ZAGŁĘBIOWSKIE CENTRUM ONKOLOGII
Szpital Specjalistyczny im. Sz. Starkiewicza w Dąbrowie Górniczej
ul. Szpitalna 13 Dąbrowa Górnicza , 41 — 300, www.zco-dg.pl, e-mail: szpitalQzco-dg.pl
Dyrekcja
32 264 23 49
32 262 59 23 - fax
Oddziały
Anestezjologii i Intensywnej
Terapii
32621 21 74
Blok Operacyjny
32621 21 31, 32 621 2133
Chirurgii Ogólnej i
Chirurgii Onkologicznej
32621 21 27
Chirurgii Onkologicznej
32 621 2052
Chirurgii Urazowo -
Ortopedycznej
32621 2103
Chorób Płuc
32 621 2089
Gastroenterologiczny
32621 20 95
Geriatrii
32621 2138
Neurologii/Udarowy
32 621 21 56
Noworodkowy
82 621 2149
Onkologii Klinicznej
82621 21 62
Otorynolaryngologii
32621 21 34
Pediatryczno-Alergologiczny
32621 21 72
Położniczo — Ginekologiczny
32 621 2143
Psychiatryczny
32 262 31 39, 32 262 28 28
Radioterapii
32621 21 62
Rehabilitacji
32621 21 64
Szpitalny Oddział Ratunkowy
32621 21 12,32 6212185
Wewnętrzny
32 621 20 96
Przychodnie Specjalistyczne
32 764 24 84, 32 621 20 23
32 764 24 87, 32 621 20 24
Zakład Diagnostyki
Obrazowej
32 621 20.80
32 621 22 17
Zakład Medycyny Nuklearnej
32621 2220
Zakład Radioterapii
32621 2207
Zakład Rehabilitacji
32621 2180
Zakład Opiekuńczo —
Leczniczy
32264 23 42
Administracja
Apteka Szpitalna
32621 2037, 32621 2038
Dział Kadr i Płac
32 621 20 44
Dział Kontraktowania
i Statystyki Medycznej
32621 20 49
Dział Finansowo- Księgowy
32621 2040
Dział Zamówień Publicznych
i Umów
32621 20 50
Dział Zarządzania
32 621 20 30
GIASYSTZy, „AgEMU Sz
Ga Ś SF 7
Ś Ka %
8 % $ Ę
E———Ł:) EE =Ż
EJ 5% DNV:GL $
$, Ś
180 9001 u ISO 14001 Ź
Szpital Akredytowany ISO 9001:2015 ISO 14001:2015
Dąbrowa Górnicza, dnia 25 października 2019 r.
fdz. MA09449
Pan
Szymon Osowski
Pani
Katarzyna Batko-Tołuć
Członkowie Zarządu
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na Państwa wniosek o udzielnie informacji publicznej, który wpłynął
do tut. Szpitala w dniu 16.10.2019r. drogą elektroniczną uprzejmie informuję, że:
1) na dzień złożenia wniosku w szpitalu jest zatrudnionych 4 dietetyków — w załączeniu ich
zakresy obowiązków,
2) szpital nie jest w posiadaniu informacji, ilu pacjentów przypada na jednego
zatrudnionego dietetyka, a to z uwagi, że liczba pacjentów w każdym dniu jest zmienna,
3) istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka, po wcześniejszym
zgłoszeniu do Sekcji Żywienia, o czym informują pacjentów dietetycy na Oddziale
Diabetologii,
4) koszt całodziennego wyżywienia pacjenta wynosi 15,40 zł brutto (śr. 6 miesięcy 2019r.),
5) szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej,
6) szpital nie posiada dokumentacji regulującej jakość produktów używanych
do przygotowania posiłków,
7) kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom i jest za to odpowiedzialny
dietetyk oraz wyznaczony pracownik kuchni (w sobotę i niedzielę). Kontrole na Oddziale
Diabetologii odbywają się okresowo, natomiast w kuchni szpitalnej każdorazowo przy
wydawaniu posiłków,
8) na Oddziale Diabetologii dietetyk dokonuje codziennie kontroli w zakresie spożywania
odpowiedniej ilości pokarmu przez pacjenta, natomiast na pozostałych oddziałach
szpitala taka kontrola dokonywana jest doraźnie,
9) nie zawarto umowy z zewnętrzną firmą cateringową,
