1.jpg
|
UN
| 04 ©,*:3, European
o : SZPITAL DZIECIĘCY oe eTN W LUBLINIE Szpital 7 ©*e;ztp Reference : bez bólu ©ęe' Networks
UNIWERSYTECKI SZPITAL DZIECIĘCY W LUBLINIE? Ambasador Województwa Lubelskiego 2016
L.dz DX 65 457/,9 Lublin, dn. .....25:10.2019 r.
Szanowni Państwo
Szymon Osowski
Katarzyna Batko Tołuć
Sieć Obywatelska Watchdog Polska ul.Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na „Wniosek o informacje publiczną” z dnia 15 października 2019 r. Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Lublinie zgodnie z art. 61 ust. 1 Konstytucji RP i art. 10 ust. Ustawy o dostępie do informacji publicznej, przekazuje w załączeniu informacje w przedmiotowej sprawie.
Z poważaniem
, L y lec L 1 )
Uniwersytóckiegojc
|
strona1.jpg
|
Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Lublinie udostępnia do informacji publicznej.
1. Czy wszpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową), Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Odpowiedź:
W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym zatrudnionych jest 2 dietetyków. Zakres obowiązków przesyłamy w załączniku.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? Odpowiedź: Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada......ok 200..........pacjentów.
3. Czywszpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?.
Odpowiedź:
W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. * Lekarz z danego oddziału lub poradni kieruje pacjentów wraz z rodzicami/opiekunami na indywidualne porady dietetyczne w szpitalu.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?.
Odpowiedź:
Wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala wynoósi:......28,40zł GrULEO w ossssssscssa
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Uniwersytecki Szpital Dziecięcy korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W umowie nie określono minimalnej kwoty/procentu na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilość konserwantów, barwników, dodatków?, Jeśli tak, prosimy o jej udostępnienie.
Odpowiedź:
Dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowywania posiłków - kaloryczność i wartość odżywczą posiłków w szpitalu posiada firma realizująca usługi żywienia w szpitalu.
|
strona2.jpg
|
Dokumenty regulujące dopuszczalną ilość konserwantów, barwników i konserwantów to obowiązujące Rozporządzenia Ministra Zdrowia i Unii Europejskiej w tym zakresie.
7. Czywszpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?.
Odpowiedź:
Tak, w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom. Osoby odpowiedzialne za kontrole to dietetycy szpitalni. Kontrole odbywają się 1 raz w tygodniu.
8. Czy wszpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednia ilość pokarmu?. Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają.
Odpowiedź:
Tak, w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym kontroluje się gramaturę produktów i potraw serwowanych pacjentom szpitala. Osoby odpowiedzialne za kontrole to dietetycy szpitalni. Kontrole odbywają się 1 raz w tygodniu.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? 5 Odpowiedź: Tak, w umowie z zewnętrzną firmą cateringową jest zapis określający wymóg zatrudnienia dietetyka.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłaszania ww. skarg?
Odpowiedź:
Zgłaszanie skarg dotyczących niewłaściwego żywienia realizuje się w ramach procedury wewnętrznej szpitala „Procedura kontroli jakości usług w zakresie żywienia” Szpital wyznaczył osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłaszania ww. skarg.
11. Prosimy o podanie liczby skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Odpowiedź:
Liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia/zatruć :
12. Czy w 2018r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
|
strona3.jpg
|
Tak, lekarze w 2018r odbyli szkolenie z zasad żywienia chorych, które zorganizował Zespół Żywieniowy USZzD.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/dietetyka/publikacje naukowe/ źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala)
Odpowiedź:
Liczba diet stosowanych w USzD wynosi 22, dodatkowo stosuje się diety indywidualne zlecane przez lekarza.
Rodzaj diet: ogólna, łatwo strawna, bogatoresztkowa, małego dziecka, bogatobiałkowa, ubogobiałkowa, ubogosolna, papkowata, miksowana, płynna, odchudzająca, cukrzycowa, kleikowa, trzustkowa, wątrobowa, wrzodowa, bezglutenowa, wegetariańska, węglowodanowa, bezmleczna, bezmięsna, wysokokaloryczna,
Publikacje:
Jarosz M. (red.) Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Wydanie Instytut Żywności i żywienia. Warszawa 2011r. .
Krawczyński M. (red.) Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie. Wyd. HELP MED. Kraków 2008r.
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka. Wyd. Lekarskie PZWL. Warszawa 2014r.
Jarosz M., Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalu. Wyd. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa 2014r.
weker H., Barańska M., Strucińska M.: Poradnik „Żywienie dziecka w wieku od 1 do 3 raku życia. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2012r
Sobotka L., Karta T., Łyszkarska M., Podstawy żywienia klinicznego. Wyd. Lekarskie PZWL. Warszawa 2013v.. Książyk J. Standardy leczenia żywieniowego w pediatrii. Wyd. Lekarskie PZWL. Warszawa 2013r.
