- Żywienie w szpitalach
- Żywienie w szpitalach #145
Żywienie w szpitalach #145
Instytucja: |
|
Monitoring: |
|
Liczba listów: |
2 |
Liczba spamu: |
0 |
Status pierwszego wniosku: |
Dostarczony |
Status ostatniego wniosku: |
|
Otrzymano potwierdzenie: |
|
Otrzymano odpowiedź: |
|
Poddany kwarantannie: |
Znormalizowana odpowiedź
Treść
-
Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
-
dot. Wniosek o udzielenie informacji publicznej przez WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY W BIAŁEJ PODLASKIEJ
Dzień dobry,
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Białej Podlaskiej w załączeniu
przekazuje odpowiedź na Wniosek o udzielenie informacji publicznej z
dnia 15.10.2019r.Z poważaniem
--
Agnieszka Gruchoła-Kalinowska
Dział Organizacyjno-Prawny
WSzS w Białej Podlaskiej
83 4147274Załączniki
- SCDA_Konica19102913030.pdf
- SCDA_Konica19102913031.pdf
- SCDA_Konica19102913040.pdf
0 21-500 Biała Podlaska
ul. Terebelska 5/-65
ojewódzki www.szpitalbp.pl
Szpital Specjalistyczny
e-mail: sekretariatAszpitalbp.pl
w Białej Podlaskiej
Dyrektor Naczelny
tel. 83 414 72 11 Biała Podlaska, dnia, 28.10.2019r.
Z-ca Dyrektora
ds. Medycznych
ZO.AGK.604/8-12994/19
tel. 83 414 72 13
Z-ca Dyrektora
Stowarzyszenie
tel. 83 414 72 13
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
Z-ca Dyrektora
ds. Rozwoju Szpitala
EL. 835714 F2710 W odpowiedzi na Wniosek o udostępnienie informacji publicznej
Z-ca Dyrektora z dnia 15.10.2019r. Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Białej
ds. Ekonomiczno- Podlaskiej odnosząc się do skierowanych pytań w kolejności zawartej
Finansowych we Wniosku, informuje:
Główny Księgowy
tel. 83 414 72 15 1. Szpital zatrudnia 4 dietetyków. W załączeniu kopie zakresów
Romea obowiązków dietetyków.
AR RRGOWIRISNCA 2. Na jednego dietetyka zatrudnionego w Wojewódzkim Szpitalu
Naczelna Pielęgniarka Specjalistycznym w Białej Podlaskiej przypada ok. 118 pacjentów
l BRATA ZSZ dziennie- dane za okres I-IV 2019r.
tw 83 414 72 20 3. Tak. Pacjenci o możliwości skorzystania z porady dietetyka są
informowaniu przez pielęgniarki i lekarzy.
Szpitala oraz 15,79 zł netto w Dziennym Domu Opieki Medycznej
„Domowy Szpital”.
5. Tak. W umowie nie określono minimalnej kwoty/procentu
przeznaczonych na zakup składników użytych do przygotowania
posiłków.
6. Wymagania dotyczące jakości produktów używanych
do przygotowania posiłków są zawarte: w par. 3, w Załączniku nr
2 oraz w Załączniku nr 3 do umowy na świadczenie usług
w zakresie sporządzania i dystrybucji posiłków w Wojewódzkim
Szpitalu Specjalistycznym w Białej Podlaskiej (wyciąg z umowy
w załączeniu).
7. Tak. Kontroli jakości posiłków podawanych pacjentom dokonuje
codziennie dietetyk Szpitala.
4. Wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej
na l pacjenta Szpitala to: 16,27 zł netto w obiekcie głównym
a Z
CERTYFIKAT 2018/70
IA
z
8.
9.
10.
11.
2.
13
15.
16.
Tak. Pielęgniarki w oddziałach szpitalnych sprawują codzienny
nadzór nad ilością spożywanych przez pacjentów posiłków.
W umowie zawarty jest zapis zobowiązujący firmę świadczącą
usługę żywienia pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu do
opracowywania jadłospisów przez dietetyka posiadającego wiedzę
i doświadczenie w opracowywaniu diet leczniczych. Jadłospis
zatwierdzany jest dodatkowo przez dietetyka Szpitala.
Tak. W Szpitalu jest wyznaczona osoba do nadzoru na realizacją
umowy żywienia, do której zgłaszane są uwagi dotyczące żywienia
pacjentów bezpośrednio z oddziałów.
0.
Tak.
.W Szpitalu stosuje się 22 rodzaje diet oraz wszystkie inne
wynikające ze zlecenia lekarza lub preferencji pacjenta. Wykaz
diet: podstawowa ( w tym bezmleczna lub bez wieprzowiny),
łatwostrawna ( w tym bezmleczna lub bez wieprzowiny),
łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu, łatwostrawna małego
dziecka, łatwostrawna hypoalergiczna, łatwostrawna z
ograniczeniem substancji pobudzających _ wydzielanie soku
żołądkowego, trzustkowa, papkowata, płynna, płynna miksowana,
kleikowa, bogatobiałkowa, niskobiałkowa, mocznicowa, o
kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, biegunkowa,
ubogopurynowa, "z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych
węglowodanów, bogatoresztkowa, bezglutenowa,
ubogoenergetyczna, wegetariańska oraz inne na zlecenie lekarza.
Diety opracowywane są w oparciu o wiedzę dietetyka, literaturę
fachową, publikacje naukowe, źródła internetowe oraz
wewnętrzne regulacje Szpitala.
„Każda dieta zlecona przez lekarza jest przygotowywana
pacjentowi przez firmę świadczącą usługę żywienia pacjentów,
zgodnie ze zleceniem lekarskim i zapisami umowy.
Tak.
Tak.