10) nie istnieje szczególna procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
bądź zatrucia - w Szpitalu funkcjonuje natomiast ogólna procedura organizacji
przyjmowania, ewidencjonowania oraz załatwiania skarg i wniosków, która znajduje
zastosowanie w w/w przypadkach,
11) 2017 i 2018 roku nie było żadnej skargi związanej z zatruciem lub wadliwym żywieniem,
12) w 2018 r. lekarze uczestniczyli w szkoleniach z zakresu zasad prawidłowego żywienia
chorych w szpitalu,
13) 11 diet podstawowych jest stosowanych przez szpital, na które składają się:
a) dieta podstawowa,
b) dieta bogatoresztkowa,
c) dieta łatwostrawna,
d) dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie
substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego,
dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji — papkowata,
dieta łatwostrawna — płynna ( zgłębnik lub sonda),
dieta ubogoenergetyczna,
dieta bogatobiałkowa,
dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (cukrzyca),
dieta niskobiałkowa,
dieta bezsolna.
Stosowane są również 4 diety specjalne, na które składają się:
a) dieta kleikowa,
b) dieta ziemniaczana,
c) dieta ryżowa,
d) dieta mleczna.
Na Oddziale Pediatrycznym stosowanych jest 10 diet na które składają się ;
a) dieta podstawowa,
b) dieta łatwostrawna,
c) dieta łatwostrawna — ograniczona,
d) dieta małego dziecka,
e) - dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu,
f) _ dieta bezglutenowa
g) dieta łatwostrawna bogatobiałkowa,
h) dieta węglowodanowa — cukrzyca,
i) — dieta łatwostrawna hypo-alergiczna,
|) dieta łatwostrawna niskobiałkowa.
Diety opracowywane są na podstawie wiedzy dietetyków oraz publikacji naukowych Instytutu Żywności
i żywienia.
14) szpital zapewnia wszystkim pacjentom diety wskazane przez lekarza,
15
16
na życzenie pacjenta zapewniane są diety wegetariańskie lub wegańskie,
szpital nie zapewnia chorym doustnych suplementów pokarmowych wspomagających powrót
do zdrowia.
Zr Da M
e Ra zy. i "ZAKRES CZYNNOŚCI
Imię i nazwisko:
Stanowisko : dletętyk
Bezpośredni przełożony : Pielęgniarka oddziałowa, Lekarz kierujący oddziałem
Typowe obowiązki I uprawnienia pracownika
l.
A. s
1. Terminowe wywiązywanie slę z powierzonych zadań.
2. - Stała troska oraz właściwe wykorzystanie powierzonego mienia.
3. Osiągnięcie możliwie optymalnych efektów w zakresie jakości realizowanych zadań.
4. Wykazywanie inicjatywy i podejmowanie działań w kierunku:
a. optymalnego wykorzystania urządzeń i wyposażenia,
b. doskonalenia metod pracy
c. _ systematycznego wzrostu wydajności pracy
d. poprawy bhp i warunków pracy
e. doskonalenia kwalifikacji własnych.
5. Wykonywanie poleceń bezpośredniego przełożonego.
8. Składanie informacji i sprawozdań o stanie wykonywania zdań swojemu bezpośredniemu przełożonemu
7. Przestrzeganie :
a. tajemnicy państwowej i służbowej
b. terminowości wykonywania i przestrzegania przepisów wewnętrznych
c. — przepisów o ochronie zdrowia I życia pracowników
d. przepisów bhp i przeciwpożarowych
e. dyscypliny pracy I innych postanowień Regulaminu Pracy i Regulaminu Organizacyjnego, Regulaminu
Wynagradzania i Innych przepisów w zakresie pracy i płacy,
„+ f. wymagań wg Zintegrowanego Systemu Zarządzania.
