Informacja_Publiczna.pdf
|
SPZOZ SZPITAL KOLEJ OWY W WILKOWICACH-BYSTREJ ul. żywiecka 19, 43-365 Wilkowice tel./fax: (33) 312-30-98, tel. (33) 812-20-20; 28; 29 REGON: 010657175, NIP: 937-21-88-022 e-mail: biuroQszpital-kolejowy.com b: / /www.szpital-kolejowy.com 013 2006 9269 4000 0002
Wilkowice, dnia 25.10.2019r.
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 02-605 Warszawa
INFORMACJA PUBLICZNA
|. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
TAK. Równoważnik 1,5 etatu. Karta Charakterystyki stanowiska w załączeniu.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Około 100.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? J eżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
TAK. Na zlecenie lekarza prowadzącego. Informacja udzielana jest przy przyjęciu do oddziału.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na l pacjenta szpitala?
Stawka dzienna: 6,00 zł — tzw. wsad do kotła.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
NIE. |
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
W załączeniu: „Normy żywieniowe stosowane w żywieniu pacjentów”, przykładowa „Gramówka dla chorych” wraz Z jadłospisem, przykładowe „Zapotrzebowanie żywnościowe”.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? TAK. Na bieżąco. Lekarz nadzorujący żywienie.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
TAK. Na bieżąco. Pielęgniarka. W razie potrzeby podejmuje się zmianę postępowania dietetycznego — racje pokarmowe podane w jadłospisach dekadowych (przykładowy jadłospis dekadowy w załączeniu.
9, Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.
Ń (ini uk
10. it, 12.
13.
14.
15.
Ń (wd, Unule
Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? | Skargi na niewłaściwe żywienie zgłaszane są przez personel medyczny oddziałów do dietetyczki, która przekazuje je do lekarza nadzorującego żywienie. W przypadku zatruć pokarmowych, zgłoszenie dodatkowo przekazywane jest do pielęgniarki epidemiologicznej. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 1 2018 roku. W latach 2017/2018 nie odnotowano zgłoszeń skarg na niewłaściwe żywienie. Nie zgłoszono zatruć pokarmowych. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? NIE. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem ródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). W Szpitalu stosuje się 10 rodzajów diet: - dieta podstawowa, - dieta lekkostrawna, - dieta cukrzycowa, - dieta płynna, - dieta bezmleczna, - dieta bezglutenowa, dieta kiełkowa, - dieta niskobiałkowa, - dieta wysokobiałkowa, - dieta wegetariańska (na zlecenie według życzeń pacjenta). Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacj entowi? Szpital zapewnia 10 rodzajów diet (vide pkt. 13), zgodnie ze wskazaniami lekarza. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? Na życzenie pacjenta Szpital zapewnia dietę wegetariańską.
, Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do
zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? Szpital zapewnia (poprzez Aptekę szpitalną) suplementy pokarmowe wspomagające leczenie.
Z-ca Dyrektora ds. Lecznictwą
Ó J le (ka. śłgorząta Hr
spócjalista choró wewnętrznych
|
Karta_charakterystyki_stanowiska_pracy_-_DIETETYK.pdf
|
F-PP-6.2-01/02 FORMULARZ Wydanie 1
Data obowiązywania: 15.06.2011r.
Karta opisu stanowiska pracy Strona 1 z4
Nazwa stanowiska: Dietetyk
komórka organizacyjna: Dział Żywienia, Oddziały Szpitalne
Pan(i): ...azazazananananananannanazananananananananananananananananananananiaaaa
Cel stanowiska:
Zapewnienie pacjentom wyżywienia odpowiedniego do stanu zdrowia pacjenta. Wykonywanie obowiązków i zadań na optymalnym poziomie jakościowym, zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, dostępnymi materiałami i środkami, przepisami w tym zakresie oraz zasadami współżycia społecznego.
Stanowisko podlega: służbowo: Z-cy Dyrektora ds. Lecznictwa stanowisku podlegają: nie dotyczy Zastępstwa: pełni zastępstwo: za innych dietetyków jest zastępowany(a) przez: przez innych dietetyków Zakres obowiązków i zadań:
1. planowanie jadłospisów dla pacjentów w zależności od stanu zdrowia i zasad dietetycznych,
2. prowadzenie kontroli jakości produktów żywnościowych oraz nadzór nad ich przechowywaniem i przydatnością do spożycia,
3. nadzór nad stanem sanitarno — epidemiologicznym pomieszczeń i urządzeń działu żywienia,
4. prowadzenie kontroli posiłków pod względem ilościowym i jakościowym, nadzór nad sporządzaniem diet specjalnych,
5. dbanie o estetykę podawanych posiłków,
6. propagowanie zasad racjonalnego żywienia wśród pacjentów — edukacja pacjentów i ich rodzin,
7. opracowywanie wskazówek dietetycznych dla pacjentów wypisywanych do domu.
