Informacja_publiczna_16-10-2019-odpowiedzi.docx
|
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. Tak. W WSD zatrudnionych jest 4 dietetyków. Szczegółowy zakres obowiązków dietetyka WSD : - uzgadnianie diet oraz ich ewentualną zmianę zgodnie z zaleceniami lekarskimi - dbanie o prawidłowe i racjonalne odżywianie pacjentów przebywających w Szpitalu, dostosowane do ich stanu zdrowia - poradnictwo dietetyczne pacjentów oraz ich rodzin w czasie pobytu w Szpitalu. - opracowanie indywidualnych zaleceń dietetycznych wspomagających proces leczenia w czasie hospitalizacji i po wypisaniu pacjenta do domu. - edukacja pacjentów Wojewódzkich Przychodni Specjalistycznych. - współudział w opracowaniu jadłospisu dekadowego – wprowadzanie korekt - nadzór i korekta nad jadłospisem dekadowym i codziennym - współudział w nadzorze nad organizacją kuchenek oddziałowych - kontrola czystości pomieszczeń kuchenek oddziałowych - kontrola temperatur w urządzeniach chłodniczych - prowadzenie Rejestru Kontroli temperatur potraw dostarczanych z kuchni ogólnej do oddziału - prowadzenie Rejestru kontroli dostaw i temperatur posiłków z kuchni ogólnej i kuchni mlecznej do oddziału - monitorowanie i wprowadzanie korekt zamówionych posiłków z kuchni ogólnej i kuchni mlecznej - sprawdzanie merytoryczne faktury żywieniowej - kontrola przestrzegania procedur HACCP w firmie żywieniowej - przygotowanie miesięcznego raportu oceny usługi żywieniowej - nadzór nad realizacją umowy żywieniowej, kontrole bloku żywieniowego.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? Na jednego dietetyka do edukacji żywieniowej średnio dziennie przypada ok. 5 pacjentów z poradni specjalistycznych oraz 3 pacjentów z oddziałów szpitala.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? Tak. W WSD istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Pacjent na wizycie lekarskiej / po wypisie ze szpitala otrzymuje skierowanie od lekarza oraz telefon do dietetyka w celu umówienia się na indywidualna poradę.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala? 33,94 zł żywienie w kuchni ogólnej 77,20 zł żywienie w kuchni mlecznej
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? Tak. WSD korzysta z usługi firmy cateringowej na świadczenie kompleksowej usługi żywienia całodziennego dla pacjentów hospitalizowanych w WSD polegającej na przygotowaniu i wydaniu posiłków na bazie dzierżawionych pomieszczeń kuchni szpitalnej oraz dzierżawie kuchni mlecznej z prowadzeniem restauracji dla pracowników, rodzin pacjentów, studentów. W podpisanej umowie nie określono minimalnej kwoty przeznaczonej na zakup składników użytych do przygotowania posiłków, reguluje to ilość produktu rynkowego w gramach przypadająca na jednego pacjenta oraz indywidualne dzienne racje pokarmowe.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. Tak. Dokumentacja jadłospis szczegółowy codzienny w załączniku z dnia 17.10.2019 roku str. 5. Pozostała dokumentacja jest u dietetyka firmy żywieniowej. Całość zapisów reguluje umowa żywieniowa.