8. Zapobieganie powstawaniu i ujawnianie nadużyć, meldowanie o powyższym swojemu przełożonemu.
9. Współpraca z pozostałymi pracownikami komórki organizacyjnej w pionie w zakresie działalności działu jednostki
„ organizacyjnej i pionu jako całości.
8, Uprawnienia ;
1. - Wnioskowanie u przełożonego o zmianę organizacja pracy
2. Wydawanie opinii na temat wykorzystywanych instrukcji wewnętrznych, wnioskowanie o zmiany.
3. Występowanie u bezpośredniego przełożonego o zwolnienie z części dnia pracy dla załatwienia ważnych spraw
osobistych, w ramach obowiązujących przepisów.
4.
Pozostałe obowiązki i uprawnienia wynikają z przepisów prawa pracy, regulaminu organizacyjnego, statutu oraz innych
przepisów.
II. Obowiązki I uprawnienia specyficzne dla zajmowanego stanowiska.
1. Współpraca z lekarzem diabetologiem.
2. Udzielanie świadczeń medycznych w zakresie porad dietetycznych, będących rodzajem sprawowania opieki nad
pacjentem w zakresie zasad żywienia w zdrowiu i chorobie.
3. Planowanie, nadzorowanie i stosowanie opartego na podstawach naukowych żywienia indywidualnego.
4. Przygotowanie propozycji żywienia z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego
żywienia.
5, Planowanie potraw wchodzących w skład poszczególnych diet.
6. Umiejętna ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze pacjentów.
7.
Prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów.
Propagowanie zasad racjonalnego żywienia wśród pacjentów — edukacja pacjentów i ich rodzin.
Opracowywanie wskazówek dietetycznych dla pacj
10. Dietetyk zobowi.
kompetencjach.
antów wypisywanych do domu.
ązany jest do wykonywania poleceń przełożonego, nie ujętych w tam zakresie, a leżących w jego
Niniejszy zakres stanowi integralną część umowy o pracę.
a ZE
|ŻA ZGODNOŚĆ
[Z ORYGINAŁEM|
hicza, ul. Szpital:
E n 060310077
waiapwia onych
2018 -10- 22
Niniejszy zakres czynności przyjęłam do wiadomości I stosowania
I data i podpis pracownika/
|żA ZGODNOŚĆ imi”
|Z ORYGINAŁE 0
p 2008 -10- 22
Cantrum Onkologii
ZAKRES CZYNNOŚCI
. , 40
Nazwisko i imię:
Stanowisko : dletetyk
Jednostka organizacyjna: Sekcja Żywienia
Bezpośredni przełożony : Koordynator Sekcji Żywienia
OAODA NAOMOAODEALCGN=P=
en
Pozostałe obowiązki i uprawnienia wynikają z przepisów prawa pracy. regulaminu organi:
BP=w
, Wydawanie opinii na temat
Typowe obowiązki i uprawnienia pracownika
Obowiazki :
Terminowe wywiązywanie się z powierzonych zadań.
Stała troska oraz właściwe wykorzystanie powierzonego mienia
Osiągnięcie możliwie optymalnych efektów w zakresie jakości realizowanych zadań
Wykazywanie inicjatywy i podejmowanie działań w kierunku
optymalnego wykorzystania urządzeń i wyposażenia,
doskonalenia metod pracy
systematycznego wzrostu wydajności pracy
poprawy bhp i warunków pracy
doskonalenia kwalifikacji własnych.
Wykonywanie poleceń bezpośredniego przełożonego.
Składanie informacji i sprawozdań o stanie wykonywania zdań swojemu bezpośredniemu przełożonemu
Przestrzeganie :
tajemnicy państwowej i służbowej
terminowości wykonywania i przestrzegania przepisów wewnętrznych
przepisów o ochronie zdrowia i życia pracowników
przepisów bhp i przeciwpożarowych
dyscypliny pracy i innych postanowień Regulaminu Pracy i Regulaminu Organizacyjnego, Regulaminu Wynagradzania i innych
przepisów w zakresie pracy i płacy,
wymagań wg Zintegrowanego Systemu Zarządzania.