Z poważaniem
Z-CA DYREKTORA
D Oleńskikyugą * Owony mi [et |u-2 |3521 |8 [dol
Fundusze ż ,
Europejskie Unia Europejska
Wiedza Edukacja Rozwój Europejski Fundusz Społęczny
Podstawą zawarcia umowy jest wynik postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, przeprowadzonego
zgodnie z przepisami art, 1 38g ustawy Pzp, przez Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Białej Podlaskiej
UMOWA NR 701/ZP/U-2/3521/9/2016
na świadczenie usług w zakresie sporządzania i dystrybucji posiłków
w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Białej Podlaskiej
zawarta w Białej Podlaskiej w dniu 09.11.2016r pomiędzy Wojewódzkim Szpitalem
Specjalistycznym w Białej Podlaskiej z siedzibą w: 21-500 Biała Podlaska, ul. Terebelska 57-65,
wpisanym do Krajowego Rejestru Sądowego pod nr 0000136017, prowadzonego przez Sąd
Rejonowy Lublin - Wschód w Lublinie z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego
Rejestru Sądowego, reprezentowanym przez Z - cę Dyrektora mgr Romana Filipa, zwanym
w dalszej części umowy Zamawiającym lub Szpitalem
a
Konsorcjum w składzie:
VENDI SERVIS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Łodzi (91-204) przy
ul. Traktorowej 126, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Łodzi — Śródmieścia w Łodzi, Sądzie
Gospodarczym XX Wydział Krajowego Rejestru Sądowego pod nr 0000313772 (Lider konsorcjum)
oraz
„IZAN+” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Krakowie (31-215) przy
ul. Żabiniec 46, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa — Śródmieścia w Krakowie,
Sądzie Gospodarczym XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego pod nr 0000171397 (Członek
konsorcjum),
oraz
NAPRZÓD SERVICE Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Krakowie (31-215)
przy ul. Żabiniec 46, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa — Śródmieścia w Krakowie,
Sądzie Gospodarczym XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego pod nr 000051 0896 (Członek
konsorcjum), "
reprezentowanym przez
„KAKASŁ MDOASZEK - go padękawn, glnomoenichne..
zwanym dalej w treści umowy Wykonawcą, została zawarta umowa o następującej treści:
81
Przedmiot umowy
1. Świadczenie przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego kompleksowych usług w zakresie
żywienia pacjentów hospitalizowanych w WSzS w Białej Podlaskiej oraz gości hotelowych.
Zakres ten obejmuje:
1) Przygotowywanie posiłków w ilościach wynikających z zamówień Zamawiającego, z
uwzględnieniem zaleceń dietetycznych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie oraz
wymagań określonych niniejszą umową.
2) Porcjowanie i dostarczanie posiłków z kuchni do:
a) oddziałów Szpitala przy ul. Terebelskiej 57-65 (wykaz oddziałów przedstawia załącznik
nr 11),
b) oddziałów Domowego Szpitala przy ul. Warszawskiej 15, w tym Dziennego Domu Opieki.
Medycznej, zwanego dalej D-DOM (wykaz oddziałów przedstawia załącznik nr M)-z
zastrzeżeniem, że rozpoczęcie działalności w tej lokalizacji Zamawiający przewiduje od
| my
10. Środek transportu Wykonawcy służący do dostarczania posiłków na ul Warszawską musi być
przystosowany do przewozu żywności i posiadać pozytywną opinię inspektora sanitarnego.
Środek transportu musi być utrzymywany w czystości, zaś komora załadunkowa myta i
dezynfekowana zgodnie z wymaganiami sanitarno-epidemiologicznymi. Proces mycia i
dezynfekcji musi być dokumentowany w książce sanitarnej środka transportu, która powinna
zawsze znajdować się w samochodzie. Kierowca musi posiadać aktualną książeczkę do celów
sanitarno-epidemiologicznych oraz stosować czystą odzież roboczą podczas załadunku i
rozładunku posiłków.
11.W celu zapewnienia właściwej identyfikacji diety, bez względu na stosowany system,
Wykonawca oznaczy każdą tacę zawierającą posiłek oraz każdy pojemnik gastronomiczny
nazwą/oznaczeniem diety.
12. W celu zapewnienia właściwej gramatury potraw, podczas porcjowania posiłków Wykonawca
zobowiązany jest stosować zakupione przez siebie kalibrowane nabierki, szczypce, porcjonery
itp.
13. Zamawiający umożliwi Wykonawcy korzystanie z miejsca do przyjmowania dostaw i załadunku
posiłków na terenie Szpitala oraz miejsce do rozładunku termosów z posiłkami na terenie
Domowego Szpitala Miejsca te wskazane są w załącznikach nr 9 i 10 do niniejszej umowy.
14. Zamawiający umożliwi Wykonawcy na czas trwania umowy korzystanie z dróg dojazdowych,
ramp dostawczych, ciągów komunikacyjnych i wind.
15. Wykonawca jest zobowiązany do odbioru wózków z tacami i naczyniami z poszczególnych
oddziałów oraz naczyń po śniadaniu gości hotelowych w ciągu jednej godziny od wydania
posiłków.
16. Wykonawca ponosi koszty zakupu środków czystości i preparatów dezynfekcyjnych oraz
sprzętu niezbędnego do utrzymania higieny naczyń, wyposażenia oraz pomieszczeń
użytkowanych w celu wykonania niniejszej umowy. Rodzaj stosowanych preparatów i sposobów
ich użycia Wykonawca uzgadniać będzie z pielęgniarką epidemiologiczną Zamawiającego.
17. W przypadku konieczności podawania choremu posiłków w naczyniach jednorazowych, celem
zachowania reżimu sanitarnego, Wykonawca zapewni takie naczynia na swój koszt, po
informacji przekazanej z oddziału Szpitala.
18. Postępowanie z naczyniami i wózkami z Oddziału Obserwacyjno-Zakaźnego musi odbywać się
według odrębnych procedur ustalonych z Zamawiającym.