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? W WSD codziennie kontroluje się jakość wszystkich podawanych posiłków pacjentom. Poza godzinami pracy dietetyka odpowiedzialna jest za w/w czynność pielęgniarka nadzorująca wydawanie posiłków pacjentom.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? Tak. Dietetyk, pielęgniarka na bieżąco kontroluje i ocenia czy pacjent spożywa odpowiednia ilość pokarmu.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? Tak.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? Tak. W WSD obowiązuje procedura składania skarg dotyczących żywienia. W przypadku zatrucia obowiązek zgłoszenia bezpośrednio do Zespołu Kontroli Zakażeń Szpitalnych i dietetyka WSD nadzorującego umową żywieniową. W przypadku niewłaściwego żywienia wszystkie nieprawidłowości zgłaszane są do dietetyka WSD nadzorującego umową. Jednocześnie w WSD ewidencjonuje się wszystkie nieprawidłowości dot. usługi żywienia w ,, Raporcie miesięcznym dotyczącym oceny usług wykonywanych przez pracowników firmy żywieniowej”.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. 0 skarg.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? Tak.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Stosowane diety w WSD - dieta ogólna, dieta łatwo strawna, dieta ubogoenergetyczna – odchudzająca, dieta cukrzycowa / z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, dieta w celiakii/dieta bezglutenowa, dieta ubogosodowa – małosolna, dieta antyalergiczna, dieta antydyspeptyczna, dieta bogatoresztkowa, dieta w fenyloketonurii, dieta w mukowiscydozie, dieta ketogenna, dieta w refluksie żołądkowo-przełykowym, dieta chirurgiczna, dieta w ostrym zapaleniu trzustki, dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki, dieta w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby, dieta po zabiegach laryngologicznych ,,Dieta zero”, dieta wegetariańska, dieta bez laktozy, dieta w niedokrwistości, dieta podczas radio i chemio terapii, dieta w okresie neutropenii, dieta bogatobiałkowa z MCT, dieta matki karmiącej, dieta ubogopurynowa, schemat żywienia do 1 r.ż. , dieta łatwo strawna z modyfikacją: - z ograniczeniem tłuszczu - z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego - bogatobiałkowa - ubogobiałkowa oraz dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji: - dieta przetarta / małego dziecka - dieta papkowata - dieta płynna wzmocniona / miksowana Oraz każda inna dieta na zlecenie lekarsko -dietetyczne Źródła opracowania min: ,,Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, IŻŻ, ,,Praktyczny podręcznik dietetyki”, ,,Tabele składu i wartości odżywczej żywności”, ,,Standardy leczenia żywieniowego w pediatrii”, ,,Podstawy naukowe żywienia w szpitalach”, ,, Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu”, ,,Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych stanowi zbiór norm żywienia dla ludności Polski, z uwzględnieniem zaleceń międzynarodowych”, ,,Normy żywienia dla populacji Polski”.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? WSD zapewnia każdemu pacjentowi odpowiednią dietę.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? Tak.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? TAK.
|
Jadłospis_17.10-1-zał..pdf
|
ag” JADŁOSPIS NA DZIEN:
czwartek, 17 październik 2019 Zakład Usług Gastronomicznych Waldemar Lewicki SZCZEGÓŁOWY WYKAZ SUBSTANCJI LUB PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI ZNAJDUJE SIĘ NA STRONIE 5 JADŁOSPISU Dieta OGÓLNA Bułka z ziarnami [1,8,9] 80g, kawa zbożowa z mlekiem [1,2] 200ml, masło extra 82% tł. [2] 20g, chleb mieszany [1,9] 40g, wędlina [1,2,9] 40g, jogurt wiśniowy [2] 150g, miód pszczeli 25g, plasterki rzodkiewki 20g, Ogórkowa z ziemniakami i włoszczyzną [1,2,5] 300ml, kompot wieloowocowy 200ml, kasza gryczana na sypko 150g, roladka wieprzowa faszerowana w sosie pieczeniowym [1,2,10] 80/50g, surówka z marchwii ananasa 100g,
Paluszki z solą [1] 50g, banan 80g
Herbata miętowo - cytrynowa 200ml, masło extra 82% tł.[2] 20g, chleb mieszany [1,9] 80g, sałatka ryżowa z kurczakiem, ananasem, kukurydzą, rodzynkami i majonezem [3,10,14] 130g, jajko gotowane [3] 50g, sałata maślana 1szt.,
Energia - 2436kcal, Białko - 81g, Tłuszcze - 839g, Węglowodany - 341g Dieta ŁATWO STRAWNA
Kajzerka [1,9] 50g, kawa zbożowa z mlekiem [1,2] 200ml, masło extra 82% tł. [2] 20g, chleb pszenny [1] 40g, wędlina [1,2,9] 40g, jogurt brzoskwiniowy [2] 150g, miód pszczeli 25g, plasterki pomidora b/s 40g,
Selerowa z ziemniakami zabielana [1,2,5] 300ml, kompot wieloowocowy 200ml, kasza kus-kus na sypko [1] 150g, eskalopki ze schabu gotowane w sosie ziołowym [1,2] 80/50g, buraki got. w kosteczce na ciepło 100g,
Biszkopty [1,3] 18g, serek homogenizowany o smaku waniliowym [2] 150g
Herbata miętowa 200ml, masło extra 82% tł.[2] 20g, chleb pszenny [1] 80g, dietetyczna sałatka ryżowa z kurczakiem, warzywami gotowanymi i jogurtem [2] 130g, jajko gotowane [3] 50g, jabłko pieczone 1szt.,
Kajzerka [1,9] 50g, kawa zbożowa z mlekiem [1,2] 200ml, masło extra 82% tł. [2] 20g, chleb pszenny [1] 40g, wędlina [1,2,9] 40g, jogurt brzoskwiniowy [2] 150g, miód pszczeli 25g, plasterki pomidora b/s 40g,
Pieczywo pszenne [1] 40g, masło extra 82% tł. [2] 10g, pasztet wieprzowy pieczony [1,5,9] 60g, sałata masłowa 1szt., herbata o smaku owoców leśnych z cukrem 200ml,
Selerowa z ziemniakami zabielana [1,2,5] 300ml, kompot wieloowocowy 200ml, kasza kus-kus na sypko [1] 150g, eskalopki ze schabu gotowane w sosie ziołowym [1,2] 80/50g, buraki got. w kosteczce na ciepło 100g, surówka z marchwi i ananasa 100g,
Paluszki z solą [1] 50g, serek homogenizowany o smaku waniliowym [2] 150g
Herbata miętowa 200ml, masło extra 82% tł.[2] 20g, chleb pszenny [1] 80g, dietetyczna sałatka ryżowa z kurczakiem, warzywami gotowanymi i jogurtem [2] 130g, jajko gotowane [3] 50g, twarożek mielony ze śmietanką i zieleniną [2] 80g, jabłko pieczone 1szt.,
RODZAJE WĘDLIN: IŚN - pierś królewska [1,2,9]/ szynka z pasieki
I K - polędwica drobiowa z majerankiem [9]
Codziennie dodatkowo* na Śniadanie i kolację mogą znaleźć się takie dodatki jak: ser żółty, serek kremowy topiony; płatki kukurydziane, płatki zbożowe w różnych smakach; dżemy (różne smaki); krem o smaku czekoladowym; mleko UHT 2% tłuszczu; warzywa sezonowe. ni i lko do wyczerpania zapasu
Strona 1
|
kolacja_17.10-zał..pdf
|