Zapobieganie powstawaniu i ujawnianie nadużyć, meldowanie o powyż
Współpraca z pozostałymi pracownikami komórki organizacyjnej w pio
pionu jako całości
Uprawnienia :
Wnioskowanie u przełożonego o zmianę organizacja pracy
wykorzystywanych instrukcji wewnętrznych, wnioskowanie o zmiany.
Występowanie u bezpośredniego przełożonego o zwolnienie z części dnia pracy dla załatwienia ważnych spraw osobistych, w
ramach obowiązujących przepisów.
szym swojemu przełożonemu.
nie w zakresie działalności działu jednostki organizacyjnej i
zacyjnego, statutu oraz innych przepisów.
Obowiązki i uprawnienia specyficzne dla zajmowanego stanowiska.
1. Planowanie , nadzorowanie i stosowanie , opartego na podstawach naukowych , żywienia indywidualnego i zbiorowego grup
ludności.
Stosowanie żywienia klinicznego z wykorzystaniem produktów naturaln
żywieniowego przeznaczenia w leczeniu chorób.
3. Planowanie i opracowywanie jadłospisów i potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet , zgodnie z obowiązującą
klasyfikacją i zadami żywienia.
4. Kontrolowanie jakości surowców i produktów żywieniowych oraz warunków ich przechowywania
5. Nadzorowanie i kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw z
uwzględnieniem systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli.
6 Prowadzenie instruktażu dla pracowników zatrudnionych przy produkcji potraw pod kątem organizacji stanowisk pracy i
przestrzegania zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej.
ych oraz produktów leczniczych specjalnego
Ponadto do obowiązków należy
1. Uczestniczenie w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie , przy współpracy lekarza.
2. Prowadzenie dokumentacji żywieniowej i stanu odżywienia pacjentów.
3. Udzielanie porad dietetycznych oraz samodzielne prowadzenie edukacji żywieniowej dla pacjentów.
4
Prowadzenie dokumentacji będącej elementem składowym historii choroby pacjenta oraz tworzenie bazy danych sposobu
żywienia i stanu odżywienia pacjentów.
5. Prowadzenie , nadzorowanie i kontrolowanie prawidłowego procesu produkcji w kuchni mlecznej :
a) sporządzanie mieszanek odżywczo — leczniczych,
b) kontrola temperatury w urządzeniach chłodniczych
©) przygotowanie stanowiska pracy oraz sprzętu do sterylizacji.
Prowadzenie , nadzorowanie i kontrolowanie prawidłowego procesu dystrybucji posiłków w oddziałach
szpiłalnych ( kuchenkach oddziałowych ) oraz umowach zewnętrznych — catering.
Wykonywanie innych czynności zleconych przez przełożonego oraz czynności wynikających z zajmowanego stanowiska.
6
7.
W zastępstwie podczas nieobecności pracownika danej sekcji:
1. Składanie zleceń i zamówień do kontrahentów zaopatrujących naszą placówkę w artykuły
żywnościowe zgodnie z podpisanymi umowami.
2. Przyjmowanie, przechowywanie i wydawanie towaru zgodnie z obowiązującymi procedurami.
3. Prowadzenie dokumentacji magazynowej w wersji elektronicznej i papierowej :
a) zarządzanie magazynem (prowadzenie ewidencji materiałowej: przychody, rozchody,
inwentaryzacja )
b) Zakup / sprzedaż ( rejestr zakupu i sprzedaży katalogi kontrahentów )
4. Prowadzenie dokumentacji żywieniowej w wersji elektronicznej i papierowej i s
a) planowanie produkcji w oparciu o receptury . tablice odżywcze i kaloryczne. | Aa
b) kontrola kosztów produkowanych posiłków na etapie planowania. . ZĄ ŻG ODN OŚĆ
c) tworzenie arkusza Stanytcharych, AA deka? z oddziałów szpitalnych.
mą i Ą Ę dsóuśR. NA
d) Przygotowaniezdókunzę: ŁÓW:naE OWYCH 8 Kcy nych i dystrybucyjnych dla potrzeb: Ari SZE
$. _ Prowadzenie rozliczeń kasowych dja dzi Ć j Sżpiara.