19. Dostarczanie posiłków do Hotelu Terra Bella odbywać się będzie w ilościach wynikających z
zamówień Zamawiającego, opartych na liczbie gości hotelowych, przez wszystkie dni tygodnia
łącznie ze świętami. Usługa obejmuje dostarczanie śniadań do pokoi hotelowych, w ustalonych
uprzednio godzinach oraz odbiór naczyń i odpadów pokonsumpcyjnych po posiłkach.
Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia posiłków w naczyniach (termosach,
pojemnikach) gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury, świeżości i jakości potraw
oraz podania ich gościom na własnej zastawie, odpowiedniej dla standardów hotelu 3
-gwiazdkowego. .
$3
Wymagania dotyczące przygotowywania posiłków
1. Wykonawca będzie świadczył usługi zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o
bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. 2015r., poz. 594 ze zmianami) wraz
z przepisami wykonawczymi wydanymi na podstawie tej ustawy. Na Wykonawcy spoczywa
obowiązek pobierania i przechowywania próbek żywności zgodnie z Rozporządzeniem Ministra
Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007r w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności
przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U. 2007r., nr 80 poz. 545),
2. Szacunkowa ilość posiłków objętych umową wynosi:
1) dla pacjentów szpitala zarówno z ul. Terebelskiej jak i Warszawskiej (z wyłączeniem
D-DOM) - 581 760 całodziennych posiłków - w ciągu 48 miesięcy
2) dla pensjonariuszy D-DOM — 5 400 dziennych posiłków - w ciągu 18 miesięcy
3) dla gości hotelowych — 2 400 śniadań - w ciągu 48 miesięcy
3. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zamówienia ilości posiłków w mniejszym lub większym
zakresie niż to wynika z powyższych szacunkowych ilości, zgodnie z rzeczywistymi potrzebami
wynikającymi z działalności Zamawiającego, liczby hospitalizowanych pacjentów i gości
hotelowych.
Podstawę do sporządzania posiłków stanowią:
1) wykaz diet 3-posiłkowych i 5-posiłkowych występujących w WSzS, zgodnie z załącznikiem
nr 2 do umowy.
2) aktualne wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie zawarte obecnie w publikacji
„Podstawy prawidłowego żywienia chorych w szpitalach”, pod red. Mirosława Jarosza,
2011r.
3) przykładowy jadłospis dla diety wzbogaconej w żelazo - Załącznik nr 3 do umowy;
4) indywidualne diety, wg zaleceń lekarskich.
5) Hotelowe menu — Załącznik nr 8 do umowy.
Całodzienne standardowe wyżywienie jednego pacjenta oddziału Szpitala i Domowego
Szpitala, z zastrzeżeniem ust 6., składa się z diety:
1) 3-posiłkowej: śniadanie wraz z gorącymi napojami i zupą mleczną, dwudaniowy obiad z
kompotem, kolacja z gorącymi napojami oraz w niektórych przypadkach zupą (zgodnie z
ustępem 8 pkt 7)
lub
2) 5-posiłkowej: śniadanie wraz z gorącymi napojami i zupą mleczną, Il śniadanie, dwudaniowy
obiad z kompotem, podwieczorek, kolacja z gorącymi napojami oraz w niektóryc 1
przypadkach zupą (zgodnie z ustępem 8 pkt 7).
Żywienie pensjonariuszy D-DOM odbywa się przez 5 dni w tygodniu (poniedziałek — piątek) i
składa się z diety 3-posiłkowej: śniadania wraz z gorącymi napojami i zupą mleczną,
dwudaniowego obiadu z kompotem oraz podwieczorku.
Procentowy udział poszczególnych posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania na energię
powinien kształtować się na poziomie:
1). dieta 3 — posiłkowa:
a) Śniadanie 30 %
b) Obiad 45%
c) Kolacja 25%
2) dieta 5- posiłkowa
a) Śniadanie 30%
b) Il śniadanie 5%
c) Obiad 40 %
d) Podwieczorek 5%
e) Kolacja 20%
Posiłki sporządzane i dostarczane pacjentom muszą być produkowane z surowców
naturalnych, świeżych, wysokiej jakości, zakupionych przez Wykonawcę, przy uwzględnieniu
zaleceń dietetycznych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie oraz poniższych zasad:
1) Nie dopuszcza się:
a) produktów typu instant (np. zupy w proszku), półproduktów i gotowych produktów lub
dań mrożonych (np. pierogi, parowańce, kluski mrożone, gotowe gołąbki itp.);
b) ziemniaków puree z proszku, ziemniaków suszonych;
©) wędlin tłustych, niskiej jakości
d) mleka w proszku, z wyjątkiem stosowanego w formie dodatku do zup miksowanych,
papkowatych i płynnych.
2) Potrawy w jadłospisie muszą być urozmaicone pod względem doboru produktów i nie mogą
powtarzać się częściej, niż co 7 dni.
3) Śniadania i kolacje muszą zawierać pieczywo mieszane pokrojone, masło naturalne/masło
roślinne, produkt białkowy jako dodatek do pieczywa (chude wędliny, sery żółte, sery białe,
twarożki smakowe, sery topione, jaja, pasty do kanapek) oraz obowiązkowo dodatek
warzywny lub owocowy (świeży lub po obróbce termicznej), w zależności od konfiguracji
jadłospisu.
4) Co najmniej 1 x w tygodniu powinna być serwowana kolacja na ciepło.
5) Co najmniej 1 xw tygodniu w jadłospisie powinny być przewidziane potrawy z ryb.
6) Dieta miksowana, płynna i papkowata musi być wzbogacona takimi dodatkami jak np.
żółtko, masło, mleko w proszku, ser biały, miód naturalny, mięso miksowane itp., w sposób
GN
ustalony dla poszczególnych pacjentów z dietetykiem Zamawiającego. Ponadto w diecie
papkowatej wymaga się dodatkowo zupy do kolacji.
