Dieta podstawowa/ normalna
Dieta łatwostrawnaostrawna
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwo przyswajalnych
węglowodanów – tzw. cukrzycowa
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu- tzw. wątrobowa
Dieta łatwostrawna bogatobiałkowa
Dieta podstawowa dziecięca
Dieta II roku życia
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie
soku żołądkowego- tzw. oszczędzająca
Dieta łatwostrawna niskobiałkowa- tzw. nerkowa
Dieta bogatoresztkowa
Dieta ścisła- tzw. kleikowa
Dieta o zmienionej konsystencji: płynna, papkowata, sonda
Dieta łatwostrawna bezmleczna
14. Inne: dieta bezglutenowa, hypoalergiczna,
Wszystkie diety są przygotowywane i podawane przez firmę cateringową.
1. DIETA PODSTAWOWA/ NORMALNA
Założenia diety:
Energia 2200 kal,
Białko 80 g/ dobę ( 15 % zapotrzebowania na energię)
Tłuszcz 65 g/ dobę ( 25 % zapotrzebowania na energię)
Węglowodany 330 g/dobę ( 60 % zapotrzebowania na energię)
Dieta obejmuje posiłki spożywane przez osoby o zdrowym przewodzie
pokarmowym. Spełnia wszystkie warunki racjonalnego żywienia. Sposób
przyrządzania potraw uwzględnia wszystkie metody zgodnie z nowoczesną
technologią potraw ( gotowanie, smażenie, duszenie i pieczenie)
2. DIETA ŁATWOSTRAWNA
Założenia diety:
Energia 2200 kal,
Białko 80 g/ dobę ( 15 % zapotrzebowania na energię)
Tłuszcz 65 g/ dobę ( 25 % zapotrzebowania na energię)
Węglowodany 330 g/dobę ( 60 % zapotrzebowania na energię)
Dieta łatwostrawna wskazana jest:
W stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit,
W nadmiernej pobudliwości jelita grubego,
W nowotworach przewodu pokarmowego,
W wyrównanych chorobach nerek i dróg moczowych,
W chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką,
W zapalnych chorobach płuc i opłucnej o przebiegu ostrym,
W przewlekłych chorobach układu oddechowego przebiegających z rozedmą,
W zaburzeniach krążenia płucnego ( zawał),
W okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych,
Dla chorych długo leżących, u których dochodzi do zaburzenia pracy przewodu
pokarmowego,
Dla osób w podeszłym wieku.
Dieta powinna pokryć zapotrzebowanie energetyczne i dostarczyć takiej
samej ilości składników pokarmowych, jak dieta podstawowa ( normalna) i
służy za podstawę do planowania diet leczniczych. Podstawą jest
ograniczenie, a nawet wykluczenie produktów i potraw tłustych, smażonych,
pieczonych w tradycyjny sposób, wzdymających, ostro przyprawionych. Potrawy
sporządza się metodą gotowania w wodzie, na parze, można stosować duszenie
bez obsmażania, pieczenie w folii przezroczystej , w pergaminie, na
ruszcie, w piekarniku lub opiekaczu elektrycznym.
3. DIETA ŁATWOSTRAWNA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW-
TZW. CUKRZYCOWA.
Dieta ma zastosowanie w cukrzycy w przypadku upośledzonej tolerancji
glukozy. Polega na ograniczeniu lub wykluczeniu z żywienia glukozy,
fruktozy, sacharozy ( czyli słodyczy), a zwiększeniu podawania węglowodanów
złożonych ( skrobi i błonnika pokarmowego).
Energia: do 2200 kal.
Przyrządzanie potraw- ograniczenie tłuszczu
Gotowanie- nie należy rozgotowywać produktów zbożowych i jarzyn.
Pieczenie
Duszenie
4. DIETA ŁATWOSTRAWNA Z OGRANICZENIEM TŁUSZCZU- TZW. WĄTROBOWA
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu wskazana jest:
W przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego oraz dróg
żółciowych,
W chorobach miąższu wątroby- przewlekłym zapaleniu wątroby, marskości
wątroby,
W przewlekłym zapaleniu trzustki,
We wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego- w okresie zaostrzenia choroby.
Dieta jest modyfikacją diety łatwostrawnej polegająca na zmniejszeniu
produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz obfitujących w
cholesterol. Zawartość tłuszczu powinna wynosić 30-50 g.
Energia:2200 kal.
5. DIETA ŁATWOSTRAWNA BOGATOBIAŁKOWA
Dieta łatwostrawna bogatobiałkowa jest stosowana dla osób:
Wyniszczonych,
W chorobach nowotworowych,
W rozległych oparzeniach,
Zranieniach,
W chorobach przebiegających z gorączką,
Dla rekonwalescentów po przebytych chorobach.
Dieta jest modyfikacją diety łatwostrawnej, polegająca na zwiększeniu
ilości białka do 100-120g/dobę.
