Wojewódzki Samodzielny Zespół Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej
im. prof. Eugeniusza Wilczkowskiego w Gostyninie
09-500 Gostynin ul. Zalesie 1
Dyrekcja: tel: (024) 236-00-01, fax: (024) 235-80-89, Centrala: tel: (024) 236-00-10
noo
Miej” e-mail: sekretariat©spzoz-zalesie.pl, strona www: www.spzoz-zalesie.pl
Gostynin, dnia 24.10.2019 r.
Dd422019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
06-605 Warszawa
Szanowni Państwo,
W odpowiedzi na pytania zawarte we wiadomości e-mail z dnia 15 października
2019 r. Wojewódzki Samodzielny Zespół Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej im.
prof. Eugeniusza Wilczkowskiego w Gostyninie poniżej przedstawia stosowne informacje:
Ad.l W Zespole zatrudniony jest jeden dietetyk. Zakres obowiązków przesyłamy
w załączniku.
Ad.2 Zatrudniony w Zespole dietetyk przypada na wszystkich pacjentów. Zespół posiada
360 łóżek, w tym 226 łóżek w oddziałach psychiatrycznych, 60 w Zakładzie Opiekuńczo-
Leczniczym, 26 w Oddziale Rehabilitacji Neurologicznej i 48 w oddziałach odwykowych.
Ad.3 Tak, istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Pacjenci
informowani są o tej możliwości przez personel pielęgniarski. Dietetyk okresowo
uczestniczy w społeczności pacjentów prowadząc pogadanki o racjonalnym odżywianiu,
Na wewnętrznym portalu Zespołu dostępne są również gotowe, opracowane przez
dietetyka Zespołu, informacje na temat poszczególnych diet, wskazówki i zalecenia
żywieniowe oraz infografiki z IŻŻ. Wszystko przygotowane jest do wydruku
i udostępniania pacjentom.
Ad.4 Dzienna stawka żywieniowa przypadająca na jednego pacjenta w Zespole obecnie
wynosi 14,50 zł brutto/13,43 netto.
Ad.5 Zespół korzysta z usługi żywienia pacjentów przez zewnętrzną firmę cateringową.
W podpisanej z firmą umowie widnieje zapis: „Minimalny dzienny koszt produktów
niezbędnych do przygotowania posiłków (wsad żywieniowy) powinien stanowić minimum
50% ceny osobodnia”.
Ad.6 Zespół posiada dokumentację zawierającą wykaz produktów i potraw stanowiących
jadłospis z obliczoną wartością odżywczą, tj. wartością energetyczną, zawartością białka,
(Pazowsze,
serce Polski
Wojewódzki Samodzielny Zespół Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej
im. prof. Eugeniusza Wilczkowskiego w Gostyninie
09-500 Gostynin ul. Zalesie 1
Dyrekcja: tel: (024) 236-00-01, fax: (024) 235-80-89, Centrala: tel: (024) 236-00-10
e-mail: sekretariat©spzoz-zalesie.pl, strona www: www.spzoz-zalesie.pl
tłuszczu i węglowodanów. W umowie o żywienie zawarto zapis mówiący o tym, że
potrawy nie mogą zawierać glutaminianu sodu, sztucznych barwników, mięsa
oddzielanego mechanicznie oraz że nie dopuszcza się do produkcji żadnych gotowych
obranych warzyw jako półproduktu, suszu warzywnego ani sproszkowanego pure.
Zastrzeżona jest również możliwość kontroli na każdym etapie produkcji potraw.
(Dokumentacja stanowi załącznik do niniejszego pisma)
Ad.7 W Zespole obowiązuje procedura, której celem jest bezpieczne i higieniczne
postępowanie z posiłkami dostarczonymi do poszczególnych oddziałów. Sprawdza się
zgodność dostarczonych posiłków z ustalonym jadłospisem, ich jakość (organoleptycznie),
ilość (waga elektroniczna) oraz temperaturę (termometr gastronomiczny). Procedurę przy
każdym posiłku wykonują salowi, sanitariusze oraz personel pielęgniarski. Nadzór
codziennie przy każdym posiłku pełnią pielęgniarki odcinkowe, pielęgniarki oddziałowe
lub dietetyk. Okresowo dietetyk Zespołu przeprowadza szkolenia dla personelu z zakresu
bezpiecznego postępowania z posiłkami dostarczanymi do Zespołu (ocena
organoleptyczna, kontrola wagi, temperatury, zasady ekspedycji) i z zasad Dobrej Praktyki
Higienicznej (GHP), pielęgniarka oddziałowa z zakresu instruktażu stanowiskowego,
natomiast pielęgniarka epidemiologiczna w zakresie zapobiegania zakażeniom.
