości ---
> Temat: Wniosek o informację publiczną
> Data: Tue, 15 Oct 2019 20:29:00 -0000
> Nadawca: {{ email }}
> Odpowiedź-Do: {{ email }}
> Adresat: {{ email }}
>
>
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: {{ email }}
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
--
g.koszarski