Szajewska H., Horvath A., Mrukowicz J. „Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży” Wyd. Medycyna Praktyczna. Kraków 2017r
Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głabska D., Dietoterapia. Wyd. PZWL. Warszawa 2014r
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Odpowiedź:
Szpital zapewnia diety zalecone przez lekarza.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
|
strona4.jpg
|
Tak, Szpital na życzenie pacjenta zapewnia dietę wegetariańską- po konsultacji z lekarzem. Dieta wegańska zawsze ustalana jest wyłącznie za zgodą lekarza (biorąc pod uwagę stan
pacjenta/schorzenie).
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Odpowiedź:
Tak, Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do
zdrowia.
|
strona5.jpg
|
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚCI PRACOWNIKA
KOMÓRKA ORGANIZACYJNA:
STANOWISKO:
dietetyk
BEZPOŚREDNI PRZEŁOŻONY:
PODLEGŁOŚĆ W PIONIE:
IMIĘ I NAZWISK O PRACOWNIKA:
I. Zakres obowiązków wynikających z aktów prawnych i przepisów wewnętrznych. » 1. Przestrzeganie obowiązujących w ochronie zdrowia ustaw, rozporządzeń i innych aktów prawnych. 2. Przestrzeganie obowiązujących w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym zarządzeń Dyrektora, regulaminów, standardów i procedur praktyki zawodowej oraz zasad określonych systemem zarządzania jakością.
3. Przestrzeganie zasad etyki zawodowej.
I. Zakres obowiązków wynikających z art. 100 kodeksu pracy. 1. Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę. 2. Pracownik jest obowiązany w szczególności: 1) przestrzegać czasu pracy ustalonego w zakładzie pracy, 2) przestrzegać regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku, 3) przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, zgodnie z art. 211 kodeksu pracy, a także przepisów przeciwpożarowych, 4) dbać o dobro zakładu pracy, chronić jego mienie oraz zachować w tajemnicy informacje, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę, 5) przestrzegać tajemnicy określonej w odrębnych przepisach,
6) przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego.
III. Zakres obowiązków na stanowisku pracy. 1. Przygotowanie do samodzielnego funkcjonowania w środowisku domowym i szkolnym pacjentów z cukrzycą poprzez edukację z zakresu diety cukrzycowej dzieci i ich rodziców lub prawnych opiekunów.
2. Prowadzenie szkoleń dla dzieci i rodziców lub prawnych opiekunów z zakresu stosowania diety w otyłości, anoreksji,
niedokrwistości i innych schorzeniach w zależności od potrzeb.
|
strona6.jpg
|
Iv.
© Jo u
Sporządzanie zapotrzebowań żywnościowych do kuchni w porozumieniu z Pielęgniarką Oddziałową.
Wydawanie posiłków pacjentom zgodnie z zalecaną dietą.
Prowadzenie szkoleń oświatowo — zdrowotnych w zakresie prawidłowego odżywiania.
Współpraca z firmą zewnętrzną — koordynowanie zamawianych posiłków w zakresie ilości i jakości oraz upodobań pacjentów.
Nadzorowanie przechowywania produktów spożywczych przez rodziców (czystość, jakość, ilość) — kontrola szafek
przyłóżkowych i lodówki.
. Zgłaszanie uwag i wniosków dotyczących ilości i jakości posiłków do kuchni.
„ Udział w szkoleniach organizowanych na terenie szpitala i poza nim.
. Prowadzenie dokumentacji szkoleń.
„. Kontrola jakości i ilości dostarczanych do oddziału posiłków.
„ Kontrola i nadzór nad jakością wydawanych przez firmę posiłków dla pacjentów w szpitalu. „_ Kontrola szafek i lodówki w zakresie posiadanych przez dzieci produktów żywnościowych. „ Przekazywanie wiedzy rodzicom i dzieciom w zakresie jednostki chorobowej.
. Przestrzeganie zasad postępowania dotyczących ochrony danych osobowych i bezpieczeństwa zasobów
informatycznych.
. Wykonywanie innych czynności zleconych przez bezpośredniego przełożonego nie objętych niniejszym zakresem, a
wiążących się z zakresem obowiązków. >
Zakres uprawnień.
Do składania wniosków dotyczących zmian organizacji i metod pracy Działu.
Do dostępu do informacji koniecznych do wykonywania zadań.
Do podejmowania decyzji dotyczących sposobu realizacji zadań na stanowisku pracy w zakresie ustalonym przez
bezpośredniego przełożonego.
Zakres odpowiedzialności.
Za realizację zadań określonych w zakresie obowiązków.
Za właściwą organizację i planowanie pracy na stanowisku pracy.
Odpowiedzialność materialna za szkody wyrządzone Szpitalowi ze swojej winy, zgodnie z przepisami kodeksu pracy i regulaminem pracy.
Odpowiedzialność materialna za powierzone mienie stanowiące wyposażenie stanowiska pracy.
