Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
G) WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY W ELBLĄGU
m ul. Królewiecka 146, 82-300 Elbląg
Przełożona Pielęgniarek 055 2395 954
Znak sprawy: WSZ.III.PP.PP.013./.2019 Data: 30 października 2019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
dotyczy: udostępnienia informacji publicznej dla stowarzyszenia Sieć Obywatelska Watchdog Polska (zgodnie
z przesłanymi pytaniami).
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez
szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
obowiązków.
Odp.: Szpital zatrudnia dietetyka w pełnym wymiarze etatowym na umowę o pracę.
Zakres obowiązków - dietetyk:
I Obowiązki szczegółowe wykonywane na stanowisku pracy:
1. Realizacja polityki jakości, ochrony środowiska, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz postanowień innych
dokumentów zintegrowanego systemu zarządzania, planów przebiegu procesów, procedur systemowych,
standardów, instrukcji, algorytmów, planów, harmonogramów, programów w zakresie obowiązującym na
danym stanowisku pracy.
2. Kontrola Oddziałów szpitalnych w zakresie żywienia:
- _ kontrola zasad pobierania posiłków z kuchni głównej na oddziały szpitalne,
- kontrola rozdawania posiłków pacjentom hospitalizowanym na oddziale szpitala,
- _ kontrola temperatury potraw wydawanych na oddziałach szpitala,
- _ porównanie stanu chorych żywionych zgłoszonych przez oddział z ilością potraw i posiłków pobranych z kuchni
głównej,
- - kontrola gramatury potraw zgodna z zaplanowanym jadłospisem,
- _ przestrzeganie nomenklatury potraw,
- _ estetyka wydawania posiłków i potraw chorym hospitalizowanym na poszczególnych oddziałach,
- _ kontrola higieny osobistej osób biorących udział w dystrybucji posiłków (pobieranie z kuchni głównej na od-
dział, rozdawanie pacjentom na oddziale szpitala),
- _ kontrola lodówki do przechowywania artykułów spożywczych pacjentów hospitalizowanych na poszczególnych
oddziałach,
- _ prowadzenie stosownej dokumentacji,
- _ dokonywanie stosownych sprawozdań potwierdzających zakres zrealizowanych przez wykonawcę usługi,
3. Inne:
- _ współpraca z całym zespołem terapeutycznym: lekarzami różnych specjalności, rehabilitantami, dietetyczkami,
laborantkami, technikami itp.,
- udział w planowaniu jadłospisów z uwzględnieniem norm żywieniowych i wymogów dietetyczno-leczniczych
oraz w oparciu o indywidualne zlecenia lekarskie,
- _ przestrzeganie praw pacjenta,
- _ współpraca z rodzinami w zakresie sprawowanego nadzoru w powierzonym obszarze,
- _ samokształcenie i dokształcanie na kursach i konferencjach.
tel. centrala (55) 234 41 11; (55) 239 59 00 www.Szpital.elblag.pl NIP 578-25-17-492
tel. sekretariat (55) 234 62 11; fax. (55) 234 56 12 wszzQszpital.elblag.pl REGON 170745930
KRS 0000003202
4. Nadzór nad dokumentacja związaną z utrzymaniem prawidłowych zasad współpracy z Wykonawcą.
II Zakres uprawnień:
- _ uprawnienia pracownika wynikające z prawa pracy, ujęte w kodeksie pracy i zakładowym regulaminie pracy,
- _ reprezentowanie wsz w ramach kontroli i współpracy z wykonawcą z zakresu żywienia,
- współpraca z osobami zarządzającymi oddziałami oraz pielęgniarkami odcinkowymi w celu utrzymania wyso-
kiej jakości usług objętych nadzorem,
- _ opis faktury wystawionej przez wykonawcę w ramach zrealizowanej usługi,
- _ przygotowanie stosownych analiz i sprawozdań,
- _ możliwość interwencji bieżącej służącej poprawie jakości usług.
III. Zakres odpowiedzialności za:
- zachowanie tajemnicy w oparciu o ustawę o ochronie danych osobowych
- za bezpieczeństwo pacjenta w zakresie realizowanego nadzoru
- — utrzymanie prawidłowej jakości usług realizowanych przez Wykonawcę
- _ materialna: za powierzone środki i sprzęt
- za przestrzeganie przepisów BHP i bezpieczeństwo własne.
IV . Zakres obowiązków w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej
wg Kodeksu Pracy:
Przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przepisów przeciwpożarowych jest podsta-
wowym obowiązkiem pracownika.
