DYREKTOR
Tomasz Kajor
ul. Ceglana 35
40-514 Katowice
SEKRETARIAT
tel.: (32) 358 14 60
tel.: (32) 358 12 00
fax : (32) 251 8437
sekretariatQuck.katowice.pl
KRS: 0000049660
Księga rej.: 000000018597
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
j
UNIWERSYTECKIE CENTRUM KLINICZNE
IM. PROF. K. GIBIŃSKIEGO
Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
w Katowicach
00P/0704/38/2019 Katowice / 29.10.2019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
sprawa-16589Qfedrowanie.siecobywatelska.pl
Szanowni Państwo,
w odpowiedzi na Państwa wniosek o udzielenie informacji publicznej z dnia
15.10.2019 r. (data wpływu do Szpitala: 16.10.2019 r.) informuję, co następuje:
Ad 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy
o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Tak, Szpital zatrudnia dietetyków. W załączeniu przesyłam zanonimizowane
szczegółowe zakresy czynności zatrudnionych w Szpitalu dietetyków.
Ad 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Szpital zatrudnia 3 dietetyków. Niestety, z uwagi na to, że liczba pacjentów
hospitalizowanych w Szpitalu jest zmienna Szpital nie jest wstanie udzielić
odpowiedzi na tak sformułowane pytanie.
Ad 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Tak, w Szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Porada
indywidualna udzielana jest tylko na zlecenie lekarza prowadzącego, który
na podstawie rozpoznania podejmuje decyzję o konieczności włączenia konsultacji
dietetycznej do procesu leczenia pacjenta.
Ad 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej
na 1 pacjenta szpitala?
Wartość dziennej stawki żywieniowej na pacjenta Szpitala w 2019 roku wynosi:
27,71. zt.
Ad 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej Firmy cateringowej? Jeżeli tak,
to czy w podpisanej umowie określono minimalna kwotę/procent przeznaczone
na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej dla pacjentów
hospitalizowanych w lokalizacji przy ul. Medyków 14 w Katowicach. W umowie o usługi
cateringowe określono minimalną kwotę tzw. wsadu do kotła — liczoną w cenie
artykułów spożywczych użytych do przygotowania posiłku.
Ad 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych
do przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków
oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak,
wnosimy o jej udostępnienie.
UNIWERSYTECKIE CENTRUM KLINICZNE
IM. PROF. K. GIBIŃSKIEGO
Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
w Katowicach
Tak, Szpital posiada dokumentację systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
według normy ISO 22000:2005 regulującą m.in. jakość produktów używanych
do przygotowania posiłków.
Kwestie te reguluje:
1. Instrukcja |-GMP-02.02 "Instrukcja zamawiania i przyjęcia produktów spożywczych"
zawarta w Księdze Instrukcji Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
stanowiącej Załącznik Nr 2 do Zarządzenia 201/2016 z dnia 05.07.2016 r.z późn.
zm. w sprawie: dokumentacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Instrukcja określa szczegółowe kryteria kontroli jakościowej przyjmowanych
produktów spożywczych do Szpitala,
2. Standard akredytacyjny OD 1.1 wprowadzony Zarządzeniem Dyrektora
Nr335/2016 z dnia 24.10.2016 r. z późn. zm. w sprawie: wprowadzenia
do stosowania w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym im. prof. K. Gibińskiego
Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach standardów akredytacyjnych
w obszarze „OD” -— Odżywianie. Zgodnie z punktem 1 lit. d ww. standardu
wskazania do stosowania diet (w tym wymagania co do wartości energetycznej
i odżywczej) zawarte są w opracowaniu "DIETY" zatwierdzonym przez Zastępcę
Dyrektora ds. Medycznych,
3. Szczegółowy Opis Przedmiotu Zamówienia, który jest Załącznikiem Nr 2 do Umowy
nr DZP/381/112U/2018 z dnia 28.12.2018 r. Reguluje on jakość produktów
spożywczych oraz norm na wartość energetyczną i odżywczą dostarczanych przez
firmę cateringową dla lokalizacji w Katowicach przy ul. Medyków 14.
Wspomniany wyżej dokumenty we wnioskowanym zakresie przesyłam w załączeniu.
Dopuszczalna ilość dodatków do ogólnodostępnej żywności jest ponadto regulowana
przez Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego | Rady (WE) Nr 1333/2008 z dnia 16
grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U.UE.L.2008.354.16 z późn. zm.).
Rozporządzenie to dostępne jest na stronie internetowej: https://eur-
lex.eu ropa.eu/homepage.html?locale=pl
Ad 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
W Szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom codziennie.
Od poniedziałku do piątku osobami odpowiedzialnymi za kontrole Są dietetycy,
kierownik Działu Żywienia, Zastępca Kierownika Działu Żywienia. W dni wolne
osobami odpowiedzialnymi za kontrolę są kucharze (w lokalizacji przy ul. Ceglanej 35,
posiadającej własną kuchnię) oraz pielęgniarki/położne (w lokalizacji przy
ul. Medyków 14).