Ad.8 Pacjenci Zespołu żywieni są według ustalonego w porozumieniu z dietetykiem
Zespołu 2-tygodniowego jadłospisu z rozbiciem na poszczególne diety. Obejmuje on 3
posiłki podstawowe każdego dnia (Śniadanie z zupą mleczną, 3-daniowy obiad, kolację), II
śniadania i podwieczorki według założeń poszczególnych diet oraz raz w tygodniu II
śniadanie w postaci mlecznego napoju fermentowanego lub pieczywa cukierniczego dla
wszystkich pacjentów. Jadłospis skomponowany jest tak, że każdy posiłek zawiera białko
zwierzęce, dodatek warzywny lub owocowy i napój. Uwzględnia produkty mleczne (zupy
ml, kawa ml), ryby, produkty zbożowe z pełnego przemiału zawierające błonnik
(pieczywo razowe, wieloziarniste, kasza gryczana, płatki owsiane). Według
zapotrzebowania oddziałów wydawane są również tzw. dodatki w postaci zupy
bezmlecznej warzywnej do śniadania, kawy zbożowej do dopajania, jogurtu naturalnego,
kanapek, budyniu, galaretki itp. na dożywianie.
W umowie o żywienie określono gramatury potraw oraz kaloryczność dzienną na
poziomie 2400 kcal, określono procentową zawartość białka, tłuszczu i węglowodanów.
W oddziałach porcje są liczone i wyrywkowo ważone. Ewentualne niezgodności zgłaszane
są do dietetyka lub osoby go zastępującej i po interwencji u wykonawcy niezwłocznie
(w czasie danego posiłku) uzupełniane.
Pacjenci w oddziałach psychiatrycznych i Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym zjadają
posiłki w stołówkach, a w Oddziale Rehabilitacji Neurologicznej przy łóżkach. Wszyscy
pod nadzorem lub przy pomocy personelu pielęgniarskiego. Adnotacje o spożyciu
posiłków personel pielęgniarski zamieszcza w dokumentacji medycznej pacjentów.
Ponadto w umowie o żywienie Zespół zastrzegł możliwość dokonania badań kaloryczności
posiłków przez Sanepid na koszt wykonawcy, co najmniej raz w trakcie obowiązywania
umowy.
(QOazow$Sze.
serce Polski
Wojewódzki Samodzielny Zespół Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej
im. prof. Eugeniusza Wilczkowskiego w Gostyninie
09-500 Gostynin ul. Zalesie 1
Dyrekcja: tel: (024) 236-00-01, fax: (024) 235-80-89, Centrala: tel: (024) 236-00-10
e-mail: sekretariat©spzoz-zalesie.pl, strona www: www.spzoz-zalesie.pl
Ad.9 W zawartej umowie widnieje zapis: „Za produkcję i jakość potraw odpowiada
Wykonawca, który zobowiązany jest zatrudniać specjalistę w zakresie żywienia
i dietetyki”.
Ad.10 W Zespole nie istnieje stricte procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia. Zasady reklamacji posiłków określone są w umowie o żywienie,
natomiast złącznikiem do umowy jest druk zwrotu posiłku. Osobą odpowiedzialną za
zgłaszanie skarg do wykonawcy jest dietetyk Zespołu i kierownik Działu Zamówień
Publicznych, a w dni wolne od pracy - pielęgniarka Izby Przyjęć.
W ramach profilaktyki zatruć przeprowadzane są, zgodnie z procedurą szkolenia
pracowników zatrudnionych w kontakcie z żywnością, obowiązkowe szkolenia
wprowadzające i uzupełniające, których celem jest zapoznanie pracowników
z podstawowymi zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) oraz utrzymanie
odpowiedniej wiedzy dotyczącej bezpiecznego żywienia pacjentów.
Ponadto w Zespole funkcjonuje Zespół Kontroli Zakażeń Szpitalnych, który w razie
wystąpienia objawów typu biegunka przeprowadza dochodzenie epidemiologiczne.
