Instytucja: 

Szpital Powiatowy w Sławnie

 Monitoring: 

Żywienie w szpitalach

 Liczba listów: 

3

 Liczba spamu: 

0

 Status pierwszego wniosku: 

Dostarczony

 Status ostatniego wniosku: 

 Otrzymano potwierdzenie: 

 Otrzymano odpowiedź: 

 Poddany kwarantannie: 

Znormalizowana odpowiedź

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Przeczytano: Wniosek o informację publiczną przez Szpital Powiatowy w Sławnie

    Twoja wiadomość

    Do: {{ email }}
    Temat: Wniosek o informację publiczną
    Wysłano: 2019-10-15 22:46

    odczytano w dniu 2019-10-16 06:00.

  • Fwd: FW: Wniosek o informację publiczną przez Szpital Powiatowy w Sławnie

    Witam

    W nawiązaniu do poniższego wniosku udzielam informacji na pytania:

    1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
    bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
    Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    DIETETYK ZATRUDNIONY BYŁ DO DNIA 31.08.2018R.

    2.Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?OBECNIE NIE
    DOTYCZY

    3.Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    TAK. WZYWAMY DIETETYKA NA KOSULTACJE Z PACJENTEM

    4.Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
    przypadającej na 1 pacjenta szpitala?13,61 ZŁ.

    5.Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
    tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
    przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?TAK .
    W podpisanej umowie określono minimalną kwotę przeznaczone na zakup
    składników użytych do przygotowania posiłków

    6.Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych
    do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną
    posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków?
    Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.TAK.W ZAŁĄCZENIU JADŁOSPIS

    7.Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
    Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
    odbywają?TAK. Pielęgniarka dyżurna, przy każdym posiłku.

    8.Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
    pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
    odbywają?TAK. Pielęgniarka dyżurna, przy każdym posiłku.

    9.Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
    zatrudnienia dietetyka? TAK. Po stronie wykonawcy ciąży obowiązek
    posiadania pracownika z wykształceniem o profilu dietetyka.

    10.Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
    niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
    odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? NIE, ale
    zamierzamy wprowadzić.

    11.Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
    /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.NIE DOTYCZY

    12.Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
    zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? Tak indywidualnie jeżeli
    była taka potrzeba.

    13.Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
    wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
    szpitala). 14 DIET + INNE ZLECANE PRZEZ LEKARZA NA PODSTAWIE WIEDZY
    DIETETYKA ZATRUDNIONEGO PRZEZ FIRMĘ DOSTARCZAJĄCĄ POSIŁKI. Rodzaje diet:
    ogólna, lekkostrawna, wątrobowa, wrzodowa, cukrzycowa, niskopurynowa,
    trzustkowa, niskokaloryczna, wysokobiałkowa, płynna pooperacyjna, kleik,
    płynna do sądy, woda, „O”

    14.Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
    przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
    zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? Szpital jest w stanie zapewnić
    indywidualnie dietę dla pacjenta.

    15.Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
    wegańską? Tak ale po konsultacji z lekarzem.

    16.Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
    powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
    ilości białka)? TAK jeśli jest taka potrzeba.

    --- Treść przekazanej wiadomości ---
    Temat: FW: Wniosek o informację publiczną
    Data: Mon, 28 Oct 2019 08:19:53 +0100
    Nadawca: Szpital Powiatowy w Sławnie <{{ email }}>
    Adresat: {{ email }}

    Załączniki

    • image001.jpg
    • ola_ostapkiewicz.vcf