Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Re: Wniosek o informację publiczną przez Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Szpital Powiatowy im. Edmunda Biernackiego w Opocznie

    Witamy!
    Odpowiadając na Państwa "Wniosek o informację publiczną" z dnia 15.10.2019 r.poniżej przesyłamy wymagane informacje.

    1. Szpital nie zatrudnia dietetyka.
    2. -
    3. Nie ma możliwości uzyskania bezpośredniej porady dietetyka. Może ona być pośrednia, korzystając z porady dietetyka dostawcy usługi kateringowej.
    4. Dzienna stawka żywieniowa wynosi: 15,44 zł/ 1 pacjenta.
    5. Tak. Szpital korzysta z zewnętrznej firmy kateringowej. W umowie z tą firmą nie określono minimalnego udziału kosztów zakupu składników użytych
    do przygotowywania posiłków.
    6. Nie posiada.
    7. W szpitalu jakość posiłków codziennie kontroluje pracownik punktu kateringowego.
    8. Za kontrolę ilości spożywanych przez pacjentów posiłków odpowiadają pielęgniarki oddziałowe. Konieczne informacje pochodzą od salowych
    podających posiłki.
    9. Tak. Firma kateringowa zobowiązana jest (zapis w umowie ) do posiadania własnego dietetyka.
    10.W szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dot. niewłaściwego żywienia i zatruć, wyznaczona jest też osoba odpowiedzialna za kontakt w tych
    sprawach.
    11.Liczba skarg dot. nieprawidłowego żywienia: 0
    12.W 2018 r. lekarze nie byli szkoleni z zakresu zasad prawidłowego żywienia pacjentów.
    13. Szpital może stosować 20 różnych diet. Za ich opracowanie odpowiedzialna jest firma kateringowa.Rodzaje diet:
    1. Dieta podstawowa.
    2. lekko strawna.
    3. wątrobowa.
    4. żołądkowa.
    5. płynna (wzmacniana i cukrzycowa).
    6. kleikowa
    7. bogato białkowa.
    8. nisko białkowa.
    9. cukrzycowa.
    10. cukrzycowa-niskotłuszczowa.
    11. bogato resztkowa.
    12. ubogo resztkowa.
    13. bezsolna.
    14. bezmleczna.
    15. bezmięsna.
    16. bezglutenowa.
    17. wegetariańska.
    18. ziemniaczana.
    19. fenyloketonurii.
    20. bogata w żelazo.
    14. Szpital zapewnia wszystkie rodzaje diet.
    15. Tak. Szpital zapewnia obie diety.
    16. Nie. Szpital nie zapewnia doustnych suplementów pokarmowych.

    Pozdrawiam
    Włodzimierz Rek
    SP ZOZ Szpital Powiatowy im. E. Biernackiego w Opocznie.

    Sekretariat Dyrekcji

    Szpital Powiatowy w Opocznie

    tel.: 44 754 48 04

    fax: 44 754 48 06

    e-mail: sekretariat@szpitalopoczno.pl

    Administratorem danych osobowych jest SPZOZ Szpital Powiatowy w Opocznie. Dane przetwarzane są w celu realizacji czynności urzędowych. Masz prawo do dostępu, sprostowania, ograniczenia przetwarzania danych. Więcej informacji znajdziesz na stronie http://bip.szpitalopoczno.pl w zakładce Administrator Danych i Klauzula informacyjna związana z procesem przetwarzania danych osobowych.