7) Dla pacjentów Oddziału Onkologicznego, Ftyzjopulmonologicznego, Neurologicznego,
Geriatrycznego, ZOL i Opieki Paliatywnej/Hospicjum Stacjonarnego wymaga się dodatkowo
do kolacji zupy mlecznej lub bezmlecznej. Zamówienie precyzujące liczbę porcji zup będzie
uzależnione od liczby hospitalizowanych w tych oddziałach pacjentów i składane będzie
wraz z korektą do kolacji.
8) W diecie małego dziecka wymaga się urozmaiconych zup mlecznych, płatków
kukurydzianych i mleka — podawanych oddzielnie, wysokogatunkowych wędlin, masła
naturalnego, naturalnych serów, sezonowych warzyw, krojonego pieczywa pszennego. Na II
śniadanie i podwieczorek wymagane są owoce sezonowe, jogurty, serki, twarożki, budynie,
kisiele, musy owocowe, galaretki, soczki. Nie dopuszcza się serwowania ciastek.
9) W diecie kobiety ciężarnej i matki karmiącej wymaga się takich produktów jak masło
naturalne, miód naturalny, owoce z naszej strefy klimatycznej, warzywa i owoce z
zachowaniem sezonowości, kasza jęczmienna, gryczana, jaglana, ryż, makaron. Do obiadu
wymagane są dwie surówki lub surówka i dodatek ciepły np. marchewka oprószana,
buraczki. Dieta powinna być wzbogacona w produkty bogate w kwas foliowy i żelazo, jogurty
naturalne i owocowe, sałatki warzywne.
10)Dla kobiet ciężarnych i karmiących wymagana jest dieta 5-posiłkowa. Ponadto 1 raz w
tygodniu — np. czwartek - musi być zastosowana we wszystkich posiłkach dieta bardzo
bogata w żelazo. Przykładowy jadłospis diety oraz produktów bogatych w żelazo zawiera
Załącznik nr 3 do umowy.
11) W całodobowej diecie kobiety ciężarnej należy zapewnić kaloryczność, co najmniej 2300
kcal, zaś w diecie matki karmiącej, co najmniej 2500 kcal.
12)W diecie cukrzycowej, Zamawiający może w szczególnych przypadkach, na zlecenie
lekarza, zamówić pacjentowi dodatkową kolację.
13) Drugie śniadania i podwieczorki powinny być opakowane w sposób zabezpieczający
potrawy przed wysychaniem.
«4) Podwieczorek dla pensjonariuszy D-DOM powinien zawierać np. drożdżówkę, jogurt,
budyń, serek, twarożek, naleśnik, racuchy, ryż z jabłkiem, owoce, sałatki itp. oraz kompot
lub herbata.
15) Wszystkie jogurty, kefiry, serki lub pasztety powinny być dostarczane w jednostkowych
opakowaniach, z widoczną datą ważności.
16) W zakresie diety podstawowej wymaga się umożliwienia pacjentom wyboru dań spomiędzy
dwóch oferowanych wariantów.
17)W przygotowywaniu posiłków w dni świąteczne (Wigilia, Boże Narodzenie, Wielki Piątek,
Wielkanoc) należy uwzględnić potrawy związane z tradycją świąteczną.
„ Wykonawca będzie wykonywał usługę osobiście.
10. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za działania powierzone podwykonawcom
uczestniczącym w realizacji przedmiotu umowy.
11. Zamawiający żąda, aby przed przystąpieniem do wykonania umowy Wykonawca, o ile są już
znane, podał nazwy albo imiona i nazwiska oraz dane kontaktowe podwykonawców i osób do
kontaktu z nimi, zaangażowanych w realizację umowy. Wykonawca zawiadomi Zamawiającego
o wszelkich zmianach danych, o których mowa w zdaniu pierwszym, w trakcie realizacji umowy,
a także przekaże informacje na temat nowych podwykonawców, którym w późniejszym okresie
zamierza powierzyć realizację usług będących przedmiotem niniejszej umowy.
12. Jeżeli zmiana albo rezygnacja z podwykonawcy dotyczy podmiotu, na którego zasoby
Wykonawca powoływał się, na zasadach określonych w art. 22a ust. 1 ustawy Prawo zamówień
publicznych, w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, Wykonawca jest
obowiązany wykazać Zamawiającemu, że proponowany inny podwykonawca lub Wykonawca
samodzielnie spełnia je w stopniu nie mniejszym niż podwykonawca, na którego zasoby
Wykonawca powoływał się w trakcie postępowania o udzielenie zamówienia.
13. Jeżeli powierzenie podwykonawcy wykonania części niniejszej umowy nastąpi w trakcie jej
realizacji, Wykonawca na żądanie Zamawiającego przedstawi oświadczenie, o którym mowa
, gk
10.
w art. 25a ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych, lub oświadczenia lub dokumenty
potwierdzające brak podstaw wykluczenia wobec tego podwykonawcy.
„Jeżeli Zamawiający stwierdzi, że wobec danego podwykonawcy zachodzą podstawy
wykluczenia, Wykonawca obowiązany jest zastąpić tego podwykonawcę lub zrezygnować
z powierzenia wykonania części umowy podwykonawcy.
54
Wymagania w zakresie ustalania i realizowania jadłospisu
Wykonawca jest zobowiązany do opracowania jadłospisu przez dietetyka posiadającego wiedzę
i doświadczenie w opracowywaniu diet leczniczych, posiadającego min. 3 letnie doświadczenie
w. opracowywaniu tego typu diet. Wykonawca opracowuje jadłospis dla diety podstawowej,
łatwostrawnej, diety małego dziecka oraz kobiety ciężarnej i matki karmiącej, a także jadłospis
dla pensjonariuszy D-DOM, na okres 14 — 16 dni i przedkłada go do akceptacji dietetykowi
Zamawiającego, na 7 dni przed wprowadzeniem go do realizacji (dotyczy również pierwszych
jadłospisów).