Energia:2200 kal.
6. DIETA PODSTAWOWA DZIECIĘCA ( PATRZ DIETA PODSTAWOWA/ NORMALNA)
7. DIETA II ROKU ŻYCIA
Dieta II roku życia stosowana jest w żywieniu dzieci w wieku 1-3 lat.
Założenia diety:
Energia 1000 kal
8. DIETA ŁATWOSTRAWNA Z OGRANICZENIEM SUBSTANCJI POBUDZAJĄCYCH
WYDZIELANIE SOKU ŻOŁĄDKOWEGO – TZW. OSZCZĘDZAJĄCA
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie
soku żołądkowego ma zastosowanie:
W chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
W przewlekłym nadkwaśnym nieżycie żołądka,
W refluksie żołądkowo-przełykowym,
W dyspepsjach czynnościowych żołądka,
Z diety wyklucza się produkty trudno strawne, wzdymające, ostro
przyprawione. Potrawy powinny mieć konsystencję papkowatą w celu
ograniczenia żucia , które wzmaga wydzielanie żołądkowe.
Energia:2200 kal.
9. DIETA ŁATWOSTRAWNA NISKOBIAŁKOWA-TZW. NERKOWA
Dieta łatwostrawna niskobiałkowa jest stosowana w chorobach nerek i wątroby
przebiegających z niewydolnością tych narządów. Dieta dostarcza 40-50g/dobę
białka, czyli 0,6-0,7g/kg nmc. W zaawansowanej niewydolności nerek lub
wątroby ograniczenia tego składnika są dużo większe, poniżej 40 g/dobę.
Energia: 2200 kal.
Potrawy przyrządza się metodą gotowania, duszenia i pieczenia bez dodatku
tłuszczu.
10.DIETA BOGATORESZTKOWA
Dieta bogatoresztkowa jest stosowana w zaparciach nawykowych, w postaci
atonicznej oraz w zaburzeniach czynnościowych jelit. Celem diety jest
pobudzenie motoryki jelit, uregulowanie ich czynności bez stosowania
środków farmakologicznych. W diecie tej stosowanej w zaparciach produkty z
dużą ilością błonnika pokarmowego należy stopniowo zwiększać do 40-50
g/dobę.
Energia: 2200 kal.
11. DIETA ŚCISŁA- TZW. KLEIKOWA
Dieta kleikowa stosowana jest w:
Ostrych schorzeniach przewodu pokarmowego,
Chorobach: trzustki, wątroby, pęcherzyka żółciowego, nerek
Chorobach zakaźnych
Stanach pooperacyjnych
Podstawowym składnikiem diety kleikowej są kleiki z ryżu, kaszy
jęczmiennej, płatków owsianych, kaszy manny.
W skład diety wchodzi 150 g różnych kasz, 150 g sucharków.
Energia: 1000 kal.
Białko roślinne: 25 g
Węglowodany:220 g.
12.DIETA O ZMIENIONEJ KONSYSTENCJI- określa konsystencję płynna lub
papkowatą.
DIETA PAPKOWATA
Dieta ma zastosowanie:
W chorobach jamy ustnej i przełyku ( zapalenie jamy ustnej, zapalenie
przełyku, zwężenie przełyku, żylaki przełyku, rak przełyku),
W przypadku utrudnionego gryzienia i połykania
W niektórych chorobach przebiegających z gorączką,
Po niektórych zabiegach chirurgicznych według wskazań lekarza.
Potrawy przyrządzane metodą gotowania. Wartość energetyczna, a także dobór
produktów są zbliżone do diety lekkostrawnej. Różnica polega na
konsystencji potraw, które są w formie papkowatej.
13.DIETA PŁYNNA
Dieta ma zastosowanie:
W chorobach jamy ustnej i przełyku,
U chorych nieprzytomnych,
W innych stanach chorobowych według wskazań lekarza,
Cechą charakterystyczną diety jest jej konsystencja. Pożywienie musi być
łatwo strawne, ubogie w błonnik pokarmowy, bez ostrych przypraw i używek,
nie powodujące wzdęć, biegunek, zaparć.
Energia 2200 kal,
Białko 80 g/ dobę ( 15 % zapotrzebowania na energię)
Tłuszcz 65 g/ dobę ( 25 % zapotrzebowania na energię)
Węglowodany 330 g/dobę ( 60 % zapotrzebowania na energię)
14.DIETA ŁATWOSTRAWNA BEZMLECZNA
Dieta z wykluczeniem mleka i produktów mlecznych przy nietolerancji
laktozy.
Energia: 2200 kal.
15.INNE: DIETA BEZGLUTENOWA, HYPOALERGICZNA
Diety indywidualne na zlecenie lekarza, stosowane najczęściej po
przeprowadzeniu wywiadu żywieniowego.