8. realizacja powierzonych zadań wynikających z procesu Akredytacji i Systemu Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001:2008,
9. organizowanie swojej pracy w taki sposób aby czas pracy w pełni był wykorzystany dla wykonania powierzonych obowiązków,
10. dbałość o powierzony sprzęt i materiały, o każdym zauważonym uszkodzeniu lub jego braku należy powiadomić bezpośredniego przełożonego,
11. życzliwy, taktowny i pełen wyrozumiałości stosunek do chorych, osób ich odwiedzających oraz przełożonych i współpracowników,
12. przestrzeganie przepisów i zasad BHP i p/poż. oraz sanitarno epidemiologicznych,
F-PP-6.2-01/02 FORMULARZ Wydanie 1
Data obowiązywania: 15.06.2011r.
Karta opisu stanowiska pracy Strona 2 z4
13. przestrzeganie tajemnicy państwowej i służbowej, zachowanie w tajemnicy wszystkiego o czym poweźmie wiadomość w czasie wykonywania swych obowiązków służbowych,
14. przestrzeganie dyscypliny pracy,
6. Uprawnienia: 1. określone w przepisach Kodeksu Pracy, regulaminach wewnętrznych i innych obowiązujących przepisach prawa, 2. zgłaszania uwag, spostrzeżeń i propozycji zmian w zakresie organizacji pracy, 3. uczestniczenia w szkoleniach i kursach podnoszących kwalifikacje zawodowe.
7. Nadzór nad: 1. prawidłowym wykonywaniem norm żywnościowych i stawki żywnościowej, 2. prawidłowym pobieraniem i przechowywaniem prób pokarmowych,
3. przechowywaniem, przydatnością i wartościami odżywczymi produktów żywnościowych,
8. Zakres obowiązków dodatkowych inne czynności zlecone przez przełożonego zgodnie z posiadanymi kwalifikacjami, a nie ujęte w niniejszej karcie.
9. Zakres obowiązków i uprawnień na wszystkich stanowiskach:
Obowiązki
1. prawidłowe wykonanie powierzonych zadań,
2. każdy pracownik jest odpowiedzialny za samokontrolę oraz za zgłaszanie wszelkich zauważonych nieprawidłowości bezpośredniemu przełożonemu,
3. każdy pracownik jest odpowiedzialny za znajomość i aktywne uczestnictwo w realizacji celów Polityki Jakości Szpitala oraz sprawne funkcjonowanie Systemu Jakości.
Uprawnienia
1. zgłaszania przełożonemu lub Dyrektorowi problemów dotyczących jakości usług (świadczonych jak i otrzymywanych), procesów, funkcjonowania Systemu Jakości,
2. zgłaszania i inicjowania zmian w zakresie doskonalenia metod pracy i organizacji,
3. zgłaszania potrzeby zainicjowania działań korygujących,
4. przedstawiania propozycji zmian w Systemie Jakości.
10. Odpowiedzialność: Pracownik odpowiada za całokształt spraw zaliczanych do jego obowiązków, a w szczególności za:
zapewnienie pacjentom wyżywienia odpowiedniego do stanu zdrowia,
dokładne i sumienne wykonywanie poleceń bezpośredniego przełożonego,
właściwy poziom i terminowość wykonywanych prac,
powierzony sprzęt i materiały,
przestrzeganie drogi służbowej,
przestrzeganie przepisów i zasad BHP i p.poź. oraz sanitarno epidemiologicznych, przestrzeganie przepisów kodeksu pracy, regulaminów i innych przepisów prawa oraz obowiązujących wewnętrznych aktów prawnych,
przestrzeganie dyscypliny pracy,
przestrzeganie tajemnicy państwowej i służbowej,
NAUNAWNE
oo
F-PP-6.2-01/02 FORMULARZ Wydanie 1 Data obowiązywania: 15.06.2011r. Karta opisu stanowiska pracy Strona 3 z 4 11. Wymagania kwalifikacyjne: Niezbędne Pożądane
- ukończenie szkoły policealnej publicznej lub niepublicznej o uprawnieniach szkoły publicznej i uzyskanie tytułu zawodowego dietetyk lub dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie dietetyk lub ukończenie technikum lub szkoły policealnej i uzyskanie tytułu zawodowego technika technologii żywienia w specjalności dietetyka, lub tytuł zawodowy magistra lub licencjata na kierunku dietetyka, lub - rozpoczęcie przed dniem 1 Wykształcenie października 2007 r. studiów wyższych w specjalności dietetyka obejmujących co najmniej 1784 godziny kształcenia w zakresie dietetyki i uzyskanie tytułu magistra, lub - rozpoczęcie przed dniem 1 października 2007 r. studiów wyższych na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka o specjalności żywienie człowieka i uzyskanie tytułu magistra lub magistra inżyniera na tym kierunku
Dodatkowe uprawnienia/kwalifikacje
12. Warunki pracy: określone w umowie o pracę zgodnie z Regulaminerm Wynagradzania, Regulaminem Pracy oraz innyrni powszechnie obowiązującymi przepisami.