W przypadku nie uwzględnienia w jadłospisie wymogów niniejszej umowy dietetyk
Zamawiającego wezwie Wykonawcę do korekty jadłospisu. Wykonawca ma obowiązek
dokonania takiej korekty w terminie 2 dni od wezwania pod rygorem kary umownej.
Wykona:vca wywiesza w oddziałach, w widocznym miejscu, jadłospis z czyte'ną gramaturą
potraw, podpisany przez dietetyka, o którym mowa w ust 1 oraz zatwierdzony przez dietetyka
Zamawiającego.
Wykonawca, na wezwanie Zamawiającego, w wyznaczonym przez niego terminie ma
obowiązek udostępnić informację o gramaturze produktów wchodzących w skład danej potrawy.
Wykonawca, 1 raz na kwartał, przedstawia Zamawiającemu obliczenia wartości odżywczej
posiłków (kalorie, białko ogółem, białko zwierzęce, tłuszcz, węglowodany, błonnik) dla diety
podstawowej i łatwostrawnej, z wskazanych przez Zamawiającego 10 dni.
Przed wydaniem posiłków na oddziały szpitalne dietetyk Zamawiającego dokonuje kontroli
zgodności z jadłospisem, temperatury, gramatury, jakości i walorów smakowych potraw,
wpisując uwagi do protokołu kontroli posiłków W przypadku niezgodności dietetyk
Zamawiającego zgłasza osobie upoważnionej ze stro:.y Wykonawcy reklamacje. Wykonawca
zobowiązany jest do wymiany zakwestionowanych posiłków na posiłki zgodne z umową. Brak
uwzględnienia reklamacji skutkuje karą umowną.
W zakresie realizowania usługi dostarczania posiłków do Hotelu Terra Bella Wykonawca będzie
dostarczał posiłki zgodnie z zestawami zamówionymi przez pracowników recepcji, wybranymi
uprzednio przez gości z „Hotelowego menu”, zgodnie z załącznikiem nr 8 do umowy.
Zamawiający w drodze uzgodnień będzie miał prawo do zmiany „Hotelowego menu”. Zmiana
nie może powodować zmiany cen.
W przypadku dużej liczby gości hotelowych, Wykonawca może być zobowiązany przez
Zamawiającego do wydania śniadania w formie bufetu szwedzkiego. Wykonawca zostanie
przez Zamawiającego poinformowany o takiej organizacji wydawania posiłku z jednodniowym
wyprzedzeniem, z podaniem liczby gości hotelowych, dla których ma być przygotowane
śniadanie w tej formie. W takim przypadku Zamawiający zapłaci Wykonawcy za śniadanie w
formie bufetu szwedzkiego wynagrodzenie w wysokości iloczynu zgłoszonych do śniadania
gości hotelowych i ceny zestawu śniadaniowego określonej w załączniku nr 5 do umowy.
Wykonawca ma obowiązek opracowania i rozpowszechnienia w oddziałach szpitala
dodatkowego menu, z którego pacjenci będą mogli wybrać i zamówić, za odpłatnością,
dodatkowe posiłki (po konsultacji z personelem medycznym). Dostarczenie dodatkowych
posiłków do pacjenta leży po stronie Wykonawcy, zaś rozliczanie odbywać się będzie
każdorazowo pomiędzy pacjentem a Wykonawcą.
$5
Komunikacja Zamawiającego z Wykonawcą
Ustala się, że orientacyjną liczbą posiłków na dzień następny jest stan obiadowy z dnia
bieżącego, zaś dla soboty, niedzieli i poniedziałku - stan obiadowy z piątku. Dokładne ilości i
rodzaje diet zamawiane są zgodnie z ust 2.
7 a) s
0
Załącznik nr 2 do umowy nr 701/ZP/U-2/3521/9/2016
Wykaz diet 3 i 5 posiłkowych występujacych
w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Białej Podlaskiej
Wykaz diet 3 — posiłkowych
Lp Nazwa diety
d. Podstawowa (w tym bezmleczna lub bez wieprzowiny)
2. Łatwostrawna, łatwostrawna bezmleczna, łatwostrawna
bez wieprzowiny
3, Łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
4. Trzustkowa
5. Papkowata
6. Płynna
Ta Płynna miksowana
8. Kleikowa
9. Bogatobiałkowa
10. Niskobiałkowa
M. Mocznicowa
12. O kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
18. Biegunkowa
14. |Ubogopurynowa
15. | Wegetariańska
16. Inne na zlecenie lekarza
Wykaz diet 5— posiłkowych
Lp Nazwa diety
1. Podstawowa (w tym bezmleczna lub bez wieprzowiny)
2. Łatwostrawna, łatwostrawna bezmleczna, łatwostrawna
bez wieprzowiny
Łatwostrawna małego dziecka
Łatwostrawna hypoalergiczna
B: Z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów
6. Łatwostrawna z ograniczeniem substancji
pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
T. Płynna miksowana
8. Biegunkowa
9. Bogatoresztkowa
10. Bezglutenowa
11. Ubogoenergetyczna |
12. Inne na zlecenie lekarza
=Ę
Załącznik nr 3 do umowy nr 701/ZP/U-2/3521/9/2016
Przykładowy jadłospis diety bogatej w żelazo
I śniad: Mleko pełne 250ml
Musli 50g
Pieczywo mieszane 110g
Masło naturalne 10g
Pasta z jaj z natką pietruszki 100g
Papryka czerwona 50g
Herbata 200ml
Il śniad: Jogurt naturalny 200g
Czarna porzeczka 50g
Obiad: Pomidorowa z ciemnym ryżem i 1 łyżką natki pietruszki 350g
Wątróbka drobiowa duszona z cebulą i jabłkiem 100g
Ziemniaki z koperkiem 180g
Buraczki oprószane 100g
Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100g
Kompot owocowy 200ml
Podw: Sałatka z soczewicy, brokuła, papryki, ogórka kiszonego
z olejem150g, 1 kromka chleba razowego 20g
Kolacja: Kaszanka na ciepło 120g
Pieczywo mieszane 120g
Sałatka z ogórka kiszonego z cebulą i olejem 120g
Herbata owocowa 200ml
kkkkkkkkkk
I śniad : Owsianka na mleku 350g
masło śmietankowe 10g
szynka gotowana 50g
sałata zielor:a 2 listki
pomidor 50g
herbata 200ml
Il śniad: Twarożek z truskawkami 150g
Obiad: Barszcz czerwony 350g
Bitka z wołowiny w sosie 80g
Kasza gryczana na sypko 160g
Marchewka oprószana z groszkiem ziel 100g
Surówka z warzyw mieszanych z olejem 100g
Kompot 200ml
Podw: 1 kromka chleba razowego z serem żółtym 20g
z cykorią 2 listki, kakao 200ml
Kolacja: Pasta z wątróbki drobiowej 100g
Pieczywo mieszane 120g
Surówka z kapusty kisz. z jabłkiem, cebulą, olejem 100g
Masło smietankowe 20g
Herbata 200ml
Produkty bogate w żelazo hemowe Produkty bogate w żelazo niehemowe
Podroby: wątroba, nerki, serce, drób, Kasza gruboziarnista, otręby pszenne, ryżowe, zarodki
ryby, kaszanka, cielęcina, wołowina, pszenne, warzywa zielone, szpinak , szczypior, natka
wątróbka z kurczaka, sardynki w oleju. pietruszki, sałata, brokuł, boćwina, pietruszka korzeń,
brukselka, buraki, suszone owoce, warzywa strączkowe
fasola biała, groch, soczewica czerwona, soja, rodzynki
|suszone, porzeczki czarne, śliwki suszone, orzechy
laskowe, włoskie, jabłko, czarne jagody, kakao
4
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, ODPOWIEDZIALNOŚCI I UPRAWNIEŃ
DIETETYCZKI
Nazwisko i imię:
Stanowisko: dietetyczka s
Komórka organizacyjna: Stanowisko ds. Koordynacji, Kontroli i Nadzoru Żywienia
Pion: Naczelna Pielęgniarka.
1. Stanowisko podlega: Pielęgniarce Naczelnej
2. Stanowisku nie podlegają inni pracownicy
3. Zastępowana przez: inną dietetyczkę
4. Cel stanowiska: Organizowanie i Sprawowanie nadzoru nad prawidłowym pod względem
ilościowym i jakościowym żywieniem hospitalizowanych w szpitalu pacjentów.
D
©
głównych obowiązków dietetyczki należy:
ka
Planowanie i organizowanie kompleksowego żywienia hospitalizowanych pacjentów.
2. Kontrolowanie zgodności jadłospisów z obowiązującą klasyfikacją diet i zasadami żywienia
dotyczącymi jakości i wartości odżywczej posiłków.
3. Kontrolowanie jakości surowców i produktów żywnościowych.
4. Nadzór nad jakością, gramaturą, temperaturą, estetyką i walorami smakowymi wydawanych
posiłków oraz udział w dystrybucji posiłków.
5. Ścisła współpraca z firmą outsourcingową świadczącą usługi żywieniowe dla szpitala.
6. Utrzymywanie w należytym stanie sanitarno-epidemiologicznym sprzętu, naczyń oraz
pomieszczeń kuchni i aneksów kuchennych Domowego Szpitala.
7. Prowadzenie kontroli wewnętrznej kuchenek oddziałowych oraz stanu higienicznego
lodówek służących do przechowywania żywności pacjentów na oddziałach.
8. Ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze
pacjentów.
9. Zapobieganie, rozpoznawanie i leczenie niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego.
10. Uczestniczenie w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie i przy współpracy z
lekarzem i pielęgniarką.
11. Współpraca z zespołami terapeutycznymi (Zespołem ds. Profilaktyki i Leczenia Odleżyn,
Zespołem ds. Żywienia Leczniczego) oraz pacjentami w zakresie zagwarantowania
pacjentom zaspokojenia indywidualnych i zdrowotnych potrzeb żywieniowych.
12. Współpraca z Pielęgniarkami Oddziałowymi w celu doskonalenia organizacji systemu
obsługi chorych w zakresie żywienia.
13. Opracowywanie zaleceń dietetycznych dla pacjentów opuszczających szpital.
14. Udzielanie porad żywieniowych.
15. Sporządzanie zbiorczego zestawienia diet na podstawie zgłoszeń z oddziałów. Nadzór nad
korektami.
16. Prowadzenie dokumeniacji dotyczącej rozliczenia kosztów żywienia.
17. Stosowanie w swojej pracy zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz HCCP.
18. Wykonywanie swoich obowiązków zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa,
przepisami dotyczącymi zagadnień sanitarno — epidemiologicznych, obowiązującymi w
szpitalu standardami i procedurami.
19. Dbanie o własny rozwój zawodowy
20. Wykonywanie innych poleceń przełożonego.
Ponadto dietetyczka odpowiada za:
1. Przestrzeganie regulaminu i dyscypliny pracy oraz przepisów bhp i p.poż,.
Noszenie w godzinach pracy ubioru służbowego, dbanie o wygląd zewnętrzny i estetykę
miejsca pracy.
Przestrzeganie zasad współżycia społecznego.
Stan i bezpieczeństwo powierzonego mienia.
Przestrzeganie tajemnicy zawodowej i służbowej oraz ochronę danych osobowych.
Realizację przyjętych zaleceń pokontrolnych.