Ad.11 W 2017 i 2018 roku w Szpitalu nie wystąpiło żadne szpitalne zatrucie pokarmowe.
W 2018 wpłynęła do Dyrekcji jedna pisemna skarga pacjenta dotycząca asortymentu
i smaku potraw — udzielono wyjaśniającej odpowiedzi, podjęto kroki uwzględniające
opinie i oczekiwania pacjenta. W 2017 i 2018 r. pacjenci kilka razy (3-5) ustnie zgłaszali
uwagi na temat smaku i wyglądu niektórych potraw, niedogotowanych ziemniaków czy
buraków w zupie, uwzględnienia lub wycofania niektórych potraw w jadłospisie.
Upominali się także o potrawy wykluczone z diety, którą zlecił lekarz. Po rozpoznaniu
sprawy dietetyk rozmawiał lub interweniował u wykonawcy posiłków, przeprowadzał
dodatkowe rozmowy z pacjentami na temat podstawowego i dietetycznego żywienia,
o zasadach i ograniczeniach żywienia w szpitalu.
Ad.12 W 2018 r. przeprowadzono wykład na temat leczenia żywieniowego dla lekarzy,
pielęgniarek i dietetyka Zespołu.
Ad.13 W Zespole pacjenci żywieni są zgodnie z nomenklaturą i założeniami diet
opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, z uwzględnieniem
produktów dozwolonych i przeciwwskazanych w poszczególnych dietach aktualnie
rekomendowanych przez tenże Instytut. Dietę pacjentowi zleca lekarz. Porady i zalecenia
udzielane są m.in. w oparciu o publikacje: Praktyczny podręcznik dietetyki - red naukowy
prof. n. med. Mirosław Jarosz, wyd. Instytut Żywności i Żywienia 2010; Zasady
prawidłowego żywienia w szpitalach, red Prof. Dr Hab. N. Med. Mirosława Jarosza IŻŻ
2011; Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. H. Ciborowska, A. Rudnicka,
PZWL 2004; Podstawy naukowe żywienia w szpitalach, wyd. IŻIŻ, Warszawa 2001;
strony internetowe PTD, Wszechnica Żywieniowa.
QPazowsze.
serce Polski
Wojewódzki Samodzielny Zespół Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej
im. prof. Eugeniusza Wilczkowskiego w Gostyninie
09-500 Gostynin ul. Zalesie 1
Dyrekcja: tel: (024) 236-00-01, fax: (024) 235-80-89, Centrala: tel: (024) 236-00-10
0z©o2
TrA e-mail: sekretariat©spzoz-zalesie.pl, strona www: www.spzoz-zalesie.pl
W dniu 18.10.2019 r. zastosowano diety:
230 podstawowych,
29 łatwo strawnych,
45 z ograniczeniem łatwo strawnych węglowodanów (w cukrzycy),
5 łatwo strawnych z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego (w chorobie wrzodowej),
10 nisko tłuszczowych (w schorzeniu wątroby),
1 nisko tłuszczową ( w schorzeniu trzustki),
3 bogatobiałkowe,
1 niskocholesterolową,
1 niskobiałkową nerkową,
8 zmiksowanych (w tym 1 bezmleczna dla cukrzycy, 2 bogatobiałkowe, 1 łatwostrawna),
7 bezmlecznych (w tym 2 dla cukrzycy),
4 bogatoresztkowe (ze zwiększoną podażą błonnika),
1 papkową,
2 redukcyjne,
1 bez wieprzowiny,
1 eliminacyjną bezglutenową.
Ad.14 Zespół zapewnia pacjentowi dietę wskazaną przez lekarza zgodnie z zasadami
żywienia w szpitalach.
Ad.15 Zespół na życzenie pacjenta zapewnia dietę wegańską czy wegetariańską, w miarę
możliwości finansowych uwzględnia także tradycje świąteczne i zwyczaje kulturowe
Ad.16 Zespół stosuje suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia, takie jak:
nutrison multi fibre, protifar, głównie w oddziale rehabilitacji neurologicznej czy
psychogeriatrii.
Z poważaniem
Sprawę prowadzi:
Ksenia Kusiak
tel. (24) 23600 61
e-mail: k.kusiakQspzoz-zalesie.pl
QPazowSze,
serce Polski