Zakres obowiązków, odpowiedzialności i wymaganych kwalifikacji zawarty w niniejszej karcie opisu stanowiska pracy jest integralną częścią umowy o pracę.
Zatwierdzam
F-PP-6.2-01/02
FORMULARZ Wydanie 1 Data obowiązywania: 15.06.2011r. Karta opisu stanowiska pracy Strona 4 z 4 (pieczęć i podpis bezpośredniego przełożonego) (pieczęć i podpis pracodawcy)
Przyjmuję do wiadomości i stosowania
data i podpis pracownika
|
Normy_Żywieniowe.pdf
|
n-(. du. MALAGH"
, ś% JY Li AL KO: ZFÓW 4 | EAN = Ż.* w Ę JĄ 1 a TRE s.* : it PN GA p. NS ZA N IwoWie M 3006812 800% ł pały A pa AS
Notiiky Żywieniowe stosowane w żywieniu pacjentów -Szpital Kolejowy Wilkowice -Bystra |
Składnik | Jednostka Zawartość w normie zalecanej
Energia (EER) [kc] _ |2119,08 Białko ogółem 11 |75,58 Tłuszcz [g] | 64,74 Węglowodany ogółem j [g] 352,17 | Wit.B12 [qg] | 2,74 Wit.C [mg] 64,88 Ryboflawina [mg] 2,06 Sód | [mgi 575,45 Ryboflawina [mg] 2,06 Potas [mg] 3500 | Wapń [mg] (958,92 Fosfor | [mg] 729,91 perm --— limai 334,68 | Żelazo |[mgl 15,11 U Wit.A (ekwiw.retinolu) | [qg] | 829,7 | Wit.E(ekwiw.alfa- [mg] |9,79 | tokoferolu) | Tiamina | imgi 1,6 | |Biocańt energii z TI i 30 | tłuszczu Frócónt energii z [%] 58 węglowodanów
Sporządził ;
'Irszuła Żurek
|
Przykładowa_Gramówka_wraz_z_jadłospisem.pdf
|
P.Z.O.Z. Szpital Kolejowy w Wilkowicach — Bystrej
S.
GRAMÓWNKA;,
DLA CHORYCH
lo. 094001...
Data .......
AurwejJtĄĄ s--
3% Auk Pomoj 534
JIZDOZSN N © | R 3
Wartość odżywcza „dęta. o oMQ En | | Y ż ć _ wsl |_|] SEE = MM / | =bastez I |G5_ |
|BsNBS Hfgasną || - CRSAS z
O 7
5 LI A pom III [LET [LT i O i LELEELILLL LLEL
EMOĄJETQ EJDIC] 0 guzdo|tuzoq | EJsiQ —-—PYSTETIE]J3J3M E]3I(] AR pŚ 2 kina al alko Aa P> e oną WIE dada || KRA
z |5 0 O =: > © | o H Als pz
—= cy ż LR tj 2 2 15 2 A | - || 5ż > z SLA) =kzło o * ; Ą | 3 s_|3 O 2 a ! gl 2|'|s| 3 Z | | 2 Q|v G 8 z a| 2 aj ajS|3| m HH] 3 ai 3 Jo I CJE R |. 8 =|3|5/|0I6E a| i IelE ślejo|5j |< sle (Sl IS/E8|s| g|>|Ż 3|2|=|4| 9 z| |3IE > R e o =z|= 8 i dd © s A lddo dA E S|o|N sia SIS 4ą| M £ ca 5 | -ż 5 O 2 O| 0 g i > W G]l'7 "gg. S RB|.Z —|-4| Ó| | E| > o|o| "Bo ó z o + Oo| © Ol „i G c |" © |: J|3 o © | A E|c g | PA © Ś = A| a © „)o| © Z|* x | 4 | E|2|5|5 R olalajej e GlŚ|9]| BA |= o |a| zl" „4 | -— o v|=|<'"|a GiG) gl ol. 0|G|O|=|D| s aa O| O dZI=|la|a/| O i a |z| Ś|E|0|2|2|2.| O|OJA|OM| A) | 246 N/2|A| OJO): NA AL|OJO 2
(e |
Sporządził ..........