Zgodność działania komórki z obowiązującymi przepisami prawa.
e
TO WR
Niniejszym stwierdzam, że zakres moich obowiązków jest mi znany i w myśl obowiązujących
przepisów prawnych zobowiązuję się do ich przestrzegani. Jednocześnie oświadczam, że ponoszę
pełną odpowiedzialność prawną i służbową za nieprzestrzeganie obowiązujących zarządzeń. l
Przyjąłem(am) do wiadomości i przestrzegania:
Biała Podlaska, dnia 22.01. 204be..
Podpis pracownika Podpis przełożonego
ZAKRES CZYNNOŚCI
Dietetyka pracującego w Zespole Poradni Specjalistycznych
Pani
Dietetyk pracujący w Zepole Poradni Specjalistycznych podlega służbowo
Kierownikowi Zespołu Poradni Specjalistycznych.
Do obowiązków dietetyka należy:
1) Dbanie o utrzymanie porządku w pomieszczeniach poradni, w tym przygotowanie ich
do przyjęć pacjentów przez lekarza.
2) Zapewnianie zaopatrzenia poradni w niezbędny sprzęt, narzędzia lekarskie i materiał
opatrunkowy.
3) Udzielanie niezbędnych informacji związanych z procedurą świadczenia porady.
4) Selekcja chorych uprawnionych oraz wymagających przyjęcia przez lekarza poza
kolejnością.
5) Udzielanie pomocy przy badaniu chorych w zakresie wskazanym przez lekarza.
6) Wykonywanie czynności diagnostycznych przewidzianych zleceniem lekarskim.
7) Wykonywanie zabiegów leczniczych zgodnie ze zleceniem lekarskim.
8) Pouczenie chorego o sposobie wykonywania zleceń lekarskich.
9) Prowadzenie czytelnej i wyczerpującej dokumentacji wykonywanych zabiegów oraz
sprawozdawczości.
10) Wypełnianie formularzy, skierowań, wniosków i orzeczeń lekarskich wydawanych
choremu przez lekarza oraz pomoc w wypisywaniu recept.
11) Wprowadzanie niezbędnych danych medycznych do ogólnoszpitalnej sieci
informatycznej.
12) Prowadzenie oszczędnej gospodarki lekami, sprzętem i materiałami stanowiącymi
wyposażenie poradni.
13) Dietetyk jest zobowiazany do przechowywania leków i środków dezynfekcyjnych
zgodnie z obowiązującymi przepisami i określoną wiedzą.
14) Właściwe przechowywanie pieczątek.
15) Współpraca z Działem Świadczeń Medycznych w zakresie rozliczeń wykonanych
procedur medycznych.
16) W sytuacjach, kiedy działanie przekracza jej wiedzę i umiejętności, dietetyk jest
zobowiązany do poszukiwania kompetentnej pomocy.
17) Dietetyka obowiązuje ścisła tajemnica służbowa i zawodowa.
18) Systematyczne doskonalenie kwalifikacji zawodowych.
19) Dietetyk jest zobowiązany do przestrzegania dyscypliny pracy i przepisów BHP.
20) Jest odpowiedzialny za mienie znajdujące się w pomieszczeniach poradni, a w
przypadku zaginięcia lub zniszczenia natychmiast powiadamia przełożonego.
21) Dietetyk jest zobowiazany używać odzieży ochronnej, a przy wykonywaniu
czynności, przy której obowiązuje dodatkowy strój ochronny bezwzględnie go zakładać.
22) Szerzyć oświatę zdrowotną wśród pacjentów różnymi metodami komunikacji.
23) Czuwanie nad aktualnością ogłoszeń dotyczących czasu pracy poradni.
24) Dietetyk realizując zadania zwiazane z poradą kieruje się dobrem pacjenta,
poszanowaniem jego prywatności i godności osobistej.
Dietetyk jest zobowiązany wykonywać polecenia przełożonego nie objęte niniejszym
zakresem, a związane z wykonywaniem zawodu.
1..2EKE7
Przyjęłam do wiadomości stosowani
Podpis pracownika..
Podpis kierownika.......
uŻ
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, ODPOWIEDZIALNOŚCI I UPRAWNIEŃ
STARSZEJ DIETETYCZKI
Nazwisko i imię:
Stanowisko: starsza dietetyczka
Komórka organizacyjna: Stanowisko ds. Koordynacji, Kontroli i Nadzoru Żywienia
Pion: Naczelna Pielęgniarka.
EBN i
Stanowisko podlega: Pielęgniarce Naczelnej
Stanowisku nie podlegają inni pracownicy
Zastępowana przez: inną dietetyczkę
Cel stanowiska: Organizowanie i sprawowanie nadzoru nad prawidłowym pod względem
ilościowym i jakościowym żywieniem hospitalizowanych w szpitalu pacjentów.
Do głównych obowiązków dietetyczki należy:
1.
w
9.
10.
Il.
12.
13.
14
16.
7.
18.
19.
Planowanie i organizowanie kompleksowego żywienia hospitalizowanych pacjentów.
Kontrolowanie zgodności jadłospisów z obowiązującą klasyfikacją diet i zasadami żywienia
dotyczącymi jakości i wartości odżywczej posiłków.
Kontrolowanie jakości surowców i produktów żywnościowych.
Nadzór nad jakością, gramaturą, temperaturą, estetyką i walorami smakowymi wydawanych
posiłków oraz nad prawidłową ich dystrybucją.
Ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze
pacjentów.
Zapobieganie, rozpoznawanie i leczenie niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego.
Uczestniczenie w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie i przy współpracy z
lekarzem.
Współpraca z zespołami terapeutycznymi (Zespołem ds. Profilaktyki i Leczenia Odleżyn,
Zespołem ds. Żywienia Leczniczego) oraz pacjentami w zakresie zagwarantowania
pacjentom zaspokojenia indywidualnych i zdrowotnych potrzeb żywieniowych
Współpraca z Pielęgniarkami Oddziałowymi w celu doskonalenia organizacji systemu
obsługi chorych w zakresie żywienia.