Ad 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
Ze względu na brak uregulowań prawnych w tym zakresie w Szpitalu nie monitoruje
się ilości spożywanego pokarmu u wszystkich pacjentów. Pacjenci wymagający
pomocy podczas karmienia oraz wobec których zastosowano żywienie do i/lub
pozajelitowe (refundacja NFZ) objęci są opieką pielęgnia rską oraz opieką sprawowaną
przez opiekunów medycznych w tym zakresie.
UNIWERSYTECKIE CENTRUM KLINICZNE
IM. PROF, K. GIBIŃSKIEGO
Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
w Katowicach
Ad 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
Tak, w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka.
Ad 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną
za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
W Szpitalu obowiązuje ogólna procedura składania i rozpatrywania wszelkich skarg
i wniosków wprowadzona Zarządzeniem Dyrektora Nr 85/2017 z dnia 21.03.2017 r.
z późn. zm. w sprawie: skarg i wniosków. Skargi dotyczące żywienia szpitalnego będą
rozpatrywane na jej podstawie.
Zgodnie z ww. procedurą skargi i wnioski mogą być wnoszone pisemnie, w tym
za pomocą telefaksu, poczty elektronicznej, a także ustnie. Skargi i wnioski można
składać w Sekretariatach Dyrekcji w obu lokalizacjach w dni robocze od poniedziałku
do piątku w godzinach:
- w lokalizacji Katowice, ul. Ceglana 35 od 7:25 do 15:00 (w przypadku skarg ustnych
od 8:00 do 14:00), tel. 32 3581 460, fax: 32 25 18 437
- w lokalizacji Katowice, ul. Medyków 14 od 7:00 do 14:35 (w przypadku skarg ustnych
od 8:00 do 14:00), tel. 32 789 40 12, fax: 32 25 25 955
e-mail sekretariat Quck.katowice.pl
Interesantów w sprawach skarg i wniosków przyjmują:
1) Zastępca Dyrektora ds. Medycznych
2) Naczelna Pielęgniarka lub jej Zastępca.
Ad 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Liczba skarg w roku 2017 — 1, w roku 2018 -0.
Ad 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
W 2018 r. lekarze nie uczestniczyli w szkoleniach zewnętrznych z zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych poświadczonych certyfikatem, który byłby
przechowywany w aktach osobowych pracowników.
Ad 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz
ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
W Szpitalu obowiązuje nomenklatura diet zgodna z zaleceniami Instytutu Żywności
iżywienia w Warszawie. Każda dieta opisana jest w wewnętrznej dokumentacji
akredytacyjnej wg standardu OD.1.1 wprowadzonego Zarządzeniem Dyrektora
Nr 335/2016 z dnia 24.10.2016 r. z późn. zm. w sprawie: wprowadzenia do stosowania
w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym im. prof. K. Gibińskiego Śląskiego
Uniwersytetu Medycznego w Katowicach standardów akredytacyjnych w obszarze
„OD” - Odżywianie.
UNIWERSYTECKIE CENTRUM KLINICZNE
IM. PROF. K. GIBIŃSKIEGO
Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
w Katowicach
Katalog diet jest otwarty, a ilość i rodzaj diet wynika ze stanu zdrowia
hospitalizowanych pacjentów. Najczęściej stosowane diety: podstawowa, łatwo
strawna, łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika, bogatobiałkowa,
zograniczoną ilością łatwo przyswajalnych węglowodanów, ubogoenergetyczna,
ozmienionej konsystencji (papka, płynna, mielona), bezsolna, bezglutenowa,
bezlaktozowa.
Ad 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez
lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
posiłki pacjentowi?
Szpital zapewnia wszystkie diety ze wskazań leczniczych.
Ad 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
Szpital zapewnia hospitalizowanym pacjentom w ramach świadczeń towarzyszących
w rozumieniu art. 5 pkt 38 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki
zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (t.j. Dz. U. 2019 poz. 1373 z późn.
zm.) wyżywienie adekwatne do stanu ich zdrowia. W związku z powyższym w Szpitalu
podawane są tylko diety lecznicze zlecone przez lekarza. Szpital nie realizuje diet
alternatywnych, do których zaliczają się diety wegetariańskie i wegańskie,
życzeniowych i innych wynikających z przekonań życiowych czy filozoficznych
pacjentów.
Ad 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające
dodatkowe ilości białka)?
Tak, Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
powrót do zdrowia.
Z poważaniem
z upo ażnienia Dyrektora
Uniwe m o Centrum Klinicznego
mgr Renata Wachowicz
24 Dyrektora ds. Organiszcyjnych i Świadczeń Medycznych