ul.
Centrala: (22) 83 05 300, Sekretariat: (£
KRS 0000045460, NIP: 525-20-95-1
WARSZAWSKI SZPITAL DLA DZIECI SPZOZ
Warszawa, dnia 24 paździetnika 2019 rok
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W nawiązaniu do wniosku o informację publiczną z dnia 15.10.2019 roku poniżej przedstawiamy
odpowiedzi na zadane pytania:
Ad.1.
W. Warszawskim Szpitalu dla Dzieci jest zatrudniony dietetyk bezpośrednio przez szpital,
w wyiniarze jednego etatu. Wyciąg z zakresu obowiązków dietetyka:
Do zadań dietetyka należy:
- wykonywanie zawodu zgodnie z aktualną wiedzą, dostępnymi metodami i środkami, zgodnie z
zasadami etyki zawodowej oraz ze szczególną starannością
- prowadzenie zajęć z zakresu prawidłowego żywienia w tetapii/ rehabilitacji dzieci z wadami postawy
w przebiegu otyłości i innych jednostek chorobowych
- prowadzenie szkoleń dla rodziców/ rodzin wyżej wymienionych dzieci oraz dzieci przebywających
w oddziałach szpitalnych WSDZ
- znajomość zasad postępowania i właściwego reagowania w przypadku nagłego pogorszenia stanu
zdrowia chorego
- udział w spotkaniach Zespołu Terapeutycznego dotyczących żywienia pacjentów WSDZ
- określanie diet do przetargu na usługi żywienia pacjentów WSDZ oraz akceptowaniu diet
proponowanych pezez firmę cateringową
- co najmniej 4 x w miesiącu kontrola jadłospisu pod względem składników pokarmowych i nom
żywieniowych
- prowadzenie rejestru prowadzonych kontroli
- ptowadzenie szkoleń dla opiekunów pacjentów WSDZ
M. Kopernika 43, 00-328 Warszawa
2) 83 05 400, fax.: (22) 83 05 399
, Regon: 000297520, www.wsdz.pl
- prowadzenie kontroli jakości produktów żywnościowych oraz nadzór nad ich przechowywaniem i
przydatnością do spożycia
- nadzór nad stanem sanitarno — epidemiologicznym pomieszczeń i urządzeń cateringu/ kuchenek
oddziałowych/ aneksów dla rodziców
- prowadzenie kontroli posiłków pod względem ilościowym i jakościowym
- nadzór nad sporządzaniem diet specjalnych
- dbanie o estetykę podawanych posiłków
- edukacja w zakresie racjonalnego żywienia i zdrowego stylu życia pacjentów „todziców, opiekunów
- optacowywanie wskazówek dietetycznych lub przykładowych planów żywieniowych dla pacjentów
wypisywanych do domu
- prowadzenie instruktażu dla piacowników DHSiŻ /pod kątem, organizacji stanowisk pracy i
przestrzegania zasad dobtej praktyki higienicznej i produkcyjnej
- prowadzenie dokumentacji związanej z żywieniem "pacjentów i codzienna aktualizacja
zapotrzebowania żywnościowego na oddziałach WSDZ.
- uczestniczenie w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie i pod nadzotem lekarza
- prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie żywienia i dietetyki
- rozpoznawanie, zapobieganie i leczenie niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego
- ocena stanu odżywiania, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze pacjenta
- nadzór nad prowadzoną dokumentacją dotyczącą żywienia pacjentów
- bieżący nadzór nad pracą i okresowe szkolenia personelu pomocniczego
Ad.2.
Na dzień dzisiejszy do 50 pacjentów dziennie.
Ad.3.
Tak w szpitalu istniej możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Pacjenci mogą skorzystać
z indywidualnych konsultacji dietetycznych na oddziałach w zależności od wskazań lekarskich.
Dodatkowo dietetyk prowadzi działalność edukacyjną w zaktesie racjonalnego odżywiania lub zalecanej
diety co najmniej raz w tygodniu. Ponadto bierze czynny udział w programie pn.”Stop otyłości”,
tealizowanym przez WSDZ na tetenie Dziennego Ośrodka Rehabilitacji Narządu Ruchu
Ad.4.
Całodzienna stawka żywieniowa przypadająca na jednego pacjenta to: 17,77 zł (brutto), 16,45 zł (netto).
Ad.5.
Tak, szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej, natomiast sposób rozliczania się nie
zawiera ani kwoty/ptocentu minimalnego na zakup składników użytych do przygotowywania posilków.
Ad.6.
"Tak, szpital posiada dokumentację dotyczącą wartości odżywczej i kalotycznej posiłków. Natomiast jeśli
chodzi o dopuszczalną zawartość konserwantów, barwników i dodatków takiej dokumentacji nie
posiadamy. Udostępniona dokumentacja prowadzona przez dietetyka szpitalnego (dokumentacja
WSDZ) jest opisem i potwierdzeniem zgodności jadłospisów, które są dokumentacją firmy
cateringowej, z aktualnymi wytycznymi i wiedzą medyczną.
ul. M. Kopernika 43, 00-328 Warszawa
Centrala: (22) 83 05 300, Sekretariat: (22) 83 05 400, fax.: (22) 83 05 399
KRS 0000045460, NIP: 525-20-95-155, Regon: 000297520, w.wsdz.pl Szpitaj
bez bólu
Ad.7.
