Instytucja: Szpital Uniwersytecki Nr 2 im. Dr Jana Biziela w Bydgoszczy
Monitoring: Żywienie w szpitalach
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
To jest potwierdzenie dla wiadomości wysłanej przez Ciebie do
<kancelaria@biziel.pl> o 2019-10-15 22:41
To potwierdzenie mówi, że wiadomość została wyświetlona na komputerze odbiorcy o 2019-10-16 09:57
Szanowni Państwo,
15 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-16 08:03:13.412670+00:00 z adresu kancelaria@biziel.pl:
> To jest potwierdzenie dla wiadomości wysłanej przez Ciebie do
> <kancelaria@biziel.pl> o 2019-10-15 22:41 To potwierdzenie mówi, że wiadomość
> została wyświetlona na komputerze odbiorcy o 2019-10-16 09:57
To jest potwierdzenie dla wiadomości wysłanej przez Ciebie do
<kancelaria@biziel.pl> o 2019-11-26 21:57
To potwierdzenie mówi, że wiadomość została wyświetlona na komputerze odbiorcy o 2019-11-27 09:27
Witam.
Ponownie wysyłamy odpowiedź na zapytanie.
Szuda Maria Kierownik Działu Żywienia
From: Maria Szuda
Sent: Thursday, October 31, 2019 8:22 AM
To: sprawa-16620@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Subject: Dział Żywienia Szpital Uniwersytecki nr 2 im. dr J. BIziela w BydgoszczyBydgoszcz 28.10.2019r.
W związku z otrzymanym wnioskiem o udzielenie odpowiedzi na zadane pytania dotyczące żywienia pacjentów w Szpitalu Uniwersyteckim nr 2 im dr. J. Biziela w Bydgoszczy odpowiadam:
Ad. 1
W Szpitalu zatrudnionych jest 15 dietetyków na oddziałach i 2 dietetyków w Dziale Żywienia.
Ad.2
Na jednego zatrudnionego dietetyka z oddziału przypada ok. 29 pacjentów.
Ad.3
W Szpitalu oczywiście dietetycy na oddziałach udzielają porad indywidualnych pacjentom i w razie konieczności opiekunom tych osób z zakresu żywienia w jednostce chorobowej zleconej przez lekarza prowadzącego jak i chorób współistniejących. Informacje o dietetyku i możliwości uzyskania porady dietetycznej pacjent otrzymuje przy przyjęciu na oddział .
Ad.4
Obecnie od września 2019r. kuchnia szpitalna jest w trakcie generalnego remontu. Posiłek obiadowy jest dostarczany przez firmę cateringową. Pozostałe posiłki przygotowujemy w kuchni szpitalnej tymczasowej. Całodzienna średnia stawka żywieniowa na jednego pacjenta od stycznia do sierpnia 2019r. to 7.59zł. wsad do kotła i 22,53zł. z kosztami uzyskania.
Ad.5
Tak Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej, która w trakcie remontu kuchni szpitalnej dostarcza posiłek obiadowy. W podpisanej umowie z firmą cateringową jednym z kryterium oceny oferty jest oferowany procentowo (z ogólnej proponowanej ceny posiłku) wsad do kotła nie mniej niż 55% - w wybranej ofercie zadeklarowano 61% ogólnej ceny posiłku dla wartości produktów użytych do jego produkcji.
Ad.6
Jakość produktów używanych do przygotowania posiłków jest opisana w Przedmiocie Zamówienia złożonym do wszczęcia procedury przetargowej ( wszystkie produkty używane do produkcji posiłków są wyłonione w trakcie przetargu). Wartość odżywcza jak i kaloryczna posiłku jest obliczana na podstawie programu Instytutu Żywienia i Żywności z 2011roku DIETA _5d.
Ad.7
W Szpitalu jakość wydawanych posiłków podlega kontroli od momentu ich przygotowania – kucharki- stale, dietetyk z Działu Żywienia- przed ekspedycją posiłku na oddziały, Kierownik Działu Żywienia - kontrolnie . Temperatura posiłków podawanych bezpośrednio pacjentom na oddziałach kontrolowana jest przez pracownika Działu Żywienia – referent przez jeden tydzień na przełomie 6 miesięcy dla różnych posiłków zapisy PROTOKÓŁ Z WALIDACJI PROCESU TRANSPORTU POSIŁKÓW . wynika z Księgi HACCP. Końcową kontrolę przeprowadza dietetyk na oddziale wydając posiłek pacjentowi.
Ad.8
Tak u specyficznych grup pacjentów wg skali –NRS 2002. Natomiast uwagi dotyczące spożywania odpowiedniej ilości pokarmu w przypadku pozostałych chorych są odnotowane w KARTA OPIEKI PIELĘGNIARSKIEJ w punkcie ODŻYWIANIE codziennie. Dane zbierają dietetycy na oddziale i informacje przekazują pielęgniarce, która wpisuje te uwagi do karty, informacje te następnie są analizowane przez lekarza prowadzącego.