Opracowywanie zaleceń dietetycznych dla pacjentów opuszczających szpital.
Udzielanie porad żywieniowych.
Ścisła współpraca z firmą outsourcingową świadczącą usługi żywieniowe dla szpitala.
Sporządzanie zbiorczego zestawienia diet na podstawie zgłoszeń z oddziałów. Nadzór nad
korektami.
. Prowadzenie dokumentacji dotyczącej rozliczenia kosztów żywienia.
15.
Prowadzenie kontroli wewnętrznej kuchenek oddziałowych oraz stanu higienicznego
lodówek służących do przechowywania żywności pacjentów na oddziałach.
Nadzór nad kuchnią mleczną w zakresie organizacji pracy oraz stanu sanitarnego
pomieszczeń, sprzętu i naczyń.
Wykonywanie swoich obowiązków zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa,
przepisami dotyczącymi zagadnień sanitarno — epidemiologicznych, obowiązującymi w
szpitalu standardami i procedurami.
Dbanie o własny rozwój zawodowy
Wykonywanie innych poleceń przełożonego.
Ponadto dietetyczka odpowiada za:
Przestrzeganie regulaminu i dyscypliny pracy oraz przepisów bhp i p.poż,.
Przestrzeganie zasad współżycia społecznego.
Stan i bezpieczeństwo powierzonego mienia.
Przestrzeganie tajemnicy zawodowej i służbowej oraz ochronę danych osobowych.
Realizację przyjętych zaleceń pokontrolnych.
Zgodność działania komórki z obowiązującymi przepisami prawa.
PRM De
Data i podpis pracownika
PPE
f
Nazwisko i imię:
Stanowisko: dietetyczka
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, ODPOWIEDZIA LNOŚCI I UPRAWNIEŃ
DIĘFPETYCZKI
Komórka organizacyjna: Stanewisko ds, Koordynacji, Kontroli i Nadzoru Żywienia
Pion: Naczelna Pielęgniarka.
SES
Stanowisko podlega: Pielęgniarce Naczelne;
Stanowisku nie podlegają inni pracownicy
Zastępowana przez: inną dietetyczkę
Cel stanowiska: Organizowanie i sprawowaś ie nadzoru nad prawidłowym pod względem
ilościowym i jakościowym żywieniem hosz:taiizowanych w szpitalu pacjentów.
Do głównych obowiązków dietetyczki należy:
r
45 m
co
. Stosowanie w swojej pracy zasad Dobrej Praktyki
Planowanie i organizowanie kompleksowego żywienia hospitalizowanych pacjentów.
Kontrolowanie zgodności jadłospisów z obowiązującą klasyfikacją diet i zasadami żywienia
dotyczącymi jakości i wartości odżywczej positków.
Kontrolowanie jakości surowców i produkiów żywnościowych.
Nadzór nad jakością. gramaturą, temperatura. estetyką i walorami smakowymi wydawanych
posiików oraz udział w dystrybucji =, 2
Ścisła współpraca z firmą outsourcing!
i 3% w iczitysi sprzętu, naczyń uraż
pomieszczeń kuchi neksów kuchennych Dernowegc Szpitala.
Prowadzenie kontroli wewnętrznej kuchenek oddziałowych oraz stanu higienicznego
lodówek służących do przechowywania zywności pacjentów na oddziałach.
Ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze
pacjentów. "
Zapobieganie, rozpoznawanie i leczenie niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego.
£dczącą usługi żywieniowe dla szpitala.
ba ATA
1UCHUOLO,
JI siaaić SElsialitó-
. Uczestniczenie w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie i przy współpracy z
lekarzem i pielęgniarką.
„ Współpraca z zespołami terapeutycznymi (Zespołem ds. Profilaktyki i Leczenia Odleżyn,
Zespołem ds. Żywienia Leczniczego) oraz pacjentami w zakresie zagwarantowania
pacjentom zaspokojenia indywidualnych i zdrowotnych potrzeb żywieniowych.
. Współpraca z Pielęgniarkami Oddziałowymi w celu doskonałenia organizacji systemu
obsługi chorych w zakresie żywienia.
. Opracowywanie zaleceń dietetycznych dla pacjentów opuszczających szpital.
. Udzielanie porad żywieniowych.
. Sporządzanie zbiorczego zestawienia diet na podstawie zgłoszeń z oddziałów. Nadzór nad
korektami.
Prowadzenie dokumentacji doty:
ej rozliczenia kosztów żywienia.
Tigienicznej oraz HCCP.
. Wykonywanie swoich obowiązków zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa
» y ż 8 Ją F >
przepisami dotyczącymi zagadnień sanirarno -- spidemiołogicznych. obowiązującymi w
szpitalu standardami i p
*durami.
Ponadto dietetyczka odpowiada za:
Przestrzeganie regulaminu i dyscypliny pracy oraz przepisów bhp i p.poż,.
Noszenie w godzinach pracy ubioru służbowego, dbanie o wygląd zewnętrzny i estetykę
miejsca pracy.
Przestrzeganie zasad współżycia społecznego.
Stan i bezpieczeństwo powierzonego mienia.
Przestrzeganie tajemnicy zawodowej i służbowej oraz ochronę danych osobowych.
Realizację przyjętych zaleceń pokontrolnych.
Zgodność działania komórki z obowiązującymi przepisami prawa.
o
JBORW
Niniejszym stwierdzam, że zakres moich obowiązków jest mi znany i w myśl obowiązujących
przepisów prawnych zobowiązuję się do ich przestrzegani. Jednocześnie oświadczam, że ponoszę
pełną odpowiedzialność prawną i służbową za nieprzestrzeganie obowiązujących zarządzeń.
Przyjąłem(am) do wiadomości i przestrzegania:
Biała Podlaska, dnia B.%. MOHŚr... Szy
©