Jadłospis na dzień 16.09.2019 r.
dieta ogólna, diety, dieta cukrzycowa śniadanie: szynk gotowana, masło roślinne „chleb „kawa zbożowa „surówka wiosenna
obiad: krupnik z zieleniną, rumsztyk z cebulką, surówka z kapusty kiszonej, diety; klops mięsny, jarzynka gotowana, ziemniaki, herbata z sokiem
kolacja: twaróg, masło roślinne, chleb, herbata, jabłko
bie.
|
Przykładowe_Zapotrzebowanie_żywnościowe.pdf
|
id'uos'y4nipnydd'mmm — GO 69 293 85 xXE;/'|e) '/ EweuUeiqy '[n 'ysuep9 u Ob O£ 6€9 Zz XEJ :zp/lb O€ 6€9 Zz 18) 'BLN/LL EAYSAUSEZJĄ |n 'EMEZSIEĄ „ANYA ZOOZ/ŁZE Z Z8-WOd/ZW (oGaoselezpieimjez sidpod) RARASKRZTADE IEEE DOES NTEKEL SIUJE/dZ8q UDAUOIMAZ MOQĄIUMODEJJ EQZOI| - Q MOQYIUMOSEJd UsluszSE;+ AM Z UJAUOIMAZ QOSO EQZOI| - 'pod 8is alepod useyAiqni yuoAujoGbszozsod m :EGEMf]
su]Ełdpo |ĄHSOd
sujeloods !ĄJEPOQT
cab dg
dag
eu|eoed 8! (| A
R | l | 4
A ROEETA Bd Ss[E 21
Moyłsod SQZ] usAuoimAz q9So EQZII!]
SIdSOŁpPEf "|
MOYĄHSOd EQqZOI]
MOyHsod Eqzo!]
MOykHsod EqZOI]
Mmoyjisod EqZoI]
Pa-LE8.dyłd X24 Tu 6-087 xe]
SC BE z 0Z0 103
|. 21 Aeoupenenzeu) 6 >, ŚL POM Az In
A_ a AC) e Sa -—aży L7F F WAS
- 1 mokiwnate
WAR a KDE
i
= Zlecenie wydania z magazynu artykułów żywnościowych
Wartość artykułów wyda nych
Cena
Liczba artykułów
$ 24
w : ą 3, w ię h s Nz - " Na Gs s u, j | — Q. N 0 Q
23
Razem
Razem (6+7+8)
odpł.
Wydanych Personel
chorzy i dzieci
AB
ST
Personel m
Zapotrzebowanych
> 2 c ć ZG
Księgowano
_ Pobrał
Uwagi: Rubryki 10, 11, 12 - Wartość artykułów - wypełnia zakład w razie potrzeby
Sporządził
(b
Pozycję „Księgowano" - wypełnia komórka finansowa.
/ AGY
Ą ©
b DU
Wartość artykułów wydanych
Cena *
Il. Zlecenie wydania z magazynu artykułów żywnościowych
$ 24
=
By]soUpaf
Razem pyreaj
om odpł.
Ą i
Liczba artykułów
Zapotrzebowanych Wydanych
1. A AI j R Pa | =
chorzy i dzieci
Personel -
a
Nazwa artykułu
s m
Razem
o E U = O o W n x
Zlecił Wydał Pobrał
Sporządził
C
Uwagi: Rubryki 10, 11, 12 - Wartość artykułów - wypełnia zakład w razie potrzeby
Pozycję Księgowano” - wypełnia komórka finansowa.
jd'uos'y4nipnydd'MMM ' G06G /593 85 XEj/|83] / EWEUEJqy |N YSUEPOJ z Ob O€ 6€9 ZZ XEJ 'Zy/ly OE 6€9 Zz 18) 'BLN/LL EĄSAUSEZIJ |N 'EMEZSIEĄ „AMAWHA ZOOC/ŁCE Z Z8-WOd/ZW (oGbaoefezpJiaim]ez sidpod)
Jo me melee u A ot yć s alka ra su lo 5 3 ai) Fa m lu mom du m e m om a 6 kre m abu A e s siujełdzaq usAuoimAz MQYIUMODEJd EQZOI| - Qq MOYIUMODEJd wsluszokB;AM Z UJAuoimAz Qq9S0 EQZOI| - E 'pod 3is alepod usey/Auiqnu UoAujobszozsod M :E6EMf]
su]e;łdpo |ĄHSOd
su|elosds IĄ]EPOCJ
eujeloadg eu|elosd$S
BU|EWION
MOyłsod EqZo!]
