Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Dot: Wniosek o informację publiczną przez Szpital Powiatowy Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

    Informujemy, że:
    >
    > 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
    > bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
    > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
    > obowiązków.
    >
    TAK, szpital zatrudnia dietetyka głównego na stanowisku kierownik działu
    żywienia oraz dietetyka na oddziale dziecięcym.
    >
    > 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    >
    dietetyk główny- ok.130 pacjentów dziennie
    >
    > 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    > dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    >
    NIE, ale pacjent otrzymuje informację o sposobie odżywiania w formie
    pisemnej odpowiednio do jednostki chorobowej, wraz z wypisem ze szpitala
    >
    > 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
    > przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    >
    20,00 zl
    >
    > 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
    > tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
    > przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    >
    NIE
    >
    > 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
    > używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
    > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
    > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    >
    TAK, żywienie pacjentów prowadzi się w oparciu o HACCP
    >
    > 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
    > Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    >
    TAK, kierownik działu żywienia
    >
    > 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
    > ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
    > one się odbywają? TAK, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna.
    > 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
    > zatrudnienia dietetyka?
    >
    NIE DOTYCZY
    >
    > 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
    > niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
    > odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    >
    TAK, analogicznie do innych zgłaszanych skarg. NA oddziałach w zeszytach
    uwag lub przez pisemne złożenie skargi.
    >
    > 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
    > /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    >
    BRAK
    >
    > 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
    > zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    >
    NIE
    >
    > 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
    > wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    > dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
    > szpitala).
    >
    10 rodzajów diet: normalna (podstawowa), lekkostrawna, cukrzycowa,
    mielona, miksowana, wątrobowa, żołądkowa, trzustkowa, bezglutenowa,
    bezmleczna, wysokobałkowa, sporadycznie: nerkowa, wegetariańska, wegańska
    >
    > 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
    > wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
    > sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    >
    Zawsze stosuje się podstawowe wyżywienie w zakresie wskazanej diety.
    >
    > 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
    > wegańską?
    >
    TAK
    >
    > 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
    > wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
    > dostarczające dodatkowe ilości białka)?
    >
    TAK
    >
    > Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
    > na adres: sprawa-16722@fedrowanie.siecobywatelska.pl
    >
    > Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
    > zasadami reprezentacji
    >
    > --
    >
    > Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    > ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    > tel: 22 844 73 55
    > www.siecobywatelska.pl
    > www.watchdogportal.pl
    > www.funduszesoleckie.pl
    > www.informacjapubliczna.org
    > NIP 526282872
    >
    --
    */Dominika Piecha/*
    /Dyrektor Administracji/
    Szpital Powiatowy Sp. z o.o. w Chełmży
    87-140 Chełmża, ul. Szewska 23