Ad.9
Tak w umowie z firmą cateringową był wymóg zatrudnienia przez nią dietetyka na umowę o pracę.
Ad. 10
Skargi i wnioski wpływające do Szpitala Uniwersyteckiego Nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy rozpatrywane są zgodnie z przepisami:
a.. działu VIII ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. kodeks postępowania administracyjnego,
b.. rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 stycznia 2002 r. w sprawie organizacji przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków.
Przedmiotem skargi mogą być wszelkie czynności prawne i faktyczne lub też nie podjęcie czynności przez Szpital Uniwersytecki Nr 2 im. dr Jana Biziela lub jego pracowników.Przedmiotem skargi mogą być również inne okoliczności, z których wynika niezadowolenie z działania Szpitala lub jego pracowników.
W Szpitalu nie opracowano osobnej procedury dotyczącej zgłaszania skarg w zakresie niewłaściwego żywienia bądź zatrucia.
Skargę można złożyć w Szpitalu Uniwersyteckim Nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy przy ul. Ujejskiego 75, 85-168 Bydgoszcz w Kancelarii Szpitala:
a.. pisemnie,
b.. telefaksu,
c.. poczty elektronicznej - kancelaria@biziel.pl.
d.. ustnie do protokołu (w tym przypadku protokół podpisany zostaje przez wnoszącego skargę oraz osobę przyjmującą zgłoszenie - pracownika Działu Obsługi Pacjenta i Zarządzania Jakością).
W imieniu Szpitala Uniwersyteckiego Nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy w sprawie skarg przyjmują:a.. Dyrektor Szpitala
b.. Dyrektor ds. Lecznictwa
c.. Pełnomocnik ds. Praw PacjentaW przypadku niemożności osobistego przyjęcia osoby zgłaszającej się w sprawie skarg, z powodów służbowych lub nieobecności ww. osób, zostaje wyznaczony pracownik Działu Obsługi Pacjenta i Zarządzania Jakością celem przyjęcia skargi. Jeżeli osoba zgłaszająca się nie wyraża na powyższe akceptacji zostaje umówiona na inny termin ustalony przez Sekretariat Dyrektora.
Ad. 11
W roku 2017 i 2018 nie została złożona skarga odnośnie niewłaściwego żywienia / zatrucia w Szpitalu.
Ad. 12
SZKOLENIA PERSONELU LEKARSKIEGO Z ZAKRESU ŻYWIENIA PACJENTÓW – 2018r.
KOM. ORGANIZAC.
TEMAT
DATA
Klinika Chirurgii Ogólnej
Żywienie kliniczne w chirurgii
2018-01-11
Klinika Gastroenterologii
Wit. D3 w chorobach układu pokarmowego
2018-05-17
Oddział Neurologii
Leczenie żywieniowe w neurologii - stanowisko interdyscyplinarnej grupy ekspertów
2018-06-19
Klinika Gastroenterologii
Dieta bezglutenowa w celaikii i innych chorobach
2018-09-19
Klinika Urologii
Żywienie pozajelitowe
2018-10-01
Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii
Wsparcie żywieniowe pacjenta w chorobie
2018-11-13
Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii
Powikłania żywienia dojelitowego
2018-12-06
Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe
2018-12-13
Ad.13
Nie mamy ograniczenia co do ilości diet. Realizujemy każdą dietę indywidualną - ( eliminacyjną) zleconą przez lekarza, bądź inne zlecenia np. ze względów religijnych. Przykładowe diety realizowane w Szpitalu najczęściej zlecane.
NORMALNA
POŁOŻNICZA
LEKKA POŁOŻNICZA
LEKKA
MIELONA
MIAŻDŻYCA
WYSOKOBIAŁKOWA
NISKOSODOWA
CUKRZYCA , insulino zależna, wątrobowa, n/sodowa, n/ białkowa, w/ białkowa, mielona, w/ kaloryczna i inne
TRZUSTKOWA
WRZODOWA
WĄTROBOWA
BEZMLECZNA -BEZRESZTKOWA
HEMATOLOGICZNA
BEZMLECZNA
BEZGLUTENOWA
WEGETARIAŃSKA, WEGAŃSKA
NISKO PURYNOWA
INDYWIDUALNE
DIETETYKA Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka” Hanna Ciborowska i Anna Rudnicka .Wydawnictwo Lekarskie PZWL. z 2010 roku
„SYSTEMY DIETETYCZNE DLA ZAKŁADÓW SŁUŻBY ZDROWIA ‘’ Helena Szczygłowa Instytut Żywności i Żywienia im. prof. Dra med. Aleksandra Szczygła
Oraz wiedza dietetyków pracujących w szpitalu i ciągłe doszkalanie się personelu.
Ad.14
Realizujemy każdą dietę.
Ad.15
Każdą dietę również na życzenie pacjenta.
Ad.16
Szpital zapewnia chorym doustne suplementy.