Instytucja: 

SZPITAL PSYCHIATRYCZNY SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W WĘGORZEWIE

 Monitoring: 

Żywienie w szpitalach

 Liczba listów: 

3

 Liczba spamu: 

0

 Status pierwszego wniosku: 

Otwarte

 Status ostatniego wniosku: 

 Otrzymano potwierdzenie: 

 Otrzymano odpowiedź: 

 Poddany kwarantannie: 

Znormalizowana odpowiedź

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Potwierdzenie odczytania wiadomości przez SZPITAL PSYCHIATRYCZNY SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W WĘGORZEWIE

    To jest potwierdzenie dostarczenia dla wiadomości e-mail, którą wysłałeś dnia 15
    październik 2019 do "{{ email }}"
    <{{ email }}> z tematem "Wniosek o informację
    publiczną".

    Uwaga: to potwierdzenie dostarczenia potwierdza jedynie, że wiadomość została
    wyświetlona na komputerze odbiorcy. Nie ma gwarancji, że odbiorca przeczytał
    wiadomość lub zrozumiał jej treść.

  • odp. na wniosek o informację publiczną przez SZPITAL PSYCHIATRYCZNY SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W WĘGORZEWIE

    Szanowni Państwo,
    na złożony wniosek o informację publiczną Szpital Psychiatryczny Samodzielny
    Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Węgorzewie odpowiada:
    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
    zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
    wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. W szpitalu nie zatrudniono
    dietetyka.
    1. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?W szpitalu nie
    zatrudniono dietetyka. -
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetyka?Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

    W szpitalu nie ma możliwości uzyskania indywidualnej porady dietetyka.

    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1
    pacjenta szpitala?

    Całościowa dzienna dawka żywieniowa na 1 pacjenta wynosi 18,13 zł brutto.

    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to
    czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup
    składników użytych do przygotowania posiłków?

    Szpital korzysta z usług firmy cateringowej dla dostaw posiłków dla pacjentów
    Wojewódzkiego Ośrodka Terapii Uzależnienia od Alkoholu i Współuzależnienia w
    Giżycku. W umowie określono cenę 1 osobodnia w rozbiciu na trzy posiłki (dla
    każdego posiłku jest określona kwota) - cena brutto za 1 osobodzień wynosi 14,44
    zł.

    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
    przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
    dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
    udostępnienie.

    Szpital nie posiada dokumentacji regulującej jakość posiłków. Posiłki są
    przygotowywane zgodnie z zasadami żywienia Instytutu Żywności i Żywienia w
    Warszawie oraz zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o
    bezpieczeństwie żywności i żywienia (dz.U. 2019 poz. 1252).

    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
    (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

    Kontrola jakości posiłków podawanych pacjentom jest przeprowadzana przez
    Kierownika Działu Żywności minimum dwa razy w tygodniu.

    W oddziałach szpitalnych jakość posiłków jest codziennie kontrolowana przez
    pielęgniarki.

    W Wojewódzkim Ośrodku Terapii Uzależnienia od Alkoholu i Współuzależnienia w
    Giżycku (posiłki dostarczane przez firmę cateringową) jakość posiłków jest
    kontrolowana codziennie przez pielęgniarkę oddziałową.

    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu?
    Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

    W szpitalu na bieżąco personel pielęgniarski kontroluje czy pacjenci spożywają
    całe posiłki. W przypadku gdy pacjent nie dojada lub nie chce jeść posiłku,
    zamawia się dla niego dodatkowe posiłki (np. drugie śniadanie lub podwieczorek).

    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
    dietetyka?

    Szpital korzysta z usług firmy cateringowejdla dostaw posiłków dla pacjentów
    Wojewódzkiego Ośrodka Terapii Uzależnienia od Alkoholu i Współuzależnienia w
    Giżycku – w umowie nie określono wymogu zatrudnienia dietetyka.

    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego
    żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie
    zgłoszenia ww. skarg?

    W szpitalu obowiązuje procedura rozpatrywania skarg i wniosków (Księga procedur
    szpitalnych KS-OS-01, wydanie II z 25.05.2018r., procedura OS-01-12), które
    składane są ustnie lub pisemnie do Dyrektora Szpitala, a następnie rozpatrywane
    wg w/w procedury – nie ma odrębnej procedury dotyczącej zgłaszania skarg dot.
    żywienia.

    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia
    w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

    W 2017 i 2018 roku nie wpłynęły skargi dotyczące niewłaściwego żywienia bądź
    zatrucia.

    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
    prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

    W 2018 r. lekarze nie przechodzili szkoleń z zakresu zasad prawidłowego żywienia
    chorych w szpitalu.

    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze
    wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
    naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).

    Plik w załączeniu.

    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez
    lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
    posiłki pacjentowi?

    Szpital jest w stanie zapewnić pacjentom diety wskazane przez lekarza.

    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?

    T Tak, na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
    wegańską.
    1. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót
    do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości
    białka)?

    Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do
    zdrowia zgodnie z zaleceniami lekarzy.
    Z poważaniem
    Edyta Przybylska
    Specjalista ds. bezpieczeństwa wewnętrznego
    i kontroli
    Szpital Psychiatryczny
    SPZOZ w Węgorzewie
    tel.87 427 27 66 wew.155

    Załączniki

    • katalog_diet.pdf