Tak, w szpitalu codziennie kontroluje się jakość podawanych posiłków pacjentom. Kontrolę jakości
przeprowadza opiekun medyczny, odpowiedzialny za bieżący nadzór nad przyjęciem i dysttybucją
posiłków. Dietetyk odpowiada za kontrolę jadłospisu pod względem składników pokarmowych oraz
norm żywieniowych.
Ad.8.
Tak, w szpitalu istnieje bieżący nadzór nad spożywaniem posiłków przez personel pielęgniatski.
Ad.9.
Tak, w umowie zawartej pomiędzy zewnęttzną firmą cateringową a szpitalem istnieje zapis dotyczący
zatrudnienia dietetyka.
Ad.10.
W szpitalu nie istnieje procedura dotycząca zgłaszania skarg niewłaściwego żywienia. W przypadku
zatruć na bieżąco informowany byłby personel oddziału i Pielęgniatka Epidemiologiczna. W oddziale
dostępna jest książka „Skarg i wniosków”, gdzie opiekun pacjenta może zgłosić swoje niezadowolenie
lub bezpośrednio personelowi pielęgniarskieimu lub dietetykowi.
Ad.11.
W roku 2017 i 2018 nie zgłoszono skatg.
Ad.12.
W 2018 roku lekatze nie przechodzili tego typu szkolenia, konsultacje dotyczące żywienia lekarz
indywidualnie przeprowadza z dietetykiem.
Ad.13.
Liczba i rodzaj diet stosowanych w szpitalu wraz ze źródłem ich opracowania znajdują się
w załączniku, jako wykaz diet obowiązujących w WSDZ. od 01.01.20191.
Ad.14.
W wykazie diet, który realizuje dla Szpitala firma cateringowa znajduje się pozycja diety indywidualne
uwzględniając tym samym wszystkie potrzeby pacjentów.
Ad.15.
Diety wegetariańskie/ wegańskie znajdują się w wykazie diet obowiązujących w WSDZ.
Ad.i6.
Ewentualna dodatkowa suplementacja doustna jest zleceniem lekatskim realizowanym przez Dział
Farmacji.
W załączniku wykaz diet WSDZ oraz karta kontroli jadłospisów.
M. Kopernika 43, 00-328 Warszawa Ę *
Centrala: (22) 83 05 300, Sekretariat: (22) 83 05 400, fax.: (22)83 05399 | BH | R
KRS 0000045460, NIP: 525-20-95-155, Regon: 000297520, www.wsdz.pl AW
Lp.
ra
3.
WYKAŻ DIET WSDZ
Obowiązujący uc! 51.01.2019 r.
OPIS DIETY
NAZWA DIETY
Posi
racjenalnego ży
duszone, gotowane, pieczone,
zgodne Z z85aGa
WATZYWZ, OWOCE.
czeniem
Dieta łatwe Positki gotowane, z
produktó
ciężkostrawnych. a
wady
przyprawionych, s
warzyw |
wywarach jarzynow
OWOCOW, Z
iąz
obowiązującym z
ańis.
zującymi
żocdne z obaw
zaleceniami dia danego
ieku.
hci 2 ogarze
chorabach przebi
czka, wyn
ni rado Bżywieńi, onkolog
„wa zapotrzoeDowa
getyczne zwyk
nie białko
owartościowe!.
wana w zaiar
Stos:
mawego i pi
fikącje z sieme
jów diet.
ENERGIA I SŁADNIKI
ODŻYWCZE
*rgla- 2000 kcał,
55-705,
ogółem- 75 g,
ęglowodany- 285-300 g
E
Białko-
- 2000 kcal,
)- 55-70 g,
Tłuszcze ogółem- 75 g,
dany- 285-300 g
Węgiowad
a z wiekiem dziecka i
jącym schematem
318- 1000-1300 kcal,
6- 30-39 g,
zcze : agólem: 35g-46 g,
40-182 g
adany- 1
- 2000 kcal,
Biatko- 78-90 g,
Tłuszcze ogółem 65-70 g,
owodany- 250-270 g
- 2000 kcal,
- 62- 70 g,
Tłuszcze a 75,
*odany- 285-300 g
pd Dieta
wysokokaloryczna
8. Dieta
ubogoene
a
Dieta z
ograniczenie
przyswejainych
węglowodar
nasyconych
Was
tłuszczowych
(cukrzycowa)
10. Dieta bezmieczna
11 Dieta bezgłt
wę ind
lekarza. Ż
500 kcal de dziennego
lualnych złeceń
Zaburzenia w ania
tłuszczów ykle dodatek ok.
białka. (i
edożywi
ania.