W szczególności pracownik jest obowiązany:
1. znać przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, brać udział w szkoleniu i instruktażu z tego zakresu
i poddawać się wymaganym egzaminom sprawdzającym,
2. wykonywać pracę w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosować się
do wydawanych w tym zakresie poleceń i wskazówek przełożonych,
3. dbać o należyty stan urządzeń, narzędzi i sprzętu oraz o porządek i ład w miejscu pracy,
4. stosować Środki ochrony zbiorowej, a także używać przydzielone środki ochrony indywidualnej oraz odzież
i obuwie robocze, zgodnie z ich przeznaczeniem,
5. poddawać się wstępnym, okresowym i kontrolnym oraz innym badaniom lekarskim i stosować się do wskazań
lekarskich
6. niezwłocznie zawiadomić przełożonych o zauważonym w zakładzie pracy wypadku albo zagrożeniu życia lub
zdrowia ludzkiego oraz powiadomić współpracowników oraz inne osoby znajdujące się w rejonie zagrożenia,
o grożącym im niebezpieczeństwie,
7. współdziałać z pracodawcą i przełożonymi w wypełnianiu obowiązków dotyczących bezpieczeństwa i higieny
pracy.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Odp.: Ilość pacjentów przypadająca na w/w dietetyka wynosi średnio ok. 380/dzień.
w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Odp.: W Szpitalu prowadzone jest poradnictwo dietetyczne dla pacjentów hospitalizowanych,
przyjmowane są zgłoszenia z oddziałów dotyczące pacjentów, którzy wymagają konsultacji die-
tetycznej, a także na prośbę pacjenta. Wówczas dietetyczka udaje się do oddziału w celu prze-
prowadzenia wspomnianej porady. Wskazówki dotyczące diety przekazuje do oddziału na pi-
śmie. W sytuacjach zastosowania szczególnej diety pacjent otrzymuje szczegółowe wskazówki
w Karcie informacyjnej z leczenia szpitalnego. Dietetyk zgodnie z podpisaną umową z NFZ pro-
wadzi ścisły nadzór w powyższym zakresie w Oddziale Chorób Wewnętrznych.
tel. centrala (55) 234 41 11; (55) 239 59 00 www.szpital.elblag.pl NIP 578-25-17-492
tel. sekretariat (55) 234 62 11; fax. (55) 234 56 12 wszzQszpital.elblag.pl REGON 170745930
KRS 0000003202
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta
szpitala?
Odp.: Całościowa dzienna stawka żywieniowa przypadająca na 1 pacjenta wynosi 23,06 zł brut-
to.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej
umowie _określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków?
Odp.: Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. Umowa nie określa minimalnej
kwoty przeznaczonej na zakup składników do przygotowania posiłków, jednakże określa skład
i kaloryczność potraw, co wymusza odpowiednią wartość składników potrawy.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania
posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konser-
wantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Odp.: Jakość produktów używanych do przygotowania posiłków określa umowa, SIWZ oraz za-
łączniki (podpisane z firmą cateringową). Wyszczególnione są tam produkty dozwolone i zabro-
nione, stanowiące bazę do produkcji posiłków.
powiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odp.: W szpitalu prowadzone są kontrole w zakresie jakości posiłków podawanych pacjentom.
Kontrole te przeprowadza dietetyk (kontrole dotyczą zarówno ilości, jakości produktów użytych
do sporządzania potraw oraz zgodności z jadłospisem). Drugim rodzajem kontroli jest ocena
organoleptyczna przygotowanego posiłku (najczęściej obiadu) przed jego wydaniem z kuchni.
Przeprowadzana jest ona dwa razy w tygodniu naprzemiennie przez dietetyka i Przełożoną Pie-
lęgniarek. Z oceny sporządzany jest protokół potwierdzony przez przedstawiciela firmy caterin-
gowej. Dodatkowo przeprowadzane są codzienne, doraźne kontrole sprawdzające m.in. tempe-
raturę potraw w oddziałach, zgodność wydanego posiłku z zaplanowanym jadłospisem, estetykę
podania, wielkość porcji i czas dystrybucji. Kolejnym rodzajem kontroli jest zatwierdzanie jadło-
spisów dekadowych przez dietetyka.
tel. centrala (55) 234 41 11; (55) 239 59 00 www.Szpital.elblag.pl NIP 578-25-17-492
tel. sekretariat (55) 234 62 11; fax. (55) 234 56 12 wszzQszpital.elblag.pl REGON 170745930
KRS 0000003202
sko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odp.: Bieżący, bezpośredni nadzór nad odpowiednią ilością pokarmu spożywanego przez pa-
cjenta sprawuje personel oddziału, w którym pacjent przebywa, tj. pielęgniarki, położne, opie-
kunowie medyczni. Nadzór nad pracą w/w personelu sprawują Pielęgniarki/Położne Oddziałowe.
Wszelkie uwagi odnotowuje się w indywidualnej dokumentacji pacjenta oraz zgłasza lekarzowi
prowadzącemu/dyżurnemu, który konsultuje się w sytuacjach tego wymagających z Zespołem
Leczenia Żywieniowego.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Odp.: Tak, w umowie z firmą zewnętrzną określono wymóg zatrudnienia dietetyka.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww.
skarg?
Odp.: Tak, w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia.