MOYłsod EqZOI]
MOYłHsod MOyłsod MOYłsOd EQqZO!] Eqzol] EQqZO!]
DBM
sidso;łpef
ysAuoimAz q9S0 EQqZII]
"mhm e|p "pp" śOKEJ zd A MA 5 ( dp fa aa elup z AaOGWEC
e8 ac > + STH J00£0 XBI '(bpsoGps0 eAcżeu)| 91 . „>fosezis; © Sasa „ią Ś
w” %, A * aiViX u0Z-Cy 8 | WaRi:RĘ AI 4 iwa w UŁ EAĄSŚGLAAZ "TT: gł 4 A s
m 2 © PF © GG A
, podj . ŻŻ+ż1 ŻY A
AMOLAL IC "TYLITZS
|
Przykładowy_jadłospis_dekadowy.pdf
|
p|oeds goAuzajOUMOM q008 z pow "101
ząmoydacH "!
- HOAUYOHO V1G AMOGVXA34Q SIdSO4QVC
SIJMOYTIM S9E-£p * BHDAIMAZ Th faysKg — GIBIIMCYJĘĄĄ M Kmofo]OY TEJHIdZS ZOZAS
| 2.1 1128u/]
. w ki "A cc = ź mj O) Ua 8, , . U Ą | A rd, s EE agatcji_ x tażzażkwndk 3. oso EE „SC = 4 2028 RROSYERZZNCA z zamsz woz przgysowsze miro wzpozagzzogni 2 mom s: si +0 AG JE k ” i | * - AG p U » O w U
* HOANOHO V 10 AMOGVXA3Q SIdSO40VC
| GIIMOYJIM S9€-£p * EĄDSIMAZ *[n | fanstg— AOWOGÓKOONE: Ai LaifNGOĘ. [edzS ZOZAS ck
|
Klauzula_informacyjna_dla_wnioskodawcy_o_dostęp_do_informa.pdf
|
KLAUZULA INFORMACYJNA O PRZETWARZANIU DANYCH OSOBOWYCH W ZWIĄZKU Z WNIOSKIEM O UDOSTĘPNIENIE INFORMACJI PUBLICZNEJ W związku z prowadzonym postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego, zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) zwanego dalej w skrócie „RODO”, informujemy, iż: 1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest SP ZOZ Szpital Kolejowy w Wilkowicach-Bystrej z siedzibą w Wilkowicach przy ul. Żywieckiej 19, 43-365 Wilkowice; NIP: 937-21-88-022, REGON: 010657175, wpisany do rejestru stowarzyszeń, innych organizacji społecznych i zawodowych, fundacji oraz samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Bielsku-Białej Wydział VIII Gospodarczy pod nr KRS: 0000031391, zwany dalej: „Administratorem”. Może się Pani/Pan skontaktować się z Administratorem pisząc na adres: biuro@szpital-kolejowy.com lub pod numer sekretariatu: 33 812 30 98 2. Może się Pani/Pan również skontaktować się z Administratorem za pośrednictwem powołanego przez niego Inspektora Ochrony Danych pisząc na adres: iod@szpital-kolejowy.com 3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane są w celu rozpatrzenia i realizacji wniosku o udostępnienie informacji publicznej na podstawie art. 6 ust. 1 lit c) RODO tj. w związku z art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej. 4. Pani/Pana dane osobowe nie będą podlegały udostępnieniu podmiotom trzecim za wyjątkiem instytucji upoważnionych z mocy prawa, a także podmiotów wspierających Administratora w wypełnianiu jego uprawnień i obowiązków. 5. Administrator nie zamierza przekazywać Pani/Pana danych do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowych. 6. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres oraz w zakresie wymaganym przez przepisy powszechnie obowiązującego prawa. 7. Podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest wymogiem pawnym, a konsekwencją niepodania danych osobowych będzie brak możliwości rozpatrzenia wniosku. 8. W związku z przetwarzaniem Pani/Pana danych osobowych przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania oraz ograniczenia przetwarzania. 9. W związku z przetwarzaniem Pani/Pana danych osobowych przez Administratora przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzasadnione jest, że Pani/Pana dane osobowe przetwarzane są przez Administratora niezgodnie z przepisami RODO. 10. Administrator nie będzie stosował wobec Pani/Pana zautomatyzowanego podejmowania decyzji, w tym profilowania.
|