Zatwierdzam:
Data i podpis bezpośredniego przełożonego Naczelna Pielęgniarka
Oświadczam, że: - niniejszy zakres otrzymałem oraz przyjąłem do wiadomości i stosowania,
- zostałem zapoznany ze sposobem wykonywania pracy na stanowisku.
Data i podpis pracownika
|
strona7.jpg
|
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚCI DATA:
PRACOWNIKA Nr akt
PODLEGŁOŚĆ W PIONIE:
IMIĘ I NAZWISKO PRACOWNIKA:
I. Zakres obowiązków wynikających z aktów prawnych i przepisów wewnętrznych. 1. Przestrzeganie obowiązujących w ochronie zdrowia ustaw, rozporządzeń i innych aktów prawnych. 2. Przestrzeganie obowiązujących w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym zarządzeń Dyrektora, regulaminów, standardów i procedur praktyki zawodowej oraz zasad określonych systemem zarządzania jakością.
3. Przestrzeganie zasad etyki zawodowej.
I. Zakres obowiązków wynikających z art. 100 kodeksu pracy. 1. Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę. 2. Pracownik jest obowiązany w szczególności: 1) przestrzegać czasu pracy ustalonego w zakładzie pracy, 2) przestrzegać regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku, 3) przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, zgodnie z art. 211 kodeksu pracy, a także przepisów przeciwpożarowych, 4) dbać o dobro zakładu pracy, chronić jego mienie oraz zachować w tajemnicy informacje, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę, 5) przestrzegać tajemnicy określonej w odrębnych przepisach,
6) przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego.
III. Zakres obowiązków na stanowisku pracy.
1. Przygotowanie Poradni Endokrynologicznej i Diabetologicznej do przyjęć pacjentów
Współpraca z Działem Żywienia w zakresie planowania żywienia zbiorowego, indywidualnego dla pacjentów
przebywających w Oddziałach Szpitalnych, jakości i sposobów przygotowywania posiłków, planowania diet,
układania jadłospisów.
3. Współpraca z Zespołem ds. Jakości Żywienia w zakresie promowania zasad racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży i profilaktyki chorób dietozależnych.
o
|
strona8.jpg
|
- niniejszy zakres otrzymałem oraz przyjąłem do wiadomości i stosowania,
- zostałem zapoznany ze sposobem wykonywania pracy na stanowisku.
pacjentów/opiekunów.
Prowadzenie nadzoru nad jakością posiłków dostarczanych do Oddziałów Szpitalnych i ocena ich pod względem walorów estetycznych i urozmaicenia.
Wywiad i poradnictwo żywieniowe dla pacjentów/ opiekunów/ pracowników Szpitala
Poradnictwo żywieniowe i prowadzenie dokumentacji żywieniowej pacjentów z Poradni Diabetologicznej w systemie AMMS.
Współpraca z Oddziałem Neurologii Dziecięcej w zakresie prowadzenia diety ketogennej u pacjentów z padaczką oraz diety z niskim indeksem glikemicznym u pacjentów z autyzmem.
Zastępowanie dietetyka Oddziału Endokrynologii Dziecięcej w czasie urlopów i innych nieobecności. Sporządzanie miesięcznych sprawozdań z oceny jakości usług świadczonych przez Dział Żywienia i przekazywanie ich Naczelnej Pielęgniarce, a rocznych sprawozdań Z-cy Dyrektora ds. Lecznictwa.
Udział w szkoleniach wewnątrzzakładowych i poza zakładem.
Przestrzeganie procedur sanitarno-epidemiologicznych.
Zgłaszanie sytuacji i zdarzeń potencjalnie wypadkowych bezpośredniemu przełożonemu.
Dokumentowanie realizowanych działań
Przestrzeganie zasad postępowania dotyczących ochrony danych osobowych i bezpieczeństwa zasobów informatycznych.
Uzupełnianie dokumentacji medycznej pacjentów ambulatoryjnych o wyniki badań diagnostycznych (badania laboratoryjne i obrazowe).
Wykonywanie innych, zleconych przez bezpośredniego przełożonego czynności w zakresie posiadanych kwalifikacji i uprawnień.
Zakres uprawnień.
Do składania wniosków dotyczących zmian organizacji i metod pracy Działu.
Do dostępu do informacji koniecznych do wykonywania zadań.
Do podejmowania decyzji dotyczących sposobu realizacji zadań na stanowisku pracy w zakresie ustalonym przez
bezpośredniego przełożonego.
Zakres odpowiedzialności.
Za realizację zadań określonych w zakresie obowiązków.
Za właściwą organizację i planowanie pracy na stanowisku pracy.
Odpowiedzialność materialna za szkody wyrządzone Szpitalowi ze swojej winy, zgodnie z przepisami kodeksu pracy i regulaminem pracy.
Odpowiedzialność materialna za powierzone mienie stanowiące wyposażenie stanowiska pracy.
Zatwierdzam:
Data i podpis bezpośredniego przełożonego Naczelna Pielęgniarka
Oświadczam, że:
Data i podpis pracownika
|