1-300 D.
ewidencja kosztów,
Odpowiedzialność za:
1. Straty wynikłe z zaniedbania swoich obowiązków lub przekroczenia swoich uprawnień.
2. Błędne, niezgodne z prawdą informowanie przełożonych w sprawach służbowych.
3. - Powierzone mienie oraz towar, który jest własnością zakładu.
4.
Wszystkie czyny związane z pracą służbową, kolidujące z obowiązującymi przepisami prawa i procedurami obowiązującymi
w zakładzie pracy.
5. Stan bhpi p/poż na stanowisku pracy.
Niniejszy zakres czynności stanowi integralną część umowy o pracę.
Przyjąłem do wiadomości stosowania - data i podpis
Za € zantrum Onb
al sny im. Sz, Starkiewicza
w Dąbrowie Górniczej
11-300 Dąbrowa Górnicza, ul. Szpitalna 13
NI
-21-15-781 Reg. 000310077
FYBA MAL naa ga NRA
Szpit.
J RZY Ż0Ą -10- 7;
IZA ZGODNOŚĆ 1-027
|Z ORYGINAŁEM
WJ
antrum
zny jm. $
Onkologii
2 W Bra i t. $ wm
ZAKRES CZYNNOŚCI 396 gat, P4br0 tarkiewiczą
wie Górnicz.
ib e
Orniczą, uj !
81 Rag
Imię i nazwisko:
Szpitalną
13
mp w >zygp 000310077
faz
Stanowisko : dietetyk
Bezpośredni przełożony : Pielęgniarka oddziałowa, Lekarz kierujący oddziałem
Typowe obowiązki i uprawnienia pracownika
Obowiązki ; -
Terminowe wywiązywanie się z powierzonych zadań
Stała troska oraz właściwe wykorzystanie powierzonego mienia.
Osiągnięcie możliwie optymalnych efektów w zakresie jakości realizowanych zadań.
Wykazywanie inicjatywy i podejmowanie działań w kierunku:
optymalnego wykorzystania urządzeń i wyposażenia,
doskonalenia metod pracy
systematycznego wzrostu wydajności pracy
poprawy bhp i warunków pracy
doskonalenia kwalifikacji własnych.
Wykonywanie poleceń bezpośredniego przełożonego.
Składanie informacji i sprawozdań o stanie wykonywania zdań swojemu bezpośredniemu przełożonemu
Przestrzeganie :
tajemnicy państwowej i służbowej
terminowości wykonywania i przestrzegania przepisów wewnętrznych
przepisów o ochronie zdrowia i życia pracowników
przepisów bhp i przeciwpożarowych
dyscypliny pracy i innych postanowień Regulaminu Pracy i Re(
Wynagradzania i innych przepisów w zakresie pracy i płacy,
wymagań wg Zintegrowanego Systemu Zarządzania.
Zapobieganie powstawaniu | ujawnianie nadużyć, meldowanie o powyższym swojemu przełożonemu.
Współpraca z pozostałymi pracownikami komórki organizacyjnej w pionie w zakresie działalności działu jednostki
* organizacyjnej i pionu jako całości.
Uprawnienia :
Wnioskowanie u przełożonego o zmianę organizacja pracy
Wydawanie opinii na temat wykorzystywanych instrukcji
Występowanie u bezpośredniego przełożonego o zwoli
osobistych, w ramach obowiązujących przepisów.
AAaODO WAWOAODBACGN=>=
gulaminu Organizacyjnego, Regulaminu
ow —
PD=U
i wewnętrznych, wnioskowanie o zmiany.
nienie z części dnia pracy dla załatwienia ważnych spraw
4
Pozostałe obowiązki i uprawnienia wynikają z przepisów prawa pracy, regulaminu organizacyjnego, statutu oraz innych
przepisów.
Ii Obowiązki i uprawnienia specyficzne dla zajmowanego stanowiska.
1 Współpraca z lekarzem diabetologiem
2; Udzielanie świadczeń medycznych w zakresie porad dietetycznych, będących rodzajem sprawowania opieki nad
pacjentem w zakresie zasad żywienia w zdrowiu i chorobie.