Zajmuje się tym zatrudniony w Szpitalu dietetyk. Pacjent może również złożyć skargę do Koor-
dynatowa zajmującego się przyjmowaniem skarg i wniosków od pacjentów.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Odp.: W 2017 i 2018 roku:
a. nie odnotowano żadnego zatrucia
b. skargi dotyczące żywienia — wpłynęły 3 do dietetyka.
Dotyczyły głównie organizacji wydania posiłku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego ży-
wienia chorych w szpitalu?
Odp.: W listopadzie 2018 roku odbyło się szkolenie pt. „Leczenie żywieniowe pacjentów — wy-
miana doświadczeń”, w którym uczestniczyli zarówno lekarze jak i przedstawiciele innych grup
zawodowych.
tel. centrala (55) 234 41 11; (55) 239 59 00 www.szpital.elblag.pl NIP 578-25-17-492
tel. sekretariat (55) 234 62 11; fax. (55) 234 56 12 wszzQszpital.elblag.pl REGON 170745930
KRS 0000003202
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem
źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje nauko we/źródła interneto-
we/wewnętrzne regulacje szpitala).
Odp.: W szpitalu stosujemy diety:
Lp. Symbol diety Nazwa diety
1 ia Żywienie podstawowe
2. 1b Podstawowa wzmocniona
» 1p Położnicza
4, 1C Łatwo strawna z ograniczeniem łatwo przyswajalnych
węglowodanów
». 20 Łatwo strawna
6. 2b Łatwo strawna, z ograniczeniem substancji pobudzają-
ch wydzielanie soku żołądkowego
7. 2a-1 Łatwo strawna, o zmiennej konsystencji, płyn-
na/papkowata
8. 2a-2 O zmiennej konsystencji, płynna/papka wzmocniona
9 2a-3 O zmiennej konsystencji do żywienia przez zgłębnik
sond
10. 3a Ubogo energetyczna
11. 3 b Łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
12. 3C Łatwo strawna o kontrolowanej zawartości kwasów
tłuszczowych
4b Łatwo strawna niskobiałkowa
14. 5 Łatwo strawna bogatobiałkowa
2. 6a Płyny
16. 6b Kleikowa do badań
17. 7b Dla dzieci (1-3 lat)
18. 7d Dla dzieci starszych i młodzieży
19. 8 Indywidualne, specjalne
20. 8a Biegunkowa (1, II, III, IV dzień)
zl. LZ Leczenie żywieniowe
Nomenklatura i rodzaj diet w szpitalu opiera się na opracowaniach Instytutu Żywności i Żywie-
nia w Warszawie, „Normach żywienia” pod red. Mirosława Jarosza PZWL, „Żywieniu człowieka”
pod red, Jana Gawęckiego PWN oraz wewnętrznych regulacji szpitala.
tel. centrala (55) 234 41 11; (55) 239 59 00 www.szpital.elblag.pl NIP 578-25-17-492
tel. sekretariat (55) 234 62 11; fax. (55) 234 56 12 wszzQszpital.elblag.pl REGON 170745930
KRS 0000003202
mlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas_ posiłki pacjentowi?
Odp.: Szpital zapewnia pacjentowi każdą dietę zleconą przez lekarza. Są to diety specjalne,
układane indywidualnie (zgodnie z nomenklaturą).
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia _ dietę wegetariańską _ lub _wegańską?
Odp.: Na życzenie pacjenta Szpital zapewnia dietę wegetariańską. W przypadku diety wegań-
skiej przeprowadzany jest z pacjentem wywiad żywieniowy i zostaje ustalona dieta indywidual-
na. Potrawy przygotowywane są przez firmę cateringową.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające_powrót do
zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Odp.: Zapewniamy na dzień dzisiejszy doustne preparaty żywieniowe takie jak: Cubitan, Diasip,
Resource Diabet, Infatrini Peptisorb, Nutridrink, Resource 2.0, Nutridrink Juicestyle, Nutridrink
Multi Fibre, Resource 2.0 + fibre, Nutridrink Protein, Resource Protein, Renilon 4.0, Fresubin
Renal, preOp. Ponadto, w sytuacjach tego wymagających pacjenci odżywiani są pozajelitowo.
W/w odpowiedzi zostaną udostępnione w formie elektronicznej na wskazany przez Sieć Obywa-
telską Watchdog Polska adres: sprawa-16559Qfedrowanie.siecobywatelska.pl
Z poważaniem
DYREKTOR NACZBLNY
mgr a Gelert
Wykonano: 2 eqzemplarze (W.S.Ś.)
- egz. 1 — adresat (przesłana forma elektroniczna)
- egz. 1 — a/a
tel. centrala (55) 234 41 11; (55) 239 59 00 www.szpital.elblag.pl NIP 578-25-17-492
tel. sekretariat (55) 234 62 11; fax. (55) 234 56 12 wszzQszpital.elblag.pl REGON 170745930
KRS 0000003202