Instytucja: 

SZPITAL POWIATOWY W CHMIELNIKU

 Monitoring: 

Żywienie w szpitalach

 Liczba listów: 

2

 Liczba spamu: 

0

 Status pierwszego wniosku: 

Dostarczony

 Status ostatniego wniosku: 

 Otrzymano potwierdzenie: 

 Otrzymano odpowiedź: 

 Poddany kwarantannie: 

Znormalizowana odpowiedź

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • informacja publiczna przez SZPITAL POWIATOWY W CHMIELNIKU

    w odpowiedzi na e-maila z dnia 15.10.2019 informuję: 1.Szpital prowadzi własną kuchnię w miejscu, w dziale żywienia zatrudniona jest dietetyczka.2.Szpital posiada 76 łóżek.3.Tak istnieje taka możliwość,informacji udziela dietetyk.4.Średnia stawka żywieniowa-wsad do kotła wynosi obecnie 6,50 zł.5.Nie .6.Szpital od 2007 roku certyfikuje normę ISO 22 000 i prowadzi dokumentację zgonie z wymogami Normy.7.. Tak, kontrolę odbywają się przez członków Zespołu ds.bezpieczeństwa żywności,przez audytorów zewnętrznych przy okazji corocznej certyfikacji, przez służby Wojewódzkiej Inspekcji Sanitarnej, kontrole wewnętrzne odbywają się raz w m-ącu 8.Posiłki podają pacjentom Panie pielęgniarki i to one monitorują ilość spożywanych pokarmów.9 Nie dotyczy 10. W Szpitalu jest powołany Zespół ds skarg i wniosków, wyłożone są Ankiety badania satysfakcji pacjentów, w których wszyscy pacjenci mają możliwość oceny żywienia. 11.Od 20 lat nie było żadnej skargi dotyczącej jakości żywienia a w ostatnich latach 80 % pacjentów ocenia żywienie jako bardzo dobre.12.Jeden z lekarzy skończył skończył studia podyplomowe w 2017 roku w zakresie Żywienie kliniczne pacjenta na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie.13. W Szpitalu opracowano 12 diet leczniczych-wiedza lekarzy, dietetyka ,publikacje naukowe,wytyczne Instytutu Zywienia. 14.Szpital zapewnia każdą dietę zleconą przez lekarza. 15.Szpital zapewnia również dietę wegańską i wegetariańską 16.w Szpitalu nie stosuje się doustnych suplementów pokarmowych.Informację przygotowała dyrektor Szpitala Jolanta Rybczyk