Planowanie, nadzorowanie i stosowanie opartego na podstawach naukowych żywienia indywidualnego.
4. Przygotowanie propozycji żywienia z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego
żywienia.
Planowanie potraw wchodzących w skład poszczególnych diet.
Umiejętna ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze pacjentów.
Prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów.
Propagowanie zasad racjonalnego żywienia wśród pacjentów — edukacja pacjentów i ich rodzin.
Opracowywanie wskazówek dietetycznych dla pacjentów wypisywanych do domu.
10. Dietetyk zobowiązany jest do
wykonywania poleceń przełożonego, nie ujętych w tam zakresie, a leżących w jego
kompetencjach
Niniejszy zakres stanowi integralną część umowy o pracę.
IZA ZGODNOŚĆ
[2 ORYGINAŁEM
2019 -18- 2;
Nintejszy zakres CZYNNOŚCI przyjęlam do wiadomosc: i slosowania
OG.05.201]
1 ata i podpis pracownikał
Zagiębiow.
Szpitał Sy
_ w Dąbrowie Górniczej o
41-300 Dąbrowa Górnicza, ul. Szpitalna 13
NIP 629-21-15-781 Regon F
208 -10- 22
EM
"Nazwisko i imię:
ZAKRES CZYNNOŚCI
Stanowisko : dietetyczka
Jednostka organizacyjna: Sekcja Żywienia i :
Bezpośredni przełożony : Koordynator Sekcji Żywienia i i
Typowe obowiązki i uprawnienia pracownika
Obowiązki :
Terminowe wywiązywanie się z powierzonych zadań.
Stała troska oraz właściwe wykorzystanie powierzonego mienia.
Osiągnięcie możliwie optymalnych efektów w zakresie jakości realizowanych zadań.
Wykazywanie inicjatywy i podejmowanie działań w kierunku: ś
optymalnego wykorzystania urządzeń i wyposażenia, !
doskonalenia metod pracy
systematycznego wzrostu wydajności pracy
poprawy bhp i warunków pracy
doskonalenia kwalifikacji własnych. ,
Wykonywanie poleceń bezpośredniego przełożonego.
Składanie informacji i sprawozdań o stanie wykonywania zdań swojemu bezpośredniemu przełożonemu
Przestrzeganie : :
tajemnicy państwowej i służbowej
terminowości wykonywania i przestrzegania przepisów wewnętrznych |
przepisów o ochronie zdrowia i życia pracowników j
przepisów bhp i przeciwpożarowych :
dyscypliny pracy i innych postanowień Regulaminu Pracy i Regulaminu Organizacyjnego, Regulaminu Wynagradzania i innych
przepisów w zakresie pracy i płacy,
wymagań wg Zintegrowanego Systemu Zarządzania.
Zapobieganie powstawaniu I ujawnianie nadużyć, meldowanie o powyższym swojemu przełożonemu.
Współpraca z pozostałymi pracownikami komórki organizacyjnej w pionie w zakresie działalności działu jednostki organizacyjnej i
pionu jako całości
Uprawnienia :
14: Wnioskowanie u przełożonego o zmianę organizacja pracy
2. - Wydawanie opinii na temat wykorzystywanych instrukcji wewnętrznych, wnioskowanie o zmiany.
3
Występowanie u bezpośredniego przełożonego o zwolnienie z części dnia pracy dla załatwienia ważnych spraw osobistych, w
ramąch obowiązujących przepisów.
sSAa9OBPNONOQAOOLNAWN=M=
ow
Pozostałe obowiązki i uprawnienia wynikają z przepisów prawa pracy, regulaminu organizacyjnego, statutu oraz innych przepisów.
Il. Obowiązki i uprawnienia specyficzne dla zajmowanego stanowiska.
