Instytucja: 

107 SZPITAL WOJSKOWY Z PRZYCHODNIĄ - SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ

 Monitoring: 

Żywienie w szpitalach

 Liczba listów: 

2

 Liczba spamu: 

0

 Status pierwszego wniosku: 

Otwarte

 Status ostatniego wniosku: 

 Otrzymano potwierdzenie: 

 Otrzymano odpowiedź: 

 Poddany kwarantannie: 

Znormalizowana odpowiedź

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Re: Wniosek o informację publiczną przez 107 SZPITAL WOJSKOWY Z PRZYCHODNIĄ - SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ

    Szanowni Państwo,
    107 Szpital Wojskowy z Przychodnią w Wałczu przesyła poniżej odpowiedź
    na wniosek o udzielenie informacji publicznej.

    1.

    Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
    bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
    cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu
    jego/ich obowiązków .
    Tak,szpital zatrudnia jednego dietetyka.

    Zakres obowiązków:

    - planowanie i sprawozdawczość struktury żywienia
    - dokumenty rozchodowo – sporządzenie
    - kalkulacja wstępna kosztów żywienia
    - szerzenie profilaktyki żywieniowej,
    - poradnictwo dietetyczne.
    Obowiązki merytoryczne:
    - opracowywanie jadłospisów dekadowych na wszystkie należności
    żywnościowe, zestawy i diety lecznicze oraz ich wycena wstępna,
    - sporządzanie codziennych zestawień żywionych, rozdzielników
    produktów i asygnat kuchennych,
    - sporządzanie miesięcznych zestawień struktury żywienia,

    - uzgadnianie diet indywidualnych z lekarzem prowadzącym lub
    ordynatorem właściwego oddziału,
    - współudział w szkoleniu fachowym personelu kuchennego,
    - nadzór nad przestrzeganiem procesów technologicznych przy
    sporządzaniu posiłków dietetycznych i ich degustacja,
    - edukacja pacjentów w zakresie zasad racjonalnego żywienia ze
    szczególnym uwzględnieniem profilaktyk zdrowotnej,
    - udzielanie porad dietetycznych chorym opuszczającym szpital,
    - wykonywanie innych zadań i poleceń przełożonych wynikających ze
    specyfiki pracy,
    - analiza opinii chorych dotyczących wyżywienia.
    2.

    Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    W zależności od obłożenia szpitala. Szpital posiada 275 łóżek.

    3.

    Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    Pacjent może uzyskać poradę dietetyczną np. podczas wypisu ze
    szpitala. Każdy oddział szpitalny posiada informację o alergenach
    obecnych w żywności wraz z kontaktem do dietetyka.

    4.

    Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
    przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    Wsad do kotła – 7,50 zł, koszt żywienia 16,40 zł (koszt zawierający
    media i płace) – dane na rok 2017 r.

    5.

    Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
    tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
    przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    Nie korzysta.

    6.

    Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
    używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
    kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
    barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    Specyfikacja do przetargu na zakup środków spożywczych (dokładny
    opis produktu), wartość odżywcza zawarta jest w kartotece potraw
    stosowanych w szpitalu. Ilość i jakość konserwantów, barwników nie
    jest monitorowana.

    7.

    Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
    Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
    odbywają?
    Codziennie przeprowadzana jest degustacja przygotowanych dla
    pacjentów potraw, za jakość przygotowanych posiłków odpowiada
    kierownik kuchni. Degustację przeprowadza dietetyczka.

    8.

    Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
    pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one
    się odbywają?
    Obserwacja pacjenta, ilość spożywanego przez niego pokarmu
    kontrolowana jest przez personel sprawujący opiekę nad pacjentem w
    oddziale szpitalnym.

    9.

    Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
    zatrudnienia dietetyka?
    Nie dotyczy.

    10.

    Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
    niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
    odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    Skargi dotyczące żywienia przyjmuje dietetyk szpitala, inną formą
    oceny żywienia w szpitalu jest ankieta satysfakcji pacjenta.

    11.

    Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
    /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    W latach 2017 i 2018 nie zgłoszono do dietetyka skarg dot. żywienia.
    Raport z ankiet za ten okres dostępny jest w dziale marketingu.

    12.

    Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
    zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

    Nie, ponieważ lekarze posiadają wystarczającą wiedzę w tym zakresie
    i nie było potrzeby, aby takie szkolenie przeprowadzać.

    13.

    Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
    wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
    szpitala).
    Wszystkie diety zostały opracowane przez dietetyka na podstawie jego
    wiedzy z wykorzystaniem dostępnych publikacji naukowych. Poniżej
    diety najczęściej stosowane w szpitalu:

    - pełna ogólna,

    - wysokobiałkowa,
    - lekkostrawna,
    - wrzodowa,
    - wątrobowa,
    - cukrzycowa,
    - pooperacyjna,
    - z modyfikacją konsystencji: płynna, papkowata i do sondy.
    14.

    Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
    przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
    zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    Staramy się zapewnić pacjentowi żywienie w każdym przypadku.
    Zawieraliśmy przetargi na żywność i produkty bezglutenowe i bez
    laktozy. Jeśli jakiś produkt nie jest dla szpitala dostępny wówczas
    współpracujemy z rodzinami pacjentów, którzy chętnie pomagają w tych
    sytuacjach.

    15.

    Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
    wegańską?
    Tak, zapewniamy "diety na życzenie – wegańska i wegetariańska" ( z
    produktów dla nas dostępnych).

    16.

    Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
    wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
    dostarczające dodatkowe ilości białka)?
    Ze strony żywienia, aby wspomóc powrót do zdrowia np. Gojenie ran,
    modyfikujemy dietę (dieta wysokobiałkowa, dodatkowa ilość płynów).

    --
    Pozdrawiam,
    Katarzyna Penkala

    Sekretariat
    107 Szpital Wojskowy z Przychodnią SP ZOZ

    W dniu 2019-10-15 o 22:29, {{ email }} pisze:
    --
    Pozdrawiam,
    Katarzyna Penkala

    Sekretariat
    107 Szpital Wojskowy z Przychodnią SP ZOZ