żzapólrz
kszony udział
węglowodanów, białica i
tłuszczów
Pacjenci z nadwagą i otylością Wg indywidua
ekarza. ykle wariant
1500:
prostą. Ograniczeniu podlegają
produkty bogate w cukry proste
zwierzęce. Wskazane jest
pieczywo razewe (bez karmelu i
tręty, produkty
miotu], kesze
zbożowe z grubego przemiału,
warzywa, predukty | przetwory
inieczne.
wg indy:
Cukry łatwa
sdnie 5 posiłków
iie rozteżonych w
agi ia (u niektórych
ciagu
pacjentów dodatkowy, 6-1y
posiłek przed snenij.
ych redzajów diet.
Energia- 2000 kcal,
> Z Białko- 65-705,
I e ogółem- 75 g,
Węglowoadany- 285-300 g
ib ryb (wegetari
25203
przekonaniz, in
ywicualnych ws
pacjentz).
Energia- 2000 kcat,
Biatko- 65-70 g,
Tłuszcze ogółem- 75 g,
Węglowodany- 285-300 g
Podstawowy skład bez mleka i
13
przetworów mlecznych oraz
innych produktów najczęściej
alergizujących (orzechów,
cytrusów, selera, czekolady, ryb i
owoców morza, biatka jaja
elęciny i
o strawne
kurzego, wałow
soli. W modyfikacji
Zupy na wywara
racja innych
jarzynowych).
składnika
zleceń lekarskich.
inych
v0 strawnej, dualnych zleceń
Na
azie diety iat
pokarmy delikatne gotowane,
(min. buraki, grus
suszone, produk
duże iłości cukr
wysokosiodzorie, mióci, soki
—
. owocowe, słodycze): Z
uwzględnieniem produktów o
dz (ryż i klelki
jabikowy
marchew i
0- 1000 kcał,
nitów po zabiś
D
Diet
Jiet
pa
operacyjnych ne prze
odu
ny- 200-220 g,
lości pozostałych
w ostrych
'zeniach prze
3
sktadników
pokarmowego. K
tatków owsianych, z keszy
jęczmiennej, 2 Kaszy matny,
a bu Kolejne
sucharki, czerst
16.
17.
18.
Dieta papko
(przeci
Dieta płynna
amocniońa
dni- kisie!, mleko, krupnik, plree z
ziemniaków, rnarchwi, przetarte
kompoty. Posiłki płynne.
W cherebech jamy ustnej i
przełyku, w próblernach 2
gryzieniem | połykaniem, w
Bry Body
niektórych chorobach
przebiegających 2 porącz
niektórych zabiegach
chirurgicznych np. wycięcie
migdałków.
alnych zieceń
Gdy chory nie toleruje pożywienie
inudności, wymioty, brak lekarza
taknienia, biegunka) orsz w
innych przypadkach wg wskazań
eta dostarcza
lekarza
niezbędna ilość piynów
(przegotowane woda, słaba
herbata bez cukru, aapary ziół,
iesszowana woda mineralna,
klarowny sok owecowy — wg
ę pod
wskazań). Nie bierze
uwagę wartości odżywczej i
energetycznej
Pacjenci neurologiczni z wg indywidualnych zleceń
<aniz oraz w lekarza
zaburzeniami po
nych przypadkach według
wskazań lekarza. Na bazie diety
łatwo stres ubogiej w
błonn szałe pa
rozdrobnieniu odpowiednio
rozcieńczone Gta nadania im
konsystencji płynnej.
Temperatura przyjmowanych
pokarmów pokojowa (20-25'/C]
19. Dieta płynna da Dla pacjentów nieprzytomnych węgli
sondy lub z innymi schorzeniami. Na lekarza
jywidualnych zleceń
bazie ciet łatwo str
Wg indywidualnych zleceń
lekarea
iszytut Żywności i
Pod red. i jy prawidłowego żywienie charych w szpitalach
4 Th
ofe U
Bilsk
KZS-03-05
Karta kontroli jadłospisów pod względem kaloryczności, zawartości
składników pokarmowych i norm żywieniowych
Pn pca 8 |
dsia | Rodzaj diety | Zgodna/niezgo: naz | zwdpie |] wagi / odjęte |
i i wykazem diet | | dziatania |
from p —— waz mg |=
Lao Zaje zasżacawa | -
AAMAC LolĘ | o nakacda| SZCODNA - —j
4 | = |
MAG dotć ! RoŁii Żaw| KDODNA E > fa wa aaa
MAO og | LEGCOŚTEA MINA. „RBODNIE Sj mJ
c= (5 ;
ja t
|
| (mj | sza
[340.4 AMI morena | aoouż | Pl __|_
0. Adi$ izocu łup dGwoNa___ LI p]
uf, nej
z GQ AWII LEttcsT Lan: aa ZGODNA. LM |_|
M. 40 208 podsiamacaj BooNa | B
AS 10 gate © M eozu_ "m 2E6GONB_ M - |
RGDONIE
| aa [Hf |]
AŚ. 40 AD IBEŁOGTE any
AO. (O. 220 popstądew a GŁOGOWA | s
4o. AO. T amtu Suum| AUO0DNA_ |. Man I |
WINNIE | AE z j
de „AO wo AŚ Letios Ted va). 2 WODNA |. Nae$ ap |
| = — — |
nm _ 1 TZ 12124
1
fw
4