1. Planowanie , nadzorowanie i stosowanie , opartego na podstawach naukowych , żywienia indywidualnego i zbiorowego grup
ludności
2. Stosowanie żywienia klinicznego z wykorzystaniem produktów naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego
żywieniowego przeznaczenia w leczeniu chorób. :
3. - Planowanie i opracowywanie jadłospisów i potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet , zgodnię z obowiązującą
klasyfikacją i zadami żywienia. *
4. _ Kontrolowanie jakości surowców i produktów żywieniowych oraz warunków ich przechowywania ;
$. _ Nadzorowanie i kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw z
uwzgłędnieniem systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli.
6. Prowadzenie instruktażu dla pracowników zatrudnionych przy produkcji potraw pod kątem organizacji stanowisk pracy i
przestrzegania zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej.
Ponadto do obowiązków należy :
Uczestniczenie w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie ; przy współpracy lekarza.
Prowadzenie dokumentacji żywieniowej i stanu odżywienia pacjentów.
Udzielanie porad dietetycznych oraz samodzielne prowadzenie edukacji żywieniowej dla pacjentów.
Prowadzenie dokumentacji będącej elementem składowym historii choroby pacjenta oraz tworzenie bazy danych sposobu
żywienia i stanu odżywienia pacjentów.
Prowadzenie , nadzorowanie i kontrolowanie prawidłowego procesu produkcji w kuchni mlecznej :
a) sporządzanie mieszanek odżywczo — leczniczych,
b) kontrola temperatury w urządzeniach chłodniczych
©) przygotowanie stanowiska pracy oraz sprzętu do sterylizacji.
6. Prowadzenie , nadzorowanie | kontrolowanie prawidłowego procesu dystrybucji posiłków w oddziałach
szpitalnych ( kuchenkach oddziałowych ) oraz umowach zewnętrznych — catering.
Wykonywanie innych czynności zleconych przez przełożonego oraz czynności wynikających z zajmowanego stanowiska.
PRD
u
=
W zastępstwie podczas nieobecności pracownika danej sekcji:
1. Składanie zleceń i zamówień do kontrahentów zaopatrujących naszą placówkę w artykuły j
żywnościowe zgodnie z podpisanymi umowami.
2. - Przyjmowanie, przechowywanie i wydawanie towaru zgodnie z obowiązującymi proceduragii
3. Prowadzenie dokumentacji magazynowej w wersji elektronicznej i papierowej : Szpital Specj
a) zarządzanie magazynem (prowadzenie ewidencji materiałowej: przychody vy (97!
inwentaryzacja )
b) Zakup / sprzedaż ( rejestr zakupu i sprzedaży , katalogi kontrahentów )
4. Prowadzenie dokumentacji żywieniowej w wersji elektronicznej i papierowej :
a) planowanie produkcji w oparciu o receptury , tablice odżywcze i kaloryczne.
b) kontrola kosztów produkowanych posiłków na etapie planowania. i osa an
©) tworzenie arkusza stanu chorych w oparciu o zestawienia z oddziałów szpitalnych. | M9 -1
d) Przygotowanie dokumentów magazynowych . produkcyjnych i dystrybucyjnych dla potrzeb kuchni szpitalnej.
5. Prowadzenie rozliczeń kasowych dla działalności pomocniczej szpitala. i
ŻA ZGODNOŚĆ|
I
Z ORYGINAŁ
A
dpowiedzialność za: |
Straty wynikłe z zaniedbania swoich obowiązków lub przekroczenia swoich uprawnień.
Błędne, niezgodne z prawdą informowanie przełożonych w sprawach służbowych.
Powierzone mienie oraz towar, który jest własnością zakładu.
Wszystkie czyny związane z pracą służbową, kolidujące z obowiązującymi przepisami prawa i procedurami obowiązującymi
w zakładzie pracy.
Stan bhp I p/poż na stanowisku pracy.
--BONDNQ—
Ca
Niniejszy zakres czynności stanowi integralną część umowy © pracę. «
Pracodawca
Ę (epa. pettapewiaw da czt otrtwey nato zzwwtao
Przyjąłem do wiadomości i stosowania — data i podpis
41-300 Dąbrowa Górnicza, uł
29-21-15-781 Regon 000
ZA ZGODNOŚĆ
[Z ORYGINAŁEM