Strona 4 SZCZEGÓŁOWY WYKAZ SUBSTANCJI LUB PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI ZNAJDUJE SIĘ NA STRONIE 5 JADŁOSPISU k. manna na mleku z dodatkami [1,2,3] , herbata Herbata miętowo - cytrynowa, masło extra 82% tł.[2], chleb mieszany [1,9], sałatka ryżowa z kurczakiem, ananasem, kukurydzą, rodzynkami i majonezem [3,10,14], wędlina [9], jajko gotowane [3], sałata maślana, PN: Pieczywo razowe [1], masło extra 82% tł.[2], twarożek mielony ze śmietanką i zieleniną [2], ogórek kiszony w plastrach, herbata z cukrem, Pieczywo razowe [1], masło extra 82% tł.[2], twarożek mielony ze śmietanką i zieleniną [2], ogórek kiszony w plastrach, herbata b/d.c. Dieta ZMIKSOWANA: Dieta CUKRZYCOWA: Herbata miętowo - cytrynowa b/d.c., masło extra 82% tł.[2], chleb mieszany [1,9]/ razowy [1], wędlina [9], jajko gotowane [3], sałata maślana, PN: DIETA CHIRURGICZNA: pieczywo pszenne [1], masło 82% tł. [2], wędlina [9], dietetyczna pasta jajeczna z zieleniną [3], jabłko pieczone, herbata DIETA WĄTROBOWA/ TRZUSTKOWA: pieczywo pszenne [1] bez masła, wędlina [9], dietetyczna pasta z białka jaj [3], jabłko pieczone, herbata DIETA UBOGOSODOWA: jak łatwostrawna, mięso gotowane w plastrach zamiast wędliny DIETA UBOGOENERGETYCZNA: pieczywo razowe [1] 1/2 porcji, masło 82% tł. [2] 1/2 porcji, wędlina [9], jajko gotowane [3], ogórek kiszony krojony, sałata, napój b/d.c DIETA ANTYALERGICZNA: pieczywo pszenne [1], margaryna, wędlina [9], powidła śliwkowe, sałata, herbata czarna z cukrem DIETA BEZMLECZNA: pieczywo pszenne [1], margaryna, sałatka ryżowa z kurczakiem, anansem, kukurydzą i majonezem [3,10], jajko gotowane [3], sałata maślana, jabłko pieczone, herbata Herbata miętowa 200ml, masło extra 82% tł.[2] 20g, chleb pszenny [1] 80g, wędlina mielona [9] 40g, pasta jajeczna z zieleniną [3,10] 75g, jabłko pieczone 1szt., Dieta OGÓLNA W MUKOWISCYDOZIE: Jadłospis na dzień: Kolacja: Dieta OGÓLNA: Herbata miętowo - cytrynowa 200ml, masło extra 82% tł.[2] 20g, chleb mieszany [1,9] 80g, sałatka ryżowa z kurczakiem, ananasem, kukurydzą, rodzynkami i majonezem [3,10,14] 130g, jajko gotowane [3] 50g, sałata maślana 1szt., Dieta ŁATWO STRAWNA: Herbata miętowa 200ml, masło extra 82% tł.[2] 20g, chleb pszenny [1] 80g, dietetyczna sałatka ryżowa z kurczakiem, warzywami gotowanymi i jogurtem [2] 130g, jajko gotowane [3] 50g, jabłko pieczone 1szt., Dieta ŁATWO STRAWNA BOGATOBIAŁKOWA: Herbata miętowa 200ml, masło extra 82% tł.[2] 20g, chleb pszenny [1] 80g, dietetyczna sałatka ryżowa z kurczakiem, warzywami gotowanymi i jogurtem [2] 130g, jajko gotowane [3] 50g, twarożek mielony ze śmietanką i zieleniną [2] 80g, jabłko pieczone 1szt., Dieta PRZETARTA/MIELONA: czwartek, 17 październik 2019 [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] Skorupiaki i produkty pochodne; [13] Mięczaki i produkty pochodne; [14] (1) Strona 5 Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego; Gorczyca i produkty pochodne; Łubin i produkty pochodne; Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców; Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; Nasiona sezamu i produkty pochodne; Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D- alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina; Seler i produkty pochodne; Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu; Jaja i produkty pochodne; SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1); b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
|
obiad_17.10-zał..pdf
|
Strona 3 DIETA ANTYALERGICZNA: Krem ziemniaczany z koperkiem na rosole niezabielany, kasza kus-kus na sypko [1], eskalopki ze schabu got. bez sosu, buraki got. w kosteczce na ciepło, woda PODW. - kaszka manna na wodzie z cukrem [1] + sucharki [1,2,3,9] + herbata czarna z cukrem Podw. Podw. Paluszki z solą [1], świeży owoc sezonowy, Dieta ZMIKSOWANA: Podw. jogurt brzoskwiniowy [2], DIETA UBOGOSODOWA: jak łatwostrawna Podw. Biszkopty [1,3] 18g, serek homogenizowany o smaku waniliowym [2] 150g, DIETA WĄTROBOWA/ TRZUSTKOWA: zupa łatwostrawna niezabielana, kasza kus-kus [1], mięso gotowane łatwostrawne bez sosu, warzywa got., napój PODW. - biszkopty [1,3] + serek homo o sm. waniliowym [2] DIETA UBOGOENERGETYCZNA: jak łatwostrawna, kasza kus-kus na sypko [1] 1/2 porcji, mięso bez sosu + dodatkowa porcja surówki + napój b/d.c. PODW. - wafle ryżowe + banan Ogórkowa zabielana śmietanką z ziemniakami i włoszczyzną [1,2,5], kompot wieloowocowy, kasza kus- kus na sypko z oliwą [1], roladka wieprzowa faszerowana w sosie pieczeniowym [1,2,10], surówka z marchwi i ananasa, buraki got. w kosteczce na ciepło, Jadłospis na dzień: Obiad: Dieta OGÓLNA: Paluszki z solą [1] 50g, banan 80g, Podw. Dieta ŁATWO STRAWNA: SZCZEGÓŁOWY WYKAZ SUBSTANCJI LUB PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI ZNAJDUJE SIĘ NA STRONIE 5 JADŁOSPISU Podw. Biszkopty [1,3] 18g, serek homogenizowany o smaku waniliowym [2] 150g, czwartek, 17 październik 2019 DIETA CHIRURGICZNA: Selerowa z ziemniakami niezabielana [5], kasza kus-kus [1], eskalopki ze schabu got. z sosem [1,2], buraki got. na ciepło, napój PODW. - biszkopty [1,3] + serek homo o sm. waniliowym [2] Ogórkowa z ziemniakami i włoszczyzną [1,2,5] 300ml, kompot wieloowocowy 200ml, kasza gryczana na sypko 150g, roladka wieprzowa faszerowana w sosie pieczeniowym [1,2,10] 80/50g, surówka z marchwi i ananasa 100g, Selerowa z ziemniakami zabielana [1,2,5] 300ml, kompot wieloowocowy 200ml, kasza kus-kus na sypko [1] 150g, eskalopki ze schabu gotowane w sosie ziołowym [1,2] 80/50g, buraki got. w kosteczce na ciepło 100g, Selerowa z ziemniakami zabielana [1,2,5] 300ml, kompot wieloowocowy 200ml, kasza kus-kus na sypko [1] 150g, eskalopki ze schabu gotowane w sosie ziołowym [1,2] 80/50g, buraki got. w kosteczce na ciepło 100g, surówka z marchwi i ananasa 100g, Dieta PRZETARTA/MIELONA: Dieta OGÓLNA W MUKOWISCYDOZIE: Podw. Paluszki z solą [1] 50g, serek homogenizowany o smaku waniliowym [2] 150g, Dieta ŁATWO STRAWNA BOGATOBIAŁKOWA: Selerowa z ziemniakami zabielana [1,2,5] 300ml, kompot wieloowocowy 200ml, kasza kus-kus na sypko [1] 150g, mięso mielone + sos [1,2] 80/50g, buraki got. na ciepło puree 100g, DIETA BEZMLECZNA: zupa niezabielana, kasza kus-kus na sypko [1] b/masła, mięso bez sosu, surówka/ warzywa gotowane b/masła lub śmietany, napój PODW. - paluszki z solą [1] + banan selerowa z dodatkami [1,2,5], kompot wieloowocowy, Zupa, kompot wieloowocowy b/d.c., ziemniaki z wody, roladka wieprzowa faszerowana w sosie pieczeniowym [1,2,10], surówka z marchwi, buraki got. w kosteczce na ciepło, Dieta CUKRZYCOWA: Paluszki z solą [1], serek homogenizowany o smaku waniliowym [2], banan,
|
śniadanie_17.10-zał..pdf
|
Strona 2 Bułka z ziarnami [1,8,9], kawa zbożowa z mlekiem [1,2], masło extra 82% tł. [2], chleb mieszany [1,9], wędlina [1,2,9] , jogurt wiśniowy [2], miód pszczeli, serek kremowy topiony [2,3], plasterki rzodkiewki, Pieczywo pszenne [1] 40g, masło extra 82% tł. [2] 10g, pasztet wieprzowy pieczony [1,5,9] 60g, sałata masłowa 1szt., herbata o smaku owoców leśnych z cukrem 200ml, II ŚN. Dieta ŁATWO STRAWNA: Dieta ŁATWO STRAWNA BOGATOBIAŁKOWA: Dieta PRZETARTA/MIELONA: Dieta OGÓLNA W MUKOWISCYDOZIE: Kajzerka [1,9] 50g, kawa zbożowa z mlekiem [1,2] 200ml, masło extra 82% tł. [2] 20g, chleb pszenny [1] 40g, wędlina [1,2,9] 40g, jogurt brzoskwiniowy [2] 150g, miód pszczeli 25g, plasterki pomidora b/s 40g, kawa zbożowa z mlekiem [1,2] 200ml, masło extra 82% tł. [2] 20g, chleb pszenny [1] 80g, wędlina mielona [1,2,9] 40g, jogurt brzoskwiniowy [2] 150g, miód pszczeli 25g, plasterki pomidora b/s 40g, Kajzerka [1,9] 50g, kawa zbożowa z mlekiem [1,2] 200ml, masło extra 82% tł. [2] 20g, chleb pszenny [1] 40g, wędlina [1,2,9] 40g, jogurt brzoskwiniowy [2] 150g, miód pszczeli 25g, plasterki pomidora b/s 40g, DIETA CHIRURGICZNA: pieczywo pszenne [1], masło 82% tł. [2], wędlina [1,2,9], jogurt brzoskwiniowy [2], miód pszczeli, plasterki pomidora b/s, herbata DIETA UBOGOSODOWA: jak łatwostrawna, mięso gotowane w plastrach zamiast wędliny II ŚN. napój owocowo - warzywny zielony Pieczywo pszenne [1], masło extra 82% tł. [2], pasztet wieprzowy pieczony [1,5,9], plasterki pomidora b/s skropione oliwą, herbata o smaku owoców leśnych z cukrem, II ŚN. Pieczywo mieszane [1,9], masło extra 82% tł. [2], pasztet wieprzowy pieczony [1,5,9], plasterki pomidora b/s, herbata o smaku owoców leśnych b/d.c., Dieta CUKRZYCOWA: Kawa zbożowa z mlekiem [1,2] b/d.c., masło extra 82% tł. [2], chleb mieszany [1,9]/ razowy [1], wędlina [1,2,9] , jogurt naturalny [2], plasterki rzodkiewki, makaron na mleku z dodatkami [1,2,3], herbata , II ŚN. Dieta ZMIKSOWANA: DIETA WĄTROBOWA/ TRZUSTKOWA: pieczywo pszenne [1] bez masła, wędlina [1,2,9], jogurt brzoskwiniowy [2], plasterki pomidora b/s, herbata DIETA UBOGOENERGETYCZNA: pieczywo razowe [1] 1/2 porcji, masło 82% tł. [2] 1/2 porcji, wędlina [1,2,9], jogurt naturalny [2], plasterki rzodkiewki, sałata, napój b/d.c. DIETA ANTYALERGICZNA: pieczywo pszenne [1], margaryna, wędlina, chrupki kukurydziane, plasterki rzodkiewki, herbata czarna z cukrem DIETA BEZMLECZNA: pieczywo pszenne [1], margaryna, wędlina, dżem, plasterki rzodkiewki, herbata Jadłospis na dzień: Śniadanie: Bułka z ziarnami [1,8,9] 80g, kawa zbożowa z mlekiem [1,2] 200ml, masło extra 82% tł. [2] 20g, chleb mieszany [1,9] 40g, wędlina [1,2,9] 40g, jogurt wiśniowy [2] 150g, miód pszczeli 25g, plasterki rzodkiewki 20g, Dieta OGÓLNA: SZCZEGÓŁOWY WYKAZ SUBSTANCJI LUB PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI ZNAJDUJE SIĘ NA STRONIE 5 JADŁOSPISU czwartek, 17 październik 2019
|